Dodaj do ulubionych

Baraki miedzy Florydą, a policją na Mickierwicza?

10.06.11, 10:36
Witam,
od niedawna jestem członkiem legionowskiej społeczności i zastanawiają mnie baraki niedaleko Florydy, które widzę z okna mojego mieszkania... co to jest za miejsce? Czy to jakieś nielegalne baraki zamieszkana przez bezdomnych (trochę tak to wygląda)... Do kogo należy działka na której ma miejsce ten proceder?
Obserwuj wątek
    • iwciab Re: Baraki miedzy Florydą, a policją na Mickierwi 10.06.11, 13:17
      Nie mam pewności ale wydaje mi się że to są lokale socjalne
      • polokokt Re: Baraki miedzy Florydą, a policją na Mickierwi 10.06.11, 13:28
        nawet jest w spicie cos takiego:

Komunikacja Lokalna. Komunalny Zakład Budżetowy
        Legionowo
        05-120 Legionowo
        Mickiewicza 22b

To jakas stara informacja jest, bo komunikacji lokalnej juz nie ma od dosyć dawna, ale obiekty dalej sa w posiadaniu miasta, wiec teraz sluzą jako mieszkania komunalne zapewne.
        • benieck Re: Baraki miedzy Florydą, a policją na Mickierwi 10.06.11, 20:02
          polokokt napisał:

> nawet jest w spicie cos takiego:
          >
          > Komunikacja Lokalna. Komunalny Zakład Budżetowy
          > Legionowo
          > 05-120 Legionowo
          > Mickiewicza 22b
          >
          > To jakas stara informacja jest, bo komunikacji lokalnej juz nie ma od dosyć daw
          > na, ale obiekty dalej sa w posiadaniu miasta, wiec teraz sluzą jako mieszkania
          > komunalne zapewne.

Nie, lokale komunalne są w tym miejscu od lat. Natomiast dawna baza KL na działce należącej do KZB znajduje się obok (są jeszcze garaże, w których parkowały autobusy).
          • imkebe Re: Baraki miedzy Florydą, a policją na Mickierwi 11.06.11, 00:42
            Przecież takie baraki były w miejscu Florydy jeszcze 6 lat temu.
            • mamazlegionowa Re: Baraki miedzy Florydą, a policją na Mickierwi 12.06.11, 07:14
              a jeszcze dawniej w tych barakach urzędował PEC ;)
        • marceli_proust Chyba żartujecie!? 12.06.11, 14:02
          50tysięczne miasto powiatowe w sąsiedztwie stolicy kraju...
          mamy ścieżki rowerowe, hale sportowe, reprezentacyjny urząd miasta, fontanny cuda wianki i przy tym wszystkim ludzi żyjących w warunkach gorszych niż psy w tak wyglądających lokalach komunalnych?!
          Jezu przecież to wygląda jak jakieś nielegalne obozowisko koczowisko rodem z nad Wisły gdzie mieszkają Rumuni i inni bezdomni...
          Wiecie co aż mi się nie chce wierzyć, że w taki sposób miasto Legionowo troszczy się o potrzebujących. To chyba jakiś żart. Przecież takie lokale powinny spełniać minimum godnych warunków bytowania. unia wymaga żeby kury nioski miały większe klatki czy nie reguluje warunków bytowanie ludzi?
          • pleg Re: Chyba żartujecie!? 12.06.11, 14:39
            Nie wiem czy Unia zabrania lub reguluje

wielokrotnie w prasie lokalnej pisali, że osoby tam mieszkające nie płacą za czynsz i przez przypadek też tam nie trafili

znajoma, która tam mieszkała (wcześniej była eksmitowana ze spółdzielni za długi b. męża) za czynsz płaciła, więc szybko zamienili jej na lepszą lokalizację (w nowym bloku)
            • 3goust Re: Chyba żartujecie!? 12.06.11, 17:29
              Tak powinno być, najpierw do baraków by sprawdzić kim jest osoba. Są znane przypadki gdzie do nowych domów przychodzili z listy oczekujących, i na tych nowych domach szybko znikły żarówki na klatkach, szyby powybijali i poprzepalali lamperie, dodatkowo nie płacili niskiego czynszu. Według mnie powinno być najpierw sprawdzenie osoby w barakach...płaci przechodzi do nowego, jeśli mimo że płaci ale niszczy nie przechodzi. I dzięki temu nowe na dłużej będzie ładne.
              • aallicja Re: Chyba żartujecie!? 12.06.11, 20:51
                Moim zdaniem te baraki jako stadium przejściowe/miejsce do sprawdzenia są poniżej krytyki. Wyglądają jak slumsy z przemieść Bombaju.
                • metron1 Re: Chyba żartujecie!? 12.06.11, 21:22
                  aallicja napisała:

> Moim zdaniem te baraki jako stadium przejściowe/miejsce do sprawdzenia są poniż
                  > ej krytyki. Wyglądają jak slumsy z przemieść Bombaju.

Ależ nie ma problemu, recydywie, wyrokowcom wymeldowanym za znęcanie się nad rodziną, menelom którzy nie płacili czynszu i w dodatku zdemolowali mieszkania w blokach zafunduj super wypasione mieszkania
                  Zrób to jednak za swoje.
                  JA ZE SWOICH PODATKÓW NIE MAM OCHOTY FINANSOWAĆ MENELSTWA
                  • marceli_proust Re: Chyba żartujecie!? 13.06.11, 11:19
                    Czy na pewno wszyscy mieszkający tam to recydywy i menele? mam wrażenie, że widziałem tam dzieci...
                    Nie bardzo podoba mi sie taki stosunek do sprawy dotyczący osób potrezbujących, ale oczywiscie masz prawo do swojego zdania. Ale idąc tym tropem palacze zapadający na nowotwory płuc nie powinni byc leczeni za publiczne - nasze - pieniądze, bo nie dośc, że sami sobie winni to jeszcze narażają na utrate zdrowia wszytkich niepalących. To tak jak z menelami i recydywami, mam wrażenie, że każdy menel kiedys płacił podatki i był przykładnym obywatelem tak jak my teraz. Kto wie ilu z nas za pare lat jak osiagnie wiek emerytalny (i anjdzie sie na niełasce państwa) nie zacznie od zbierania puszek w śmietnikach,a skończy na pociaganiu taniego wina...
                    Oj przyznam, że nie podoba mi się taka polityka tu plac tam fontanna piekny Pan Prezydent usmiechy, a na zapleczu eksperymenty na ludziach, którzy mieli w zyciu mniej szczęścia czyli baraki przejsciowe i upodlająca polityka testowania w XXI wieku. Straszne.
                    • filip.net Re: Chyba żartujecie!? 13.06.11, 12:14

Jak zwykle łatwo krytykuje się na forum gdzie człowiek może dołożyć temu czy innemu, bo czuje się anonimowy.
                      Absolutnie nie twierdze, że baraki to dobry standard mieszkania natomiast z całym szacunkiem, jeżeli komuś by to faktycznie nie odpowiadało to zawsze może coś wynająć. Wiem, że teraz powiecie, że to drogo i skąd brać na to pieniądze. Jeżeli osoby tam mieszkające chciałyby płacić za lokale, w których wcześniej mieszkały to tam by nie trafiły.
                      Kiedyś miałem takiego sąsiada w klatce na całkiem innym piętrze i tak szczerze nie polecam.
                      A jeśli ktoś naprawdę chce tym ludziom pomóc to nie pisząc na forum, ale faktycznie cos robiąc.
                      Zgodnie z tym, co napisałeś masz do nich tak blisko.
                      Czemu nie porozmawiałeś z tymi ludźmi?
                      Czemu ich nie zapytałeś co tu robią?
                      • marceli_proust Re: Chyba żartujecie!? 13.06.11, 16:38
                        Przykro mi, że miałeś uciazliwego sąsiada. Ja nieznosiłem dzieci, strasznie przeszkadzały mi pociechy sasiadów - to teraz mam za swoje :) całą uroczą trójkę w wieku od 3 do 7 lat i teraz to ja z pokorą znoszę skargi bezdzietnych sąsiadów ;)
                        tak więc nie mów hop przed zachodem słońca, bo i Ty kiedyś możesz stac się osiedlowym "lumpem" ;)

Sugestie odsyłające mnie do zakasania rekawów i zajęcia się poprawieniem bytowania w lokalach socjalnych uznaje za niepoważne. Pracuję, płacę podatki w naszym mieście i mam wrażenie, że to właśnie z nich utrzymywane są etaty, których celem jest dbanie o warunki tych, którzy sobie sami nie radzą. Zwyczajnie mi wstyd, że miasto dba o wszytsko poza tymi ludźmi. Oni żyja naprawdę gorzej niż zwierzaki i tylko ktoś bezrefleksyjny może przjmować to na porządku dziennym, albo sądzić, że mają to na co zasłużyli (palaczey leczymy za nasze pieniądze i nikt nie narzeka).
                        Przecież rocznie miasto wydaje miliony, naprawdę nie znajdą sie środki poprawiające warunki tych ludzi? Mamy XXI wiek, monitoring w mieście, place zabaw, parki dla dzieci i fonatanny wykładane mozajką, a Ci ludzie mieszkają jak bydło. Jak można oczekiwać, że wystapią u nich potrzeby wyższego rzędu jak podstawowe są niezaspokojone?
                        • pleg Re: Chyba żartujecie!? 13.06.11, 17:37
                          Był ktoś na Kozłówce? Ja często przejeżdżam rowerem
                          Tam dwa nowe bloki, a elewacja już zniszczona
                          drzwi od klatki były wielokrotnie naprawiane, sam widziałem, a teraz znów są wyrwane
                          itd.
                          niektórzy nie potrafią żyć w porządnych warunkach
                          • marceli_proust Re: Chyba żartujecie!? 13.06.11, 17:59
                            A cóz to ta Kozłówka? Jestem nowy :)

Co do nieporządnych obywateli naszego miasta dodam tylko, że owszem zdarzają się, nawet wsród moich sąsiadów, dobrze sytuowanych, wykszałconych właścicieli dwupoziomowych apartamentów zdarzają się tacy, którzy nie schylą sie po kupę swojego pudelka i zostawiją owe pamiątki na chodniku.
                            • 3goust Re: Chyba żartujecie!? 13.06.11, 19:04
                              marceli_proust napisała:
                              > A cóz to ta Kozłówka? Jestem nowy :)

Kozłówka dzielnica legionowa, z wszystkich stron otoczona torami kolejowymi. Jeszcze niedawno zsyłali tam recydywę i niereformowalnych. chodziło takie nawet tekst: Na kozłówkę wjeżdżasz rowerem wychodzisz boso jeśli i skarpetki miałeś całe.
                              Ostatnich czasy remontują budynki które były tam, kładą elewacje malują, budują nowe lokale komunalne....Choć najnowszy otwarty jest 2007 roku [chyba mogę się pomylić o 2 lata] już wygląda jak prawie z PRL-u... tak na [1985] może przesadzam ale miasto ostatnio zwiększyło inwestycje na tej dzielnicy, i powoli ją cywilizują...może niedługo będzie można wejść na tą dzielnice bez noża w kieszeni;)
                              • metron1 Re: Chyba żartujecie!? 13.06.11, 20:44
                                O właśnie Kozłówka, dam sobie rękę uciąć że kompletnej demolki przystanku na Kolejowej dokonała dzicz z Kozłówki
                                Miasto wydaje miliony na remont budynków na Kozłówce, remontuje, adaptuje budynki.
                                Niektóre z tych budynków z ocieploną elewacją, wymienioną stolarką są w lepszym stanie niż budynki zwykłych ciężko pracujących ludzi których nie stać na takie remonty
                                Nikt mi nie powie że zasiedleni tam ludzie nie dostali szansy i mieszkają w warunkach urągających gatunkowi ludzkiemu
                                Co robią mieszkańcy Kozłówki, wiecznie pijana banda zakapturzonych dresiarzy demoluje swoje budynki, wystarczy popatrzeć na kolejne wybite szyby w drzwiach oraz demoluje wszystko dookoła
                                Jednej nocy wybito szybę na przystanku autobusowym, następnej wybito kolejną plus wielkim kawałem gruzu zniszczono ławkę na tym przystanku
                                Nikt mi nie wmówi że była to robota przyjezdnego elementu
                                Tak wygląda obchodzenie się menelstwem jak z jajkiem a osoby które tak użalają się nad ciężkim losem tych ludzi niech zobaczą jak marnotrawiona jest kasa nas wszystkich

• madziulec Re: Chyba żartujecie!? 13.06.11, 21:03
                                  Mówisz dzicz...
                                  Podlewałam wczoraj dość póxno wieczorem kwiatki. Ot, 22. Czyli raczej ciemnawo.
                                  Plac zabaw, niby takie "lepsiejsze" osiedle, bo przeciez niektorzy to sie chelpia tym, ze wjezdzaja za brame.

I co widze?? Stado dzieciakow wieszajacych sie na hustawkach, wrecz upierajacych sie, by hustawki urwac, kopiacych ogrodzenie placu zabaw, kopiacych zjezdzalnie.

Pewnie zapytasz dlaczego nei zwrocilam uwagi. Pewnie dlatego, ze mamy mode na bezstresowe wychowanie i nastepnego dnia mamuska takiego mlodego czlowieka przylapalaby mnie i powiedzala pare cieplych slow, ze zaczepiam jej milego mlodego synka albo mialabym jeszcze bardziej porysowany samochod lub tym razem pocieta opone (nie jedna).
                  • aallicja Re: Chyba żartujecie!? 13.06.11, 16:58
                    Nie krzycz. Napisałam, że te baraki wyglądają jak slumsy. Pomiędzy slumsem a wypasionym mieszkaniem są jeszcze inne możliwości. Poza tym uogólniasz - nie wszyscy ludzie, któzy tam trafili są recydywą, pijakami i złodziejami.
    • aallicja Re: Baraki miedzy Florydą, a policją na Mickierwi 12.06.11, 20:49
      Nie bój nic, za jakiś czas postawią tam kolejną plombę jak te dwa cuda obok.
      • benieck Re: Baraki miedzy Florydą, a policją na Mickierwi 12.06.11, 21:21
        Warto przypomnieć, że jeszcze w latach 90-tych identyczne baraki stały w samym centrum Legionowa na ul. Słowackiego w rejonie dzisiejszego skrzyżowania z ul. Mrugacza: www.miejscowa.pl/index2.php?Itemid=1085&id=194&option=com_content&page=0&pop=1&task=view Takie baraki są również przy starostwie powiatowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka