madziulec 21.04.14, 16:27 Czytam i oczom nie wierzę www.legio24.pl/legionowo-miasto-wybuduje-parking-wielopoziomowy-przy-ul-kosciuszki/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em-k-a Re: nowy parking przy dworcu 21.04.14, 18:47 :-) nieźle,nieźle... parkingów ci u nas dostatek, będziemy mieli piękny deptak z widokiem na miejską fontannę, a do szpitala wołami... pomimo zamieszkiwania w tym mieści blisko 40 lat coraz częściej myślę o wyprowadzce... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: nowy parking przy dworcu 21.04.14, 19:14 A nie pytasz co z: - aquaparkiem - torem łyżwiarskim??? i kilku innych pomysłach w tym termach i czymś podobnym? (pomysł szpitala poruszony :) Jak widac nasze wąłdze doznały olśnienia: Legionowo jest i pozostanie sypialnią, więc niech tubylcy nie liczą na nic. Dostaną P+R i niech się cieszą i spadają do stolicy Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_jankiel Re: nowy parking przy dworcu 21.04.14, 20:13 em-k-a napisała: > będziemy mieli piękny deptak > z widokiem na miejską fontannę Decyzja że nie będzie deptaka została już podjęta, a sam pomysł parkingu po tej stronie torów też nie jest nowy i ma na celu odblokowanie miejsc parkingowych na Piłsudskiego i w pobliskich uliczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: nowy parking przy dworcu 14.01.15, 22:54 prawdziwy_jankiel napisał: > Decyzja że nie będzie deptaka została już podjęta, deptak jednak jest. W radzie Smogogrodu. pozdrawiam :) Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
i.blotny Re: nowy parking przy dworcu 21.04.14, 19:28 To jest jasny sygnał od miasta - zorganizowaliśmy wam pociągi, ale dojazd do nich ogarnijcie sobie ludzie we własnym zakresie. Jeśli teraz jest 200 miejsc, a docelowo miałoby być ponad 700, to godziny szczytu wokół dworca będą wyglądać jak weekendy w obleganych centrach handlowy - masa ludzi jednocześnie chce wjechać na zatorową Piłsudskiego, spotęguje to obecne korki, część ucieknie na Słowackiego i 3 Maja (z pozdrowieniami dla przeciwników deptaku), będziemy mieli ogólny chaos, wzrost agresji i zanieczyszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: nowy parking przy dworcu 21.04.14, 20:40 wiesz, do stacji PKP dojezdza nie tylko miasto ale i cały powiat. A patrząc po rejestracjach po stronie Os. Piaski to i nawet z sąsiednich powiatów ludzie dojezdzaja do pociagu. O ile miasto moze sie starac zapewnic lepszy czy gorszy dojazd dla mieszkancow miasta. o tyle mieszkańcy powiatu zawsze będą dojezdzali tu samochodem (a przynajmniej w najblizszej przyszlosci nie zapowiada sie jakas zmiana w tym wzgledzie). Dopuki stacja PKP jest w centrum miasta, mozna probowac zaklinac rzeczywistosc ale komunikacyjnie bedzie co raz gorzej. Wiec dobrze ze chociaz te miejsca parkingowe moze powstana. Przynajmniej ta strefa bedzie choc troche ucywilizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
em-k-a Re: nowy parking przy dworcu 21.04.14, 21:23 Generalnie jestem przekonana że za dwa,trzy lata szybciej dojdę na piechotę na koniec Legionowa niż zmotoryzowani... wg mnie ktoś dostał pomroczności z tymi decyzjami... A szpital tak mi leży na sercu,bo ostatnio bratanica rodziła w miejscowości,którą zawsze uważałam za "zadupie"-nie wiem czemu tak myślałam,mówię tu o Wołominie. Oddział ginekologiczno-położniczy i neonatologiczny z opieką wcześniaków zrobił na mnie piorunujące wrażenie... Niejeden warszawski ma czego zazdrościć... Do tego w przychodni przyszpitalnej specjalistów więcej jak w słynnej naszej ekskluzywnej przychodni... Jestem naprawdę mile zaskoczona i zniesmaczona nieudolnością władz Legionowa,już nie wspomnę o pomocy dla dzieci z problemami zdrowotnymi,o urzędzie PPP które wyniósł na ołtarze swoją dumę że na badanie psychologiczne czeka się krócej niż miesiąc... A szkoda gadać... sorki... miałam nie narzekać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jarexa Re: nowy parking przy dworcu 22.04.14, 05:46 Przeczytałem tych kilka wpisów i doszedłem do jednego podstawowego wniosku. Wiecznie komuś się coś nie podoba. Nie ma jak dojechać do Warszawy - narzekać. Jest jak dojechać, ale nie ma parkingów przy dworcu - narzekać. Będą budować parking przy dworcu - narzekać bo zakorkuje się miasto. Wybudują park dla emerytów żeby ziemia nie przepadła - narzekać bo wytną parę drzew żeby zrobić alejki (jeszcze nie wiadomo ile i jakich, ale - narzekać). Mieli coś budować na działce przy muzeum - narzekać, że szkoda działki. Sprzedali ziemię żeby miasto jednak coś z tego miało - narzekać bo będzie market. I tak stale wciąż narzekanie i narzekanie. Mam propozycję dla tych, którym się w naszym mieście nie podoba i wiecznie narzekają: wyprowadźcie się w cholerę - będzie przyjemniej. I wam i pozostałym. Tyle. Teraz możecie narzekać dalej. Także na tych, którym tu dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: nowy parking przy dworcu 22.04.14, 08:22 jarexa napisał: > Przeczytałem tych kilka wpisów i doszedłem do jednego podstawowego wniosku. > Wiecznie komuś się coś nie podoba. > Nie ma jak dojechać do Warszawy - narzekać. To jeszcze przeczytać zadania własne samorządu. > Jest jak dojechać, ale nie ma parkingów przy dworcu - narzekać. > Będą budować parking przy dworcu - narzekać bo zakorkuje się miasto. Zbudować (planować) parking z dojazdem przez osiedlowe uliczki - to śmieszyć. Zbudować (planować) parking to cieszyć, ale zbudować parking i nie pomyśleć, jak dojechać? > Mieli coś budować na działce przy muzeum - narzekać, że szkoda działki. > Sprzedali ziemię żeby miasto jednak coś z tego miało - narzekać bo będzie market. Poczytać historię choćby na tym forum, może znaleźć coś o szufladzie. > wyprowadźcie się w cholerę - będzie przyjemniej. I wam i pozostałym. Poczytać trochę TUTAJ to zobaczysz, że nie musisz zachęcać, a świeżej krwi też trochę przybywa. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: nowy parking przy dworcu 22.04.14, 08:38 Proponuję przymusową deportację tych którzy mają czelność narzekać na cokolwiek w Legionowie . Zostanie tylko grono wiernych przytakiwaczy ślepo wpatrzonych w swojego guru, takich którzy z uwielbieniem w oczach zaakceptują najgłupszy nawet pomysł Potem tylko krok do wprowadzenia fryzury wodza dla wszystkich A tak na serio ludzie protestują bo widzą że zamiast najprostszych rozwiązań typu komunikacja miejska do dworca odciążająca ulice lansuje się pomysł z budowaniem parkingów które te ulice zakorkuje jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
i.blotny Re: nowy parking przy dworcu 22.04.14, 09:08 Mi by się podobało, gdyby miasto miało plan - a po 12 latach rządzenia można już znać wszystkie potrzeby i jednocześnie możliwości miasta. Można zatem przedstawić ludziom zarys, co chce się zrobić i każdy pomysł podeprzeć sensowną argumentacją, pokazaniem, że podeszło się do zagadnienia kompleksowo. Jak do tej pory, kolejne podejmowane decyzje w ratuszu wyglądają na przypadkowe - parking naprzeciwko centrum handlowego przy Mrugacza - ludzi budzi rano niezapowiedziany huk pracujących maszyn, jakiekolwiek rozmowy mają miejsce dopiero po zdecydowanych protestach; buduje się duży dworzec - pomysły na jego zagospodarowanie powstają po wbiciu pierwszej łopaty; istnieje wolna działka na aquapark - miasto robi enigmatyczny wpis "budowa Parku Zdrowia" w budżecie na 2014 itd. Po stronie Piasek buduje się parking, ale jednocześnie powstaje ulica wzdłuż torów, więc ruch rozłoży się mniej więcej po całej okolicy. Tymczasem nowy obiekt zostaje zapowiedziany i ani słowa nie ma o chociażby wyprostowaniu i dostosowaniu do nowej sytuacji ulicy Kościuszki. W ogólności idea jest w porządku dla Warszawy - ze słabiej zurbanizowanych okolic, gdzie zupełnie nie opłaca się ciągnąć komunikacji miejskiej ludzie dojeżdżają do węzła i tam zbiorczo transportuje się ich w głąb miasta. Na obecną chwilę wygląda jednak na to, że kompletnie pominięto kontekst otoczenia - stacja jak na razie nie leży przy przepustowej arterii na przedmieściach, tylko w centrum miasta, otoczona "staromiejską" siatką wąskich ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: nowy parking przy dworcu 22.04.14, 10:26 Nie wiem jak bardzo śledzicie "losy" pobliskiej Warszawy. Ale co by nei mówić i tam zaczyna się zmieniać. Powstały budżety obywatelskie, a coraz częściej do głosu dochodzą miejscy aktywiści, którzy może nie do końca we wszystkim, ale w wielu tematach mają sporo racji. Patrząc na to, że przeciwnikiem H. G-W. w wyborach jest Aśka Erbel, jeżdżąca pasjami na rowerze (nawet i zimą i w deszcz ;) i stawiająca na własnie transport szynowy to nei dziwię się teraz, że oczywiście nasze władze widzą, że muszą coś zrobić, bo niestety nie zaoferowali swoim mieszkańcom dokładnie nic. Taka jest prawda. Jak pisałam w innym poście Legionowo jest SYPIALNIĄ. Bywając w innych podwarszawskich miejscowościach czy nawet przez nie przejeżdżając widze, że powstają tam firmy, czytając gazety widze ogłoszenia. Przoduje w tym np. Piaseczno. Wiem, że podobnie rozwinął sie Grodzisk Maz. Nie twierdzę, że Legionowo miało jakiś niesamowity potencjał.Ale coś tu było. Jeśli np. Aviotex przestał istnieć - pozostały hale, czyli miejsce, czyli mozliwość. KTOŚ mógł podjąć decyzję. Właściwą. Nie podjął jej. Przejeżdżając Strużańską widze piękne koszary. Widząc co zrobiono w papierni w Konstancinie wiem, że mozna było zrobic BAJKĘ. No, ale prościej, by to niszczało, by gnieździli się tam bezdomni. I tak oferuje się nam... parking. I parę alejek. Dla seniorów. A co dla nastolatków???? Pomyśleliście kiedyś o tym??? A co dla normalnych ludzi w sile wieku? Pociąg. A jak narzekasz to won. Bo oczywiście nie wolno zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: nowy parking przy dworcu 23.04.14, 08:59 Bo kiedy taki Grodzisk Mazowiecki zabiegał o inwestorów którzy stworzyli nowe miejsca pracy, zapewnili finansowanie kasy miasta z podatków to co w tym czasie robili włodarze w Legionowie ? Pytanie retoryczne bo od początku przemian w Polsce nikt w Legionowie nie myśli o stworzeniu nowych miejsc pracy. Jedyną alternatywą lansowaną z uporem maniaka jest stworzenie z Legionowa totalnej sypialni, zaplecza dla Warszawy ale tworzy się sypialnię bez rozbudowy infrastruktury To miałoby jakiś sens gdyby wraz z budową nowych bloków, sprzedaży działek pod rozbudowę szła rozbudowa infrastruktury A co mamy teraz, coraz bardziej zapchane ulice, brak miejsc w przedszkolach, o żłobku nawet nie wspominając Najgorsze w tym wszystkim jest to że nikt nie wyciąga z tego żadnych wniosków i dalej brnie się w ten bałagan nie mając pomysłu na rozwój tego miasta. Jeżeli słyszę o planach utworzenia na terenie pozostawionym przez wojsko nowego ośrodka szkoleniowego dla antyterrorystów to nie wiem czy śmiać się czy płakać Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: nowy parking przy dworcu 23.04.14, 10:26 Mtron, narzekasz, więc .. "spieprzaj dziadu". A pewnie dodatkowo jesteś elementem napływowym, ie masz mieszkanka kupionego za odprawę tatuśka z wojska, to tym bardziej - won. I tyle. Bo tu tak to działa. Siedź cicho, bo albo znają się rodzice, albo siostra była dziewczyną zięcia sąsiada albo ktoś tam z kims chodził do liceum i tak dalej. Większość interesów załatwia sie na pysk, po znajomości i tyle. Nie opanowałeś tego?? Śmiesz chcieć coś zmienić?? Śmiesz w ogóle nie chcieć tego co autochtoni, którzy pokornie dojeżdżają do dworca i kiblowozami tułali się przez tyle czasu do stolicy?? Śmiesz podnieśc głowę, bo nei podobało Ci się zdezelowanymi czerwoniakami dojeżdżać do Żerania i chciałbyś do Marymontu??? A siedź tu na tyłku, zamykaj sklep o 18 i miej to całe towarzystow w głebokim powazaniu. Tak to wygląda. W sobote niech partnerka / zona / matka pójdzie do lokalnego fryzjera na uczes fryzury.. Przejdzie się ulicą, albo i deptakiem... I tak to się kończy. Nawet nei pomyslą, że warto zadbać o lepszy zasięg sieci komórkowej. Bo przecież im wystarczy. Lokalne podwórko i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
margo99 Re: nowy parking przy dworcu 22.04.14, 14:42 jarexa napisał: > Przeczytałem tych kilka wpisów i doszedłem do jednego podstawowego wniosku. > Wiecznie komuś się coś nie podoba. > Nie ma jak dojechać do Warszawy - narzekać. > Jest jak dojechać, ale nie ma parkingów przy dworcu - narzekać. > Będą budować parking przy dworcu - narzekać bo zakorkuje się miasto. > Wybudują park dla emerytów żeby ziemia nie przepadła - narzekać bo wytną parę d > rzew żeby zrobić alejki (jeszcze nie wiadomo ile i jakich, ale - narzekać). > Mieli coś budować na działce przy muzeum - narzekać, że szkoda działki. > Sprzedali ziemię żeby miasto jednak coś z tego miało - narzekać bo będzie marke > t. > I tak stale wciąż narzekanie i narzekanie. > Mam propozycję dla tych, którym się w naszym mieście nie podoba i wiecznie narz > ekają: > wyprowadźcie się w cholerę - będzie przyjemniej. I wam i pozostałym. > Tyle. > Teraz możecie narzekać dalej. Także na tych, którym tu dobrze. Brawo, zgadzam się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jordialbi Re: nowy parking przy dworcu 02.09.14, 20:52 Sporo się dzieje a propos nowych parkingów przy stacjach kolejowych. Od strony miasta od kilkunastu dni (co najmniej) czeka wyłożony kostką parking wzdłuż torów, obok składu węgla (?), wjazd z Kościuszki w prawo. Ale pewnie poczeka do wyborów, bo po co go już teraz otwierać, skoro można zostawić ludzi na kartoflisko-żwirowisku znajdującym się przed nowym parkingiem. Taka sama sytuacja przy Legionowo Piaski - po obu stronach torów kostka i po kilkanaście miejsc parkingowych, które wyglądają na gotowe od dłuższego czasu, ale pewnie dojrzewają do wyborów. A te dopiero 16 listopada! No i rampa przy Legionowie, od strony Piasków. Od kilku dni pojawia się tam coraz więcej aut, można wjechać i wyjechać, bo budowlańcy (z nazwy, bo przecież nikt już nic nie buduje na budowie parkingu wielopoziomowego) przesunęli łaskawie płot i wjazd na pseudobudowę. Wcześniej przez ponad miesiąc bez sensu wjazd był zablokowany właśnie tym płotem i paletami z kostką (wjazd rezerwowy, zawsze się zastanawiałem, jak tam jechać i nie urwać podwozia). W tym czasie kartoflisko po lewej stronie wiaduktu zaczęło pękać w szwach, a z racji częstych deszczów zamieniło się w błotne spa dla butów umęczonych kierowców. I tu pojawia się pytanie: CO Z TĄ RAMPĄ? Czy ona została otworzona już na stałe, czy to po prostu przypadek, a co cwańsi kierowcy ryzykują ewentualną niemożność wyjechania z rampy, gdyby budowlańców naszło na przywracanie dotychczasowego położenia płotu? Były jakieś komunikaty o możliwości korzystania z rampy? Przyznam,że chętnie zamieniłbym kartoflisko na rampę, ale nie wiem, czy po powrocie z pracy nie zastanę zablokowanego wyjazdu. Ktoś coś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: nowy parking przy dworcu 02.09.14, 22:43 Budowa raczej nieprędko ruszy dalej, jeśli w ogóle ruszy. Więc nie przejmował bym się jakąś raptowną zmianą na rampie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: nowy parking przy dworcu 02.09.14, 22:54 Jak to "jeśli w ogóle ruszy"????? Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: nowy parking przy dworcu 03.09.14, 19:14 Jeśli w ogóle w sensie: jeśli w ogóle z obecnym wykonawcą. A jeśli czeka nas zmiana wykonawcy to obstawiam jakiś rok poślizgu. Odpowiedz Link Zgłoś
tabaher-2 Re: nowy parking przy dworcu 03.09.14, 08:38 Ja tam normalnie wjeżdżam na rampę i korzystam. Tylko jest jeden szkopuł. Rampa jest jednokierunkowa. Jak się narobi aut to będzie problem. Sporo osób które zawsze parkują na rampie nie powinno mieć prawa jazdy, a są i takie które pod względem własnej bezmyślności dorównują władzom miasta. Może się zdarzyć że któregoś dnia wjedziesz i z wyjazdem trzeba będzie czekać aż z roboty wróci ta ostatnia "dla której jeszcze miejsca się znalazło" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
axedomel Re: nowy parking przy dworcu 05.09.14, 10:38 W środę wieczorem miałem problem z wyjazdem z rampy. Na budowę wjechał TIR i "budowlańcy" przesunęli barierki tak, że ledwo udało mi się zmieścić z wyjazdem. Wczoraj rampa stała już pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
axedomel Re: nowy parking przy dworcu 09.09.14, 13:41 I pojawił się zakaz ruchu przy wjeździe na rampę... Odpowiedz Link Zgłoś
jordialbi Re: nowy parking przy dworcu 12.01.15, 22:07 A czy już wolno parkować na rampie kolejowej? Dziś wracając do auta zostawionego pod wiaduktem zwróciłem uwagę (może było już rano, ale jak to facet, ślepy jestem :D) na to, że ogrodzenie "budowy" zostało cofnięte o kilka metrów na praktycznie całej długości rampy, a wjazd na nią stoi otworem. Czyli - parkujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
3goust Re: nowy parking przy dworcu 12.01.15, 22:26 może usunęli ostre pręty wystające na wysokości oczu... Nie było znaku B-41 wiec piesi mieli prawo iść tam, i przypadkowo skaleczyć się... Oczywiście odpowiada za takie rany inwestor... Strasz miejska musi jeszcze sporo się nauczyć bo tematu znaków nie ogarnia, widać to przy każdej czasowej organizacji ruchu... Czy wiecie że w Legionowie jest ścieżka rowerowa która ma po drodze znak B-1 [zakaz ruchu] czyli każdy rowerzysta nie może poruszać się ścieżką rowerową od znaku. Wiem po co ten znak stoi by nikt z samochodów tam nie wjeżdżał, ale puki niema tabliczki nie dotyczy rowerów - sorki można łupić rowerzystów za złamanie zakazu... Dwie ulice krzyżujące się z pierwszeństwem - jedna z ulic nie ma znaku D-2 postawionego... dobrze że mało uczęszczana... trzy razy białą dacie dustcher spotkałem tam - nie zauważyli? Mamy oczywiście legendarne już 100 km/h w środku miasta... Ale żeby nie było że Strażnicy to lebiegi drogowe, mamy przykład gdzie sąsiedzi też nie radzą sobie: Jabłonna kolizyjna sygnalizacja bezkolizyjna s-3 policja drogowa jeździ tym skrzyżowaniem i nie widzi :X że powinno być trochę inne rozwiązanie.... Ale co tam pomiar na drodze na nowy dwór ważniejszy niż wpisanie mandatu zarządcy drogi lub pouczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś