Dodaj do ulubionych

SM i nowe przepisy

10.09.10, 08:40
SM ma prawo działać na terenach prywatnych i mamy już pierwszy przykład nadużywania przepisów nie przez SM, a przez ludzi. Jakiś bezmózg wzywał dziś SM na własnych sąsiadów, bo zaparkowali na 10min obok parkingu, na którym nie było miejsc. Tylko patrzeć, jak pojawią się narzekania, że SM nie ma tam gdzie powinna być. Nie będą, bo będą tam, gdzie jakiś moher okienny poduszkowiec walczy z bezsennością. A w tym czasie szczyle z podstawówki będą kopać jego wnuczka. Szkoda, że SM nie może podać kto zgłosił. Wytłumaczyłbym kochanemu sąsiadowi, że jego działania idą w szkodę. Rzecz się działa na Piaskach.
Pozdrawiam serdecznie sąsiada.
Obserwuj wątek
    • darthoor Re: SM i nowe przepisy 10.09.10, 12:05
      Dura lex, sed lex.
      Skoro zaparkowales kolego OBOK parkingu (i nie wazne czy na 10 czy na 100 minut) to zlamales przepisy. Sasiad ABSOLUTNIE nie naduzyl prawa informujac o tym fakcie odpowiednie sluzby.
      Inna sprawa, co nim powodowalo ;)
      Z drugiej strony, widzac czasami jak parkuja co poniektore polmozgi w Legionowie, to sam mam chec wezwac straznikow.
      • ralphie Re: SM i nowe przepisy 10.09.10, 12:50
        Oczywiście masz rację, wszystko odbyło się zgodnie z literą prawa. Auto postawiłem na obszarze objętym zakazem parkowania. Zakaz postawili po to by obcy nie zawalali parkingu ale zapomnieli, że nasz parking jest za mały dla wszystkich mieszkańców bloku. Siłą rzeczy sami mieszkańcy są zmuszeni parkować gdzie popadnie, niektórzy na trawie! Auta stojące na zakazie nijak nie przeszkadzają, no może tym, którzy mają szkła jak denka od butelek. Nie potrafię zrozumieć co nim kierowało? Może testował nowy telefon, przy czym to nie pierwszy raz wzywa SM bez sensu.
        Rozumiem wezwania SM do aut parkujących na chodnikach, ewidentnie zawalających drogę, utrudniających wyjazd. Wtedy tak! Wzywać! Niech się SM wykaże, bo póki co to widzę, że najlepiej wychodzi im ustawianie fotoradaru i chowanie się po krzaczorach na Piaskowej... a właśnie, czy mają prawo używać radar poza granicami miasta?
        • cornellia Re: SM i nowe przepisy 10.09.10, 17:38
          Przestrzegac prawa! Wtedy nie bedzie trzeba zastanawiac sie nad tym kto, jak i za co moze karac. Tak będzie taniej, spokojniej i bezpieczniej
          • ralphie Re: SM i nowe przepisy 14.09.10, 08:50
            Przestrzegać prawa, tak. Ale nasuwa mi się inne pytanie. Czy znaki ustawione na osiedlach są zgodne z prawem? Są chyba jakieś regulacje prawne, które jasno i wyraźnie określają jak ma znak wyglądać i jak ma być ustawiony? Ten zakaz, który wspólnota postawiła jest wyniesiony tak wysoko, że z auta osobowego nie sposób go zauważyć, tym bardziej, że jest już w konarach drzew. Jego średnica też budzi wątpliwości. Czy zatem stosować się do takich znaków? Wydaje mi się, że prawo mówi coś o projekcie, który jest podstawą do oznakowania drogi. Czy zatem SM będzie na ślepo karać? Obawiam się, że dojdzie do wielu parodii, której już miałem być okazję świadkiem.
            • lmolinski Re: SM i nowe przepisy 14.09.10, 10:07
              Prawo prawem ale to prawo jest dla ludzi a nie odwrotnie. I chciałbym dożyć kiedyś czasów kiedy funcjonariusze dorosną do swej roli i nie będą aż tak nadgorliwi gdy nic złego się nie dzieje. Że też znowu muszę przywołać przykład z Holandii - zaparkowałem niechcący na zakazie i sobie poszedłem. Dogoniła mnie starsza Pani i grzecznie wyjaśniła, że muszę usunąć auto bo jest zakaz i że mandat będzie mnie kosztował 60 euro. Proste. nikt nikomu nie urągał, nikt nie miał zamiaru czekać aż dosięgnie go surowa ręka sprawiedliwości niesiono sąsiedzkim donosem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka