Dodaj do ulubionych

FL - forum miejskie, czy powiatowe?

29.05.13, 23:05
Szanowni, śledząc ostatnie wymiany poglądów podzielam poglad legio104, że forum Legionowo straciło wiele ostatnio na poziomie dyskusji.

Dlatego pragnę postawić publicznie pytanie - czy chcecie, aby forum Legionowo miało charakter miejski, dotyczący samego Legionowa, czy odnoszący się do całego powiatu legionowskiego jak jest teraz?

Niestety wykorzystując fakt, że nasze forum jest w jakimś tam stopniu śledzone przez władze miasta i powiatu, użytkownicy z innych gmin, nie posiadających własnych forów publicznej dyskusji, a może posiadający je, lecz liczący, że ich lokalna sprawa znajdzie na naszym forum większy oddźwięk wylewają swe żale.

Przy czym tak się składa, że interes Legionowa nie idzie zawsze w parze z interesem sąsiadujących gmin - najbliższy z brzegu przykład to kiedyś niedoszły szpital w gminie Jabłonna; Trasa Mostowa; Trasa Olszynki Grochowskiej, bez których to inwestycji Legionowo w dalszej perspektywie się "zapcha" nawet przy dokończeniu inwestycji drogi 61 od wiaduktu do ronda w Zegrzu; czy wykorzystywanie przez mieszkańców gminy Jabłonna dopłat miasta Legionowa do ZTM.

Ja jestem za zawężeniem przestrzeni forum Legionowo do tematów miasta Legionowo, a Wy?
Obserwuj wątek
    • marek_ka_lwo Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 29.05.13, 23:11
      ja też uważam, że tylko Legionowo, Mamy wystarczająco dużo własnych problemów...
    • polamonola27 Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 08:07
      Zgadzam się. Wieliszew, Nieporęt i Serock nich się lepiej zajmą swoimi plażami nad jeziorem. Natomiast Legionowo pozostanie przy swoim miejskim betonie. Każdy u siebie i własnymi problemami. Porządek musi być !
    • zaskus Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 08:26
      psychomaszyna napisał:

> Ja jestem za zawężeniem przestrzeni forum Legionowo do tematów miasta Legionowo
      > , a Wy?

Dziel i rządź już było.
      Trzeba iść z duchem czasu i postępem technologicznym np. zamiejscowym wprowadzić opcję tylko do odczytu forum miasta - niepokornym i namierzonym przez IP konfiskować klawiatury.
      W ten sposób, władze miasta zaoszczędzą czas na śledzeniu wpisów i będą mogły jeszcze bardziej poświęcić się, na pełne skoncentrowanie się w pracy na rzecz lokalnej społeczności Legionowa.
      Tak nam dopomóż Bóg moderatorów!
    • misiek1974 Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 09:20
      Jestem za tym aby forum miało charakter miejski.

Czy to problem dla mieszkańców Jabłonny i Chotomowa założyć własne forum?
    • kwitkows Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 09:36
      Powiatowe. Fora Jabłonny i Chotomowa na Gazecie są martwe. A u nas nie ma aż takiego ruchu żeby się sąsiedzi nie zmieścili.
    • zchotomowa Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 09:40
      Idzmy dalej ta droga,

Jestem za tym, żeby oprócz innych tablic rejestracyjnych, mieszkańców powiatu spoza miasta o tysiaceletniej tradycji, którzy wszak nie maja prawa zabierać głosu w sprawach miejskich, jakoś oznakowac. Nie wiem, moze jakiś znak na czole? Moze będziemy im bolid głowy?

Legitymowalbym ich tez w sklepach, powinni mieć wyższe ceny, bo przecież chodzą po miejskich trotuarach i oddychaja naszym, miejskim powietrzem. Moze szlabany albo mury rozwiazalyby sprawe, radni zdaje sie podejmują już wysiłki w te stronę. Dzięki temu obcy nie bedą sie tu odzywać a poziom dyskusji dzieki temu sie podniesie.

Musimy tylko wybudować szybko autostradę do Pałacu Kultury, bo jeśli inne gminy pójdą naszym śladem, to dojazd do centrum Warszawy moze okazać sie utrudniony...

Taka odezwa u moderatora to powód do wstydu Psychomaszyno.

Marcin
      • marek_ka_lwo Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 09:54
        ale tu chodzi o zawężenie TEMATYKI do Legionowa. jeżeli mieszkańcy innych gmin czują potrzebę dyskusji na legionowskie tematy to zapraszamy, ale jako mieszkaniec Legionowa nie mam np. pojęcia gdzie jest rondo o które walczy Marcin, bo zwyczajnie nigdy nie czułem potrzeby aby pojechać w tamtą stronę.
        • zchotomowa Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 10:08
          Nie, nie zauważasz, ze jeden z moderatorow manipuluje,

Najpierw pisze o poziomie, ze fatalny, bo "obcy" pisza o nieprzyjemnych problemach a nikt nie lubi. Potem, ze rozmijają sie interesy miasta i wsi i po co nam problemy wsi. A następnie wymienia inwestycje, które jakoby powodują, ze powinnismy być sobie nieprzyjazni: szpital, trasę mostowa i olszynke (tak jakby mieszkańcy Jablonny byli przeciwni).

Tak sie składa, ze wszystkie te inwestycje są powiatowe lub wojewódzkie, finansowane z podatków z budżetu centralnego oraz podatkow mieszkańców powiatu. Nawet przebudowa Warszawskiej nie powstała z pieniędzy miejskich. Więc to jest zwyczajne manipulowanie, polegające na wprowadzaniu nas wszystkich w błąd.

Mam 2 pytania do szanownego moderatora: Psychomaszyno, jak rozumiesz znaczenie słowa: "ksenofobia"? Podpowiem: to z greki. Tam mieli problem, jak zamknąć miasta-państwa przed plebsem. A potem zerknij do rocznika GUS i zobacz na podatki per capita, porównaj Chotomów i Wielskie Miasto Legionowo i napisz jak Cię sie wydaje, co oznacza słowo: "kontrybucja". Napisz proszę, kto dokłada do wspólnej kasy wiecej, otrzymując, jak w roku 2012: zero.

Marcin
          • zdebeq Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 10:35
            > er capita, porównaj Chotomów i Wielskie Miasto Legionowo i napisz jak Cię sie w

No nie, holahola: Wielkie Księstwo Legionowskie.

Nie będzie Chotomowianin pluł nam w twarz
            I dzieci nam chotomowianił...

Jako, że reprezentuję kwiat tego forum, to zastanawiam się czy moja obecność zbytnio nie zawyża poziomu. Zgłębiając nawet największe pokłady cynizmu i olewactwa nie byłbym w stanie wymyśleć takiego pomysłu.
    • nielot_dodo Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 10:06
      A co jak ktoś ma kilka nieruchomości? i płaci podatki w kilku gminach?
      Albo gumiaki jeszcze pod Łochowem a beret pod Błękitnym?
      Jakby tak walnąć selekcję: książeczki mieszkaniowe od Węgrowa do Chorzeli + przydział służbowy do dywizji to zostanie koniuszy hrabiego z Kozłówki i paru skomunalizowanych spadkobierców w Niu Yorkie.

Doraźnie jest sposób: rozdzielić tych w stringach od tych w barchanach.
      • polamonola27 Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 10:24
        i dla radnego Pachulskiego specjalna "miastowa" stawka za korzystanie z plaży w Zegrzu.
    • aallicja Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 10:12
      i miejskie, i powiatowe - wszak jestesmy powiatem, czyz nie?
    • kwitkows Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 10:49
      Aktualnie i przez większość życia mieszkam w Legionowie, ale mieszkałem też w Jablonnie i Chotomowie. To gdzie mogę pisać? Czy tylko tam gdzie mieszkam czy też tam gdzie posiadam jakieś nieruchomości? Albo odwrotnie - może tylko tam gdzie jestem właścicielem? Jak rozumiem przy takim podziale na forum Legionowa nie powinien się znaleźć np. żaden post na temat lasu, bo przecież w Legionowie nie ma lasu.
    • zchotomowa Już nigdy... 30.05.13, 10:54
      ... Aviotex nie uszyje namiotu dla ludzi spoza miasta! I Policję pogonimy, bo darmozjady powiatem sie zajmują a pracują u nas, w mieście!

:-) Marcin

PS. I starostwo powiatowe wygonimy, po co komu paszporty czy pozwolenia na budowę! Tylko nam miejsce w mieście zajmują! :-)
    • blafeh Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 11:33
      Jabłonnę i Chotomów (szczególnie) i tak trzeba kiedyś przyłączyć do Legionowa. Czy stanie się to za 5, czy 50 lat, nie wiadomo. Niech się przyzwyczajają mieszkańcy tamtych gmin do integralności metropolii ;P

Tak całkiem serio, to forum dla samego Legionowa jest puste i nudne. Wyganiać osoby z powiatu jest bez sensu. Powinniśmy trzymać się kupą, razem, bo zje nas Warszawa.
    • harp Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 11:46
      "charakter miejski" w samym Legionowie, niewiele dałoby się tu napisać :-)
      • kar.mis44 Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 11:52
        harp napisał:

> "charakter miejski" w samym Legionowie, niewiele dałoby się tu napisać :-)

O to chyba chodzi bo władza miasta i powiatu chce żeby tylko biuletyn był jedynym źródłem przekazu co się w mieście i powiecie dzieje i co myślą mieszkańcy.
        Można jeszcze wywalić gazety i zostawić tylko miejscową i tam tylko informacje o Legionowie
    • kar.mis44 Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 11:49
      psychomaszyna napisał:

> Dlatego pragnę postawić publicznie pytanie - czy chcecie, aby forum Legionowo m
      > iało charakter miejski, dotyczący samego Legionowa, czy odnoszący się do całego
      > powiatu legionowskiego jak jest teraz?
      Co za pytanie. Oczywiście, że jak jest teraz.

> Niestety wykorzystując fakt, że nasze forum jest w jakimś tam stopniu śledzone
      > przez władze miasta i powiatu, użytkownicy z innych gmin, nie posiadających wła
      > snych forów publicznej dyskusji, a może posiadający je, lecz liczący, że ich lo
      > kalna sprawa znajdzie na naszym forum większy oddźwięk wylewają swe żale.
      Prościej jest zakazać śledzić forum przez władze miasta i powiatu. Niech się w tym czasie wezmą za robotę na rzecz tego miasta i powiatu

> Ja jestem za zawężeniem przestrzeni forum Legionowo do tematów miasta Legionowo
      > , a Wy?
      chyba nie bardzo rozumiesz idei forum, to że to jest Forum Legionowo to nie znaczy, że musi dotyczyć tylko spraw miasta Legionowa - Legionowo to mieszkańcy tego miasta i ich sprawy w które się angażują a nie miasto jako takie. Tak jak kościół to wierni a nie świątynia. Czy to takie trudne dla wykształconych ludzi?

• polamonola27 Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 12:35
      psychomaszyna napisał:

nasze forum jest w jakimś tam stopniu śledzone przez władze miasta i powiatu

...odważny dobór słów ... ;)

• aga990 Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 19:58
      popieram

ps. naprawdę o rondzie w Chotomowie piszcie na tym forum forum.gazeta.pl/forum/f,35542,Gmina_Jablonna_k_Warszawy.html
      (całkiem tam sporo wpisów nawet jak na wieś)
      • kwitkows Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 21:15
        aga990 napisał(a):
        > (całkiem tam sporo wpisów nawet jak na wieś)
        Chyba sobie żartujesz. Tamto forum jest martwe. Ostatni post z 21 maja. Przez cały miesiąc 3 posty. Prężnie to działa chotomow.pl
        • zchotomowa Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 30.05.13, 21:50
          kwitkows napisał:

> Tamto forum jest martwe. Ostatni post z 21 maja. Przez c
          > ały miesiąc 3 posty. Prężnie to działa chotomow.pl

zapewne kiedyś tak było.

z "Top 5" aktywnych tam, obecnie 3 osoby obecnie piszą tu (może nawet jest nas więcej). Pozostałe dwie osoby stamtąd, na znak protestu przeciwko działaniom admina, usunęły wszystkie swoje posty i zniknęły w odmętach domowych pieleszy i można to łatwo sprawdzić. Prężnie działa tam obecnie wątek biegaczy oraz wieczna awantura czy kapitalizm jest lepszy od socjalizmu :)

pozdrawiam,

Marcin
    • madziulec Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 20:08
      Czytam opis forum i moje oczy nie wierzą
      "Forum o tym, co dzieje się w Legionowie i Powiecie Legionowskim."

I to powinno Ci wystarczyć. Bez zbędnych słów, kolejnych argumentów i przepychanek.

Opanuj się i zastanów w ogóle co Ty masz tu do roboty i dla kogo jesteś.
      • mileg Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 21:02
        madziulec napisała:
        > Czytam opis forum i moje oczy nie wierzą
        > "Forum o tym, co dzieje się w Legionowie i Powiecie Legionowskim."
        -
        najwyższy czas to zmienić; stąd zapewne ten sondaż;
        • zchotomowa Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 21:41
          jaki sondaż??

moderator, który został już dwukrotnie publicznie skarcony za flame przeciwko mnie robi teraz "sondaż" o wyrzuceniu tematów spoza Legionowa? Przypominam, że Psycho nie jest ani właścicielem tego Forum ani też jedynym moderatorem. Ja uszanuję Waszą wolę, lecz nie ma mojej zgody na manipulowanie sytuacją w taki sposób.

pozdrawiam,

Marcin
        • madziulec Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 22:04
          mileg napisał:
          > najwyższy czas to zmienić; stąd zapewne ten sondaż;

Rozumiem, że szanowny pan moderator traktuje to forum jak prywatny folwark???
          • psychomaszyna Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 22:25
            Najuczciwiej jest zapytać innych. Pytać też już nie wolno? A co wolno?
            • zchotomowa Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 22:29
              psychomaszyna napisał:

> Najuczciwiej jest zapytać innych. Pytać też już nie wolno? A co wolno?

wszystko wolno:

"Przy czym tak się składa, że interes Legionowa nie idzie zawsze w parze z interesem sąsiadujących gmin - najbliższy z brzegu przykład to kiedyś niedoszły szpital w gminie Jabłonna; Trasa Mostowa; Trasa Olszynki Grochowskiej, bez których to inwestycji Legionowo w dalszej perspektywie się "zapcha" nawet przy dokończeniu inwestycji drogi 61 od wiaduktu do ronda w Zegrzu; czy wykorzystywanie przez mieszkańców gminy Jabłonna dopłat miasta Legionowa do ZTM."

4 kłamstwa w jednym zdaniu a potem "pytanie". Mam wypunktować po kolei, czy zgodzimy się, że pytanie zostało przez moderatora zadane w "nieco" niezręczny sposób?

Marcin
              • psychomaszyna Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 22:31
                To poglądów nie wolno mieć? Kłamstwa? To gdzie jest prawda obiektywna? Jest? Kto ją ustalił?
                • madziulec Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 22:37
                  psychomaszyna napisał:

> To poglądów nie wolno mieć? Kłamstwa? To gdzie jest prawda obiektywna? Jest? Kt
                  > o ją ustalił?
                  TY ustalasz SWOJĄ prawde jaka Ci akurat pasuje ;))))
                  • psychomaszyna Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 22:52
                    Quod erat demonstrandum
                    • madziulec Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 23:01
                      psychomaszyna napisał:

> Quod erat demonstrandum

Oj ta netykieta, ta netykieta:)
                      "Używania innego języku niż strona: Nie każdy umie wiele języków obcych, więc aby każdy rozumiał treść najlepiej pisać w jednym języku. Wyjątkiem są cytaty czy słowa zapożyczone z innych języków."

Czego się spodziewać, jeśli mod sam sie nie stosuje ;)
                      • zchotomowa Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 23:08
                        :) ja poproszę jeszcze raz ten tekst ze ścianą, bo mi gdzieś zginął a był zgrabny :)

M
                        • madziulec Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 23:53
                          Jak widac mamy SELEKTYWNĄ moderację ;) Jak zwykle....
                          • zchotomowa Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 23:56
                            no, a ja myślałem, że to już zmęczenie.
                            Przejrzałem wypowiedzi dwa razy i nie ma, ki czort? - pomyślałem.

no, ale stała się już jasność.

Marcin
                            • madziulec Re: Szanowny psycho-moderatorze 31.05.13, 00:04
                              Przeciez nie od dziś wiadomo, że niestety mamy bardzo "wnikliwych" moderatorów.

A nikt nie lubi, gdy cos mu sie paluszkiem pokazuje.
                              No cóż, ja tam czekam cierpliwie, az admini gazety jednak zrobia z panem psychomaszyną alias cyberwolfem alias... nieco porządku ;)
                • zchotomowa do bólu 30.05.13, 22:38
                  psychomaszyna napisał:

> To poglądów nie wolno mieć? Kłamstwa? To gdzie jest prawda obiektywna? Jest? Kt
                  > o ją ustalił?

cyt ponownie:

"Przy czym tak się składa, że interes Legionowa nie idzie zawsze w parze z interesem sąsiadujących gmin - najbliższy z brzegu przykład to kiedyś niedoszły szpital w gminie Jabłonna; Trasa Mostowa; Trasa Olszynki Grochowskiej, bez których to inwestycji Legionowo w dalszej perspektywie się "zapcha" nawet przy dokończeniu inwestycji drogi 61 od wiaduktu do ronda w Zegrzu; czy wykorzystywanie przez mieszkańców gminy Jabłonna dopłat miasta Legionowa do ZTM."

prawdo obiektywna jest zawarta w dokumentach, po które nie raczyłeś sięgnąć a generujesz opinie z prędkością karabinu. Dlatego nie tylko uważam, że nie masz wiedzy, ale też powołujesz się na ten brak wiedzy w swoich opiniach (podstawy logiki - te wnioski nie mogą być prawdziwe). Na moich wykładach nazywa się to "sprzeczność prakseologiczna" pl.wikipedia.org/wiki/Prakseologia - wtedy łatwiej dostrzeżesz, że być może niezamierzenie, ale manipulujesz czytelnikami. 4 elementy, które nie zgadzają się z rzeczywistością a Ty bronisz się prawem do wolności wypowiedzi? Ejże :)

BTW: "prawda obiektywna" hm. Pewnie miałeś na myśli prawdę materialną, prawda?

Marcin
                  • psychomaszyna Re: do bólu 30.05.13, 22:50
                    Możemy przerabiać kolejne chwyty z erystyki (polecam Schopenhauera) i do niczego to nie doprowadzi.

A jak do konkretów to poproszę o dłuższy wykład i argumentację na temat szpitalu w Jabłonnie. Chętnie poczytam.

P.S. Polecam koledze poczytać Tatarkiewicza.
                    • zchotomowa Re: do bólu 30.05.13, 22:52
                      Bejbe,

To są lektury z pierwszego semestru. Cieszy, że przeczytałeś, smuci, że bez zrozumienia.

Marcin
                      • psychomaszyna Re: do bólu 30.05.13, 23:02
                        Poczytaj w innym miejscu, co napisałem, zastanów się. Jutro mam wolne, więc nawet mogę zawalić noc na dyskusję.
                        • zchotomowa Re: do bólu 30.05.13, 23:07
                          psychomaszyna napisał:

> Poczytaj w innym miejscu, co napisałem, zastanów się. Jutro mam wolne, więc naw
                          > et mogę zawalić noc na dyskusję.

Szczęściarzu.

Ja od jutra jestem w innej strefie czasowej, więc uważaj - będę pisał w środku nocy, co jak wiadomo - jest podejrzane i źle świadczy o intencjach :)

M
            • madziulec Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 22:30
              Rozumiem, gdyby o to zapytał ADMIN.
              A Ty wybacz szczerość, ale ani jako moderator społeczny się nie sprawdzasz ani adminem nie jesteś.
              • psychomaszyna Re: Szanowny psycho-moderatorze 30.05.13, 22:33
                Wałkowaliśmy. Temat siekiery na spotkaniu forumowym też ;-)
    • zchotomowa to ja się może zapytam... 30.05.13, 22:03
      ... czy mi wolno tutaj?

Czy jak jestem spoza Wielkiego Księstwa Legionowo a niecnie/bezprawnie korzystam z MOSiR (zwracam uwagę na przymiotnik "MIEJSKI" w nazwie), za który płacę zwykłe, komercyjne ceny, to mam prawo się tym interesować, czy też nie wolno mi?

www.toiowo.eu/index.php/808-aktualnosci/2013/3123-mosir-takze-do-likwidacji
      miłego wieczoru,

Marcin
      • psychomaszyna Re: to ja się może zapytam... 30.05.13, 22:29
        W pytaniu nie chodzi, kto może pisać, tylko o czym ma być dyskusja. Czy tylko o dziurach w legionowskich ulicach, czy też o tych w chotomowskich drogach.
        • madziulec Hipokryzja drogi psycho? 30.05.13, 22:34
          No to tniemy równo TWOJE wątki:
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,137966422,137966422,Zwzenie_na_obwodnicy_Jablonny.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,136656427,136736121,Jeszcze_Narvil_i_Klub_Mila_w_Serocku.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,120063411,120246428,Re_Obwodnica_Pragi.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,118599555,118650008,Re_gdzie_na_strzelnice.html
          I tak dalej, i tak dalej.

A teraz wybacz, ale masz ścianę przed sobą? To ja wykorzystaj dobrze.
          • psychomaszyna Re: Hipokryzja drogi psycho? 30.05.13, 22:39
            Widzisz, zdarza mi się nawet pisywać na Forum Zakopane. Też możesz wkleić.
            • madziulec Re: Hipokryzja drogi psycho? 30.05.13, 22:42
              Oj, nawet kiedys byłes modem jakiegos innego forum. Pamiętam też, że miałes kilka nicków :)

A wracając do podanych przeze mnie linków: ni eumiesz czytać ;) Dotycza WSZYSTKIE tego forum, na którym się uzewnętrzniasz właśnie.
    • zchotomowa Tak sobie myślę... 30.05.13, 22:48
      ...odpychając na bok stertę roboty obok, że czas chyba poprosić drugiego moderatora o pomoc.

Psychomaszyno, nie wiem doprawdy, skąd się wziął nasz konflikt (Twój i mój). A znamy się przecież nie od roku. I zdaje mi się, że nie rozwiążemy tego, produkując flame, z którego nie wynika nic. Ty obstajesz przy swoim, argumenty części Forumowiczów nie mają na Ciebie wpływu. Ja kwestionuję Twoją postawę, Ty - moją i tak wkoło macieju. Chyba nikomu to nic nie daje.

To może nie traćmy czasu, zamknijmy obaj twarze, proszę, do momentu, aż odezwie się inny moderator, zgodzisz się? Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego, jako zamach na Twoje wolności, dla mnie wystarczy krótkie "tak".

pozdrawiam,

Marcin
      • psychomaszyna Re: Tak sobie myślę... 30.05.13, 22:58
        Drugi moderator niestety nie będzie obiektywny np. z powodu Trasy Mostowej.

Ale propozycję obniżenia temperatury i intensywności sporu przyjmuję.

Po prostu mamy diametralnie inne poglądy i tak będzie. Nie ma rozstrzygać, sędzia pokoju nie pomoże. Można podpisać co najwyżej protokół rozbieżności.

• zchotomowa Re: Tak sobie myślę... 30.05.13, 23:06
          psychomaszyna napisał:

> Drugi moderator niestety nie będzie obiektywny np. z powodu Trasy Mostowej.

Jesuu...

Podważasz już nawet drugiego moderatora, załamka. Może prościej będzie, jak się we dwóch umówimy, że od teraz po prostu będziemy się unikać, ok? Bo idąc Twoim torem rozwiązanie jest zbiorem pustym (a może jednak jest moderator nr 3?).

Dobra, ja od teraz już nie reaguję i nie piszę wokoło Ciebie, mam nadzieję, że to nam wystarczy, czy możemy uznać ten wątek za zakończony czy też będziesz nadal optował za wyrzuceniem tematów "pozamiejskich"?.

Marcin
          • psychomaszyna Re: Tak sobie myślę... 30.05.13, 23:11
            Bo po prostu znam czyjeś poglądy.

Co do zakresu tematyki forum Legionowo - dajmy się wypowiedzieć innym, natomiast sami pomilczmy.

Niech ludziska napiszą - jestem za, jestem przeciw, dobry, czy idiotyczny pomysł.
            • trombonosek Re: Tak sobie myślę... 30.05.13, 23:22
              A ja się zapytam tak : jeżeli Pani Żona Starosty Powiatowego jest zastępcą dyrektora MIEJSKIEGO Ośrodka Kultury to jest to ośrodek miejski czy powiatowy ?
              • zchotomowa Re: Tak sobie myślę... 30.05.13, 23:38
                trombonosek napisał:

> A ja się zapytam tak : jeżeli Pani Żona Starosty Powiatowego jest zastępcą dyre
                > ktora MIEJSKIEGO Ośrodka Kultury to jest to ośrodek miejski czy powiatowy ?

:) zawsze się czegoś nowego dowiem :)

ja bym to wpisał do kategorii "nasze". Bo jak się w te puzzle wpasuje jeszcze radnego Pachulskiego, to zaczyna tworzyć nawet ładną całość, prawdaż? Miejmy nadzieję, że Pani Żona mieszka w mieście, bo inaczej to słaaabo to widzę.

Eh, nie sądziłem, że na koniec dnia ten wątek mnie rozbawi bardziej, niż Hindus, co właśnie w tym samym czasie, w tle, szuka moich przelewów ze Strsznie Wielkiej Korporacji a nie za bardzo wie, co to za firma i mówiąc wprost: ma dupie mój problem absolutnie :)

pozdrawiam,

Marcin
              • nielot_dodo Re: Tak sobie myślę... 31.05.13, 07:42
                Teraz to już przesadzacie, Pani Joanna jest miłą, ciepłą i przede wszystkim kompetentną osobą.
                • kroal Re: Tak sobie myślę... 31.05.13, 07:53
                  Joanna?
                  www.moklegionowo.pl/index.php?id=data&srt=onas

nielot_dodo napisał(a):

> Teraz to już przesadzacie, Pani Joanna jest miłą, ciepłą i przede wszystkim kom
                  > petentną osobą.
                  • zchotomowa Re: Tak sobie myślę... i kliknęło na kulturze. 31.05.13, 11:54
                    ja ze wsi jestem, to zawsze mnie coś zaskoczy,

Tak sobie poklikałem i czyżby MOK był kolejnym elementem puzzli pt. "NASZE Legionowo"?

toiowo.eu/index.php/component/content/article/806-aktualnosci/2012/2813-premia-i-na-bruk#comment-11089
                    Nie znam człowieka wcale, ale 20 lat działania w kulturze to byle kto nie wytrzyma; to jednak musi być uparty gość. Ale jakoś układanka, w której zawsze jest A) Roman, B) Janek i C) Szymon zdaje się zastanawiająco często powtarzać w okolicy, nie? Żona Starosty jako dyrektor MOK, radny Pachulski jako były dyrektor MOK, ciekawe kto jeszcze kręci wokół Ośrodka, który zdaje się, jest kolejnym paśnikiem dla lokalnej elyty. Wiecie może więcej?

pozdrawiam,

Marcin
                    • ralphie Re: Tak sobie myślę... i kliknęło na kulturze. 31.05.13, 12:41
                      zchotomowa napisał(a):

> ...ciekawe kto jeszcze kręci wokół Ośrodka, który zdaje się, jest kolejnym paś
                      > nikiem dla lokalnej elyty. Wiecie może więcej?

Pracownik Zespołu do spraw Informacji i Promocji Gminy Wieliszew :)
                      • zchotomowa Re: Tak sobie myślę... i kliknęło na kulturze. 31.05.13, 12:45
                        ralphie napisał:
                        > Pracownik Zespołu do spraw Informacji i Promocji Gminy Wieliszew :)

jeszcze chwilę i zadzwonię do dalekiego świata, że jednak nie przylatuję :)
                        Ten wątek akurat zdaje mi się dość skomplikowany, muszę poczytać.

pozdrawiam,

Marcin
                        • ka.cha411 Re: Tak sobie myślę... i kliknęło na kulturze. 31.05.13, 17:47
                          Oj Marcin będziesz jeszcze bardziej niewygodny. jak zaczyna się układać puzzle to na początku niewiele pasuje ale później układanka odkrywa cały obrazek. Może zaraz pokaże się wątek, że na forum Legionowo będziemy mieć tylko wątki o sprawach w kwadracie - no nie wiem który jest dobry dla zainteresowanych wysoko. Może o niebie nad Legionowem. Już śmieci nie palą, samoloty do Modlina nie lecą - chyba do września - października to temat godny uwielbienia.
              • polamonola27 Re: Tak sobie myślę... 31.05.13, 09:29
                trombonosek napisał:

A ja się zapytam tak : jeżeli Pani Żona Starosty Powiatowego jest zastępcą dyrektora MIEJSKIEGO Ośrodka Kultury to jest to ośrodek miejski czy powiatowy ?

To znaczy, że miasto ma władzę absolutną w powiecie... A wioski okołolegionowskie powinny założyć własne forum.
            • onion68 Re: Tak sobie myślę... 31.05.13, 09:44
              > Niech ludziska napiszą - jestem za, jestem przeciw, dobry, czy idiotyczny pomys
              >

Idiotyczny pomysł.
            • b4rt76 Re: Tak sobie myślę... 31.05.13, 12:42
              > Niech ludziska napiszą - jestem za, jestem przeciw, dobry, czy idiotyczny pomysł.

Idiotyczny pomysł.
              • zdebeq Re: Tak sobie myślę... 31.05.13, 13:14
                A ja uważam ze to bardzo dobry. Temat w sam raz na posiadówkę na klopie :)
                --
                jestem bez winy i pierwszy rzucam kamień
    • ralphie Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 31.05.13, 08:14
      psychomaszyna napisał:

> Dlatego pragnę postawić publicznie pytanie - czy chcecie, aby forum Legionowo m
      > iało charakter miejski, dotyczący samego Legionowa, czy odnoszący się do całego
      > powiatu legionowskiego jak jest teraz?

Stanowczo ogólnopowiatowy. Ewentualnie wprowadźmy opłaty dla "przyjezdnych" lub stwórzmy forum Powiatowe ale czy jest sens mnożenie bytów przy, mimo wszystko, średniej aktywności?

> Przy czym tak się składa, że interes Legionowa nie idzie zawsze w parze z inter
      > esem sąsiadujących gmin

Trochę to na wyrost napisane. Ale tak będzie, gdy władcy będą widzieć tylko czubek własnego nosa i interes czysto wyborczy.

> - najbliższy z brzegu przykład to ................Trasa Mostowa; Trasa Olszynki Grochowskiej,

Przykład trochę chybiony ale zgodny z polityką gminnych urzędów. Akurat TOG w gminach ościennych rozwiązałaby wiele problemów, z którymi teraz gminy się borykają, a mieszkańcy co i rusz przypominają o nich. W efekcie tworzy się tymczasowe kiepskiej jakości rozwiązania. TOG wydzieliłby ruch przelotowy chociażby uwalniając lokalne szkoły od niego. Z punktu widzenia bezpieczeństwa i płynności ruchu TOG i TM to wiele plusów ale: nie wiadomo kiedy powstanie, na razie blokuje tereny i ewentualne inwestycje, jest nie na rękę lokalnym wpływowym lobbystom.
    • aallicja Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 01.06.13, 09:31
      idiotyczny pomysł, idiotyczny wątek
      • w.iwo Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 01.06.13, 12:11
        dwa dni w puszczy z żubrami a myszy harcują...

krótko na propozycję, prywatnie i jako moderator: nie
        nie zamierzam roztrząsać po nocach kto przekroczył granice gminy...
        jak sobie to wyobrażasz?
        uważam, że regulamin jest wystarczającym narzędziem do moderacji i oby ingerencji było jak najmniej, bo oznaczają cenzurę...

• marakut Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 01.06.13, 12:32
          Całkowicie i zdecydowanie popieram stanowisko w.iwo w tej sprawie i mam nadzieję, że nie będzie to głos wołającego na puszczy.

w.iwo napisała:
          > dwa dni w puszczy z żubrami a myszy harcują...
          >
          > krótko na propozycję, prywatnie i jako moderator: nie
          > nie zamierzam roztrząsać po nocach kto przekroczył granice gminy...
          > jak sobie to wyobrażasz?
          > uważam, że regulamin jest wystarczającym narzędziem do moderacji i oby ingerenc
          > ji było jak najmniej, bo oznaczają cenzurę...
          >
        • psychomaszyna Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 01.06.13, 23:11
          To ja podam jedno pod namysł - jeśli "ściągamy" posty na forum Legionowo jako działające w formule powiatowej, to czy przypadkiem nie działamy na niekorzyść innych forów, czy miejsc dyskusji w sieci, które są właściwe dla tych miejscowości - czyli forum Jabłonna, forum Nieporęt, forum Serock. Po prostu zabieramy "ruch" z tamtych forów.

W momencie, gdy rozszerzaliśmy forum Legionowo na sprawy powiatu w domyśle chodziło o sprawy, które przekraczają granice jednej gminy, tak jak wspomniane trasy Olszynki Grochowskiej, Mostowa. Dalej jestem za tym.

Nie pasują mi osobiście (jako użytkownikowi) takie wątki, gdy ktoś niezadowolony z rozwoju sprawy w swojej gminie, nawet gdy stroną jest starostwo powiatowe, przychodzi z nimi na forum Legionowo. Bardzo często nie znamy szczegółów takiej sytuacji i nie sposób zająć stanowisko, gdy ktoś na kogoś pomstuje. Dyskusja może się rozwija, ale ponieważ jej przedmiot jest poza granicami Legionowa jest dla mnie całkowicie obcy. Sam staram się tak nie robić i jeśli wypowiadam się w sprawach specyficznych dla innej gminy niż Legionowo raczej nie przychodzę z nimi na forum Legionowo.

Tak samo lepiej się czułbym, gdyby w sprawach legionowskich jednak wypowiadali się ludzie przez pryzmat swoich osobistych doświadczeń jako użytkownicy, sąsiedzi. Tak, moim zdaniem byłoby bardziej fair.

Rozumiem pogląd osoby, która ze względu na swoje obowiązki zawodowe ma szczegółowy ogląd na sprawy całego powiatu, ale myślę, że to jest jednak sytuacja specyficzna i wyjątkowa.

A tak po prostu myślę, że jednak każdy znajdzie lepsze zrozumienie na swoim lokalnym forum wśród ludzi, którzy rozumieją daną, lokalną sprawę.

• zchotomowa Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 01.06.13, 23:14
            Psychomaszyno,

Zeby zakonczyc juz to Twoje cierpienie, jedno proste pytanie:
            czy to prawda, ze nie mieszkasz w Legionowie?
            Bacz, ze moge znać odpowiedź.

Dziękuje,

Marcin
            • psychomaszyna Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 02.06.13, 00:11
              Źle zadane pytanie. Po pierwsze wiem, że wiesz. Facebook. I kontakty z tą samą osobą - sam wiesz z kim. Odpowiedź brzmi: i tak, i nie. Zauważ co napisałem w innym wątku, a coś zadeklarowałem. Powinno Ci to wyjaśnić. Poza tym dopytaj się tej osoby. Owocnej zabawy w detektywa.

Po drugie nie odnosisz się dokładnie do tego co napisałem. Cytuję dokładnie: sąsiadem, użytkownikiem. Specjalnie tak napisałem, albowiem ktoś z innej gminy może np. korzystać z biblioteki w Legionowie (np. będąc uczniem szkoły w Legionowie) i z jakichś osobistych powodów mu coś nie pasuje, że ją likwidują w danym miejscu (przejdźmy do konkretów, bo o to chodzi).

Pytasz - ja zapytam - korzystasz/korzystałeś z usług filli nr 1 w Legionowie?

Po trzecie wyraziłem przede wszystkim opinię na temat nie przenoszenia spraw z innych gmin na forum Legionowo jako specyficznych lokalnie.

Po czwarte to są moje opinie - czyli czytaj: coś lubię/nie lubię.
              • zchotomowa Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 02.06.13, 00:15
                Niepotrzebnie sie unosisz,

Dla mnie sprawa jest jasna. Słabe ze nawet złapany za rękę - kluczysz.
                Myśle, ze dalsza wymiana opinii przy takim poziomie hipokryzji nie ma sensu.

żegnaj Psychomaszyno,

Marcin
                • psychomaszyna Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 02.06.13, 01:05
                  No to się jak zwykle całkowicie różnimy w ocenie sytuacji. Nie dziwi mnie to, bo tak zwykle wychodzi. Średnio inteligentny człowiek zauważy mnie i na forum Legionowo, i na forum Serock.

Pozwolisz, że zadam Ci pytanie: Grywasz w brydża? Wiesz co to impas? Tu chyba miała miejsce podobna sytuacja, jak impas w brydżu.

Każdemu wolno mieć swoją opinię. A odpowiesz na moje pytanie w sprawie Twojej osoby i filli nr 1?

• madziulec Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 02.06.13, 14:03
                    Hmm.. Jeśli bywasz na forum Zakopane to jakie wnioski z tego wyciągnąć?

Bo jak dla mnie nieco pokrętna ta Twoja logika, ale jak mamy pisac tylko na tematy legionowskie i TY to proponujesz, po czym okazuje sie, że sam jestes "obcy" to tak wiesz.. niezbyt to ładnie.
                  • numer170 Re: FL - forum miejskie, czy powiatowe? 02.06.13, 14:23
                    Psychomaszyno a według Ciebie czy sprawa biblioteki jest tylko sprawą Legionowa?
                    To że miasto daje pieniądze nie świadczy, że tylko prezydent może decydować o istnieniu takiej czy innej placówki.
                    Jeśli dyrektorka chciała podnieść rangę biblioteki z miejskiej na powiatową to teraz należy się liczyć, że nie tylko mieszkańcy Legionowa powinni mieć możliwość wypowiedzieć się na ten temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka