Dodaj do ulubionych

Sklep przy Grabinie

22.03.04, 20:02
Przy Grabinie, przy przystanu autobusowym, buduje się sklep. Duży, porządny
sklep, ma tam także podobno być apteka, a może nawet fitness-club i coś tam
jeszcze.

Przyda się, zwłaszcza że dotychczasowy sklepik "Duet" (ex-"U Grubego") jest
kiepski, a co gorsza położony po niewłaściwej stronie Płochocińskiej (z punkt
widzenia mieszkańców Osiedla Grabina).
Obserwuj wątek
    • ewelina10 Re: Sklep przy Grabinie 23.03.04, 10:29
      Dla mnie sklep musi spełniać wymóg posiadania dużego parkingu. Zakupy
      najczęściej robię po załatwieniu spraw firmowych jadąc samochodem, więc nie
      robi mi to żadnego problemu, czy "nacisnę" o ten raz więcej pedał gazu. Jeśli
      podjeżdżam pod sklep, i mam problemy z zaparkowaniem, to rezygnuję z niego.
      Szkoda mi czasu na szukanie miejsca postojowego. Noszenie w ręku ciężkich
      zakupów, gdzieś daleko do zaparkowanego samochodu też mija się z celem. Robię
      tylko wyjątek w jednym przypadku, jeśli znajduję się tam towar przeze mnie
      gdzie indziej niedostępny ;)))
      • chaladia Re: Sklep przy Grabinie 23.03.04, 13:27
        Parking chyba będzie spory.
        Kto wie, czy nie dość spory, by zrobić tam pętlę dla autobusu na wypadek
        kolejnej wojny o "705".
        Co do agencji pocztowej, to się zgadzam. Dla mieszkańca Grabiny to istna
        wyprawa na drugi koniec gminy. Mam wątpliwości, czy ktokolwiek zdecyduje się na
        bankomat - takie urządzenia z reguły stają w sklepach całodobowych, gdzie jest
        stosunkowo bezpiecznie. Myślę, że najlepszym miejscem byłaby strażnica Osiedla
        Grabina - ale to nie jest przy samej Płochocińskiej...
    • sloggi Re: Sklep przy Grabinie 23.03.04, 10:33
      W okolicy przydałaby się chyba jeszcze agencja pocztowa, bo najbliższa poczta
      jest w Nieporęcie. A gdzie jest jakiś bankomat?
      • ewelina10 Re: Sklep przy Grabinie 23.03.04, 10:41
        tiiia bankomat - gdzie on jest ? !!! ; ))) Obiecywano mi zaistalowanie go przy
        Annie, przy tym nowo powstałym maleńkim banku w baraczku...Wciąż widać te
        niedociągnięcia, ale nie o tym...
        Forum jeszcze jest za małe na "narzekania" ;)
        O nowej poczcie nie słyszałam, ale trwa pełną parą budowa szkoły ....
        Tyle lat o niej słyszałam, odkąd wyprowadziłam się z Warszawy, dzieciaki już
        studia pokończyły....
        No i wreszcie....
        • mlopaci Szkoły 24.03.04, 18:17
          Szkoła podstawowa w Izabelinie została ostatnio rozbudowana o pare pomieszczen
          w kontenerach, a gimnazjum w Stanisławowie bedzie działało od 2006r. Niestety
          problemem szkół w okolicach Warszawy jest wożenie tych statystycznie
          zdolniejszych dzieci do szkół w Warszawie. Ponieważ zostają te statystycznie
          mniej zdolne to poziom szkoły się obniża. A jak poziom jest niski to rodzice
          wywożą dzieci. Kółko się zamyka.

www.nieporet.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=110&lang=
          www.nieporet.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=109&lang=
          • chaladia Prawda, ale nie do końca... 24.03.04, 21:48
            mlopaci napisał:

> Niestety problemem szkół w okolicach Warszawy jest wożenie tych statystycznie
            > zdolniejszych dzieci do szkół w Warszawie. Ponieważ zostają te statystycznie
            > mniej zdolne to poziom szkoły się obniża. A jak poziom jest niski to rodzice
            > wywożą dzieci. Kółko się zamyka.

Ja sam wożę córkę do przedszkola w Warszawie i będę ją woził do szkoły. Poziom
            nauczania odgrywa tu pewną rolę, oczywiście. Ale także fakt, że mieszkając na
            Grabinie i pracując w Śródmieściu po drodze mam raczej w drugą stronę. I
            podobnie argumentuje wielu mieszkańców Grabiny... zwłaszcza, że nieoświetlny i
            pozbawiony chodnika odcinek Płochocińskiej / Jana Kazimierza zimą zupełnie nie
            zachęca do jazdy na północ.
            • sloggi Re: Prawda, ale nie do końca... 25.03.04, 09:19
              A ja chodziłem do szkoły podstawowej w Choszczówce i poziom nauczania był
              na takim poziomie, że z 18 dzieci w klasie 14 poszło do szkół średnich
              maturalnych i wszyscy dostali się do tych wymarzonych. Razem ze mną
              chodziły dzieci z Józefowa, bo taka była wówczas rejonizacja. Jak ktoś chce się
              uczyć, to będzie się uczył - nie ważne czy to szkoła w Centrum czy na
              peryferiach.
              • chaladia Re: Prawda, ale nie do końca... 25.03.04, 10:22
                Mnie szk. podst. 126 na Szmulkach i XX LO zaprowadziły na Politechnikę
                Warszawską, ale to były inne czasy.
    • monika265 Re: Sklep przy Grabinie 28.11.04, 11:22
      bankomat jest w Urzędzie Gminy W Nieporęcie ( dostępny całą dobę)- od strony
      ul. Jana Kazimierza
    • capacity Re: Sklep przy Grabinie 11.04.05, 22:18
      Minął rok od 1 postu z tym sklepem i chyba nie zauważyłem żadnego nowego
      obiektu, choć przejeżdżam tamtędy codziennie. Może ktoś wie więcej na ten temat?
      • chaladia Re: Sklep przy Grabinie 12.04.05, 18:57
        SKLEP JEST NA TERENIE WARSZAWY.
        Panowie Pietrzak & Hermaszewski (inwestorzy) nie mogą wydać własnych pieniędzy
        na inwestycję, przy której budowie miałoby zatrudnienie kilkudziesięciu ludzi
        (nie liczę tych zatrudnionych przy wytworzebniu materiałów budowlanych) a potem
        kilka osób miałoby pracę do emerytury, gdyż NIE MOGĄ DOSTAĆ POZWOLENIA NA
        BUDOWĘ.
        Podobnie mieszkańcy Grabiny nie mają sklepu (a jest nas ponad 1000), fitness
        clubu i czego-tam.
        Nistety, to jest we władzy Kaczyńskiego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka