Dodaj do ulubionych

Pytania do Prezydenta

22.09.11, 11:39
Może w tym miejscu zaczniemy zamieszczać pytania które zostały zadane Prezydentowi a na które nie otrzymaliśmy odpowiedzi
Po raz kolejny zadałem pytanie na temat tragicznej sytuacji komunikacyjnej okolic Osiedla Młodych w weekend czy święto wcześnie rano.
Aby mieszkaniec Osiedla Młodych miał możliwość dojechania do pracy w sobotę rano musi wyjechać autobusem o 4.39, ostatnio wyjechałem tym późniejszym 5.03 i spoźniłem się do pracy na godz ......7, no ale skoro czeka się 15 minut na 508 to nic dziwnego
Oczywiście mógłbym pojechać pociągiem z Legionowo Piaski, ale tak się cudownie składa że w sobotę pierwszy pociąg z Legionowa Piaski odjeżdza dopiero po godz 6
Z jednej strony okrojony rozkład autobusów z drugiej pociągi które nie jadą w weekend Widać jest to bardzo kłopotliwe pytanie bo po raz kolejny nie otrzymałem odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • marzenkapanienka Moje Pytania do Prezydenta 22.09.11, 12:33
      A to moje pytanka:
      Witam
      1) Kiedy zostanie przeniesiona biblioteka główna w inne miejsce?
      2) Kiedy zostanie powiększony parking przy jej dotychczasowej lokalizacji?
      3) Kiedy zostanie naprawiona nawierzchnia ulic przy bloku 32, zniszczona przez ekipę która wykonywała parking?
      4) Czy istniej możliwość poprawienia wyżej wymienionego parkingu poprzez usunięcie pozostawionych na środku miejsc postojowych krawężników? Jeśli tak to w jakim terminie?
      5) Czy jest możliwość zainstalowania kamery przy bloku 32 w związku z częstymi aktami wandalizmu i kradzieży w tej okolicy?
      • polokokt Re: Moje Pytania do Prezydenta 22.09.11, 12:40
        > 3) Kiedy zostanie naprawiona nawierzchnia ulic przy bloku 32, zniszczona przez
        > ekipę która wykonywała parking?
        > 4) Czy istniej możliwość poprawienia wyżej wymienionego parkingu poprzez usunię
        > cie pozostawionych na środku miejsc postojowych krawężników? Jeśli tak to w jak
        > im terminie?

a który to jest blok 32? jakis dokladniejszy adres?
      • aklp Re: Moje Pytania do Prezydenta 22.09.11, 12:54
        Mam pytanie .
        Panie Prezydencie kiedy wreszcie zrobicie kanalizację w Legionowie . Drugi etap , trzeci dziesiąty a prawda jest taka że są ulice rozbabrane a niedokończone i wygląda na to że nie będą dokończone nigdy. Mieszkam na środku ulicy . Jak robili początek ulicy pobiegłem zapisać się na kanalizację . Tam powiedziano mi że będzie robione tylko niecałe pół ulicy do pierwszego skrzyżowania i do mnie nie dojdę . Po kilku latach był robiony koniec ulicy i sytuacja powtórzyła się , też do mnie nie doszli . Po kolejnym roku był robiony jeszcze kawałek ulicy , już nigdzie nie chodziłem tylko przyglądałem się gdzie skończą . Obecnie trzy działki na całej ulicy nie mają kanalizacji ,( po drugiej stronie ulicy tu gdzie mieszkam są puste działki ) .
        Co kilka miesięcy składam wspólnie z sąsiadami podanie do urzędu i na Kościuszki i co ciekawe na dwa identyczne listy z zapytaniem kiedy założycie kanalizację dostaliśmy dwie różne odpowiedzi , jedna dla sąsiadki że w przyszłym roku a dla mnie przyszła odpowiedź że w przyszłym roku nie jest przewidziana ta inwestycja.
    • iwciab Re: Pytania do Prezydenta 22.09.11, 14:42
      Witam , pomysł wątku bardzo trafny, ponieważ Pan Prezydent chyba z zasady nie odpowiada na niewygodne pytania. Otóż moje pytanie , które nie doczekało się odpowiedzi dotyczyło lokali po Przedszkolu Miejskim nr 7 , mieszczących się w dwóch blokach przy ulicy Husarskiej. Czy przy tak dużym problemie z miejscami w przedszkolach publicznych miasto mogło pozwolić sobie na pozbycie się tych lokali, mieszczą się tam obecnie dwa przedszkola prywatne. Dodam tylko że choć w planach było już przedszkole integracyjne to rok czy dwa lata temu przedszkole w blokach zostało gruntownie wyremontowane za oczywiście publiczne pieniążki. Domyślam się że to element polityki prorodzinnej naszego miasta.
      • ilegionowo Re: Pytania do Prezydenta 22.09.11, 16:26

Panie Prezydencie,

Kiedy w końcu otrzymamy:
        - darmowy dostęp do przedszkoli
        - darmowy aquaprak (park linowy też by się przydał)
        - darmowa opiekę stomatologiczną
        - darmowy autobus nad Zegrze
        i wile innych darmowych rzeczy których niestety nie mamy
        • guayazyl1 zamiast zawracać tyłek... 22.09.11, 18:05
          ...Panu prezydentowi, który teraz lata do fotografa z kandydatem na posła, może lepiej napisać do Urzędu Miasta i poprosić o wyjaśnienie w ramach dostępu do informacji publicznej.
          Wtedy nikt łaski nie zrobi.
          • tux54 Re: zamiast zawracać tyłek... 22.09.11, 23:29
            Prezydent Legionowa zasłoni się nowelizacją ustawy o dostępie informacji publicznej i odpowie, że nie może odpowiedzieć albo w ogóle nic nie odpowie..., bo teraz jest wszystko TOP SECRET:-)

Pozdrawiam
            ba
        • tp2009 Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 09:01
          ilegionowo napisał:

>
          > Panie Prezydencie,
          >
          > Kiedy w końcu otrzymamy:
          > - darmowy dostęp do przedszkoli
          > - darmowy aquaprak (park linowy też by się przydał)
          > - darmowa opiekę stomatologiczną
          > - darmowy autobus nad Zegrze
          > i wile innych darmowych rzeczy których niestety nie mamy

A ja bym chciała wiedzieć w jakich polskich miastach są darmowe przedszkola, aquaparki, dentyści - pierwsza się tam przeprowadzę. A darmowe autobusy dowożące do akwenów wodnych tudzież miejsc rekreacji? ... jakoś nie pamiętam żeby np. Zakopane opłacało dojazdy do Morskiego Oka a Łeba na wydmy...
    • pleg Re: Pytania do Prezydenta 22.09.11, 23:37
      do metron1
      tak z ciekawości ile osób z tobą jechało tym autobusem o 5:03 w sobotę?
      • metron1 Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 08:46
        pleg napisał:

> do metron1
        > tak z ciekawości ile osób z tobą jechało tym autobusem o 5:03 w sobotę?

Jeżeli szukasz potwierdzenia że autobus jechał pusty to niestety nie udało się. Na samym przystanku PKP Piaski dawna Kolejowa do autobusu wsiadło prawie 15 osób, zanim autobus opuscił granice Legionowa nie było już żadnego wolnego miejsca do siedzenia
    • tp2009 Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 08:58
      metron1 napisał:

> Widać jest to bardzo kłopotliwe pytanie bo po raz kolejny nie otrzymałem
      > odpowiedzi

A może pytanie skierowane jest do złego adresata? Bo za transport autobusami i linię S9 odpowiada ZTM a nie Prezydent Legionowa i to ZTM układa rozkłady jazdy.
      • metron1 Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 09:06
        tp2009 napisała:

> metron1 napisał:
        >
        > > Widać jest to bardzo kłopotliwe pytanie bo po raz kolejny nie otrzymałem
        > > odpowiedzi
        >
        > A może pytanie skierowane jest do złego adresata? Bo za transport autobusami i
        > linię S9 odpowiada ZTM a nie Prezydent Legionowa i to ZTM układa rozkłady jazdy
        > .

O ile wiem to Legionowo dopłaca ZTM bardzo duże pieniądze do komunikację na swoim terenie. Już tylko z tego powodu musi mieć możliwość ingerowania w rozkłady jazdy i dopasowania ich do potrzeb mieszkańców
    • futers Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 12:10
      Ja pytałam w ciągu 2 miesięcy 4 razy o komunikację między Nowym Bukowcem a rejonową podstawówką - SP 1. Oczywiście - jak wyżej - odpowiedzi brak.
      Do niedawna autobus 736 (jedyny łączący nasze osiedle z resztą świata) miał przystanek przy Warszawskiej w pobliży SP1 - na wysokości Cafe Verona. Ale pojawił się pomysł racjonalizatorski i już tego przystanku nie ma.
      Na Nowym Bukowcu jest 500 mieszkań, w których mieszkają głównie młodzi ludzie, większość z dziećmi. Sporo tych dzieci już chodzi do SP1, pozostałe pójdą niebawem. Pozostaje im ponad półgodzinny spacer z plecakiem znacznie przewyższającym dopuszczalną dla dziecka wagę (mam na myśli dzieci od 4 klasy wzwyż).
      Nikt w urzędzie miasta nie widzi problemu. Rozumiem, że Pan Prezydent takich problemów nigdy nie miał i mieć nie będzie.
      A duże osiedle połączenia z rejonową podstawówką nie ma.
      Odsyłanie do ZTM jest niezasadne, bo zapewnienie lokalnego transportu zbiorowego to zadanie własne gminy, a tym samym jej odpowiedzialność.
      Mieszkańcy jak najbardziej mają prawo zwracać się z takimi problemami do prezydenta. Stroną umowy z ZTM jest miasto, a nie jego mieszkańcy!!!

• misiek1974 Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 12:28
        futers napisał:

>Sporo tych dzieci już chodzi do SP1, pozostałe pójdą nieba
        > wem. Pozostaje im ponad półgodzinny spacer z plecakiem znacznie przewyższającym
        > dopuszczalną dla dziecka wagę (mam na myśli dzieci od 4 klasy wzwyż).

Kiedyś rodzice takiego problemu nie mieli. Dzieci chodziły do szkoły Nr1 z osiedla piaski jak i z Józefowa. Samochodami mało kto przywoził. Dzieci były przez to zdrowsze bo miały sporo ruchu. Plecaki były również ciężkie.
        • futers Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 12:41
          Kiedyś - to ludzie w ogóle nie mieli samochodów i jeszcze paru innych rzeczy...
          Ale chyba nie o to tutaj chodzi :)
          • polokokt Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 13:07
            niby nie chodzi o to tutaj, ja wiem ze postep cywilizacyjny i 1500 metrow przejsc to jest spory problem w dzisiejszych czasach. Kiedys , jak ja chodzilem do SP1 ze znajomymi (Słoneczna, Wilcza, Wąska, Plantowa...) to plecaki byly ciezsze pewnie niz teraz. A teraz sa takie plecaki z kółkami. ja nie narzekalem na to chodzenie a wrecz milo wspominam.
            Nie rozumiem tylko tego narzekania, na brak polaczenia, bo ja jako wlasciwie rodowity mieszkaniec tego rejonu wiem iz ten rejon nigdy nie byl dobrze skomunikowany (byly pewne okresy, ale to jakies krotkie historie). Dziwie sie wiec, ze osoby, ktore świadomie kupily tutaj mieszkanie/dom narzekaja ze polaczen komunikacji brak. Toc przeciez mozna bylo kupic mieszkanie gdzie indziej, gdzie komunikacja byla od zawsze i wiadomo ze zawsze bedzie (w tym samym czasie co Nowy bukowiec np budowali tez bloki w okolicach ZUS, tam i komunikacja blisko i szkoly i wszystko). Zawsze mi sie wydawalo, ze jak sie kupuje swoje nowe lokum (obojetnie czy dom czy mieszkanie) to sie patrzy gdzie jest najblizsza szkola, żłobek, przedszkole, stacja pkp (jak sie jezdzi do pracy do warszawy) i gdzie jest to z czego lubie korzystac, bede korzystal w przyszlosci lub moje dzieci beda korzystaly. A tu widze, ze ludzie pokupowali mieszkania i sie obudzili ze to osiedle jest na krancu miasta, w lesie i jest problem z komunikacja. No jest, ale to jest wlasnie ten minus, przy tym plusie mieszkania w otulinie lasu.
            Choc rozumiem ze postep cywilizacyjny musi byc i komunikacja musi sie rozwijac. Tylko tu do tego dochodzi jeszcze rachunek ekonomiczny (wiem , brutalne, ale mamy taki swiat a nie inny). Ile dzieci bedzie takim autobusem jezdzilo? Bo wiadomo, ze jedni na 8 inni na 9 a kolejni na 10, powroty znow inaczej. Teraz pomnozmy to razy ilosc tak powiedzmy zle skomunikowanych rejonow w miescie i razy ilosc szkol i otrzymujemy kwote ile to musi kosztowac, zeby kazde dziecko dojechalo do szkoly i wrocilo o odpowiednich dla siebie porach, choc ma do przejscia max te 1500 metrow po, juz swietnych, chodnikach.
            Pozdrawiam
        • e-legionowo Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 13:01
          Misiek uprzedziłeś mnie z tym stwierdzeniem :)
          I chodziło się też na dwie zmiany ;P
          A jaka była frajda we wspólnym wracaniu ze szkoły przez połowę Legionowa :)
          ale odbiegliśmy od tematu, proponuję zdymisjonować Prezydenta za to, że bezczelnie nie odpowiada cały czas na te same pytania <lol> Jestem bardzo ciekaw o ile by się zmniejszyła ilość pytań gdyby zastosować wariant "wieliszewski" i przenieść pytania np. na FB i dzięki temu ograniczyć anonimowość ;)
          • futers Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 14:20
            Jeden mały szczegół - przed wakacjami takie połączenie istniało.
            Wcale nie domagam się nowej linii z rozkładem jazdy skonfigurowanym z planem lekcji tej, czy innej klasy.
          • ralphie Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 15:04
            e-legionowo napisał:

> Jestem bardzo ciekaw o ile by się zmniejszyła ilość pytań gdyby zastosować wariant "wieliszewski"
            > i przenieść pytania np. na FB

Łatwo policzyć :) - wariant wieliszewski
            • hurapesymista Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 15:21
              U nas będzie tak samo. A że powoli zrezygnują z tego typu "kontaktów" to pewne. Powody są dwa: ustawa o dostępie do informacji i fakt, że przez najbliższe 3 lata nie ma żadnych wyborów.
              • e-legionowo Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 18:26
                Moim zdaniem "wariant wieliszewski" jest do zaakceptowania, bo wiem że sam redaguje swój profil na FB i dzięki temu może szybciej reagować chociażby przekazując sprawę do odpowiedniego referatu za to odpowiedzialnego. A dzięki zmniejszonej anonimowości odsiano "czepialskich dla zasady" i dzieci które się nudząc pisały bzdury.
                • 3goust Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 18:52
                  a czy jest jakiś obowiązek używania Facebokaoa? Czy jak nie mam Fb to nie jestem obywatelem? Nie mam prawa zadać pytania jakiego koloru ma gatki na sobie prezydent a jaki kolor jego sekretarka....może udało by mi się wychwycić kiedy ubierają się razem ;)
                  • e-legionowo Re: Pytania do Prezydenta 23.09.11, 18:57
                    a kto Ci zabrania?
                    Adres mailowy dostępny, co jest ciekawsze nawet numer telefonu komórkowego wieliszew.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=86&lang=
                    a jak Ci mało możesz nawet osobiście się pojawić i zadać pytanie w postaci pisemnej lub w czasie rozmowy z Wójtem. Więc jak widać podejmując decyzję o rezygnacji z "pytań do wójta" udostępnił całkiem sporą możliwość wyboru.
                    • ralphie Re: Pytania do Prezydenta 26.09.11, 08:23
                      e-legionowo napisał:

> Więc jak widać podejmując decyzję o rezygnacji z "pytań do wójta"
                      > udostępnił całkiem sporą możliwość wyboru.

Owszem ale ma to wady również godzące w samego Wójta. "Pytania do wójta" miały tą zaletę, że były w jednym miejscu i ogólnodostępne, więc powtarzalność "upierdliwych" pytań była znikoma.
                      W tej chwili na FB pytań jest mało i raczej ogólne, więcej jest info o gminie i wydarzeniach. Nikt raczej nie zapyta o konkretny numer działki, konkretną okolicę, bo po co pół Polski ma wiedzieć, gdzie dana osoba mieszka, a jak ogólnie wiadomo światek przestępczy info czerpie właśnie z portali społecznościowych i nie tylko. Zatem jak kogoś przyciśnie to skorzysta z maila lub telefonu. Ale o odpowiedzi Wójta o konkretne zdarzenie, czy okolicę wie tylko ta osoba, a zainteresowanych może być potencjalnie więcej. Każdy z nich może zadać to samo pytanie po raz kolejny telefonicznie, czy mailowo. Ale to jakby problem nie nasz.
                      Problem nasz to właśnie brak dostępu do interesujących informacji, wcześniej wystarczyło poświęcić 5min i skorzystać z wyszukiwarki, teraz masz 3 możliwości, z których każda wymaga oczekiwania na odpowiedź.
                      Fakt, całkowita anonimowość nie jest dobra, bo zawsze się znajdzie dywersant oczerniający. Ale wystarczyłoby dodać opcję obowiązkowego logowania danymi tylko do wiadomości administratora i już dywersanta skłoniłoby to do przemyśleń. Może forum, na którym udzielają się kierownicy referatów, wydziałów w czasie przydzielonym na tą działalność (godzina dziennie, co kilka dni?)?
            • pleg Re: Pytania do Prezydenta 24.09.11, 10:38
              wygląda na to że spadła gwałtownie, czy to znaczy że dziś większość pytań zadają te same osoby?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka