Dodaj do ulubionych

"Pytania do Prezydenta"

26.10.09, 16:00
Szanowni Forumowicze,

W związku z wieloma nieprzychylnymi komentarzami na temat działu „Pytania do
Prezydenta”, znajdującego się na stronie internetowej Urzędu Miasta Legionowo
pragnę poinformować Państwa, że w związku z przesunięciami kadrowymi, dział
ten nie był aktualizowany na bieżąco. Do końca października zaległe pytania
zostaną przekazane odpowiednim referatom i już wkrótce odpowiedzi na „Pytania
do Prezydenta” będą pojawiały się na stronie bez zbędnej zwłoki. Jednocześnie
przypominam, że zgodnie z regulaminem odpowiedzi udzielane są wyłącznie na
pytania dotyczące kompetencji i obowiązków służbowych prezydenta i urzędu. Na
stronie nie będą publikowane pytania, w których:

znajdują się słowa wulgarne i niecenzuralne,
autor zaznaczy, że sobie tego nie życzy,
poruszany problem dotyczy tylko i wyłącznie autora pytania, bądź jego rodziny,
autor oskarża lub obraża konkretne osoby.

Prezydent nie udziela odpowiedzi na pytania, na które można uzyskać
jednoznaczną odpowiedź z właściwego merytorycznie wydziału/referatu:

terminy i zakres budowy kanalizacji, dróg, chodników, obiektów gminnych -
Wydział Inwestycji
terminy i zakres remontów dróg i chodników, czystość na terenach publicznych,
pielęgnacja zieleni miejskiej, konserwacja oświetlenia, komunikacja miejska,
oznakowanie dróg - Wydział Gospodarki Komunalnej
nieuporządkowane tereny prywatne, bezpańskie zwierzęta, niewłaściwie
zaparkowane pojazdy, zgłoszenia dotyczące podrzucania śmieci na cudze tereny -
Straż Miejska
sprawy związane z funkcjonowaniem placówek oświatowych, stypendia - Wydział
Edukacji i Sportu
remonty lokali komunalnych - Komunalny Zakład Budżetowy
możliwość przyznania lokalu socjalnego - Referat Lokalowy
przeznaczenie terenu w planie zagospodarowania przestrzennego - Referat
Planowania Przestrzennego.

Obserwuj wątek
    • korwin3 Re: "Pytania do Prezydenta" 26.10.09, 23:51
      Ja już dawno temu zadałem dwa pytania na tematy konkretne i oczywiście bez
      użycia jakichkolwiek form obraźliwych i nie doczekałem się żadnych odpowiedzi
      • cyberwolf To Farsa 27.10.09, 08:37
        Bo jak poczytasz regulamin i to co wyżej napisał rzecznik to się okazuje, że
        wszystkie tematy podpadają pod cenzurę lub pod bezpośrednie udanie się do UM. Po
        co masz coś załatwić przez internet (tym bardziej że inni mieszkańcy się o tego
        typu sprawach dowiedzą i nie będą pytać) skoro możesz przyjść do nowego ratusza.
        Jeśli się okaże, że większość tematów się załatwia przez internet – to nie daj
        Boże jeszcze ktoś zapyta po co było budować ten ratusz?
        Jest tylko jeden problem – ja pracuje w Wa-wie, w godzinach otwarcia tegoż
        urzędu i jedynym środkiem komunikacji z urzędnikami jest internet, no chyba że
        jak będę miał pytanie to wezmę specjalnie dzień wolny aby je zadać w ratuszu.
        Chyba komuś się tam lekko klepki poprzestawiały, zawsze mi się wydawało że urząd
        jest dla mnie a nie odwrotnie.
        Może lepiej skasować tę niewygodną drogę komunikacji (oczywiście chodzi o
        „pytanie do prezydenta”) niż dalej ciągnąć tę farsę?
        Ostatnio przeglądałem witrynę miasta Bydgoszcz, tam maja cały portal poświęcony
        komunikacji z mieszkańcami, każdy z nich ma swoje konto i wszystkie sprawy
        praktycznie może załatwić przez internet, nawet bez posiadania podpisu
        elektronicznego.
        • godgod Re: To Farsa 27.10.09, 08:58
          Dopóki można się pochwalić w sprawozdaniach, że się ma się kontakt z mieszkańcami/wyborcami, dopóty ta forma "komunikacji" nie zaginie.
          Swoją drogą - skoro "pytania" jakiś czas nie działały, bo były jakieś przesunięcia kadrowe, to jak to jest - odpowiada Prezydent, czy ktoś inny ? Rozumiem, że jest zajęty i inne bla, bla, ale w końcu bierze kasę nie za bankiety, spotkania i konferencje, ale i za jakieś zaangażowanie. No chyba, że jednak samodzielnie układa odpowiedzi - w takim przypadku przepraszam...
          • cornellia Re: To Farsa 27.10.09, 09:21
            A do mnie kiedys po zadaniu pytania oddzwonił ktos upowazniony do
            odbierania tych maili choc naciagnełam regulamin
          • piccolo_gattino Re: To Farsa 27.10.09, 13:21
            Boszesztymój.

Może prezydent powinien oddzwaniać do wszystkich, którzy wyślą anonimowe zapytanie, może powinien ze wszystkimi mieszkańcami prowadzić korespondencję mailową, a z tymi, którzy zdecydują się na kontakt bezpośredni umawiać się w miejscach wyznaczonych przez tychże?
            Z jednymi w Olimpii, z innymi w Papayu, a z pozostałymi w Warszawie, bo ktoś tam pracuje. A co jeśli ktoś jest zameldowany w Legionowie, ale akurat mieszka w Anglii i ma urzędowy problem? Myślę, że najuczciwiej byłoby, gdyby poza granicami Polski wyznaczył po jednym dniu otwartych drzwi w każdym państwie.

No a już przypuszczenie, że może sam nie odpowiadać na maile, tylko korzystać z wiedzy urzędników odnośnie danej sprawy lub zagadnienia jest po prostu ohydne. Bo to przecież oczywiste, że to jego psi obowiązek siedzieć cały czas na necie, czytać legionowskie forum i smarować odpowiedzi.
            W końcu nie po to został wybrany na reprezentanta naszej społeczności (przez tę społeczność), żeby po jakichś tam spotkaniach i konferencjach się szlajać.

Basta!
            • godgod Re: To Farsa 27.10.09, 14:26
              Dobry pomysł ! Niech oddzwania, byle nie z komórki, bo w końcu my za to płacimy.
              • w.iwo Re: Podsumowując ostatnie wątki... 27.10.09, 21:32
                Przypominam, że Rzecznik Prezydenta nie ma żadnego obowiązku odpowiadania na
                tym forum. Dlatego bardzo proszę docenić fakt, iż kontakt ten w tym miejscu
                zachowuje.

Nie sztuka anonimowo wysuwać zarzuty. Niektórzy zmieniliby swoje zachowania,
                gdyby musieli podpisać się imieniem i nazwiskiem. Nie rzucaliby określeń, które
                nie przystoją kulturalnemu człowiekowi. To stanowisko wymaga naprawdę dużo
                cierpliwości :)

Zobaczcie na inne fora i oceńcie sami, na ilu z nich można doczekać się
                jakichkolwiek wiążących wypowiedzi władz miast... Doceńcie to proszę...
                Powołując się na rozmowę w realu z poprzedniego roku, podpowiem, że jeśli
                chamstwo lub wulgarne wyrażenia będą się pojawiać w stosunku do przedstawicieli
                urzędów, to skończy się to brakiem udziału na forum Rzecznika, Prezydenta i
                Starosty…

Na stronie internetowej Urzędu Miasta i Powiatu jest nieźle przygotowana baza
                numerów oraz informacje jakie sprawy można załatwić w danym wydziale. Można też
                zadzwonić na centralę, a ta przekieruje rozmowę do właściwej komórki. Nie sądzę
                by w obowiązkach Prezydenta, był paragraf o wykonywaniu telefonów (choć na pewno
                niektóre osoby i tak byłoby ciężko zaspokoić ;))… od informowania są odpowiednie
                służby.

Natomiast, jeśli mieszkańcy życzą sobie jeszcze inny kontakt np. za pomocą sieci
                internetowej, można pokusić się o etat dla pracownika, który będzie siedział na
                GG i odpowiadał w czasie rzeczywistym na zapytania petentów. Taka forma
                korespondencji ;) już istnieje w Polsce.

• madziulec Re: Podsumowując ostatnie wątki... 27.10.09, 21:45
                  Mysle drogi administratorze spoleczny, ze nieco sie zagalopowalas.

Obawiam sie bowiem, ze nie Ty bedziesz decydowac, czy rzecznik miasta czy
                  ktokolwiek z ratusza bedzie sie tu udzielal czy nie.
                  Jest to napewno jedna z form kontaktu z wyborcami i tzw. pozyskiwanie dusz.

Tak wiec, w swoim imieniu, ja jako ja, prosze o nie podejmowanie i nie wyrazanie
                  zdania za kogos innego, a tym bardziej za osoby publiczne.
                  Dziekuje.
                  • poskramiacz_absurdow Re: Podsumowując ostatnie wątki... 27.10.09, 22:51
                    Nie nadymaj się tak kobito, bo ludzi rozśmieszasz...
                  • jorge_76 Re: Podsumowując ostatnie wątki... 28.10.09, 09:53
                    Madziulcu, zrobiłaś dokładnie to czego rządasz od W.IWO żeby NIE
                    robiła. Jesteś mistrzynią nielogicznych wypowiedzi i
                    pretensjonalnego tonu.
                    • jorge_76 Re: Podsumowując ostatnie wątki... 28.10.09, 10:14
                      sorry za błąd ortograficzny - miałem napisać "żadasz" :-)
                      zdarza się :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka