Dodaj do ulubionych

Ciasto makowo-serowe

IP: *.chello.pl 11.04.03, 13:40
Uwielbiam, ale nigdy nie robiłam. Tylko te ze sklepu (Blikle, mniam)
Czy znacie przepis?
Czy to jest masa od makowca i masa sernika? Czyba nie?....
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Ciasto makowo-serowe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 14:44
      Ciasto serowo-makowe
      Warstwa serowa:
      1,2 kg białego sera, 30 dag masła, 40 dag cukru pudru, 6 jaj, 2 łyżki mąki
      ziemniaczanej, bakalie, pół łyżeczki proszku do pieczenia
      Masło, cukier, zółtka utrzeć do białości i, ucierając dalej, po trochu dodawać
      zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie oraz pianę ubitą z
      białek i delikatnie wymieszać.
      Warstwa makowa:
      25 dag maku, 35 dag cukru pudru, 6 jaj, 4 łyżki mąki, łyżeczka proszku do
      pieczenia, bakalie, olejek migdałowy lub rumowy.
      Mak sparzyć i zemleć w maszynce. ZOLtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać
      mak i mąkę z proszkiem, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę
      ubitą z białek.
      Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw masę serową, a potem makową i
      wstawić do gorącego piekarnika.
      Polewa:
      Po dwie łyżki masła, mleka, kakao i cukru.
      Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać
      polewą.

      Pozdrawiam - Maria
    • kathy38 Re: Ciasto makowo-serowe 11.04.03, 15:15
      Ja piekłam takie ciasto biorąc właśnie masę od sernika i makową od makowca (z
      całymi jajkami). Na spodzie kruche ciasto, potem masa makowa, na to serowa.
      Udało się. Zastanawiałam się czy nie dac masy makowej na wierzch ale uznałam,
      ze może "przydusić" tę serową pod spodem i ciasto w efekcie może wyjść zbite.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka