Dodaj do ulubionych

nowa strona urzędu

02.07.12, 07:05
Pojawiła się nowa stronka urzędu. Oglądam sobie smile Na razie zauważyłem super artykuł o koszeniu łapek na żniwach. Nowa odsłona mogłaby być bardziej optymistyczna i zaczynać się czymś weselszym smile No i ten "mieszkaniec i gospodarz", który wita z "polską gościnnością". Tekst i zdjęcie nie zmieniane od lat. Nudne to, sztampowe, niedzisiejsze. Moim zdaniem do poprawy.
Obserwuj wątek
    • serocczanka Re: nowa strona urzędu 02.07.12, 12:09
      ja próbuję doszukać się sensu w poniższej wypowiedzi na temat lata:
      "Kto planuje urlop – niech pogoda o tym pamięta, kto pracuje w polu – niech pogoda o tym pamięta, a kto jeszcze nie ma pomysłu co z tym letnim czasem zrobić temu podpowiadamy – lato w mieście w wielu odsłonach przed nami."

Chyba muszę sobie zaparzyć mocniejszą kawę wink
    • your-duzymisio Re: nowa strona urzędu 02.07.12, 13:15
      Kolejne spostrzeżenia:
      1.Czemu na stronie głównej widnieje napis „Urząd Miasta i Gminy w Serocku” ? To prawda, że stroną administruje urząd, ale ze względu na charakter zamieszczanych informacji jest to przede wszystkim oficjalna strona gminy „Miasto i Gmina Serock”, a nie urzędu burmistrza Sokolnickiego. Właśnie, właśnie, burmistrz straszy sztucznym uśmiechem już po otwarciu strony, czym podkreśla czyja jest strona.
      2.Dalej nie ma odnośnika do fejsa, ale nie to dziwne bo wciąż nie ma profilu gminy na fejsie.
      3.Brak możliwości zadawania pytań burmistrzowi i zapoznawania się z odpowiedziami, podobnie jak to jest na stronach innych gmin powiatu.
      4.Na stronie głównej brak odnośnika „Kontakt”, typowego na stronach. Kontaktu trzeba szukać głębiej, a to powinno być na stronie głównej.
      5.Strona graficznie jest ładniejsza od poprzedniej, nawigacja na średnim poziomie, ale pora skończyć z miernością tekstów. Może jak się będą autorzy podpisywać, to będzie lepiej ? I co to jest „redakcja” ? Kto jest w redakcji, gdzie jest kontakt do redakcji ?
      6.Przy pracach nad zmianą strony warto było zajrzeć do dobrych wzorców. Za taki uważam stronę oficjalną miasta Legionowo, ale chyba tzw. "redakcja" tam nie zaglądała.
      • ppelagia Re: nowa strona urzędu 02.07.12, 19:39
        Okropna ta nowa strona, jest brzydka, graficznie aż razi - dla kogoś, kto się trochę zna i ma odrobinę smaku. Pomieszanie z poplątanie, czcionki i kolory do bani. No i powitanie burmistrza na froncie? Kiedy to grali? smile
        • verso.5 Re: nowa strona urzędu 02.07.12, 20:13
          Strona jest.....do czterech liter. Mało czytelna! Trudno jest cokolwiek znaleźć!
          • mackowy1 Re: nowa strona urzędu 02.07.12, 20:45
            Właściwie mógłbym się podpisać pod słowami ppelagii... czcionki od czapy, kolorystyka totalnie niespójna, brak nawiązań do identyfikacji wizualnej, grobowy czarny, który już z grafiki został wyparty. Nawigacja leży, treść leży- nie rozumiem zamieszczania nowej strony bez usupełnienia wszystkich podstron. Rozjeżdżają się moduły na podstronach.
            Poprzednia 100 razy lepsza.
            yourduzymisio- o treści już nawet nie wypada mi wspomnieć, nie czytam już ani stronki, ani informatora, po co mam się denerwować big_grin
            • mackowy1 Re: nowa strona urzędu 04.07.12, 20:38
              A odnośnie facebooka- to czy na pewno urząd nie prowadzi profilu serockiego? Jest tam jeden Serock, który nieźle działa.
      • kankiki Re: nowa strona urzędu 11.07.12, 22:00
        Mnie osobiście poraża " To dobre miejsce do zamieszkania i odpoczynku", i w sumie ciągle zastanawiam się czy mnie poraża, czy obraża. Jak czytam o farmazonach na temat przyjaznej gminy i dobrego miejsca do zamieszkania to robi mi się z lekka słabo
        A komentować się nie da zapewne dlatego że " departament propagandy" , uważa że
        1. gmina ma zawsze rację
        2. jak gmina nie ma racji, to patrz punkt 1
    • mackowy1 Re: nowa strona urzędu 13.07.12, 12:58
      Nie rozumiem też, jaki był sens zmiany nazwy witryny na miasto.serock.pl
      Jest to to błędna , biorąc pod uwagę fakt, że strona jest gminna, nie miejska. Treści strony odnoszą się do całej gminy, a nie do miasta.

Kto w ogóle akceptował treści, w których roi się od błędów stylistycznych, czy gramatycznych?
      Mam podać przykłady?
      Nie wiem, kto jest odpowiedzialny za wdrożenie tej nowej strony, abstrahuję od jej funkcjonalności, nad którą skupię się kiedyś, to tekstów na podstronach nie daje się czytać...
      O dziwo newsy ostatnio jakieś bardziej treściwe i poprawne.
      • di-laila Re: nowa strona urzędu 16.07.12, 13:37

> O dziwo newsy ostatnio jakieś bardziej treściwe i poprawne.

Albo nowa kierowniczka sprawdza poprawność albo ktoś jest na urlopie ;p
    • mackowy1 Re: nowa strona urzędu 13.07.12, 13:01
      a i jeszcze jedno - NARWI !
      drogi autorze.autorko tekstów - Narwi piszemy przez jedno i !
      Pojawia się to w kilku miejscach, ale dajmy na przykład tę podstronę

www.miasto.serock.pl/785,warto-zobaczyc.html
    • mackowy1 Re: nowa strona urzędu 13.07.12, 13:04
      'zaczątek powstającego miasta" big_grin
      albo "wygodny trakt spacerowy" big_grin wygodne, to może być łóżko, ale trakt?? o losie!

www.miasto.serock.pl/785,warto-zobaczyc.html?wiecej=415
      Dobra, idę na miasto, ochłonąć. Może przespaceruję się owym wygodnym traktem big_grin
    • just.m33 Re: nowa strona urzędu 13.07.12, 14:22
      Zmiany w referacie promocji nie wyszły na dobre ani urzędowi, ani szefowi tej instytucji. Promować też trzeba umieć, propaganda nie wystarcza, tym bardziej, że życie brutalnie odziera mieszkańców z tego cudownego złudzenia, widocznego dla osób przejeżdżających przez Serock, lub nowozamieszkałych w naszej przyjaznej gminie. O ile bowiem wizualnie gmina ciągle zyskuje (pod warunkiem, że nie zagląda się na stronkę URZĘDU), o tyle w momencie, kiedy trzeba zderzyć się z prozą dnia codziennego nie jest już tak kolorowo.
      • kankiki Re: nowa strona urzędu 13.07.12, 14:25
        faktycznie- proza bywa porażająca. Właśnie sobie uświadomiłam że sama padłam ofiarą propagandysad
      • mackowy1 Re: nowa strona urzędu 15.07.12, 15:10
        just.m33 napisała:

> Zmiany w referacie promocji nie wyszły na dobre ani urzędowi, ani szefowi tej i
        > nstytucji. Promować też trzeba umieć, propaganda nie wystarcza, tym bardziej, ż
        > e życie brutalnie odziera mieszkańców z tego cudownego złudzenia, widocznego dl
        > a osób przejeżdżających przez Serock, lub nowozamieszkałych w naszej przyjaznej
        > gminie. O ile bowiem wizualnie gmina ciągle zyskuje (pod warunkiem, że nie zag
        > ląda się na stronkę URZĘDU), o tyle w momencie, kiedy trzeba zderzyć się z proz
        > ą dnia codziennego nie jest już tak kolorowo.

Czy zmiany wyszły na dobre, będzie można powiedzieć dopiero za jakieś pół roku- jest nowa kierowniczka, może coś zadziała. Nie znam Pani Ani, ale trzymam za nią kciuki.
        Może wreszcie teksty będą poddawane korekcie i chociaż błędy znikną. Bo o zmianie kierunku promowania nie ma raczej mowy, póki góra ma swoją wizję.
        • verso.5 Re: nowa strona urzędu 18.07.12, 14:25
          Oto fragment informacji ze strony UMiG Serock <Na chwilę przed EURO 2012 powitaliśmy w Serocku nie tylko grecką drużynę, ale również kibiców piłki nożnej i gości, którzy zamieszkali na naszym terenie.w czasie mistrzostw Bilbordy, banery, informacje w mediach, zapraszały do naszej gminy. - jak zawsze gościnnej.
          Zapraszały wszystkich do zwiedzania zabytków i urokliwych zakątków, na serocką plażę, molo i rejsy po Jeziorze Zegrzyńskim, na spacery po Bulwarze Nadnarwiańskim i szlakach turystyczno-krajoznawczych.
          . Lin do całości: www.miasto.serock.pl/redir,index?wiecej=704&wiecej_news=1.
          Nie rozumiem tego kawałka.
          Jeśli to jest zasługa nowej Pani Kierownik - to jest gorzej niż było!
          Notatka napisana niechlujnie, bez akapitów, kropki, przecinki i inne znaki nie tam gdzie powinny, zdania urwane, itp. Wstyd!
          • mackowy1 Re: nowa strona urzędu 18.07.12, 16:39
            "Serock gościnny jest od zawsze". Naprawdę? A czy autorzy hasła znają choć trochę historię Serocka? Nie wydaje mi się...
            Bo kto orientuje się w historii naszego miasta, naszej gminy, to wie, że były okresy, kiedy Serock gościnny nie był.
            A przez ciekawość- ktoś potrafi przywołać jakieś przykłady?
            Ja napiszę swoje na końcu.
            • kankiki Re: nowa strona urzędu 18.07.12, 16:49
              ja bym obstawiała 1807- 1809 r, stanowił wtedy twierdzę. A nawet 1811, do czasu kiedy większe znaczenie zyskał Modlin. Gościnny być może był dla rekrutów....
              I w sumie nie wiem, czy teraz także nie jest to pewnego rodzaju TWIERDZA.
              • kankiki Re: nowa strona urzędu 18.07.12, 16:52
                Pewnie też ci którzy gościli w czasie gdy było tu getto i obóz pracy także z lekka przewracają się w grobach.
        • just.m33 Re: nowa strona urzędu 18.07.12, 22:48
          Akurat na zmiany o których mowa powyżej Pani Ania nie miała wpływu. Niemniej jednak reorganizacja referatu promocji miała miejsce już jakiś czas temu.
          Mam nadzieję, że wraz z nową Panią kierownik zyska nie tylko strona. Może zgodnie z zadaniami, które były zamieszczone w ogłoszeniu o naborze, nasze władze położą teraz większy nacisk na komunikację społeczną i rozszerzą referatowi promocji pole do działania, np. poprzez umożliwienie komunikacji z urzędem za pośrednictwem strony internetowej ( taka potrzeba wiele razy pojawiała się na forum), czy organizowanie debat i konsultacji społecznych. Myślę, że tematów znalazłoby się już dziś co najmniej kilka.
    • just.m33 Re: nowa strona urzędu 13.07.12, 14:36
      Tak i niezależnie od tego do jakiej zakładki się przejdzie - na dole ciągle to samo. Nawet tam, gdzie jeszcze nic nie ma: "Strona SPZOZ-u w Serocku już niebawem." (zakładka "zdrowie").

Takie biblijne skojarzenie mam - nic nie było tylko duch ... smile
      • fischi-kella Re: nowa strona urzędu 20.07.12, 20:59
        Skąd ten atak na promocję?
        • mackowy1 Re: nowa strona urzędu 29.07.12, 15:21
          serocka strona 'najlepsza' w sieci

gazetapowiatowa.pl/artykuly/Serock-ma-najlepsz%C4%85-stron%C4%99-w-sieci-%E2%80%93-jak-poprawi-,1596.html
          oraz polecam

gazetapowiatowa.pl/artykuly/Jest-strona-%E2%80%93-jest-impreza!-,1595.html
          • your-duzymisio Re: nowa strona urzędu 30.07.12, 12:28
            Włos mi się na głowie zjeżył, jak przeczytałem słowa pani Dominiki. Czy burmistrz nie dostrzega, że w referacie ma ludzi, którzy absolutnie nie czują tematu, wręcz robią mu krecią robotę ?
            Nowa odsłona to raczej przysłona. Burmistrz wygląda sztucznie, mało przyjaźnie. Pani Dominika aparat ma i mogłaby burmistrzowi coś pstryknąć tak żeby go ujrzeć jako sąsiada z gminy, a nie prezydenta Putina. Tekst powitania też mógłby być luźniejszy, bo brzmi jak orędzie do narodu Federacji Rosyjskiej. Luzu więcej, na litośc boską, trochę ludzkiego wymiaru w tym wszystkim.
            "Głębokie" zastanawianie się czy założyć profil na FB to już żenada. To dziś normalność, a nie fanaberia. Proszę zerknąć na Wieliszew. Tam nawet wójt ma swój osobisty profil, zresztą nie tylko on z włodoarzy powiatu.
            Formularz kontaktowy (pytania do burmistrza) to powinna być jedna z pierwszych rzeczy umieszczonych w nowej odsłonie. To teraz ktoś to dopiero rozważa ?
            Nowa odsłona to wielka klapa. Pani Dominka to wielka klapa. Taka jest moja opinia. Nadzieja w nowej pani kierownik tylko czy będzie mogła rozwinąć skrzydła, tzn. chodzi o to czy szefostwo będzie chciało jej posłuchać. W każdym razie trzymam kciuki smile
          • tomik.w Re: nowa strona urzędu 30.07.12, 13:47
            Bardzo ciekawy artykuł. Jak na nową stronę to więcej błędów popełnić już chyba nie można.
            Ciekaw jestem ile to arcydzieło ( nadające się do skasowania ) kosztowało?
            • your-duzymisio Re: nowa strona urzędu 30.07.12, 14:09
              tomik.w napisał:

> Bardzo ciekawy artykuł. Jak na nową stronę to więcej błędów popełnić już chyba
              > nie można.
              > Ciekaw jestem ile to arcydzieło ( nadające się do skasowania ) kosztowało?
              No właśnie. Ciekawe jakie były koszty tej "awangardowej" strony. Chociaż... Najgorszą stroną nowej odsłony jest poziom zamieszczanych tekstów. Ciekawe kto je rodzi ? Pani Beata ? Chyba nie. Pani Dominka ? Chyba tak. No chyba, że osobiście sekretarz smile. Teksty są BEZCENNE.
              • tomik.w Re: nowa strona urzędu 31.07.12, 09:22
                Jak widać urzędnicy nadal nie mają odwagi podpisywać się pod swoimi tekstami. Czy w naszym prawie nie ma przepisu który mówi, że urzędnik powinien podpisywać się pod swoimi oficjalnymi pismami? Uważam , że wszytkie informacje zawarte na stronie urzędu są oficjalne więc powinny byc podpisane.
                • mydlarzewski Re: nowa strona urzędu 03.08.12, 12:33
                  Z tego co mi wiadomo Pani Dominika jest zatrudniona na zastępstwo.
                  W BIP jak są dodawane informacje to jest podpis osoby, która to zamieszcza, tak samo powinno być przy dodawaniu informacji na stronie, przepraszam pseudostronie, której bardziej zepsuć się nie działo...
                  • mackowy1 Re: nowa strona urzędu 03.08.12, 21:25
                    Popieram.
                    Ale jak się autorzy własnych tekstów wstydzą, to co zrobisz.
    • mackowy1 Re: nowa strona urzędu 18.08.12, 14:43
      www.bip.serock.pl/plik,790,ogloszenie-o-naborze-na-wolne-stanowisko-urzednicze-stanowisko-ds-promocji-i-wizerunku.pdf
      your-duzy-misio - wiesz pod kogo pisane to ogłoszenie? :]

Bo ja daję sobie rękę uciąć, że wiem, kto zostanie zatrudniony.

Znowu jakieś zmiany w promocji, przepraszam- komunikacji.
      • mydlarzewski Re: nowa strona urzędu 19.08.12, 21:24
        Przecież wiadomo, że pod Panią Dominikę. Co to oznacza? W referacie nie będzie żadnych zmian.

Za to na pewno nasz wizerunek będzie coraz lepszy, zwłaszcza na Facebooku. wink

ps. Czyli jak ktoś złożył podanie na to stanowisko, to niech sobie daruje...
        • your-duzymisio Re: nowa strona urzędu 20.08.12, 11:30
          Na stanowisku zostanie przyjęty ktoś kto będzie BMW (bierny, mierny ale wierny). Nazwiska ani imienia nie wymienię smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka