Dodaj do ulubionych

DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA

19.08.12, 19:52
Drodzy mieszkańcy Wieliszewa proszę o informację ważną bardzo czy L9 zawsze tak rzadko jeździ w godzinach porannych z Wieliszewa do Legionowa czy to tylko okres wakacyjny tak tragicznie wygląda???? Jeśli taki rozkład jest przez cały rok to jak Wy dojeżdżacie do PKP Legionowo i do Warszawy do pracy??? (nie mówię o tych, którzy jeżdżą samochodami).
Obserwuj wątek
    • pawelkownacki Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 21.08.12, 20:21
      Szanowna Pani Doroto, obecnie mamy rozkład jazdy wakacyjny. Po wakacjach będzie tych kursów tak jak przed wakacjami czyli... więcej.
      • dorotaiartur Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 21.08.12, 20:37
        Dziękuję za informację, nie jestem jeszcze mieszkanką Wieliszewa dlatego pytam bo rozważam możliwość zamieszkania tam :)
        • pawelkownacki Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 22.08.12, 07:46
          Proszę oczywiście zwróć uwagę, iż do największych miejscowości jest dużo więcej kursów tj. do Wieliszewa, Łajsk i Michałowa, niż do zachodniej części. Ponadto do Wieliszewa i Michałowa dojeżdża kilkanaście pociągów linii S9. Kiedyś jak dojeżdżałem na studia przed czasami ZTM, to dopiero było wyzwanie mieszkać tutaj i dojeżdżać.
          • dorotaiartur Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 22.08.12, 07:59
            No ja wszystko wiem i rozumiem tylko tu wszystko rozgrywa się o koszty tych dojazdów. Taniej byłoby dojeżdżać L9 do PKP niż samochodem ale jeśli w godzinahc porannych on kursuje raz na godzinę to nie zbyt często kurcze a jednak to jest wybór raz na całe życie praktycznie dla mnie i męża i musimy wszystko wziąźć pod uwagę żeby te 35 lat spłacania kredytu nie było jeszcze bardziej innymi problemami związane :)
            Czyli w Wieliszewie wszyscy mają wakacje według ZTM-u skoro na wakacje tak okroili kursowanie L9 :) hehehe dobre
            • pawelkownacki Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 22.08.12, 18:46
              Raz na godzinę kursują w tym mniej zagęszczonym obszarze gminy. Niestety ale każdy kilometr to koszt dla gminy a rocznie wydaje na to prawie 2 mln złotych, ZTM dokłada tylko niewielką część kosztów. Odległość między Nowym Dworem a Wieliszewem - a stamtąd jeżdżą te "rzadsze" autobusy to kilkanaście kilometrów i niestety konieczne są czasem oszczędności np. w okresie mniejszego natężenia pasażerów. Zaś w tej bardziej gęściej zaludnionej cześci takich autobusów w "okrojonym" rozkładzie jest ponad 26 dziennie w godzinach szczytu co 30 minut.
              • dorotaiartur Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 22.08.12, 19:14
                To faktycznie i tak dużo gmina płaci ;/ no trudno czyli trzeba liczyć na dojazdy samochodem do PKP. Dziękuję za informację i pozdrawiam. Dorota
                • pawelkownacki Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 23.08.12, 05:27
                  Ale macie już wybrane miejsce, gdzie chcielibyście się osiedlić? Skrzeszew? Janówek??
                  • dorotaiartur Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 23.08.12, 07:57
                    Konkretnie sam Wieliszew nam się najbardziej podoba w tamtych okolicach. Jeszcze nie kupiliśmy działki ale kilka oglądaliśmy i może coś wybierzemy.
                    • pawelkownacki Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 23.08.12, 09:39
                      Jeśli to sam Wieliszew to najpewniej nie będziecie mieli problemów z komunikacją. W niewakacyjne miesiące może być nawet ponad 34-35 autobusów dziennie.
                      W razie jakichkolwiek pytań odnośnie zamieszkania w Gminie Wieliszew jestem do dyspozycji.
                      • dorotaiartur Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 23.08.12, 10:00
                        To pocieszające, bardzo Panu dziękuję za cenne dla nas informacje.
          • tomjani Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 24.10.12, 08:51
            pawelkownacki napisał:

> Ponadto do Wieliszewa i Michałowa dojeżdża kilkanaście pociągów linii S9.

Rzecz jednak w tym że stacja końcowa Wieliszew - to w istocie nadal Michałów-Reginów. Do Wieliszewa trzeba się stamtąd przedzierać przez las. Na nazwę Wieliszew mogłaby zasłużyć hipotetyczna stacja przy bocznicy Wodociągu Północnego (gdyby rzecz jasna uruchomiono na niej ruch pasażerski) lub w ostateczności - nowy przystanek przy nieczynnej linii Wieliszew - Zegrze, jaki należałoby zlokalizować na jej łuku na południe od przejazdu drogi od ronda w kiedunku NDM.
            No ale jak dotąd decydenci pozostają głusi na wszelkie apele o reaktywację linii Wieliszew - Zegrze (np. przedłużenie kursów S-9 do Zegrza). Należaloby bowiem w pierwszej kolejności unieważnić aferalną sprzedaż końcówki linii właścicielowi składu "Fermata". A to przecie robota kolesia z PO. W tej sytuacji stacja Wieliszew pozostaje własciwie martwa: korzysta z niej kilkunastu mieszkańców północnej części Michałowa-Reginowa. Pociągi dojeżdżają tam głównie dlatego że w myśl przepisów PKP niedasie zawracać na p.o. Michałów Reginów (ex. Poniatów). Nawet jakby kto chciał dojść ze stacji Wieliszew nad Zalew Zegrzyński - może się to dla niego skończyć tragicznie, o ile nie zaliczy z buta zamkniętej linii idąc nasypem kolejowym po zarastającym już torze. Marsz DK61 po grobli przez bagno (gdzie nie ma ani chodnika ani nawet pobocza, za to są stalowe barierki na samej granicy jezdni) łatwo może się skończyć pod kołami TIRanozaura. Za jaja powinno się powiesić decydenta z GDAKA który ustawił te barierki, przedkładając bezpieczeństwo pijaków za kółkiem (którzy bez tych barierek mogliby zaryć machą w błocie) nad bezpieczeństwem pieszych i rowerzystów, pozbawionych możliwości ucieczki na pobocze w krytycznej sytuacji.
            • dorotaiartur Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 24.10.12, 08:58
              No cóż tak to bywa..... Niestety juz nie martwię się o dojazdy z Wieliszewa - brak zdolności kredytowej na tak dużą inwestycję jaką jest kupno działki i budowa domu :(
            • segowia0 Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 26.10.12, 20:14
              Trochę się mylisz, ze stacji w Wieliszewie korzysta bardzo dużo ludzi, może nie tak dużo jak w Michałowie Reginowie, ale miejsce jest zawsze obstawione samochodami.
            • benieck Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 27.10.12, 18:35
              tomjani napisał:

W tej sytuacji stacja Wi
              > eliszew pozostaje własciwie martwa: korzysta z niej kilkunastu mieszkańców półn
              > ocnej części Michałowa-Reginowa. Pociągi dojeżdżają tam głównie dlatego że w my
              > śl przepisów PKP niedasie zawracać na p.o. Michałów Reginów (ex. Poniató
              > w).

Widzę, że wszystkie, lokalne fora atakujesz tematem Fermaty i lokalnej polityki. Odniosę się jednak do stwierdzenia jakoby S9 jeździło puste z Wieliszewa. Otóż mylisz się. Widać, że tu nie mieszkasz do czego zresztą przyznałeś się na innym forum. Kilkanaście osób jeździ owszem, ale na jeden kurs. Są to okoliczni mieszkańcy ale także dojeżdżający i pozostawiający samochody obok przystanku. Większą wzięciem cieszy się Michałów-Reginów oraz tamtejszy, nieformalny park&ride ale to nie znaczy, że p.o. Wieliszew nie jest wykorzystywany wcale. Co do uruchomienia stacji w Zegrzu nie jest to takie proste. Przy peronie brakuje toru, nie ma też sieci trakcyjnej a sam peron jest zniszczony. Nie wiem jak wygląda infrastruktura kolejowa na terenie fermaty. Aby przywrócić tu ruch trzeba by odbudować ten odcinek co wiąże się z dużymi nakładami finansowymi.
              • tomjani Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 29.10.12, 10:50

benieck napisał:

> Kilkanaście osób jeździ owszem, ale na jeden kurs. Są to okoliczni mieszkańcy
                > ale także dojeżdżający i pozostawiający samochody obok przystanku.

Możliwe że coś się pod tym względem ostantnio poprawiło. Osobiście pamiętam że do końcowej stacji dojechały wraz ze mną pojedyncze osoby. Zarazem jednak pogorszyła się znacznie oferta: wiele kursów S-9 kończy się obecnie na Piaskach, a wspóly bilet w szynobusach KM obowiązuje też tylko do Piasków a nie do Nieporętu.

> to nie znaczy, że p.o. Wieliszew nie jest wykorzystywany wcale.

Po pierwsze nie p.o. lecz stacja Wieliszew. Po drugie mogłaby być wykorzystywana znacznie lepiej (zwlaszcza latem), gdyby było atrakcycjne i bezpieczne dojście nad Zalew. Obecnie trzeba albo ryzykować życie idąc lub jadąc rowerem między barierkami DK61, albo skakac po podkładach idąc nieużywanym torem, albo nakladać od pyty drogi kierując się na Nieporęt.

> Co do uruchomienia stacji w Zegrzu nie jest to takie proste

A to przepraszam. Nie wiedziałem że trafiłem na forum PKP gdzie jak wiadomo nic NIEDASIE.

> Przy peronie brakuje toru

To jest wszystkiego może 100m. Niekoniecznie trzeba od razu cały tor odbudowywać, jak za czasów gdy kursowały trójkible.

> nie ma też sieci trakcyjnej

Zacząć można od szynobusów (takie byly zresztą pierwotne plany KM) a wtedy nie jest potrzebna sieć.

> a sam peron jest zniszczony.

W ostateczności można kończyć jazdę zaraz na południe od przejazdu osiedla wojskowego, tam zresztą znajdowała się stacja w czasach przed elektryfikacją, gdy pociągi byly obslugiwane ganzami SN61.

> Nie wiem jak wygląda infrastruktura kolejowa na terenie fermaty.

A i co się dziwić skoro loklany bonzo postawił wysoki parkan bez żadnej szparki? Ale z autobusów widać że stoi tam kilka platform kolejowych, więc tory też powinny być. Chyba że wagony czekają tam wraz z resztkami szyn na złomowanie.

> Aby przywrócić tu ruch trzeba by odbudować ten odcinek co wiąże się z dużymi nakładami > finansowymi.

W 2006 roku gdy takie zamiary były - naklady byłyby znacznie mniejsze, tor jeszcze nie zdążył zarosnć drzewkami. Ale wszystko rozbiło się o prywarę lokalnych notabli PO...
                • ralphie Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 29.10.12, 12:55
                  Na dojazd koleją do Zegrza raczej nie ma co liczyć. Jakieś dwa lata temu - nie wiem kto - jakaś ekipa robotników rozmontowała resztki torów od Fermaty do peronu. Ale też i wyremontowano przejazd kolejowy na drodze do Wieliszewa - widać było, że tylko "tak aby". Wtedy jakieś kilka składów "odwiedziło" Fermatę. Aktualnie pociągów nie widać chyba, że jeżdżą nocą.
                  Przejeżdżając przez tory przy stacji Wieliszew raczej można odnieść wrażenie, że tą część kolej wykreśliła już z inwestycji... a szkoda.
                  • tomjani Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 30.10.12, 08:49
                    Byłem w Zegrzu wczoraj. Wdrapałem się na kamienno-ziemną pryzmę usypaną koło parkanu w sąsiedztwie przejazdu drogi na osiedle wojskowe, i próbowałem zrobić zdjęcie trzymanym w wyciągniętej wysoko dłoni aparatem. Niestety na skutek kiepskich warunków świetlnych pierwsze zdjęcie wyszło tak nieostro że nie widać na nim czy tor się uchował, po chwili zaś [i]ze stojącego tam wojskowego samochodu z napisem "Nadzór ruchu" wyskoczył z mordą jakiś młody trep i przypindolil się co ja fofogafuję, skoro jest zasłonięte tak aby nie było widać. Nie pomoglo tłumaczenie że teren Fermaty nie należy do wojska, musiałem się wycofać. Czyzby i wojsko weszło w ten zafajdany interes?
                    • ralphie Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 30.10.12, 11:55
                      Trzeba było wezwać Policję, albo poprosić o wylegitymowanie się tego osobnika. Nadzór ruchu jak sama nazwa wskazuje jest nikim wobec Ciebie. Ale ciekawe jest co piszesz. Słyszałem, że teren ten jest smakowitym kąskiem i że rękę na pulsie trzymają nie tylko Ci z tego terenu, gdzie ich macki sięgają tam gdzie nam się nawet nie przyśniło. Dziwne, że media się tym jeszcze nie zajęły. Co do torów to na mapach wujka googla widać, że tory kończą się przed ranczem Mario chyba, że to tylko ślad po torach.
                      • tomjani Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 30.10.12, 20:50
                        ralphie napisał:

> Trzeba było wezwać Policję, albo poprosić o wylegitymowanie się tego osobnika.
                        > Nadzór ruchu jak sama nazwa wskazuje jest nikim wobec Ciebie

Oczywiście, ale w Wegorzewie spotkałem już raz policaja który siedział w kieszeni lokalnego dresa na niezarejestrowanej motorówie i odmówił interwencji mimo złamania przepisów. Teraz w takim wypadku, zanim wybroniłbym się przed sądem straciłbym najpewniej aparat a przynajmniej kartę SD. Nic to, bedę tam w najbliższych dniach, zrobię zdjęcia z peronu który też jest wystarczająco wysoki a tylko trochę bardziej oddalony, śniegu powinno byc mniej a jak nie będzie tego trepowoza - zrobię zdjęcie z pryzmy. Może wartownik przy bramie nie zdąży mnie zastrzelić ;-)

> Ale ciekawe jest co piszesz. Słyszałem, że teren ten jest smakowitym kąskiem i że rękę na
                        > pulsie trzymają nie tylko Ci z tego terenu, gdzie ich macki sięgają tam gdzie nam się
                        > nawet nie przyśniło. Dziwne, że media się tym jeszcze nie zajęły.

Ale które media? WybGaz? Po co mieliby robić smrood jedynie słusznej waaadzy? Może media opozycyjne by się zainteresowały, gdyby podsunąć im myśl że to coś w rodzaju mazowieckiego AmberGold, gdzie lokalna waaadza chroni tych co kręcą lody. Media lokalne najpewniej obawiają się że podskakując naraziłyby się na plajtę.

> Co do torów to na mapach wujka googla widać, że tory kończą się przed ranczem Mario
                        >

Niestety i na mapach Zumi zdjęcia są w tym obszarze nieostre. Natomiast na granicy ostrego obszaru widać ubytki :-(
                        ,
                        > chyba że to tylko ślad po torach.

Na pewno są szyny na wysokości stacji benzynowej: widać je na nasypie z drogi.
                        • ralphie Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 26.11.12, 12:41
                          Jednak dobrze wydawało mi się: Youtube
                          Trzy pierwsze linki. Daty wcale nie odległe. Tor jest czynny.
                          • benieck Re: DOJAZDY L9 DO LEGIONOWA 06.12.12, 18:42
                            W związku ze zmianą kolejowego rozkładu jazdy, od 9 grudnia zmienia się również rozkład linii L-9 i L10:

Rozkład jazdy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka