Dodaj do ulubionych

monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola?

16.03.13, 22:46
"Monitoring to marnowanie publicznych pieniędzy. Montowanie monitoringu prowadzi do zwiększenia biurokracji, która kolei prowadzi do totalitaryzmu. Zwolennikom monitoringu napiszę tak - ludzie, czy wyście oszaleli i zapomnieli co to jest wolność?"

Czytaj wiecej: www.wiadomosci24.pl/artykul/monitoring_odbiera_nam_wolnosc_nie_dajmy_sie_wladzy_229850.html
Obserwuj wątek
    • kar.mis44 Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 17.03.13, 10:12
      Właśnie dlatego nienawidzę chodzić do Biblioteki na ul. Broniewskiego. Odkąd założyli tam monitoring czuję się jakby urzeczywistniona była orwellowska fikcja literacka. O ile jeszcze wytłumaczalnym jest zainstalowanie kamery na tym holu szkolnym (faktycznie obrzydliwe napisy na ścianach zniknęły) to zupełnie nieuzasadnione są kamery w środku biblioteki. Ta biblioteka daje sama sobie świadectwo. Dlatego może więcej czytelników jest na Sowińskiego bo tu po ludzku człowiek się czuje a nie na każdym kroku inwigilowany. Zresztą może to również wpływać na pracowników że są spięci i zastraszeni. Nienawidzę tam chodzić i tylko jak już muszę po lekturę dla dziecka to pójdę inaczej w życiu*
      • w.iwo Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 18.03.13, 21:46
        ja również czuję się nieswojo pod okiem kamer

a tak serio, to po co tam kamery w środku? w bibliotece? czy są nagrania? bo jak są nagrania, to ... czy system nie powinien "obejrzeć" GIODO? zarejestrowany obraz stanowi bazę danych osobowych... czy są tam cenne przedmioty? czy jest bezpieczniej, a może po prostu to nadzór pracowników? trudno mi powiedzieć... dużo lepszym zastosowaniem według mnie jest montaż kamer w wejściu do szkół i przedszkoli, ze względu bezpieczeństwa...
        a może to tylko atrapa?
        • ralphie Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 18.03.13, 22:58
          Same kamery to nic groźnego póki nie wchodzą swym okiem w prywatność. Biblioteka, czy inne miejsca ogólnodostępne są miejscami publicznymi. Dla ochrony zasobów, bezpieczeństwa są dużym ułatwieniem przy ewentualnym "dochodzeniu". Faktycznie jest ich coraz więcej, czasem montowanych bez opamiętania i bardziej przypomina to jakąś nowomodę. Gorzej, gdy kamery "włażą z butami", a do tego powoli zmierza. Projekt INDECT dla MSW, póki nie będzie nieomylny lub przynajmniej weryfikowany przez człowieka to mamy Orwela w samej rzeczy. Do tego MUSZĄ być rozsądne regulacje prawne, bez tego kamery zaczną sprawdzać, czy nie nadwyrężyłem budżetu jakiejś instytucji spuszczając wodę dwa razy.... sorki...
          • w.iwo Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 18.03.13, 23:26
            żeby tylko dwa razy... :) ważne jest nie to ile razy, ale kto to ogląda, gdzie to się zapisuje, czy pracownik jest przeszkolony, czy baza nagrań jest zabezpieczona...

a jak w sieci potem znajdziesz siebie jak wypożyczasz książkę "co każdy chłopiec wiedzieć powinien?" z podkładem muzycznym "ona tańczy dla mnie"... ;]
            • te-rz Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 18.03.13, 23:34
              mogę coś dorzucić
              forum.gazeta.pl/forum/w,93,134144059,134144059,Internet_w_bibliotece_legionowskiej.html
              dokładnie tak było ktoś pracował wtedy w tej bibliotece i mówił że mają zainstalowany program dla informatyka, żeby mógł zdalnie ustawiać kompy ale przy okazji pracownicy oglądali co ludzie mają na pulpitach. Nie tylko adresy ale konkretnie pulpit. Każde słowo mogli przeczytać z twojej poczty.
              • numer170 Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 19.03.13, 08:59
                A może to nie tylko do kontroli czytelników ale również ( a może przede wszystkim) pracowników?
                Tylko czy to jest legalne i czy oni o tym wiedzą?
              • ralphie Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 19.03.13, 14:14
                ... i powtórzę co wtedy napisałem :)

Generalnie zasada jest taka: Do celów prywatnych lepiej nie korzystać z komputerów publicznych.
                Taką informację często banki umieszczają wielkimi literami w swoich serwisach on-line.
            • ralphie Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 19.03.13, 14:12
              Tak się właśnie zastanawiam, czy przechowywanie nagrań nie podchodzi pod ochronę danych osobowych. W końcu twarz jest tylko moja, inne części mogę mieć podobne chyba, że ktoś ma znamię ;)
              Jeśli takie nagranie trafiłoby do sieci to na twarzy powinienem mieć "mozaikę", czarny pasek sobie wypraszam :) podkład mi wtedy obojętny ;)
          • kar.mis44 Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 20.03.13, 09:55
            ralphie napisał:

Dla ochrony zasobów, bezpieczeństwa są dużym ułatwieniem przy ewentualnym "dochodzeniu". Faktycznie jest ich coraz więcej, czasem montowanych bez opamiętania i bardziej przypomina to jakąś nowomodę.

Raczej chyba to drugie. Ochrona zasobów? O, nie możesz wynieść całą torbę jeśli tylko byś chciał. Za regałem przed kamerą ukryjesz się bez najmniejszego problemu. I co ciekawsze w czytelni gdzie są chyba książki wartościowsze i na sali gdzie są komputery i ew. może ktoś coś robić nieładnego to kamer nie ma więc jakie to ewentualne ułatwienie przy "dochodzeniu".
            Moim zdaniem, bezsens i dlatego nienawidzę tam chodzić. Owszem ta na tym ogromnym holu szkolnym dała rezultat bo obrzydliwe napisy zniknęły. Zatem umiar i tam gdzie niezbędne.
            Podobnie jest w szkołach - są kamery a pod nimi uczniowie palą fajki :))))) Ludzie trochę opamiętania my za to wszystko płacimy.
            • ralphie Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 20.03.13, 14:57
              kar.mis44 napisał(a):

> Podobnie jest w szkołach - są kamery a pod nimi uczniowie palą fajki :)))))

Hehe, znam te przypadki :)

Jak wszystko trzeba robić z głową. Monitoring musi być zaplanowany by chronił co ma chronić, a nam nie zaglądał do.... kieszeni ;)
    • 7gucio Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 20.03.13, 08:17
      Na pewno jest to jakaś ochrona, ale czy ja bym chciał pracować pod okiem kamery to raczej nie. A może dyrektor wykorzystuje to do sprawdzenia kto z kim rozmawia i jak długo?
      Ale drugą sprawą jest podgląd komputerów. Tu musi być jasna informacja zarowno do pracowników, jak i osób korzystających z bibliotecznych komputerów. Inaczej jest łamane prawo.
      • 3goust Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 20.03.13, 08:45
        Aż tak mamy głupie społeczeństwo że trzeba im wszystko pisać? a sami nie widzą i nie umieją wydedukować?
        Wchodzę do siedziby firmy która i widzę dwie kamery skierowane na biurko, nie jest to sprzęt grający a tym bardziej ozdoba jak obraz czy kwiatki. Nikt tych kamer nie ukrywa, nie nagrywa z ukrycia, jest każdy ją widzi. A mimo to chcesz mieć wielki napis- ostrzeżenie? jest nagrywający sprzęt?

Jak widzę piłę łańcuchową która jest włączona nie potrzebuje dodatkowego napisu czy kartki- nie kładź ręki na łańcuch bo paluszki rozwiodą się z dłonią.

Czyli będąc w miejscu publicznym i widząc kamerę liczę się z tym że wszystko co zrobię zostanie zarejestrowane. A i liczę się że przez zagraniczny serwer wpłynie do sieci takie nagranie bez zasłania wizerunku. Gdyż w miejscu gdzie pracuje servver taki, prawo Polskie nie obowiązuje;) Ale walczył bym o ukaranie i zadość uczynienie od instytucji z której wypłynęło.

• kar.mis44 Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 20.03.13, 10:01
          3goust napisał:

> Czyli będąc w miejscu publicznym i widząc kamerę liczę się z tym że wszystko co
          > zrobię zostanie zarejestrowane. A i liczę się że przez zagraniczny serwer wpły
          > nie do sieci takie nagranie bez zasłania wizerunku. Gdyż w miejscu gdzie pracuj
          > e servver taki, prawo Polskie nie obowiązuje;) Ale walczył bym o ukaranie i zad
          > ość uczynienie od instytucji z której wypłynęło.
          >
          I co zapłacisz ze swoich podatków sobie to zadośćuczynienie. Czy nie widzisz, że nadmiar kamer to nie w prywatnym biznesie. O tym tu mowa czy to bezpieczeństwo czy kontrola. Czy potrzebne dla bezpieczeństwa czy zbędne bo służy tylko dla wygody ogólnie mówiąc zwierzchników.
          • 3goust Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 22.03.13, 12:05
            kar.mis44 napisał(a):
            > I co zapłacisz ze swoich podatków sobie to zadośćuczynienie.

No wiesz nie do końca jest tak jak mówisz. Z pieniędzy które zapłacę jako podatek, nie skorzystam bezpośrednio, a z zadośćuczynienia to i owszem. Będę mógł tą gotóweczkę wydać na co tylko będę chciał... Wiec był bym szczęśliwy gdyby zwrócili mi wszystkie podatki jakie do tej pory zapłacili, ba nawet więcej niż zapłacili
    • kopczyniak Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 22.03.13, 05:58
      W mojej opinii w dzisiejszych czasach monitoring to konieczność. Ci co nie robią nic złego nie mają się czego obawiać, natomiast w wielu sprawach kryminalnych - monitoring nie raz przyczynił się do pozytywnego zakończenia śledztwa.
      • numer170 Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 22.03.13, 10:35
        Dla bezpieczeństwa tak, ale tylko dla kontroli pracowników czy jak w tym przypadku użytkowników komputerów bez jasnego uprzedzenia to absolutnie nie.
      • krys.siw Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 22.03.13, 23:27
        kopczyniak napisał:

> Ci co nie robią nic złego nie mają się czego obawiać, natomiast w wielu sprawach kryminalnych - monitoring nie raz przyczynił się do pozytywnego zakończenia śledztwa.

Sorry, ale to jakaś paranoja. Co innego monitoring np. na ulicach i to niebezpiecznych miejscach a co innego w pomieszczeniach, urzędach, przychodniach itp. Nawet w szkołach to lekka przesada co wyprawiają. Owszem naokoło szkoły i wejścia do szkoły po to żeby nikt nie mógł się dostać i żeby można było zidentyfikować delikwenta ale już w środku szkoły to są od bezpieczeństwa nauczyciele i inni pracownicy. to samo w tej nieszczęsnej bibliotece wejście ok. ale w środku po co komu i na co. W bibliotece na Sowińskiego kamer nie ma a jeśli mnie nie myli to jest ta sama instytucja. Widzisz jakąś konsekwencję. Co gabinet dyrektora chronią czy ktoś chory na "Wielkiego Brata"? Pomyśl trochę co piszesz.
        • w.iwo Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 23.03.13, 14:40
          a ja bym tam chętnie przyklasnęła idei żeby kamery montować w gabinetach prezydentów, wójtów, burmistrzów i dyrektorów... i do sieci żeby można było zobaczyć jak pracują ;)))
          • kopczyniak Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 28.03.13, 01:11
            no tak, to ma sens.... @=;)
    • at-az Re: monitoring, bezpieczeństwo czy kontrola? 26.03.13, 10:02
      Chichot historii :)))))))))))

sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-snc7/c1.0.403.403/p403x403/452_530304000355156_46632699_n.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka