Dodaj do ulubionych

Kolej Mazowiecka

28.11.10, 09:47
W zeszły wtorek jechałem rano do pracy skm-ką (5.19 L-wo Piaski). Po trzech minutach pociąg wjechał na stację Legionowo, w tym samym momencie pojawił się skład kolei mazowieckich. Był spóźniony o 11 minut (planowo 5.11), zapewne dlatego ruszył pierwszy. Nasz pociąg czekał jeszcze ok. 3 minut i dopiero ruszył. Tym sposobem na W-wa zoo byliśmy o godzinie 5.52 zamiast 5.45 i uciekł mi tramwaj. Morał historii: mimo że nie korzystałem z usług KM spóźniłem sie przez nich do pracy!!! Paranoja.
Dziękuję za uwagę
Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich pracowników Kolei mazowieckich
Obserwuj wątek
    • jaceeek Re: Kolej Mazowiecka 28.11.10, 14:02
      A zapewniano nas na początku, że SKM będzie miała pierwszeństwo przed innymi pociągami...
      • imkebe Re: Kolej Mazowiecka 28.11.10, 14:27
        To jest tak jak się słucha bzdur. Docelowo piorytety mają pociągi dalekobieżne, potem spóźnione o ile to nie generuje znacznych kolejnych opóźnień, dopiero dalej kolejne pociągi. Ale nie jest powiedziane, że jakiś pociąg osobowy nie będzie przepuszczał towarowego. Każdy przewoźnik wykupuje dostępność danego odcinka w takiej i takiej godzinie. Jak się SKM spóźni 2 min a przyjedzie o czasie towarowy to towarowy będzie jechał pierwszy. Dodatkowo patrzy się też na obiegi. Jeżeli jakiś pociąg ma po zakończeniu danej trasy startować od razu w nowy kurs to taki pociąg jest ważniejszy niż taki, który kończy i stoi 3h i czeka.

Na linii działdowskie jest to jednak różnie. Bo w czasie remontu na wybranych odcinkach piorytety są przyznawane czasem losowo, czasem na osobowe, czasem jest wyłączona apartaura semaforowa i pociągi logują się radiowo (to już zalezy od dużurnego ruchu w ramach LCS).
    • imkebe Re: Kolej Mazowiecka 28.11.10, 14:20
      Urzekła mnie twoja historia... Ja mogę ci poopowiadać taaaakie historię nt. jazdy pociągami i autobusami, że hej.
      To co mogę ci poradzic.... To się z tym pogodzić. Bo tak jest i będzie zawsze.
      • brunno34 Re: Kolej Mazowiecka 28.11.10, 15:52
        poprawa będzie od 12 grudnia, kiedy pociągi będą jeździć co 8-10 min. przynajmniej w szczycie. Ale konkretna poprawa dopiero w II połowie przyszłego roku. Wówczas S9 i S3 będą kursowały co 10 minut, co oznacza że co 10 min będzie pociąg na gdański, i co 10 min będzie pociąg na zachodni (a docelowo od października na okęcie). Oznacza to że z Legionowa co 5 min będzie odchodził jakiś pociąg do warszawy (naprzemiennie do WG i WZ)a to już będzie w miarę dobrze, poczekajmy
        • telemann Re: Kolej Mazowiecka 28.11.10, 15:59
          konkretna poprawa będzie ok. 2016 albo kilka lat później
          • madziulec Re: Kolej Mazowiecka 28.11.10, 16:49
            Najlepiej jezdzic z mlekiem. Bo mleko jak wiadomo musi jezdzic punktualnie, inaczej... bedzie kwasne ;)
        • imkebe Re: Kolej Mazowiecka 28.11.10, 18:48
          S3 o ile to się tak będzie nazywało na pewno nie będzie dojeżdzać do Legionowa z częstotliwością 10 min. W najlepszym wypadku co 15min. Wydajność szczytowa łącznika na Okęcie nie będzie aż tak duża żeby puszczać pociągi co 5 min a taki warunek musiałbyś mieć, żeby do Legionowa dojeżdzały pociągi z częstotliwością co 10 min. Dodatkowo dochodzi wydajność stacji Warszawa Wschodnia i jej głowicy wschodniej.
          Jeżeli będzie jakaś poprawa to też w grudniu przyszłego roku. Bo będzie wpisany nowy rozkład. A przed tym nie puszczą nic nowego na trasę.
        • benieck Re: Kolej Mazowiecka 28.11.10, 21:39
          brunno34 napisał:

> poprawa będzie od 12 grudnia, kiedy pociągi będą jeździć co 8-10 min. przynajmn
          > iej w szczycie. Ale konkretna poprawa dopiero w II połowie przyszłego roku. Wów
          > czas S9 i S3 będą kursowały co 10 minut, co oznacza że co 10 min będzie pociąg
          > na gdański, i co 10 min będzie pociąg na zachodni (a docelowo od października n
          > a okęcie). Oznacza to że z Legionowa co 5 min będzie odchodził jakiś pociąg do
          > warszawy (naprzemiennie do WG i WZ)a to już będzie w miarę dobrze, poczekajmy

S3 na trasie lotnisko - dw. wschodni ma kursować co 15 min. dalej połowa pojedzie do Sulejówka Miłosny i połowa do Legionowa czyli co 30 min.
          • telemann Re: Kolej Mazowiecka 29.11.10, 10:04
            pożyjemy zobaczymy
    • fiorente Re: Kolej Mazowiecka 29.11.10, 16:28
      Często jeżdżę SKM do pracy i mogę powiedzieć, że szczerze Ci zazdroczę. Chciałabym aby pociąg spóźniał się 10 min... niestety rzeczywistość jest brutalna i pociągi (nie ważne czyje) bardzo często mają dużo większe opóźnienia..
      • emjot.10 Re: Kolej Mazowiecka 29.11.10, 19:27
        ja jeżdżę tym pociągiem codziennie i pierwszy raz się spóźnił (nie liczę 1-2 min). ale zastanawia mnie co innego: skoro km był już spóźniony to może powinien przepuścić skm która była na czas. a tak to obydwa pociągi miały opóźnienie zamiast jednego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka