Dodaj do ulubionych

Referendum w sprawie dopalaczy

04.11.10, 16:42
Dotarła do mnie wiadomość, że w Legionowie w najbliższych dniach będzie organizowane referendum W SPRAWIE UNIEMOŻLIWIENIA HANDLU DOPALACZAMI NA TERENIE GMINY MIEJSKIEJ LEGIONOWO. Inicjatorem akcji jest znany Robert Szymański z zespołu Sexbomba. W ciągu 60 dni musi zebrać ok. 4000 podpisów. W realu...

co na ten temat sądzicie ? dadzą radę ?
Obserwuj wątek
    • 3goust Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 17:02
      referendum, a nie petycje?
      bo wiesz w referendum trzeba dać coś do wyboru Handel dopalaczami w Legionowie:
      Tak, NIE i zobaczyć kogo więcej. A jak z góry podpisuje likwidacje, to nie ma takiej kuli srebrnej by uderzając nie zabiła. Pani z powiatowej gubi wyrażenia czy to pan z formacji podartych gatek się zajarał i zaczął tworzyć.
      • gadulalegionowa Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 20:01
        Tylko po co skoro dopalaczy już u nas nie ma?
        Na tę chwilę nie ma czego likwidować hmm...
        • guayazyl1 Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 21:02
          to raczej działania medialne :)
          ustawa o przeciwdziałaniu narkomanii nie upoważnia samorządu do decydowaniu o tym które substancje odurzajace moga być w gminie nielegalne.
          podejrzewam, że wniosek mieszkanców o referendum prowadzący do rozstrzygnięć sprzecznych z prawem będzie przez gminę odrzucony.
        • w.iwo Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 21:11
          dopalacze wciąż dostępne , handel trwa, dopalacze w internecie
          zniknęły małe sklepiki, stoją puste bądź zmieniły towar...
          ale to na pewno nie koniec... widać mobilizację w Internecie, powstało dużo nowych stron, które są nieźle "wypozycjonowane"... nie jestem przekonana by był to koniec walki...

miałam nadzieję, że wypowiedzą się sami autorzy akcji...
          • w.iwo Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 21:16
            przy okazji informacja ze strony naszego powiatu:
            "Starosta Legionowski proponuje pomoc osobom, które zostały poszkodowane w wyniku zażycia tzw. „dopalaczy”:

- informacje na temat możliwości dochodzenia odszkodowania na drodze postępowania cywilnego,
            - informacje o procedurach prawnych,
            - wykaz instytucji nieodpłatnie udzielających pomocy prawnej.

Kontakt:
            Agnieszka Załuska
            Starostwo Powiatowe w Legionowie
            ul. Sikorskiego 11, Legionowo
            pok. 124 na I piętrze
            tel. 22 7640 124
            e-mail: rzecznik@powiat-legionowski.pl"
            -----------------------------------------------
            dokładnie to, co Starosta obiecał na debacie o dopalaczach
    • pleg Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 20:57
      Rychło w czas, sklepy zamknięte, niektórzy nawet szyldy zdjęli
      co tu zakazywać
      o co chodzi?

hm czyżby wybory?
      • zaq1975 Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 22:07
        Tak wybory - nasza gwiazda startuje z listy nieznanego mi stowarzyszenia ??? Bardzo Roberta lubię to w końcu człowiek przemiły ale z tymi dopalaczami to przesadził chyba?! Dlaczego by na przykład nie zakazać w mieście budować atomowych okrętów podwodnych? Kto zgasza się by zbierać ze mną podpisy pod taką petycją? Kto będzie się chciał podpisać wrzuca przysłowiową złotówkę na fundusz piwny.
        • 3goust Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 22:26
          pójdę dalej i będę zbierał podpisy pod petycją by był całkowity zakaz lotów promów kosmicznych z naszego miasta.
          • zaq1975 Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 22:32
            jestem za...
            PS. Stowarzyszenie nazywa się „Etyka i Prawo” wszystko byłoby dobrze gdyby nie te znajome nazwiska które znamy przecież z lokalnej polityki. A nazwisko Kicman tak mi się źle kojarzy że prawie na pewno krzyżyka nie postawie - szkoda bo Roberta lubię.
            • rszymanskietykaiprawo Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 23:29
              zaq1975 dzięki za wyrazy sympatii :) Startuję jako kandydat niezależny z listy ETYKI i PRAWA, a "ten" Pan Kicman, którego byłeś łaskaw wspmnieć startuje do Rady Powiatu z listy PLATFORMY OBYWATELSKIEJ razem z .... (popraw proszę jeśli się mylę).
              • zaq1975 Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 06:24
                Trochę to jest działanie pod publikę, nie przeczę skuteczne zwróciłeś uwagę na waszą listę ale rozczarowani wyborcy potrafią się odwrócić od kandydata. To referendum będzie kosztować i szkoda na nie moich pieniędzy a chyba o nie chcesz dbać. Rozumiem że miałby to być taki okrzyk mieszkańców naszego miasta słyszalny w Sejmie chce jednak przypomnieć że mamy w Sejmie 2 posłów do których można się w tej sprawie zwrócić.
          • cyberwolf Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 22:48
            Dobrze wiesz, że temat powróci! Zapewne po wyborach. Ustawa przyjęta na prędko jest sprzeczna z konstytucją. Dopalaczowy król już skarży ja do TK, najpóźniej za pół roku temat powróci.
            Poprzednio pisałeś w obronie sklepów z dopalaczami więc Twoje kpiny mnie nie dziwią. Ale skoro obrałeś temat lotniczy, to się zbadaj jaki wpływ na spokój i ciszę w naszym mieście będzie miało lotnisko Modlin! Może już powinieneś rozpisywać referendum w sprawie nisko latających samolotów.
            Co do referendum w sprawie dopalaczy, lokalna społeczność może uchwalić takie prawo - jeśli zechce. Dlaczego teraz - zapewne dlatego, że to prawo jest skuteczne gdy takie sklepy nie działają - jako lokalna społeczność możemy zakazać tworzenia się nowych ale nie możemy zamykać istniejących.
            Jeśli działać to teraz jest chyba najlepszy moment, gdy są pozamykane istniejące sklepy.
            Nie znam treści ale jeśli referendum będzie zawierało odpowiednio sformułowane pytanie - jest duża szansa na zamkniecie tego problemu raz na zawsze.
            Przypomnij sobie referendum na temat śmieci, raz podjęte obowiązuje chociaż wiele osób twierdziło, że niezgodne z prawem, próbowali się buntować jednak koniec końców musieli się podporządkować.
            • rszymanskietykaiprawo Re: Referendum w sprawie dopalaczy 04.11.10, 23:12
              Właśnie się zarejestrowałem. Witam wszystkich pierwszym postem.
              Obecnie sklepy z dopalaczami stoją zamknięte. Chciałbym wierzyć (tak jak Wy)
              że tak pozostanie. Jednak zdaniem wielu ekspertów prawnych mamy obecnie jedynie okres przejściowy pomiędzy jednym otwarciem a drugim. Czas pokaże, ale … można ten moment potraktować jako okazję do działania. Nie mówimy o zakazie handlu ani o delegalizacji substancji. To wykracza poza kompetencje gminy. Mówimy o uniemożliwieniu handlu dopalaczami w Legionowie. Można to osiągnąć na gruncie prawa lokalnego. Co do samej procedury to polecam (zainteresowanym) Ustawę o Referendum Lokalnym. Referendum to kilkuetapowa procedura. Obecnie nie jesteśmy jeszcze na etapie zadawania pytania referendalnego. Określiliśmy jedynie przedmiot referendum. Dodam, że nie piszę tego wszystkiego po to, żeby zakpić z Waszych postów. Absolutnie. Szanuję Wasze zdanie.
              • zdebeq Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 00:14
                Tylko trzeba by dokładnie określić co mamy na myśli mówiąc dopalacze, bo póki co jest to jedynie nazwa handlowa. nie wiem jaki proces rejestracji muszę przejść tego typu preparaty.
                a to już na pewno nie jest w kwestii gminy
              • pleg Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 00:16
                Proszę o podanie konkretnego przepisu na podstawie którego w wyniku referendum można zabronić sprzedaży dopalaczy w konkretnej miejscowości?
                Nawet na tym forum była dyskusja i przykłady miast np. Zgierz, gdzie próbowano to zrobić i tam wojewodowie uchylali przepis lokalny?
                Zatem jakim cudem ma to się udać u nas?
                Chyba nie chcecie oszukiwać ludzi i łudzić, że poprzez lokalne referendum zabronią czegoś, co ma się nie udać premierowi, i Sejmowi (napisałeś, że nowa ustawa będzie uchylona)?
                • jangrabiec.pl Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 00:44
                  Wybory to dobra szkoła edukacji obywatelskiej...
                  Z przepisów Konstytucji, ustaw samorządowych i zasad stanowienia prawa miejscowego wynika, że samorząd może uchwalać prawo miejscowe tylko na podstawie konkretnej delegacji ustawowej. W sprawie handlu dopalaczami i innymi substancjami takowych przepisów nie ma. Jedynie ustawa o o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi w art.12 daje taką delegację radzie gminy w stosunku do punktów sprzedaży i podawania alkoholu.

Co do zasady: w referendum mieszkańcy wyrażają swoją wolę, którą organy gminy "przekładają" na przepisy prawa. Jaki sens ma przekonywanie rady miasta do zajęcia stanowiska jeśli kilka miesięcy temu rada podjęła w tej sprawie uchwałę:
                  www.bip.legionowo.pl/#Z2V0Q29udGVudHMoMTIxNzgsMSwwLHRydWUp
                  Może chodzi o to by przekonać radnych do zmiany stanowiska?
                  • zaq1975 Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 06:35
                    Szkoda Panie Janku że nie odpowiada Pan tak szybko w sprawie mało wiarygodnych ulotek jednego z kandydatów waszego stowarzyszenia. I promujecie ludzi którzy jak wieść gminna niesie biorą udziału w obradach komisji a chętnie podpisują listy obecności na nich. Czy to taki zwyczaj W Platformie Samorządowej że wam to nie przeszkadza?
                    • zaq1975 Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 06:37
                      oczywiście przed powinno być "nie biorą udziału" wybaczcie
                      • bimm Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 07:09
                        A czy inicjatywa Roberta Szymańskiego z SexBomby to nie jest inicjatywa związana z jego kandydowaniem do Rady Miasta z zacnej listy Etycznej??
                  • kka69 Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 07:02
                    A może przydała by się taka sama ustawa związana ze sprzedażą alkoholu , a jeszcze lepiej jej przestrzeganie ?
                    Przykład z miasta:
                    ulica Zakopiańska , SP1 i dokładnie na sąsiedniej posesji jest sklep , gdzie można nabywać i pić przed sklepem alkohol.
                    • rszymanskietykaiprawo Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 08:52
                      Niektórzy w postach zwracają uwagę na rzeczy których zrobić się nie da. Oczywiście macie wiele racji w swoich wywodach. Tylko że my (inicjatorzy referendum) postanowiliśmy zrobić coś akurat co zrobić się da. I zajęliśmy się tą sprawą podejmując działania. Temat zorganizowania referendum w sprawie uniemożliwienia handlu dopalaczami na terenie gminy miejskiej Legionowo jest właśnie realizowany. Piszemy wszyscy o czymś co już się dzieje, a nie ma się dopiero kiedyś zdarzyć. Kka69: „A może przydała by się taka sama ustawa związana ze sprzedażą alkoholu , a jeszcze lepiej jej przestrzeganie ?” Trafiasz w sedno - wiele niezłych w sumie przepisów w naszym kraju i mieście nie jest przestrzeganych – ale na forum tego nie załatwisz - do dzieła! Ja nie jestem formowym wojownikiem – wolę praktykę. Niedługo wyjdziemy na ulice z naszymi listami. Wtedy będziemy potrzebować podpisów poparcia. I wiem, że wcale nie musimy ich dostać…
                      Celem Etyki i Prawa nie jest krytyka „w czambuł” wszystkiego co się dzieje w Legionowie. My proponujemy inny rodzaj działania samorządu. Inną formę działania Rady Miejskiej. Moim zdaniem legionowskiej radzie potrzebne sa zmiany i „powrót do korzeni”. Odrzucenie „partyjnej dyscypliny głosowania”. Potrzebny jest samorząd, który pyta mieszkańców o najważniejsze sprawy budżetowe i na tej podstawie dopiero inwestuje pieniądze podatników. Ja kocham to miasto, dlatego kandyduję. Nie robię tego przeciwko nikomu. Namawiam do poparcia programu Etyki i Prawa, a przynajmniej do jego poznania. Jeżeli nasz program jest zbieżny w niektórych punktach z programem innych komitetów (o ile mają) tym lepiej.
                      Samorząd terytorialny powstał w Polsce właśnie po to, żeby obywatele mogli działać obok państwa i polityki.
                      • jangrabiec.pl Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 22:42
                        może nie znam zbyt dobrze sytuacji w radzie powiatu czy miasta ale od 8 lat nie słyszałem by koalicja "rządząca" kiedykolwiek wprowadziła dyscyplinę głosowania.

taki system obowiązywał w Legionowie wcześniej - te czasy pamięta wielu kandydatów z listy komitetu EiP.

pozdrawiam Robercie i życzę powodzenia
                    • pleg Re: Referendum w sprawie dopalaczy 06.11.10, 14:57
                      > gdzie można nabywać i pić przed sklepem alkohol.

W Polsce nie można pić alkoholu pod sklepem, jeżeli ktoś zobaczy taki widoczek, należy natychmiast zawiadomić policję, a właściciel sklepu straci koncesję i uważam warto to zrobić. Czasami jeżdżę Zakopiańską, skracając sobie drogę i nigdy pijących nie widziałem. Ale jak tylko zobaczę to obiecuję, że zadzwonię.
                  • cyberwolf Re: Referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 08:43
                    jangrabiec.pl napisał:

> Wybory to dobra szkoła edukacji obywatelskiej...
                    > Z przepisów Konstytucji, ustaw samorządowych i zasad stanowienia prawa miejscow
                    > ego wynika, że samorząd może uchwalać prawo miejscowe tylko na podstawie
                    > konkretnej delegacji ustawowej. W sprawie handlu dopalaczami i innymi s
                    > ubstancjami takowych przepisów nie ma. Jedynie ustawa o o wychowaniu w trzeźwoś
                    > ci i przeciwdziałaniu alkoholizmowi w art.12 daje taką delegację radzie gminy w
                    > stosunku do punktów sprzedaży i podawania alkoholu.
                    >
                    > Co do zasady: w referendum mieszkańcy wyrażają swoją wolę, którą organy gminy "
                    > przekładają" na przepisy prawa. Jaki sens ma przekonywanie rady miasta do zajęc
                    > ia stanowiska jeśli kilka miesięcy temu rada podjęła w tej sprawie uchwałę:
                    > www.bip.legionowo.pl/#Z2V0Q29udGVudHMoMTIxNzgsMSwwLHRydWUp
                    > Może chodzi o to by przekonać radnych do zmiany stanowiska?

Skoro można tylko delegować prawo na niższy szczebel a nie uchwalać własne lokalne przepisy to proszę mi powiedzieć na jakiej podstawie Rada miasta Warszawy uchwaliła tzw. Buspasy. Stawia znaki których nie ma w przepisach kodeksu drogowego (równie dobrze mogłaby wyznaczyć pas tylko dla samochodów czerwonych) ale na jakiej podstawie. Przecież w zakresie definicji samochodu uprzywilejowanego nie jest zaliczona taksówka i autobus tak samo jak czerwony samochód. Znaki stoją, buspasy mają się dobrze a panowie policjanci rozdający mandaty za jazdę buspasem, którego nie znalazłem w przepisach.
                    Po co nam lokalne prawo, które z założenia obowiązuje w Polsce. Czy ja źle rozumiem lokalną samorządność czy może ona wcale nie jest potrzebna, skoro powiela tylko prawo już istniejące iacałe te wybory są tylko dla diet.
                    Co do Zgierza to w wypowiedziach prawników Rada jako Rada nie miała do tego prawa bo ma zbyt małe kompetencje ale nikt tam nie mówił, że mieszkańcy tego nie mogli zrobić.

Wracając do naszej skutecznej uchwały podjętej w trybie referendum dotyczącej obsługi śmieci - brak dla niej umocowania prawnego, mało tego na jej podstawie powstaje ustawa (w oparciu o rozwiązania wdrożone w Legionowie pracuje sejmowa komisja ochrony środowiska) regulująca obsługę śmieci w samorządach, która będzie obowiązywało w całej Polsce oczywiście jak ją przegłosuje Sejm RP. Skoro Pan twierdzi że bez delegacji ustawowej się nie da - to czy to oznacza że nasze referendum "śmieciowe" a w konsekwencji uchwała "śmieciowa" działa bezprawnie?
                    • guayazyl1 dopalacze a buspasy 05.11.10, 09:33
                      cyberwolf napisał między innymi:
                      Skoro można tylko delegować prawo na niższy szczebel a nie uchwalać własne lokalne przepisy to proszę mi powiedzieć na jakiej podstawie Rada miasta Warszawy uchwaliła tzw. Buspasy. Stawia znaki których nie ma w przepisach kodeksu drogowego (równie dobrze mogłaby wyznaczyć pas tylko dla samochodów czerwonych) ale na jakiej podstawie. Przecież w zakresie definicji samochodu uprzywilejowanego nie jest zaliczona taksówka i autobus tak samo jak czerwony samochód. Znaki stoją , buspasy mają się dobrze a panowie policjanci rozdający mandaty za jazdę buspasem, którego nie znalazłem w przepisach.
                      ------------------------
                      w zestawie znakow informacyjnych jest Panie Kierowco znak D-11 oraz D-12 oznacza on odpowiednio początek lub kontynuację pasa ruchu przeznaczonego tylko dla autobusów lub trolejbusów oraz innych pojazdów wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach. znak umieszcza zarządca drogi.
                      • guayazyl1 referendum w sprawie dopalaczy 05.11.10, 11:52
                        życzę inicjatorom sukcesu.
                        co do zamiaru czyli intencji rozumiem. co do motywacji czyli uzasadnienia pobudek mam wątpliwości. czasy mamy takie, że kandydat pragmatyczny ale umiarkowany może się nie przebić. najgłośniej jest więc o tych co są mistrzami obiecanek-cacanek. pomysły z gatunku fantastycznych podlane socjotechnicznym sosem mogą być trampoliną do przyszłej kariery samorządowca.
                        stowarzyszenie pewno jest zacnym gremium ale nie słyszałem dotąd aby zajmowało się problematyką poruszoną w tym wątku. nie słyszałem o organizowaniu oporu społecznego, akcji ulotkowej, pikietach punktów sprzedaży, apelach do rodziców, spotkaniach edukacyjnych, stronie internetowej, naciskach na dyrekcje szkół aby włączyć problematykę dopalaczy do szkolnych programów profilaktycznych. czyli motywacją może być tylko zwrócenie na siebie uwagi.
                      • cyberwolf Re: dopalacze a buspasy 05.11.10, 12:16
                        No cóż nie jestem politykiem, więc przyznanie mi się do błędu nie przychodzi mi trudno. Prawko robiłem już dawno i kłania mi się przypomnienie znaków, zapewne uchroniłeś mnie od popełnienia wykroczenia drogowego. Dzięki.
                        • jangrabiec.pl Re: dopalacze a buspasy 05.11.10, 22:39
                          w sprawie śmieci delegacja wynika m.in. z ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U.z 2005 r. Nr 236, poz.2008)
                          uchwała rady:
                          www.bip.legionowo.pl/#Z2V0Q29udGVudCg2NDkzLDY0OTMp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka