Dodaj do ulubionych

Najbrzydsze miasto w Aglomeracji

19.03.05, 11:10
ostatnio na antenie RDC architekci się wypowiadali na temat własnie estetyki
przestrzeni, i zgodnie stwiedzili ze Legionowo ma najbrzydszą architekturę z
tych wszsytkich miast wianuszka warszawskiego. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • pkownacki Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 19.03.05, 16:04
      nie wiem czy sa jakies argumenty przeciw temu ze miasto Legionowo nie dorobilo
      sie jakiegos charakteru - szczegolnie w architekturze.Ale czy jest
      najbrzydsze??Wydaje mi sie, ze jest niezle polozone...z lotu ptaka ladnie wyglada:)
      ...
      • roberttak Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 19.03.05, 16:17
        z lotu rowerzysty takich dziur nie ma nigdzie, bardziej dziurawe ulice od sera
        szwajcarskiego, a glebokoscia przekraczaja normy UE, z godnie z dyrektywami nie
        sa dziurami a kraterami
        --
        JeżU
        www.masalegionowo.prv.pl
      • e-legionowo Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 19.03.05, 19:11
        pkownacki napisał:

> nie wiem czy sa jakies argumenty przeciw temu ze miasto Legionowo nie dorobilo
        > sie jakiegos charakteru - szczegolnie w architekturze.Ale czy jest
        > najbrzydsze??Wydaje mi sie, ze jest niezle polozone...z lotu ptaka ladnie wygla
        > da:)
        > ...
        masz racje, sam sie zdziwilem jak fajnie wyglada Legionowo z lotu ptaka robionym
        od strony pól jablonowskich, przy duzym oddaleniu tak zeby bloki nie byly
        czescia dominujaca a jedynie centralna czescia, gdzies w necie takie zdjecie
        jest opublikowane, pokazuje z calkiem innej perspektywy miasto i okolice
        a co do samej architektury miejskiej to nie jest dobrze, ale sadze ze duzo
        lepiej niz bywalo jeszcze niedawno
        • zetkalg Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 19.03.05, 22:19
          Masz link do mista Legionowa z lotu ptaka:
          forum.legionowo.eu.org/index.php?thread=1118
          • zuzka323 Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 20.03.05, 10:02
            ...drobny szczegól...ptakiem nie jestem i na codzien "podziwiam" miasto z innej
            perspektywy:(
    • zuzka323 Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 19.03.05, 20:27
      ..betonowa pustynia bez wyrazu:(
      • korwin3 Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 20.03.05, 00:04
        Oj wcale to Legionowo nie takie najbrzydsze. Cichsze, spokojniejsze i zdrowsze
        powietrze niż w Warszawie. Jest sporo ładnych miejsc w samym mieście a doookoła
        lasy i woda. Pojedżcie do takiego Żyrardowa, Wołomina. Gorzej jest w Pruszkowie
        czy Grodzisku.
        • buzzcock Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 20.03.05, 13:54
          co do architektury - rzeczywiscie najbrzydsze, ale zmienia sie to na lepsze.
          betonowa pustynia otoczona pieknymi lasami-niestety. ale zgadzam sie ze taki
          wolomin czy marki sa brzydsze
        • stary.prochazka Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 21.03.05, 09:11
          Gorzej jest w Pruszkowie
          >
          > czy Grodzisku.

powaznie? Mieszkałem w Pruszkowie 23 lata i nigdy bym tak nie pomyślał.Ba - ze
          wstydem powiem nawet że mi się podobał zabytkowy park hr. Potulickich (jeden z
          kilku), pałacyki (trzy) i kościoły też (w tym jeden z XIV wieku).
          • korwin3 Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 21.03.05, 21:03
            Ja też mieszkałem przez 5 lat w Pruszkowie więc wiem co mówię. Owszem miasto
            jest bliskie memu sercu i ma swój klimat. Są ładne miejsca jak park przy ul.
            Kościuszki z pałacykiem oraz park Potulickich ze stawem, dworkiem i oranżerią.
            Ale na ten przykład ulice Ołówkowa czy Stalowa nie należą do pięknych a poza
            miasto też nie ma gdzie wyskoczyć. Natomiast nie zauważyłem w Pruszkowie
            kościoła z 14 w. Wtedy nawet nie było miasta bo to powstało dopiero w 19 w.
            Wcześniej była tu tylko mała wioska. Najstarszy kościół Św. Kazimierza powstał
            dopiero na przełomie wieku 19 i 20. i jest neogotycki.
            • stary.prochazka Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 21.03.05, 22:47
              Natomiast nie zauważyłem w Pruszkowie
              > kościoła z 14 w. Wtedy nawet nie było miasta bo to powstało dopiero w 19 w.

nie było Pruszkowa ale był Żbików czyli najstarsza dzielnica Pruszkowa
              wzmiankowana już w 1297 r.
              a oto Kościół na Żbikowie:
              www.pruszkow.city-map.pl/city/db/528602010806.html
              Kosciół rzymsko - katolicki pod wezwaniem Niepokalanego Poczęcia Maryi Panny

Żbików ul. 3-Maja 124, Pruszków

Zbudowany w latach 1906-1914 w stylu neogotyckim na miejscu poprzedniego
              kościoła pochodzącego z XIII wieku.

W ołtarzu głównym znajduje się obraz Najświętszej Maryi Panny Łaskawej
              pochodzący z końca XV wieku.

Nad wejściem znajdują się wmurowane kule armatnie z 1794r.

trochę przesadziłem z tym XIV wiekiem, ale też nie do końca, jak widać. Kościół
              neogotycki na Żbikowie powstał mniej więcej w tym samym czasie co Św. Kazimierz,
              którego zapewne miałeś na myśli (moja parafia:)
              Nie ma gdzie za miasto wyskoczyć...no nie wiem. Pęcice, Komorów, Stawisko
              Iaaszkiewicza, nawet do Podkowy Leśnej można na piechotkę podejść (wiem bo
              chodziłem) choć to juz spory kawałek.
              A Ołówkowa i Stalowa i jeszcze 3 Maja to bądź co bądź jedne z najstarszych ulic
              Pruszkowa,kiedyś w jego centrum a dziś niemiłosiernie zaniedbane; rzeczywiście
              lepiej się tam nawet w dzień nie pokazywać, taka nasza pruszkowska Praga Północ;-)
              • korwin3 Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 22.03.05, 23:35
                No właśnie. Obecny kościół na Żbikowie to neogotyk.
                Sam Pruszków (po południowej stronie torów) zaczął się rozwijać w 19 w. jako
                osada fabryczna dzięki hrabiom Potulickim (jak Legionowo dzięki hrabiom
                Potockim z Jabłonny) ale wcześniej była tu wioska Pruszkowo z centrum zapewne
                koło dzisiejszego skrzyżowania Kościuszki i Prusa.
                Kościół Św. Kazimierza był moja parafią w latach 1991-94.A mieszkałem na B.
                Prusa 62- ponoć najdłuższy blok w Pruszkowie. W "okresie" Pruszkowskim urodziły
                się moje dzieci - syn zresztą w szpitalu pruszkowskim. Stąd Pruszków będzie
                miał dla mnie sentyment.
                Pisząc ,że w Pruszkowie nie ma gdzie wypaść myślałem bardziej o lesie niż o
                zabytkach. Jak chciało się gdzieś pójść z dzieckiem zostawał głównie park i
                tereny nad Utratą.
                • stary.prochazka Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 23.03.05, 10:14
                  > Kościół Św. Kazimierza był moja parafią w latach 1991-94.A mieszkałem na B.
                  > Prusa 62- ponoć najdłuższy blok w Pruszkowie. W "okresie" Pruszkowskim urodziły

ja od końca lat 80 mieszkałem na Armii Krajowej,więc nie tak daleko.
                  A więc mieszkałeś na tak zwanym Broadwayu:-) Tak mówi sie dziś na to osiedle od
                  niecki ("brodzika") w której znajduje się plac zabaw;).
                  Dziś niedaleko "Broadwayu" jest "Manhattan" (który na pocz. lat 90 mieścił się
                  przy Wojska Polskiego/ Niecałej) czyli pierwsze targowisko powstale
                  spontanicznie po 1989 r. czyli Rosjanie, Wietnamczycy, towar z łóżek polowych,
                  handel z bagażnika - jednym słowem symbol pruszkowskiego kapitalizmu, obecnie
                  całkiem ucywilizowany (pasaże, pawilony, toalety):-)

Z okien miałeś zapewne widok na Porcelit po drugiej stronie ulicy - dziś to już
                  nieaktualne. Oto galeria zdjęć zrobiona w grudniu 2003 z dachu bloku na Prusa 62.
                  www.fotopruszkow.hg.pl/galeria01.html
                  Tak ogólnie to myślę, że wszystkie miasta podwarszawskie są podobne i nie ma
                  lepszych ani gorszych;)
                  Pozdrowienia dla wszystkich Legionowian
                  • korwin3 Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 23.03.05, 21:21
                    Dzięki Stary Krajanie! Zwłaszcza za zdjęcia z dachu B. Prusa 62. Odżyły stare
                    wspomnienia. Szkoda tylko Porcelitu. To był dobry zakład, jego produkcja szłą
                    na zachód, między innymi dla IKEI. A ptem nasi "włodarze kraju" i ich przekręty
                    doprowadziły do tego co widać na zdjęciach.
                    To przykre bo teraz mam z okna widok na Aviotex- to też był dobry zakład-
                    namioty , balony. I tez "jakoś" padł. Coś tem teraz jeszcze robią na pół
                    gwizdka.
                    W niecdce o której piszesz moje dzieciaki się bawiły.
                    Stary Manhattan pamiętam, pamiętam też początek nowego.
                    Czy nadal mieszkasz w Pruszkowie?
                    • stary.prochazka Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 24.03.05, 12:02
                      nie, od roku mieszkam w Warszawie
                      ale cały czas angażuję się w sprawy pruszkowskie i kiedyś pewnie wrócę:)
                      • korwin3 Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 24.03.05, 20:57
                        I masz rację. Mieszkanie w takiej mniejszej miejscowości ma swoje pozytywne
                        strony. Mniejsza społeczność, ludzie się bardziej znają. Pruszków miał to
                        przewagę (zresztą Legionowo też) ,że można przejść się kawałek głównymi ulicami
                        (Kościuszki, Prusa, Kraszewskiego) i kupić i załatwić co trzeba. Czasami jednak
                        mała anonimowość ma złe strony no i trochę gorzej z komunikacją.
    • korwin3 Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 22.03.05, 23:38
      Pozdrówki dla wszystkich pruszkowiaków
    • misio_patysio Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 18.04.05, 12:18
      Moim zdaniem nie jest najbrzydsze tylko zaniedbane. Ominę temat zaśmieconych
      lasów, bo ten proceder nagminny jest w całej Polsce. Ocieplanie bloków z
      wielkiej betonowej płyty powoduje że robią się kolorowe. Zwiększenie ilości
      klombów, posadzenie drze i dbanie (podlewanie i nie deptanie) trawników
      koloryzowało by miast. Rozebranie ruder na rynku (koło studni oligoceńskiej) i
      postawienie tam nie tyle drapaczy chmur, albo biurowców tylko schludnych
      budynków zwiększyło by atrakcyjność „centrum” miasta. Najbardziej oblegane
      ulice odremontować a chodniki wyłożyć kostką bauma.
      • korwin3 Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 18.04.05, 23:36
        A propos Rynku to właśnie wyburzono całą pierzeję- drewniak i barak z
        sięgarnią "U Leszka" i powstanie(ą) tam nowy budynek(i).
        • misio_patysio Re: Najbrzydsze miasto w Aglomeracji 19.04.05, 11:18
          no to zostaną jeszcze/tylko te rudery od strony stacji PKP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka