Dodaj do ulubionych

Urzędowy kurier

17.02.17, 17:25
Ktoś coś wie o co biega kurierom z Urzędu Miasta? Podejrzewam, że dostarczają informację o podatku. Dotychczas robili to przez pocztę i co w tym było złego? Kurier chodzi w godzinach przedpołudniowych, większość pracuje i zastaje powiadomienie o wizycie kuriera. W efekcie zamiast odebrać kwit ze skrzynki trzeba fatygować się do urzędu, a ten wiadomo w jakich godzinach pracuje. Czy im się poprzewracało, czy to próba pokazania kto jest ważny, a może sposób na budowę relacji z mieszkańcami face to face?
Obserwuj wątek
    • kka69 Re: Urzędowy kurier 17.02.17, 23:11
      kurier faktycznie roznosi info o podatku gruntowym .
      I faktycznie chodzi w ciągu dnia, w swoich godzinach pracy.
      Ale , z tego co pamiętam, to od zawsze tak było.
      • mieszkanieczbloku Re: Urzędowy kurier 18.02.17, 12:59
        Gdyby nasz ratusz był bardziej zinformatyzowany, mogli by wysłać mailem zawiadomienie. Podać kwotę, nr konta i po sprawie... ale do tego to chyba trzeba geniusza. ;) :P
        • kka69 Re: Urzędowy kurier 18.02.17, 14:10
          Aby wprowadzić te zmiany , o których piszesz, to trzeba by porozmawiać z posłem, najlepiej tym z Legionowa.
          Może raz w życiu by coś zrobił dla swoich wyborców .
          Bo do tego , żeby dostawać wezwanie mejlem do płacenia podatku, to trzeba od ustawy zacząć.
          • mieszkanieczbloku Re: Urzędowy kurier 18.02.17, 14:16
            A nie prościej by było (to miałem na myśli a nie jako zmianę), jako dodatkowy sposób powiadamiać mailem...na to ustawy i geniuszy nie trzeba... :D
            • kka69 Re: Urzędowy kurier 18.02.17, 14:55
              Może i prościej, ale jest to obecnie metoda niespełniająca wymagań potwierdzenia otrzymania tego wezwania.
              Bo odbierając to wezwanie trzeba się podpisać, urząd ma potwierdzenie , że wezwanie dotarło do odbiorcy.
              • ralphie Re: Urzędowy kurier 18.02.17, 17:56
                Nie no na drogę elektroniczną nawet nie liczę, sam epuap z wycieczką po klucz to delikatna pomyłka. Jakoś inni potrafią zweryfikować klienta poza swoim biurem. Ale kurier? (kka69 ja się pierwszy raz z tym spotkałem :) ) Może niech jeszcze wprowadzą urząd poborcy podatkowego. ;) Swoją drogą na targu raz takiego widziałem, chodziła pani laska w szpilach 15-tkach i zbierała daniny od straganów. Dla takiego kuriera rozważyłbym urlop na żądanie. ;)
              • mieszkanieczbloku Re: Urzędowy kurier 18.02.17, 20:46
                kka69 napisał:

> Może i prościej, ale jest to obecnie metoda niespełniająca wymagań potwierdzeni
                > a otrzymania tego wezwania.
                > Bo odbierając to wezwanie trzeba się podpisać, urząd ma potwierdzenie , że wezw
                > anie dotarło do odbiorcy.
                >
                A niech se te wezwania, potwierdzenia i inne ten tego zostawią.
                Ja tu piszę, że ktoś jakby mądry w ratuszu był, to może na pomysł wysyłania maila z tymi samymi danymi, wpadł by... wtedy awizo olać by można... he?
                • kka69 Re: Urzędowy kurier 19.02.17, 09:16
                  awizo zostawia ten kurier co roznosi koperty z decyzją o podatku, jak nie zastanie właściciela lokalu.
                  A jak by mieli wysyłać mejle, to kurier musiał by po powrocie zdać raport kogo nie zastał, trzeba by przejrzeć bazę, kto dał swój adres mejlowy do komunikacji z urzędem i wysłać mu tego mejla.
                  ale... jak by kogoś nie było w bazie mejlowej, to kurier musiał by jeszcze raz jechać i zostawić avizo.
                  A za to kasy pewno dodatkowo nie dostanie.
                  Tak to widzę, wcale nie tłumacze urzędu.
                  Zastanawia mnie natomiast ile kasy przy tych podatkach jest marnowane.
                  Przykład z życia: prywatna droga wspólna , ma 16 współwłaścicieli , kilku z nich nie mieszka na terenie Legionowa, więc dostają takie wezwanie listami poleconymi na adres gdzie mieszkają.
                  Taka przesyłka kosztuje, kosztuje też druk, koperty , obsługa nadania....
                  A cały podatek za tą drogę wynosi niecałe 100 zł.
                  • kubu5 Re: Urzędowy kurier 20.02.17, 10:49
                    Kwota nie zmieniła się od zeszłego roku, więc po co to rozsyłają. Każdy jak raz dostał to zobowiązany jest płacić, a UM powinien informować tylko o podwyżkach. Poza tym godziny pracy urzędu są takie, że nawet pomimo bodajże w poniedziałek ich przedłużenia to i tak trzeba się urywać z roboty by przed zamknięciem okienka zdążyć odebrać pismo.
                    • kka69 Re: Urzędowy kurier 20.02.17, 11:39
                      Kwota się nie zmieniła, więc każdy musi być o tym poinformowany . ;)
                      A jak już ma być poinformowany, to dostaje takie wezwanie.
                      I jeszcze raz powtarzam, że te wezwania to nie pomysł naszego urzędu , tylko taką mamy ustawę ... na jaką zasługujemy.
                      A urząd jest czynny też codziennie wieczorem, na avizo są godziny otwarcia urzędu. Ja właśnie wieczorkiem odebrałem swoje wezwania.
                      • mieszkanieczbloku Re: Urzędowy kurier 20.02.17, 14:17
                        Dalej nie widzę powodu, dla czego nie mogą wysłać "dodatkowo"... maila?
                        • legiooooooo Re: Urzędowy kurier 24.02.17, 22:10
                          Różnica między urzędnikiem a obywatelem:
                          Urzędnik może wykonywać swoje czynności jedynie w granicach prawa: w tym przypadku Ordynacji podatkowej, Kodeks postępowania administracyjnego, ustawy o podatkach i opłatach lokalnych etc
                          Obywatel może robić wszystko co przez prawo nie jest zakazane. Urzędnik tak działać nie może.
                          Ustawa nie przewiduje wysyłania korespondencji oznaczonej jako tajemnica skarbowa droga e-mailową. Można taką drogą jedynie przypomnieć np. o niezapłaconym podatku (bez podania kwot zaległości) lub zbliżaniu się terminu płatności. I to akurat UM Legionowo robi, chyba drogą smsową
                          • ralphie Re: Urzędowy kurier 26.02.17, 11:01
                            Jaka tajemnica skarbowa? Stawka podatku, jak i termin płatności i nr konta jest jawny. Po co zatem na druczkach urzędowych UM widnieje rubryka: adres e-mail?
    • ralphie Termin płatności mija - decyzji brak 14.03.17, 09:47
      Co z tym UM Legionowo jest nie tak?
      Kurier nie chce zostawić decyzji w skrzynce lub osobom zastanym w lokalu, bo ktoś nabazgrał "do rąk własnych". Po pewnym czasie udaję się do BOK o godz. 20.00 celem odebrania decyzji, zgodnie z informacją na powiadomieniu. W BOK decyzji nie ma, bo termin 14 dni minął. Dzwonię do UM, tam dowiaduję się, że kwoty nie można podać telefonicznie (żart jakiś? że co, że niby ktoś pozna metraż mojego mieszkania?) ale jest taka sama jak w zeszłym roku i nr rachunku też. Suma sumarum, podatek opłacę bez decyzji.
      Ale jest jeszcze inny wątek tej sprawy. Co jest tańsze? Usługi pocztowe (raz w roku 7,80zł razy X decyzji), czy kurierzy na etacie? Obawiam się, że to pierwsze, przy czym... kurierzy to w pewnym % (o ile nie 100%) osoby niepełnosprawne. Nie mam nic do zatrudniania osób niepełnosprawnych, wprost przeciwnie, ale czy urząd nie tworzy sztucznie etatów dla niepełnosprawnych? Przecież większość z nich spokojnie poradzi sobie w zajęciach biurowych, a może nawet lepiej niż, lub zamiast... nie dokończę ;).

Powtórzę pytanie. Co z UM Legionowo jest nie tak, skoro inne urzędy przysyłają pocztą, decyzję znajduje się w skrzynce (żeby było śmieszniej, zostawioną przez kuriera) mimo, iż również mają etatowych kurierów (tylko po co??)

Czy ja się nie próbuję doszukać logiki tam, gdzie nigdy jej nie było i nie będzie? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka