Dodaj do ulubionych

Elektryczny rower

18.08.13, 19:28
Rower elektryczny.

Dotychczas tylko słyszałem albo widziałem jakieś partyzanckie samoróbki. Tymczasem można to testować, obejrzeć i zobaczyć, jaki to fajny pomysł (uwaga dla czepialskich: będzie tzw "placement"). Na Stacji Mercedes można taki rower wypożyczyć (wystarczy dowód osobisty):
wideo.onet.pl/nowe-technologie-smart-ebike-testujemy-elektryczny-rower,98828,w.html
Jako uparty rowerzysta powiem tak: genialne rozwiązanie. Pomijając wysoką cenę, kosmiczna technologia oraz radość stałej prędkości 25 km/h bez najmniejszego wysiłku jest spora. Lekkie wspomaganie (bo też daje się to stopniować, prawie jak przerzutka) powoduje, że na ścieżce rowerowej wyprzedzacie wszystkich a poza ścieżką ruszanie na światłach to prawdziwa przyjemność. A to tylko 250W mocy, z akumulatorów litowo-jonowych 48V. Zasięg do 100 km za free? Super.

Nawet jeśli nie planujecie w najbliższej przyszłości zmieniać roweru, gorąco polecam przejażdżkę, to zdecydowanie coś więcej, niż tylko rower.

pozdrawiam,

Marcin
Obserwuj wątek
    • hubert_sikorski Re: Elektryczny rower 18.08.13, 19:36
      A jak się jedzie pod górkę (np. wiadukt) bez włączonego wspomagania elektrycznego? ;)
      • zchotomowa Re: Elektryczny rower 18.08.13, 19:40
        hubert_sikorski napisał:

> A jak się jedzie pod górkę (np. wiadukt) bez włączonego wspomagania elektryczne
        > go? ;)

Książęca do góry - bez problemu :) Bez wspomagania - jak zwykły rower.

pozdrawiam,

Marcin
    • manfred75 Re: Elektryczny rower 19.08.13, 01:08
      Rowerzysci i tak wystarczajaco utrudniaja nam dojazdy do pracy. Na elektryczne wsiadzie ich jeszcze wiecej. Beda jeszcze bardziej niebezpieczni dla nas. Czy na pewno o to nam chodzi?
      • zchotomowa Re: Elektryczny rower 19.08.13, 07:29
        manfred75 napisał:

> Rowerzysci i tak wystarczajaco utrudniaja nam dojazdy do pracy. Na elektryczne
        > wsiadzie ich jeszcze wiecej. Beda jeszcze bardziej niebezpieczni dla nas. Czy n
        > a pewno o to nam chodzi?

Zdecydowanie tak, bo A) rower jest przyszłością transportu lokalnego i B) rowerzyści nie utrudniają, oni są pełnoprawnym uczestnikiem ruchu a wkrótce bedą uprzywilehowanym. Zdecydowanie o to nam chodzi.

Pozdrawiam,

Marcin
        • manfred75 Re: Elektryczny rower 19.08.13, 21:43
          Ale dlaczego oni maja byc uprzywilejowani moim kosztem? Dlaczego mam dojezdzac coraz dluzej i dluzej, bo banda rowerzystow wyprzedzajacych po prawej musi sie ustawic grupka obok siebie na swiatlach? Blokuja potem calych ruch na skrzyzowaniu.
          • zchotomowa Re: Elektryczny rower 19.08.13, 21:46
            manfred75 napisał:

> Ale dlaczego oni maja byc uprzywilejowani moim kosztem? Dlaczego mam dojezdzac
            > coraz dluzej i dluzej, bo banda rowerzystow wyprzedzajacych po prawej musi sie
            > ustawic grupka obok siebie na swiatlach? Blokuja potem calych ruch na skrzyzowa
            > niu.

Nie blokują, są pełnoprawnymi uczestnikami ruchu drogowego. A tam, gdzie tylko jest taka możliwość, wolą jeździć ścieżkami rowerowymi. Na koniec - jeśli są uprzywilejowani, to dlatego, że Ciebie chroni blacha i plastiki zderzaka a ich - nie.

pozdrawiam,

Marcin
          • zdebeq Re: Elektryczny rower 19.08.13, 22:00
            proponuję korzystać z transportu publicznego i zwolnić miejsce zarówno dla autobusów jak i rowerzystów
            • marakut Re: Elektryczny rower - ABC 20.08.13, 08:24
              Niestety, ale ten wątek w sposób charakterystyczny dla tego forum, nabiera charakteru dywagacji i bicia piany w sprawach oczywistych i w tym przypadku z braku znajomości elementarnych pojęć dotyczących elektrycznych rowerów, a już pora: In the 1890s, electric bicycles were documented within various U.S. patents.
              Od tamtej pory nastąpiły pewne zmiany i podane w temacie wątku parametry, prędkość 25 km/h i moc napędu elektrycznego 250W są wartościami granicznymi, określonymi w unijnej Dyrektywie 2002/24/WE w sprawie homologacji typu dwu- lub trzykołowych pojazdów mechanicznych. Z tej Dyrektywy wyłączone są i nie obejmuje ona: „rowerów ze wspomaganymi pedałami, wyposażonych w pomocniczy silnik elektryczny o maksymalnej ciągłej mocy znamionowej równej 0,25 kW, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i w końcu spada do zera, gdy pojazd osiągnie prędkość 25 km/h lub wcześniej, jeśli rowerzysta przestanie pedałować, ani do ich części lub zespołów, chyba że są one przeznaczone do stosowania w pojazdach objętych niniejszą dyrektywą”.
              W przypadku konstrukcyjnego przekroczenia wartości tych parametrów lub niedotrzymania zasad działania napędu elektrycznego określonego w Dyrektywie, taki „rower” prawnie przestanie być rowerem i załapie się - między innymi - na Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 17 czerwca 2013 r. w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych mających dwa lub trzy koła, niektórych pojazdów samochodowych mających cztery koła, motorowerów oraz ich przedmiotów wyposażenia lub części i jeszcze dodatkowo, na parę innych spraw wynikających z prawa o ruchu drogowym.
              To tak w dużym skrócie, kilka i nie jedynych pojęć definiujących elektryczny rower.

Z ekologicznym pozdrowieniem
              • legioniak Re: Elektryczny rower - ABC 20.08.13, 17:33
                Marcin formułując ten wątek, faktycznie nie wykazał się wystarczającą znajomością definicji, cech współczesnego roweru, obecnego stanu techniki rowerowej i od tego trzeba zacząć, bo inaczej kicha.
                Definicja roweru z Prawa o ruchu drogowym:
                Rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h.

Nawet jeżeli odpisze, że nie zrozumiałem lub przeczytałem bez zrozumienia Jego zagajenie wątku, to i tak nie zmieni definicję roweru.
                • zchotomowa Re: Elektryczny rower - ABC 20.08.13, 17:43
                  legioniak napisał(a):

> Marcin formułując ten wątek, faktycznie nie wykazał się wystarczającą znajomośc
                  > ią definicji, cech współczesnego roweru, obecnego stanu techniki rowerowej i od
                  > tego trzeba zacząć, bo inaczej kicha.
                  > Definicja roweru z Prawa o ruchu drogowym:
                  > Rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osob
                  > y jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na
                  > pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż
                  > 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa
                  > zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h
                  .
                  >
                  > Nawet jeżeli odpisze, że nie zrozumiałem lub przeczytałem bez zrozumienia Jego
                  > zagajenie wątku, to i tak nie zmieni definicję roweru.

Faktycznie, przeczytałeś mój post bez zrozumienia (zadziwiająca cecha tego forum).

Otóż rower, który opisywałem, spełnia wszystkie powyższe. A wszystko jest zawarte w poście, wystarczy tylko przeczytać, bez napinania się pt. "ja mu coś udowodnię". A wystarczy poczytać albo przejechać się i wtedy wiedzy przybywa, a pretekstów do czepiania bez powodu - ubywa do zera. Nawet opisy w sieci, znacznie głębsze, niż moje, zawierają wszystkie te informacje, materiał wideo też.

Ale w dupie tam, kto by na to zwracał uwagę. Ważniejsze, że można polać żółcią i wpisać parę bezsensownych przymiotników; co tam że bez związku ze sprawą, w końcu w internecie można wszystko. Gratuluję :)

Marcin
                  • legioniak Re: Elektryczny rower - ABC 20.08.13, 19:51
                    Sam pisałeś inicjując wątek:
                    Dotychczas tylko słyszałem albo widziałem jakieś partyzanckie samoróbki.
                    Tymczasem można to testować, obejrzeć i zobaczyć, jaki to fajny pomysł.
                    genialne rozwiązanie
                    kosmiczna technologia oraz radość stałej prędkości 25 km/h
                    A to tylko 250W mocy, z akumulatorów litowo-jonowych 48V.

Co Ty zobaczyłeś, że tak piałeś z zachwytu?
                    Bo w świetle unijnego i krajowego prawa, norm technicznych EN i PN-EN, konkurencji na rynku był to tylko rower z dodatkowym wspomaganiem silnikiem elektrycznym, znany od dawna i o podobnych parametrach też już dostępny, kawałek czasu w normalnym handlu - mniej bajeranckie, ale dużo, dużo tańsze.
                    Każdy, kto się zna na rowerach, powie że ten Smart e-bike przy obecnej cenie (przeszło 12000 PLN) jest dla bogatych gadżetomaniaków i relacja jakości do ceny jest absurdalna.
                    I nie odpisuj mi już w takim stylu, bo dyskusją na takim poziomie argumentacji nie jestem zainteresowany.
                    Te wszystkie Twoje teorie spiskowe o języku nienawiści, żółci, napinaniu się, pretekstami do czepiania się bez powodu itd. też mam w d*pie.
                    Jeżeli chcesz widzieć tylko to, co Ci się podoba i tylko to, co chcesz widzieć - to tylko Twoja sprawa, a nie moja.
                    • zchotomowa Re: Elektryczny rower - ABC 20.08.13, 19:53
                      Po odcedzeniu posta z niechęci zostaje : nic.
                      Nie szkoda Ci czasu na takie pisanie?

M
                      • legioniak Re: Elektryczny rower - ABC 20.08.13, 20:21
                        Już Ci sugerowałem, że nie życzę sobie dalszej rozmowy z Tobą i trochę liczyłem na Twoją inteligencję.
                        Co teraz mam Ci odpisać: odp***dol się od mnie?

I TERAZ ZAPAMIĘTAJ, JEŻELI JUŻ NIE MOŻESZ TEGO ZROZUMIEĆ - NIGDY WIĘCEJ MI NIE ODPISUJ

zchotomowa napisał(a):

> Po odcedzeniu posta z niechęci zostaje : nic.
                        > Nie szkoda Ci czasu na takie pisanie?
                        >
                        > M
                        • zchotomowa Re: Elektryczny rower - ABC 20.08.13, 20:22
                          Chłopie, kompletnie ci sie pomerdało :-))

M
                          • marakut Re: Elektryczny rower - ABC 20.08.13, 21:28
                            Swój wpis (20.08.13, 08:24) starałem się napisać możliwie delikatnie i chciałem tylko zwrócić uwagę, na pewne uwarunkowania prawno - techniczne dotyczące rowerów i niezależne od Twoich poglądów, bo temat wątku sformułowałeś w stylu napalonej, nieletniej panienki o wibratorze.
                            Przypuszczam, że w międzyczasie trochę doczytałeś w sieci o rowerach i teraz zaczynasz rżnąć cwaniaka w swoim stylu - starając się robić przygłupów z innych.
                            A że też już nie mam ochoty i czasu na rozmowę z Tobą o rowerach, Twoich spiskowych teoriach, Twoich analizach psychologicznych forumowiczów i czymkolwiek, to pozwolę sobie tylko przypomnieć, że obiecywałeś mi, że już nie będziesz odpowiadał na moje posty i mam uprzejmą prośbę, żebyś jednak dotrzymał raz dane słowo.
                            forum.gazeta.pl/forum/w,93,146429952,146435773,Re_Elektryczny_rower.html
                            • alakla Re: Elektryczny rower - ABC 21.08.13, 09:11
                              Bardzo dobrze, że z „legioniakiem” ruszyliście ten temat rowerów w tak edukacyjny sposób.
                              Sprawa jest niby prosta, ale sporo ludzi może nie wiedzieć lub nie zauważyć.
                              W zeszłym roku trochę się interesowałem zakupem e-bika i zebrałem w sieci oferty sprzedaży. Teraz je ponownie przejrzałem i okazało się, że były też oferty sprzedaży chińszczyzny, która nie była rowerami, a pod taką nazwą je sprzedawali - wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.
                              Ciekawe jak ten problem rozwiąże policja, straż miejska w przypadku np. wypadku na ścieżce rowerowej?.
                              Chyba zostanie tylko ekspertyza techniczna, co to było: rower czy motorower, bo może się trafić, że wizualnie w żaden sposób tego nie rozróżni.
                              Przeczytałem komentarze pod artykułem w Powiatowej o wypadku na Warszawskiej i samochód potrącił 7-letnie dziecko w obrębie przejścia dla pieszych: zaraz wpierdzielą fotoradar i ograniczenie do 30 no bo miejsce niebezpieczne a przy benzyniarni kitrać się będą nasze wspaniałe bohaterskie białe czapy no bo musi psychoza być oj musi; Haha,zabawa na 102 :D :D :D !! ^^; głupich dzieci nie sieją, może się same wyeliminują; głupi bachor,oby rodzice zapłacili za naprawę samochodu w którym napewno poleciał błotnik i farba; Co za nieodpowiedzialne dziecko!.......
                              Przecież to normalnie włosy jeżą się z przerażenia na samą myśl, że tacy ludzie mogą jeździć w miejscach publicznych, nawet na wrotkach.
                              gazetapowiatowa.pl/artykuly/7-latek-pod-ko%C5%82ami-samochodu,2980.html
                              Pozdrawiam
                              • legioniak Re: Elektryczny rower - ABC 21.08.13, 21:33
                                Tu masz dobry artykuł z wiedzą, która może ułatwić podjęcie decyzji o posiadaniu i wyborze roweru elektrycznego:
                                www.samochodyelektryczne.org/rowery_elektryczne_-_wprowadzenie.htm
                                Pozdrawiam
                              • legioniak Re: Elektryczny rower - ABC 21.08.13, 22:12
                                Zapomniałem i przesyłam jeszcze link do jednej ze szczegółowych techniczno-cenowych ofert rynkowych - oczywiście jedna z wielu i warto zapoznać się z innymi, bo rower elektryczny to niestety jeszcze dosyć droga sprawa - i ułatwi to czytanie artykułu, do którego wcześniej przesłałem link: maxev.pl/

Pozdrawiam
                            • zchotomowa Re: Elektryczny rower - ABC 21.08.13, 09:39
                              marakut napisał(a):

> Swój wpis (20.08.13, 08:24) starałem się napisać możliwie delikatnie //ciach, bo dalej tylko bzdury//

proste:

A) nie rozumiesz nadal celu ani zasad forum i moze dlatego merytoryka nie ma dla ciebie większego znaczenia? Dużą liczba przymiotnikow nie zamaskujesz braku sensu.
                              B) wycieczki osobiste zarezerwuj dla najbliższych. To ja bede podejmowal decyzje dotyczące mnie a twoje opinie/rady nie maja dla mnie wartości.

Marcin
    • marakut Re: Elektryczny rower 19.08.13, 07:54
      Żeby ten rower był ekologiczny to akumulator, powinien mieć ładowany z "Mojej elektrowni PV".
      Znowu tylko ograniczasz się do przeklejania linków i nic ożywczego nie wnosisz na forum.
      Oczekiwałem po Tobie czegoś więcej.

www.facebook.com/MojaElektrowniaPv
      • zchotomowa Re: Elektryczny rower 19.08.13, 07:56
        marakut napisał(a):

> Żeby ten rower był ekologiczny to akumulator, powinien mieć ładowany z "Mojej e
        > lektrowni

Czytasz bez zrozumienia i dlatego to ostatni post do ciebie.
        M
        • marakut Re: Elektryczny rower 19.08.13, 08:28
          A co tu rozumieć? - rower z dodatkowym silnikiem elektrycznym.
          Myślisz, że w Legionowie nikt o e-bike’u nie słyszał i chcesz zaszpanować?

zchotomowa napisał(a):

Czytasz bez zrozumienia i dlatego to ostatni post do ciebie.
          > M
    • zdebeq Re: Elektryczny rower 14.11.13, 10:28
      Cudownie. na zimę jak znalazł.
      Coś jeszcze sobie kupiłaś Barbaro 666111?
    • bimm Re: Elektryczny rower 22.11.13, 21:44
      Droga Pani Moderator - czy to też legionowski wątek? A może jednak Cafe Legionowo??
    • leanmanager Re: Elektryczny rower 01.05.20, 18:36
      Może wypowie się ktoś kto przesiadł się z normalnego roweru na elektryka. Warto tracić kondycję dla tej wygody?:)

Jaka jest aktualnie cena kupna roweru elektrycznego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka