Dodaj do ulubionych

A co z odsniezaniem dachow???

11.01.10, 10:45
nawoluja do tego, ale czy ktokolwiek to robi???

www.tvn24.pl/-1,1637539,0,1,ponad-tysiac-interwencji,wiadomosc.html
"Metr sześcienny śniegu to ciężar o wadze nawet 900 kg", ten snieg mamy
obecnie ciezki, biorac pod uwage deszcz padajacy...
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: A co z odsniezaniem dachow??? 11.01.10, 10:47
      W tiviku mowia, ze oplata za odsniezanie metra dachu to 10 zl...
      • polokokt Re: A co z odsniezaniem dachow??? 11.01.10, 11:01
        dlatego zarządcy nieruchomości idą na łatwiznę i wzywają straż pożarną i wtedy
        płacimy my wszyscy. Normalnie straż powinna wystawiać rachunki za takie usługi.
        W sobote widziałem jak na kosciele garnizonowym straz odśnieżała w godzinach
        wieczornych.
        Pozdrawiam
        • grandpress Re: A co z odsniezaniem dachow??? 11.01.10, 11:09
          Popieram, bo strażacy są od czego innego. Tylko, że wtedy czynsze muszą być podniesione, lub środki na zapłacenie ekipom przeniesione z innego funduszu.
        • prawdziwy.jacek Re: A co z odsniezaniem dachow??? 12.01.10, 20:20
          a co do koscila !! nie dajesz na tace i jestes zdziwiony !!!!
      • yyytong Dla ścisłości... 11.01.10, 11:11
        Mówią, że 5-10 zł.
        Madziulec to lubi ekstrema. Zawsze po bandzie.
        • madziulec Re: Dla ścisłości... 11.01.10, 11:14
          Moment, ja tylko przekazalam co powiedzieli w tiviku.
          Zreszta komercyjnym..

Swoja droga, zaciekawilo mnie to pokrywanie oplat za odsniezanie swiatyni za
          panstwowe pieniadze...
          • e-legionowo Re: Dla ścisłości... 11.01.10, 22:33
            Ludzie nie dajcie się zwariować przez telewizję.

Z jednej strony zarządcy budynków wielkopowierzchniowych powinni na BIEŻĄCO
            sprawdzać dachy a nie tylko gdy robi się "DYM" i większość odpowiedzialnych
            właśnie tak robi. Znam placówki, które już ściągały śnieg na długo przed
            obudzeniem się jednego z naszych rajców w sobotni wieczór, który rozsyłał sms do
            dyrektorów szkół i przedszkoli żeby zająć się kontrolą dachów. On przekazał
            informację dalej i jest kryty, a co dyrektor takiej szkoły ma zrobić w WOLNĄ od
            pracy sobotę ? Etatów dozorców brak, a nawet jeśli by były to taki człowiek nie
            ma uprawnień do prac na wysokości, i jak się PIP przyczepi to właśnie DYREKTOR
            dostaje mandat. A w śnieżną sobotę bez zapewnionych kontraktów to firmy prywatne
            mają w d..ie takie telefony od zdesperowanych dyrektorów bo mają setki zleceń za
            grubą kasę. W Podawane w TV 10 PLN to w Legionowie kwota netto w dzień roboczy
            po odczekaniu 2-3 dni jakie dają firmy na realizację usługi. W przypadku zleceń
            pilnych/nietypowych to 200% więcej.

Z drugiej strony może by tak przeanalizować projekty budowlane które ostatnio
            powstają. Zarówno powinni to weryfikować zleceniodawcy (Urząd Miasta w przypadku
            placówek edukacyjnych i sportowych), najważniejszym warunkiem jest najbardziej
            kosmiczny wygląd i najniższa cena a co dalej ? To niech się dyrektorzy i
            zarządcy tych budynków martwią.
            W przypadku budynków komercyjnych (markety, centra handlowe, hale wystawowe)
            powinny być przystosowane do NASZYCH warunków klimatycznych i patrząc wstecz na
            ostatnie kilkanaście lat to właśnie największe zagrożenia były właśnie w takich
            budynkach.

No było to trochę innego spojrzenia na sprawę odśnieżania.
            • mamazlegionowa Re: Dla ścisłości... 11.01.10, 23:27
              co innego hala a co innego bloki.

Hala ma rostaw słupów najmniej 6x7m i wtych miejscach dach jest wsparty, czasem
              sa hale co mają 12x10m rozstawione słupy. Konstrukcje są maksymalnie odchudzane,
              są wykonywane jak najtaniej i jak najszybciej

W bloku miejsc podparć dachu jest dużo więcej i są one zlokalizowane "gęściej"

Dachy moga się zawalic ale raczej w starych domach, kamienicach
              • madziulec Re: Dla ścisłości... 12.01.10, 00:32
                Mialas na studiach tzw. "wydymalke", ze wiesz???
                Tak pytam, bo jesli tak to powiedz nam dokaldnie jak teraz wygladaja dachy
                mieszkaniowki.

I to nie np. takiej, gdzi emoze ladowac helikopter, a wiem, ze sa takie w
                Warszawie i sa liczone dachy pod helikopter.
                • ralphie Re: Dla ścisłości... 12.01.10, 08:52
                  Dach dachowi nie równy... W tivivizorni (chyba też komercyjnej) mówili, że są
                  jakieś normy na nośność pokrywy śnieżnej dachu i zapewne są. Tych norm
                  projektanci i wykonawcy zobligowani są przestrzegać. Przy czym, z tego co ów
                  "redachtór" mówił to dach musi unieść 30cm pokrywę śniegu, wg. mnie trochę mało,
                  jak na nasze warunki ale ja się nie znam :) Wspominał też coś o dachach płaskich
                  lub o małym nachyleniu, a takie właśnie są z reguły w blokach. Nie wiem, jak
                  teraz wykonuje się dachy bloków ale w tych z wielkiej płyty kojarzę, że dachy
                  były podwójne, czyli strop szczytowego mieszkania, a nad tym dopiero "dach
                  właściwy".
            • e-legionowo JEST DOBRZE .... ;) 12.01.10, 19:35
              ogólnie jest dobrze, a czemu tak myślę ?
              Doczekaliśmy się upragnionej zimy więc mamy:
              - zalegający śnieg i skąd te zdziwienie u nas drodzy forumowicze ;))
              - bezmózgich pracowników betonowej spółdzielni, którzy odśnieżają chodniki a
              przy okazji zasypują wjazdy na osiedlowe parkingi oraz podrzucają zwały śniegu
              na sąsiedni teren, a tym samym zasypując jeszcze dostępne miejsca parkingowe z
              boku i tyłu budynków Społem, za to chyba powinny być mandaty,
              - zasypane chodniki wzdłuż głównych ciągów komunikacyjnych będących w
              zarządzaniu miasta.

a nawet jest jeszcze lepiej, Urząd Miasta monitoruje nasze forum, każdy post nie
              pozostanie bez odzewu, pozostaje tylko czekać aż otrzymamy wszyscy smsy w sobotę
              wieczorem żeby sprawdzić stan dachu forum :P
              • roberto501 Re: JEST DOBRZE .... ;) 12.01.10, 20:26
                15 lat temu nikt nie mówił o odśnieżaniu dachu np. szkoła podstawowa nr 7 i 6.
                Chodziliśmy do szkoły gdzie śnieg był jeszcze większy. A po katastrofie hali
                nagle wszyscy zajmują się dachami, to dobrze ale nich się zajmą tymi co potrzeba
                dachami.
                Przy takim założeniu to i z bloków SMLW powiano się odśnieżać dachy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka