Dodaj do ulubionych

Prąd - nocna taryfa

12.10.14, 16:19
Czy orientuje się ktoś czy na legionowskich osiedlach istnieje coś takiego jak nocna taryfa za energie elektryczną? Czy nastawianie np. zmywarki lub piekarnika o 3 w nocy da jakieś wymierne oszczędności jeśli takowa taryfa funkcjonuje?
Obserwuj wątek
    • zdebeq Re: Prąd - nocna taryfa 12.10.14, 16:51
      jarek.dtp napisał:
      Czy nastawianie np. zmywarki lub piekarnika o 3 w nocy da jakieś wymierne oszczędności jeśli takowa taryfa funkcjonuje?

Nie wiem, ale ja herbatę często piję w nocy i teraz rzeczywiście wydaje mi się jakby była z prądem.
    • prawdziwy_jankiel Re: Prąd - nocna taryfa 13.10.14, 16:12
      U każdego dostawcy prądu istnieje coś takiego jak nocna taryfa tylko trzeba ją włączyć u swojego dostawcy prądu. Wtedy w godz 22-7 i 13-15 mamy prąd w niższej cenie, ale w pozostałych godzinach ta cena jest wyższa niż normalna taryfa więc opłaca się to tylko wtedy kiedy ktoś naprawdę korzysta z prądu w godzinach nocnych. To jaką mamy taryfę można odczytać z licznika, w elektronicznych jest to jeden z wyświetlających się komunikatów na wyświetlaczu a w starych licznikach jest to chyba napisane na tarczy głównej. Jeżeli dobrze pamiętam G11 to podstawowa taryfa a G12 taryfa z podziałem na godziny. I oczywiście dotyczy to prywatnych odbiorców, firmy są prawdopodobnie na innych zasadach rozliczane.
      • metron1 Re: Prąd - nocna taryfa 13.10.14, 23:25
        Taryfa nocna opłacała się ogrzewaniu piecami akumulacyjnymi. Teraz to nie ma zupełnie sensu,ewentualny zysk zostanie zeżarty przez droższy prąd w dzień
        Taryfa nocna do zmywarki czy pralki nie ma zupełnie sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka