Dodaj do ulubionych

skandal z dowozówką

01.02.11, 18:45
Ja wiem, że zimą różne rzeczy się kurczą bo takie są prawa fizyki no ale żeby autobus dowożący ludzi do roboty, a dziatwę do szkół skurczył się do siedemnastu miejsc to już lekka przesada żeby nie powiedzieć granda. Dlatego zagotował się we mnie wkurw, roztworzyłem laptopa i wywaliłem to z siebie. Na razie na tym forum :)

Niby miasto nie ma w swoim zakresie obowiązków zapewnienia każdemu bezpłatnej miejscówki ale siedemnastoosobowy mikrobusik o siódmej rano to kpina z dojeżdżających.
Zapraszam kogoś z Ratusza na przejażdżkę. Wrażenia wszelkiej maści będzie miał niezapomniane.
Obserwuj wątek
    • benieck Re: skandal z dowozówką 01.02.11, 19:49
      Bus iveco kursuje od nowego roku. Przetarg na obsługę linii wygrał MAGNET-TRANS - Nowy Dwór Mazowiecki, widać najlepiej spełniał warunki postawione przez miasto. Na prawdę tyle ludzi tym jeździ, że jest niezabieralny?.
      • guayazyl1 Re: skandal z dowozówką 01.02.11, 20:14
        Z rozrzewnieniem przypominam sobie pierwsze zdanie z miejskiego serwisu kiedy to wprowadzono bezpłatną linię autobusową: " Z myślą o komforcie mieszkańców, władze miasta Legionowo podjęły decyzję o wprowadzeniu bezpłatnej linii dowozowej kursującej pomiędzy Rondem Piłsudskiego, a stacją PKP Legionowo."
        Komfort to może jest na pierwszym i drugim przystanku. Ale czy wie o tym ktoś z decydentów?
        Podejrzewam, że wątpię.
        • imkebe Re: skandal z dowozówką 01.02.11, 20:48
          Leniwi ci legionowiacy leniwi... i wygodni... Przejść się nie chce. Ja w zimę latałem do pociągu piechotą z okolic ZSO nr 2, albo wybierałem 801...
          Przyjdzie lato więcej osób będzie chodzić piechotą...

Trochę naginam :) ale z tymi busikami to faktycznie to słaby pomysł, z drugiej to lenistwo niektórych poraża...
          • madziulec Re: skandal z dowozówką 01.02.11, 21:43
            Wszystko zalezy co masz rano jeszcze do zalatwienia.
            Tak naprawde to rano te dodatkowe 10 minut snu znaczy bardzo wiele.

Nie chce pokazywac, ze ja to jakas swieta krowa jestem, ale chetnie latalam piechotka, gdy sobie lecialam sama. Impreza staje sie malo smieszna, gdy masz ogonek w postaci 6,5-latka, rozespanego i ogolnie malo chetnego do wspolpracy o np. 7 rano i malo chetnego do spacerku pol godzinki. Do tego potem kolejny spacer pol godzinki w kierunku dworca (szybkim marszem).

Ale ja wiem, otluszczona jestem ;) no i we lbie mi sie przewraca. pewnie z powodu tych 2 samochodow, ktore posiadam ;)
          • metron1 Re: skandal z dowozówką 01.02.11, 22:15
            Owszem w lato spacer to czysta przyjemnośc, w zimę już niekoniecznie. Zresztą dzisiaj wstałem 4.30, w domu byłem po 20, myślisz że po tylu godzinach chce mi się jeszcze biegać na piechotę????
      • harp Re: skandal z dowozówką 02.02.11, 07:33
        co to obchodzi legionowskich urzędasów, oni pociągami nie jeżdżą, pozorują pracę w Legionowie - przynajmniej część z nich (namnożyło się tego ostatnio, zwłaszcza przy obsłudze pseudo projektów dofinansowanych z UE)
    • 3goust Re: skandal z dowozówką 01.02.11, 21:19
      a mieli rozwozić osobówką;) poczekać trzeba do nowego przetargu,
      • benieck Re: skandal z dowozówką 02.02.11, 00:16
        Co do chodzenia na piechotę - PKP Przystanek, Krakowska i Sobieskiego do stacji blisko nie mają, szczególnie zimą takie chodzenie przyjemne nie jest. Od siebie do stacji Legionowo idę tyle samo czasu co pociąg jedzie z Legionowa do W-wy Gdańskiej więc wolę jednak bezpośredni autobus do Warszawy.

Co do busika cóż, PPKS Warszawa oferował 12 metrowy autobus ale tak to jest jak wygrywa najtańsza firmę krzak.
        • a-ksie Re: skandal z dowozówką 02.02.11, 11:42
          Już nie przesadzajcie fakt busiki są mniejsze ale przynajmniej są Wcześniejsza firma jeździła jak chciała albo i nie jeździła. Jak miałam w rozkładzie 7.30 to musiałam o 7.20 być na przystanku a przecież to tylko kilka przystanków więc nie problem wyliczyć czas jazdy. Poza tym w ostatnich dniach zwiększyła się liczba osób korzystających z dojazdu bo wcześniej zwłaszcza na pociąg o 7.29 bus nie był przepełniony a i w pociągu były wolne miejsca. Ja jestem zadowolona bo bus mam na czas i do pociągu nie lecę zdyszana i zapocona tak jakby to było gdybym szła na piechotę:)
          • guayazyl1 Re: skandal z dowozówką 02.02.11, 21:46
            a-ksie napisała:
            Już nie przesadzajcie fakt busiki są mniejsze ale przynajmniej są . Wcześniejsza firma jeździła jak chciała albo i nie jeździła.
            -------------------------
            A jakiż to argument w dyskusji?
            To jakby powiedzieć służba zdrowia jest kiepska ale jest. Sklepy są czynne do osiemnastej ale są. Siedemnastoosobowy autobusik nawet nie spełnia wymogów przetargu bo wymagany jest autobus z minimum 23 miejscami siedzącymi.
            Że wcześniejsza firma jeździła jak chciała albo i nie jeżdziła to należało ich wyrzucić na zbity pysk, a nie tolerować.
            ------------------------
            Ja jestem zadowolona bo bus mam na czas i do pociągu nie lecę zdyszana i zapocona tak jakby to było gdybym szła na piechotę:)

Ja jeżdżę tym busikiem, który powinien być na stacji przed siódmą. Spróbuj z niego skorzystać, wyjdziesz pachnąca i zrelaksowana.

Peesik: tylko naciski powodują, że coś się u nas zmienia na lepsze. Podobnie było z wydłużeniem najbardziej zatłoczonego porannego S9 . Gdyby nie awantury pasażerów mówiłoby się dalej, że skład jest krótki ale przecież jest :)
            Pozdrawiam.
            • a-ksie Re: skandal z dowozówką 03.02.11, 10:16
              Fakt nie jeżdżę tym przed 7 a u nas aż takiej tragedii nie ma choć tak jak pisałam ostatnio zwiększyła się liczba chętnych i robi się ciasno a wcześniej było to może 10 osób. Swego czasu najeździłam się w zapchanych "pięćsetkach" z Tarchomina więc trochę zaburzone mam spojrzenie na kilkuminutową jazdę w tłoku;) Zgadzam się że trzeba takie rzeczy nagłaśniać by było lepiej, jednak stwierdzenie, że wygrała najtańsza firma krzak jest trochę niesprawiedliwe. Wydaje mi się ze lepszy efekt dało by dzwonienie do osoby zajmującej się sprawą tych busów może firma ma większe pojazdy.
              • benieck Re: skandal z dowozówką 03.02.11, 11:05
                Najlepiej ten fakt zgłosić miastu, żeby ono interweniowało u przewoźnika. Sam przewoźnik niczego nie zrobi bo bardziej mu się opłaca jeździć mniejszym pojazdem (mniej pali = większy zysk).
                • a-ksie Re: skandal z dowozówką 03.02.11, 11:16
                  Właśnie chodziło mi o osobę z UM, która się tym zajmuje:)
                  • benieck Re: skandal z dowozówką 03.02.11, 20:18
                    Jest odpowiedź na ten temat na stronie miasta w dziale "odpowiedzi prezydenta".
                    • guayazyl1 Re: skandal z dowozówką 03.02.11, 21:45
                      Pan Prezydent musi byc ostatnio na antydepresantach bo co odpowiedź to baki zrywać.
                      Zatrudni się ślusarzy, mają krzesła z busa odśrubować,a w to miejsce upchnie sie ludzi na sztorc. Proponuję układać delikwentów na płask. Więcej nas wejdzie, a między przystankami można poćwiczyć Kamasutrę.

Peesik: czekam z utęsknieniem na wiosnę. Wtedy znów przesiądę się do czerwoniaków.
                      • 3goust Re: skandal z dowozówką 03.02.11, 22:00
                        chyba żółciaków;) bo więcej jest żółtego.
                        Ale w Polsce wielu myli żółty z zielonym, wczesny czerwony z późnym żółtym;)

A prezydent wydaje się że chyba się obraził na wszystkich i najlepiej wziął by swoje klocki i poszedł do innej piaskownicy malować swój świat kredkami.
    • a-ksie Nowy rozkład 10.03.11, 12:36
      Czy nie macie wrażenia, że chcą nas zniechęcić do jeżdżenia darmową komunikacją? Nie dość, że znów wróciły te mniejsze busy za co kierowca dziś bardzo przepraszał bo i jemu było głupio, że jedziemy w takim ścisku to powrotne przyjeżdżają jakieś 10 minut po przyjeździe pociągu. Ludzie zdezorientowani biegną na 801 i zdarzyło mi się jechać z jeszcze tylko jedną osobą. Wkrótce stwierdzą że nie potrzeby utrzymywać tych kursów skoro bus jedzie pusty. Wcześniej bus stał jak pociąg wjeżdżał na stacje potem przyjeżdżał jakieś 3 minuty później ale te 10 minut to lekka przesada.
      • puszek111 Re: Nowy rozkład 10.03.11, 13:33
        Jak chcą ludzi zniechęcić do jazdy bezpłatnym busem, to niech przynajmniej zrobią w końcu te parkingi przy dworcu PKP!
        Coraz bardziej się zniechęca ludzi do jazdy pociągami do pracy w W-wie, mniej pociągów, trudniejszy dojazd i parkowanie przy dworcu.
        Widać to świetnie po porannych korkach na Modlińskiej.
        Przydało by się więcej pracy na miejscu, ale to już ratusza nie interesuje!
        Pracujemy w Warszawie, zostawiamy swoje podatki w Legionowie, a jakoś nie widać efektów starań ratusza, by jakoś poprawić sytuację dojeżdżających do pracy!
        Nawet, żeby załatwic sprawy w urzędach, bankach czy placówkach oświatowych trzeba brać urlop, bo godziny pracy nie są przystosowane!
        • tp2009 Re: Nowy rozkład 10.03.11, 14:39
          puszek111 napisała:

> Jak chcą ludzi zniechęcić do jazdy bezpłatnym busem, to niech przynajmniej zrob
          > ią w końcu te parkingi przy dworcu PKP!

kto ma zrobić parkingi? teren należy do PKP, które nie jest zainteresowane budową kolejnego parkingu (jeden został oddany w ub. roku), budowa takiego parkingu nie jest tania, skąd i kto na to niby ma brać pieniądze?

> Przydało by się więcej pracy na miejscu, ale to już ratusza nie interesuje!

a jak ratusz ma stworzyć miejsca pracy w Legionowie? to przeważnie prywatni przedsiębiorcy decydują ilu pracowników potrzebują, banki powstają jak grzyby na deszczu, ktoś w nich chyba pracuje?

> Pracujemy w Warszawie, zostawiamy swoje podatki w Legionowie, a jakoś nie widać
          > efektów starań ratusza, by jakoś poprawić sytuację dojeżdżających do pracy!

Jak to nie? Mieszkam w Legionowie ponad 30 lat i doskonale pamiętam, że jeszcze 10 lat temu z os. Piaski na targ chodziło się PIESZO, bo nie było komunikacji miejskiej, do liceum przez 4 lata zasuwałam na piechotę dokładnie z tego samego powodu, do Wawy jeździły pociągi raz na godzinę albo dwie i jeden autobus - 723, ale żeby nim pojechać musiałam odbyć 20-min spacerek na najbliższy przystanek. Teraz jest kilka linii ZTM, jest linia nocna (ile razy wracało się na piechotę z Modlińskiej o 4-5 rano albo nocowało na Gdańskim w oczekiwaniu na pierwszy pociąg), S-9, KM, kilka lat temu też nikt się nie martwił że np. mieszkając w okolicach Legionowo - Przystanek nie było jak dojechać do stacji PKP, teraz jest autobus dowozowy. Efekty starań o poprawę dojazdu do stolicy widać na każdym kroku, trzeba tylko zdjąć klapki z oczu.

> Nawet, żeby załatwic sprawy w urzędach, bankach czy placówkach oświatowych trze
          > ba brać urlop, bo godziny pracy nie są przystosowane!

Pokaż mi jakikolwiek urząd w Polsce czynny wieczorami??? Generalnie zasada jest taka że są czynne 8-16 lub 7.30 - 15.30 a jeden dzień w tygodniu dłużej.

• 3goust Re: Nowy rozkład 10.03.11, 15:15
            był 723 i 801 ;) a dla mieszkańców miasta Piaski był bliższy 801 bo zatrzymywał się na osiedlu komunalno- fabrycznym, eeee osiedlu młodych Tak wiec doszedł tylko jeden autobus bo nie ma co się oszukiwać tym drugim rzadko kto jeździ.

Tak sobie myślę monopoliści to mają fajnie. I ZTM i PKP żądają dotacji do tego aby móc łaskawie zarobić, do tego mamy im zbudować całą infrastrukturę...Może niedługo developerzy od mieszkań będą żądać zakupienia cegieł oraz gruntu pod budowę byśmy mogli łaskawie od nich dom mogli kupić? Jeździ tyle prywatnych przewoźników, nikt ich nie dotuje a oni nie wożą za darmo, ale jednak utrzymują się na rynku. Naprawdę ile lat zajeło ZTM'owi wpojenie ludziom że dowożenie setki ludzi do stolicy musi być dotowane
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka