Dodaj do ulubionych

Trochę ortografii???

20.02.06, 19:37
rozumiem, że często piszemy w pośpiechu, ale przydałoby się nieco więcej
uwagi zwrócić na ortografię

czytając niektóre posty szczęka opada do poziomu gleby

a może od czasu do czasu będziemy głosować na posta z największą ilością
byków ortograficznych z zeszłego tygodnia?
Obserwuj wątek
    • aretah Re: Trochę ortografii??? 20.02.06, 20:20
      Na tym forum kiepsko z ortografią? Wejdź na grono. Tam to dopiero zatrzęsienie
      byków...
    • madzia69 Re: Trochę ortografii??? 20.02.06, 20:37
      i bendziemy nagradzac dyplomami tyh, ktuzy znajdom najwjecej blendow w codzyh
      postah
    • narewa Re: Trochę ortografii??? 20.02.06, 21:00
      Temat ortografii juz nie raz poruszałam .To,co można przeczytać w niektórych
      wypowiedziach,to poprostu zgroza..Tu akurat nie jest tak żle.Na ogół piszący
      piszą poprawnie,moim zdaniem , na zwykłe literówki można oko przymknąć..Ale
      nawet kiedyś napisałam do legionowskiego Domu opieki VIGOR,bo na swojej stronie
      mieli napisane,że jest tam RECHABILITACJA...Ręce opadają,gdy coś takiego się
      widzi.A pewne biuro turystyczne informowało,że jakiś tam obiekt znajduje sie w
      Ustce na ulicy HOPINA..Po moim mailu,na szczęście poprawili..
    • aganiok32 Re: Trochę ortografii??? 20.02.06, 21:33
      ja największy ubaw mam na Allegro :)
      "proszę pani, jakie to wojewuctwo? "
      i może nieortograficzne ale pani mnie rozbroiła, wylicytowała u mnie psa i
      chwilę później pisze maila
      " dlaczego ta aukcja się skończyła przed czasem!!! Tak bardzo chciałam tego
      pieska, ja go kocham, wyprowadzałabym go na spacer, dawała jeść"
      a jak jej napisałam, że to ona go przecież wylicytowała to się już nie
      odezwała :)))
      • keechaczu Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 08:03
        Czy podobnie jak ja starasz sie czasem oglaszac na allegro info o piesku do oddania?
        Mam nadzieje, ze wystawilas jakiegos negatywa??
        Choc za taki numer z psem to ja bym poprosil Allegro o dodanie meganegatywa.
        • aganiok32 Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 08:51
          wystawiam czasami pieski, które szukają domów, najczęściej na prośbę
          wolontariuszy ze schronisk. NIektóre psy naprawdę nie mogą czekać....
          NIe dałam negatywa, nie lubię się w tym babrać. Zresztą pies został wystawiony
          kolejny raz.
          • keechaczu Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 09:52
            sprobuj wysylac tez zdjecia psiakow do Powiatowej i chbya To i Owo ostatnio tez
            publikuje takie ogloszenia.
            • aganiok32 Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 10:16
              jeśli będą z okolicy to tak zrobię, ale najczęściej są to psy z różnych stron
              POlski :) teraz mam Rudolfa z Zielonej Góry i Czarulkę z Mielca :)
    • madzia69 Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 09:44
      dzis dzien języka ojczystego
      :)
    • narewa Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 10:38
      KIedyś w Allegro przeczytałam "Zestaw kłutek" Napisałam do sprzedającego,czy
      to jest to samo,co zestaw kłódek...Facet odpisał,że te jego kłutki są
      rewelacyjne..itd..wogóle nie wiedział o co chodzi..Gdy mu to wreszcie
      wyjaśniłam,o dziwo,podziękował i poprawił..Tak samo było z korzuszkiem...ale
      też poprawiono i podziękowano..Czasem zdarzają się jeszcze ludzie,którym takie
      zwrócenie uwagi pomoże...
    • eklerk Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 10:48
      Ludzie o czym wy piszecie to bzdury , nikt nie robi błędów bo lubi, tylko
      dlatego że nie jest w stanie przyswoić sobie zasad ortografii. Skończyłem
      szkołę średnią i do dziś potrafię zrobić 10 błędów w jednym zdaniu, a fizyka
      przychodzi mi bez trudnośći . :)Więcej luzu , piszta jak chceta :)
      • w.iwo Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 10:55
        Słodki (mam nadzieję) Eklerku .... walczę z moją małą i jej ortografią... jest
        strasznie i dlatego wiem, że mamy różne talenty w życiu... ;o) ja z fizyki....
        no... dlatego mam kompleksy jak patrzę na Twoje fotografie...
        polecam Worda, piszemy, automatycznie sprawdza pisownię, wklejamy i po sprawie ;o)
        tak robię w przypadku większych tekstów, jak np w powieści ;o)
        pozdrawiam... (wiesz że niedługo tłusty czwartek ?:o))
      • aretah Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 12:17
        No cóz Eklerku, hasło piszta jak chceta nie bardzo mi się podoba. Podobnie jak
        pisze jak slyszę w reklamie Kubusia. Gdy będziemy do tego podchodzic w ten
        sposób za chwilę będzie róbta co chceta (chociaz to hasło juz jest), potem
        hasło- odpuścmy sobie szkołę i co? I w pewnym momencie nawet podpisac się nie
        będziemy potrafili.
        Ortografia polska jest bardzo trudna i czesto zniechęca, ale wydaje mi się, ze
        do wyuczenia. Przynajmniej częsciowo.
        Czesto jestesmy wzrokowcami i okiem zapamiętujemy pisownię. Zasad nie muszę
        znac, byle bym dobrze napisała.
        Nie mówię, ze nie robię błędów, bo zdarza mi się, ale na pewno robie ich mniej
        dzięki temu, ze czytam książki.
        Z drugiej zas strony jak dzieciaki mają czytac książki, jak nie mają wzorów u
        rodziców. Wstyd się przyznac, ale moi rodzice nie chcieli mi kupowac ksiązek,
        sami nie czytali i uwazali, ze to zbędny wydatek. Na szczescie były i sa
        jeszcze biblioteki.
        A jak zachecic wspólczesną młodziez do czytania? W epoce szybkiego zycia,
        komputerów, telewizji. Po co czytac, skoro mozna oglądnąc w tv.
        Z drugiej zas strony powinno się zmienic repertuar lektur, bo ludzie się
        zmieniają, czasy tez i poziom zycia również. To jednak temat na zupełnie inny
        post.
      • e-legionowo Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 17:12
        taa i zalapiemy sie na wtorny analfabetyzm, jak sie do czego przyzwyczajamy to
        potem - przynajmniej niektorzy - wzrokowo sie przyzwyczajaja i zaczynaja pisac z
        bledami, mialem takie potyczki np. z acha (aha)
        skoro zeby nauczyc sie np. wiersza / piosenki na pamiec stale go powtarzamy w
        ten sposob cwiczymy pamiec, a jesli analogicznie bedziemy czesto uzywac jakis
        slow / zwrotow niepoprawnie pisanych to dokladnie tak samo zapamietamy ich
        niepoprawna forme
    • eklerk Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 12:24
      w Wordzie czy jak to się pisze ,też nie można sprawdzić pisowni , często pisząc
      chcę sprawdzić i piszę dwie wersje i Word i tu i tu nie pokazuje błędu.Ciekawe .
    • eklerk Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 12:26
      sjp.pwn.pl/haslo.php?id=69816 to jest lepsze
      • miim133 Re: Trochę ortografii??? 21.02.06, 16:13
        niewiem dlaczego tak siem ćepiaćie lodzie majom ruzne horoby a dyslekcja
        tesz dla czlowiekuw jest.. wiec ja postolat zglaszam rzeby zrobici dzieni
        solydarnosici z dyslektytykamy.. ja terz bylem dyslektyczkiem ale hyba sie wyleczylem.. jadlem dozo pomidoruw ale bes skurkuw i dlogie zelone ogurki bez rozdrabnana :) z dyslekcjom da siem zyc

ps; "bierzemy kulciak wkladamy pod woda plukamy w srodku tez. Teraz
        bierzemy ziolo rozdrabniamy ziolo..nacieramy kulczak obcinamy szyja.."
        ze specjalna dydykacja dla "Jeżu" :D
        • guayazyl1 ortografia jak najbardziej ale... 21.02.06, 16:30
          przymykam oko na ortografy jesli autor czyms mnie zainteresuje. bo przeciez
          mozna znac i dziesiec jezykow, a w zadnym nie miec nic do powiedzenia :)
          zdecydowanie natomiast przeciwny jestem wulgaryzmom, prostactwu jezykowemu i
          chamstwu. czasem wydaje mi sie, ze autorom notek idzie wylacznie o to zeby
          obrzucic blotem rozmowce na oczach gawiedzi.
          to smutne, ze ladne i bezbledne pisanie trafia sie w necie rzadko. ale przeciez
          sie trafia. mam kilku swoich faworytow. jednym z nich jest napewno cat_s
          piszacy na Forum Pruszkowa. jego notki sa zawsze ciekawe, a styl nienaganny.
          czasem to eleganckie pisanie traci staroswiecczyzna, jakby bylo z poprzedniej
          epoki. dlatego moze smieszyc kiedy cat_s pisze tekstem pelnym zawijasow i
          ozdobnikow o parowkach , ktore wlasnie podrozaly :) ale lubie go czytac. tak od
          swieta pychotka...pozdrowienia dla cat_sa.

pees: autor watku , ktory proponuje tropienie bykow sam nie ustrzegl sie
          takowego. zdanie "czytając niektóre posty szczęka opada do poziomu gleby" nie
          jest skonstruowane poprawnie.
          • eklerk Re: ortografia jak najbardziej ale... 21.02.06, 18:36
            guayazyl1 to wporzo gość , ma rację , popieram :)
            • cat_s Re: ortografia jak najbardziej ale... 22.02.06, 01:08
              Witam,

guayazyl1 napisał:

> przymykam oko na ortografy jesli autor czyms mnie zainteresuje.

Ano, ukryć się nie da, czasami fasada nikczemna maskuje interesujące treści.
              Ale też powiedzmy sobie szczerze, że jeśli kto do formy żadnej wagi nie przywiązuje - ten komunikuje ('w tle' swojej wypowiedzi, że tak powiem;-) ), co sądzi o potencjalnym odbiorcy... czyż nie? ;-)

Ukryć się też nie da, że dla niektórych czytelników komunikaty staranniej formułowane (nie mówię jeszcze o 'ortografach', to za chwilę...) są łatwiej przyswajalne, zaś dla innych - trudniej... ;-)

W ramach zabawiania rozmową pozwólcie, że przytoczę mój ukochany kawałek wymiany postów z forum, które czytuję z zacięciem, że tak powiem, platonicznym ;-) Czyli z FWirusy:

* gość: Robiłem skanować. Nic usuń a zostaje spyware.. Kurczę nadal zły komputer jak powoli. Pomóż mi!!
              * Neder: Napisz w swoim języku. Założę się, że zrozumiemy więcej. pzdr
              * gość: Ściągałem program. A potem atak spyware do komputer. Kurczę nadal dokuczał. Spyware napadł do Win32. Nie może usuń. jak pomocy!!
              *
              Prawda, że urocze? :-)
              Ale to taka tylko dygresja była...
              Wracając do rzeczy...
              Guayazyl trochę się ze mnie podśmiechowuje ale robi to tak sympatycznie, że gniewać się nie sposób. Ale, Guayazylu, trochę temat pocisnę, żeby nie było...;-)

Owóż, 'za moich czasów', gdy kończyłem na studiach adekwatną specjalizację - oficjalnie mówiło się, że problemem dysleksji, która wraz z dysortografią tworzy różne 'efekty' w pisaninie forumowej i nie tylko - dotyczy kilku procent populacji. I wiesz co? Albo populacja coraz bardziej ułomna się robi albo też w netowej korespondencji obserwujemy zjawisko, które mnie osobiście dotyka w życiu jak najbardziej codziennym.
              A mnianowicie u mnie w domu panuje permanentny... ehem, że tak powiem - twórczy nieład. I wiesz co? Jakoś mi dobrze z taką myślą, że ja po prostu już tak mam! Mam jakąś taką nieodkrytą jeszcze przypadłość (a może już odkrytą?), że ja tego bałaganu po prostu nie widzę! :-)
              No bo, gdybym go widział, to przecież musiałbym go posprzątać, nieprawdaż?
              A jak nie widzę - to nie muszę :-)

Słowem - ot, i tyle... Każdy nawija jak umie, a inny 'każdy' może go skumać albo i nie. Net jest, kurna, wielki i wszyscy się zapakujom ;-)

Ale, ale...
              > jego notki sa zawsze ciekawe, a styl nienaganny.
              > czasem to eleganckie pisanie traci staroswiecczyzna, jakby bylo z poprzedniej
              > epoki

Czyż słusznie czynię domniemywając, iż jest to komplement? ;-);-);-)

Pozdrawiam
              cat_s, trącący... wiadomo czym...;-)
    • malgocha8 Re: Trochę ortografii??? 25.02.06, 16:09
      a co ty sledzisz ortografię czy interesuja cię opinie ludzi. jak tak to weż sie
      za czytanie słowników a nie forum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka