Dodaj do ulubionych

Koleje mazowieckie - będzie lepiej

20.12.07, 11:57
witam podróżujących,

na stronie KM możemy przeczytac, że:

"Warszawa Gdańska – Nasielsk - Iłowo
W dniach 9 – 22.XII.2007 r. na odcinkach: Warszawa Praga –
Legionowo, Modlin – Nasielsk oraz Warszawa Gdańska - Warszawa Praga,
ruch pociągów będzie się odbywał po jednym torze.
W związku z tym odwołano 12 pociągów, a pozostałe kursują według
zmienionego rozkładu jazdy.
Uwaga!!! Pociąg nr M-1525 relacji Warszawa Wola – Ciechanów, zamiast
ze stacji Warszawa Wola będzie kursował od stacji Warszawa Zachodnia
(odjazd godz. 8:35), przez Warszawę Centralną (odjazd godz. 8:41) i
Wschodnią (odjazd godz. 8:49).

TO U GÓRY ŻADNA NOWOŚĆ ALE PONIŻEJ:

Od 23.XII.2007 r. rozpocznie się kolejna faza prac modernizacyjnych.

W porównaniu z rozkładem, który obowiązywał do 22 grudnia udało się
zwiększyć liczbę pociągów w relacji Wieliszew-Legionowo- Warszawa
Gdańska – Wieliszew z 4 do 10.

Aktualny rozkład jazdy znajduje się w zakładce: Rozkład jazdy
pociągów KM

Od dnia 27 stycznia 2008 r. rozpocznie się następna faza prac
modernizacyjnych."

Stołeczna GW też o tym pisała

pzdr
tomek
Obserwuj wątek
    • mamazuczka2006 Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 28.01.08, 21:29
      Korzystając z logina miłościwie mi panującej żony chciałbym zapytać jak wygląda teraz sytuacja na naszych super liniach KM. Zaprzestałem korzystania gdy zaczęły się te dantejskie sceny, a KM nas okradały sprzedając bilety na pociągi, do których nie można się było dostać. Czy nadal jest ten sam bajzel?
      • rolek222 Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 29.01.08, 09:06
        nie mogę w to uwierzyć! ;)

aż tyle pociągów rano - piszę serio

jest nowy rozkład od 1 lutego

www.mazowieckie.com.pl/site.php5/article/4/521.html
        • kowalndm Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 29.01.08, 20:34
          Ten rozkład do którego link zapodałeś dotyczy rozkładu bez
          uwzględniania zmian związanych z remontem. Nie nabierzcie się...
          Lada dzień pojawi się wersja ze zmianami.
          • rolek222 Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 29.01.08, 21:14
            nie no, komon ;)

przecież wyraźnie napisane że "Szczegółowy rozkład jazdy obowiązujący od dnia 1
            lutego"

ten "standartowy, bez uwzględnienia zmian, był opublikowany w grudniu, jako
            obowiązujący teoretycznie od 14 grudnia 07.

nie nabierzcie się na czarny PR kowalndm :-P
            • kowalndm Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 30.01.08, 08:01
              Jeśli nie chcesz to niewierz... Niepotrzebnie ostrzegałem, sorry. I
              nie miałem na myśli, żeby nikt sie nie nabrał na Twojego posta,
              tylko na rozkład ze stron KM.
              P.S. Niepamiętasz już, ze tymczasowe zmiany wprowadzają zazwyczaj
              dzień przed wejściem w życie? Nie ma fizycznie możliwości, żeby
              pociągi jeździły tak jak w tym podanym rozkładzie, ponieważ nadal
              odcinkami poruszają się jednym torem. To jest rozkład jakby ramowy
              do którego dopiero wprowadza zmiany.
              Szkoda, że tak powoli idzie im ta modernizacja :/
            • kowalndm Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 30.01.08, 18:09
              W kwestii informacji:
              www.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/132.html
              Zaoszczędzę sobie : "a nie mówiłem" ;)

współpasażer
              • rolek222 Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 30.01.08, 21:13
                No, Mówiłeś. Mówiłeś ;)

ale serio, wydawało mi się niepojęte, że KM mogą wypuścić jednocześnie dwa
                rozkłady jazdy obowiązujące od 1/02/08: jeden wirtualny, a drugi realny. Kurde
                (psychomaszyna nie kasuj pls przekleństwa!) wychodzi na to, że znasz ich lepiej :)

pzdr
                tomek
                • polokokt Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 30.01.08, 22:43
                  to juz nie pierwszy raz gdzie w przeciągu dnia czy dwóch wychodzą
                  dwa różne rozkłądy a ten w internecie jest akutalizowany jeszcze
                  później ... Pozostaje albo zmienic przewoźnika albo się
                  przyzwyczaić :)
                  Pozdrawiam
                  • kowalndm Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 31.01.08, 16:07
                    Żeby ich troszkę obronić, to wynika to z tego, że Koleje Mazowieckie
                    ustalają sobie rozkład jak chcą, żeby było ekstra, natomiast musi on
                    zostać wysłany dopiero do spółki Polskie Linie Kolejowe, która stara
                    się pogodzić interesy różnych przewoźników jeżdzących po tej samej
                    linii, tzn. tak wszystko poprzestawiać, żeby np. express nie wlókł
                    się tuż za osobowym. To właśnie spółka PLK ustala rozkład wszystkim
                    przewoźnikom (KM, PKP PR, CARGO i innym).
                    To jest zawsze, ale na naszej linii dochodzi jeszcze uwzględnienie
                    remontu... i dlatego rozkład obowiązujący wogóle nie jest podobny do
                    tego który założyli sobie w Kolejach Mazowieckich. Ta ich pierwsza
                    wersja była tylko chyba o to, żeby pokazać ludziom, że chcieli
                    dobrze ;P
                    • zuziknatropie Koleje Mazowieckie nagrodzone! 16.02.08, 09:19
                      Koleje Mazowieckie nagrodzone!

„Koleje Mazowieckie – KM” sp. z o.o. zdobyły certyfikat „Solidna Firma 2007”. 14
                      lutego 2008 roku odbyło się uroczyste wręczenie wyróżnień promujących
                      przedsiębiorców w województwie mazowieckim. To prestiżowe wyróżnienie jest
                      przyznawane firmom, które swoją rzetelnością i wysokimi standardami pracy tworzą
                      wzór godny naśladowania. Nagrodę w imieniu „Kolei Mazowieckich – KM” odebrał
                      Czesław Sulima, Członek Zarządu, Dyrektor ds. Technicznych i Rozwoju.
                      Organizatorem ogólnopolskiego plebiscytu Solidna Firma jest Program
                      Gospodarczo-Konsumencki Solidna Firma, który wspiera i promuje uczciwe firmy.
                      Jest to jedno z najbardziej cenionych tego typu przedsięwzięć w Polsce pod
                      patronatem przedstawicieli Komisji Europejskiej. Celem odbywającego się już od 6
                      lat plebiscytu, jest stworzenie szerokiej listy rzetelnych kontrahentów, nie
                      tylko dla partnerów biznesowych, ale też dla konsumentów i własnych pracowników.
                      W konkursie biorą udział firmy, które dobrowolnie poddają się zewnętrznej
                      analizie przeprowadzanej przez szefów instytucji finansowych, przedsiębiorców,
                      przedstawicieli mediów, samorządów oraz innych osób zaufania publicznego.
                      Warunkiem otrzymania certyfikatu jest wykazanie się przejrzystością finansową,
                      terminowością rozliczeń ze Skarbem Państwa, kontrahentami i pracownikami.
                      Dodatkowym atutem firm ubiegających się o certyfikat jest uczestnictwo w
                      działaniach prospołecznych i proekologicznych oraz przestrzeganie praw
                      konsumenta i zasad wolnej konkurencji. Firmy uhonorowane tytułem „Solidna Firma”
                      w praktyce wprowadzają w życie zasady takie jak: rzetelność, uczciwość,
                      terminowość i dbałość o otoczenie społeczno – przyrodnicze.
                      • metron1 Re: Koleje Mazowieckie nagrodzone 16.02.08, 16:05
                        Tylko żeby potem nie wyszło tak jak z konkursem pod patronatem
                        Struzkia w którym Koleje Mazowieckie zajęły trzecie miejsce z trzech
                        firm biorących w nim udział
                        Warunkiem wzięcia w tym egzotycznym konkursie było wpłacenie 10 tyś
                        zł do kasy organizatora.
                        W tym drugim konkursie przestrzeganie praw konsumenta i własnych
                        pracowników. He he dowcip roku, pracownicy którzy nie mogą dostać
                        urlopu bo ciągle brakuje ludzi a pasżerowie stłoczenie jak śledzie w
                        nabitym do nieprzytomnosci pociągu
                        • zuziknatropie Re: Koleje Mazowieckie nagrodzone 16.02.08, 17:41
                          właśnie o to chodzi - pasazerowie nazekają a KM udaje ze nic sie nie
                          dzieje...farsa czy dramat?:(
                          • metron1 Re: Koleje Mazowieckie nagrodzone 16.02.08, 18:22
                            zuziknatropie napisała:

> właśnie o to chodzi - pasazerowie nazekają a KM udaje ze nic sie
                            nie
                            > dzieje...farsa czy dramat?:(

Farsą jest przyznawanie kolejnej już nagrody dla firmy KM. Jedna od
                            Struzkia, teraz ta druga a oprócz pasażerów i ostatnio dziennikarzy
                            którzy wreszcie zainteresowali się problemem, najbardziej
                            zainteresowani nie widzą problemu
                            Przyznawanie nagród utwierdza jedynie władze KM jakie to są
                            wspaniałe, tylko że pasażerowie i własni pracownicy mają o tej
                            firmie całkiem inne zdanie
      • polokokt Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 29.01.08, 09:14
        generalnie jest juz sporo lepiej niz w listopadzie czy grudniu. Czas przyjazdu i
        odjazdu generalnie sie pokrywa z rozkladem. Wypadki zdazaja sie juz sporo
        zadziej niz kiedys. Wczoraj pierwszy raz juz od dosyc dlugiego czasu (chyba
        pierwszy raz w styczniu?) trafilo mi sie ze pociag o 16:41 z Dw. Gdanskiego
        podjechal na Gdanski dopiero o 17:25 a w Legionowie byl o 18:20. Takze troche
        sie zdenerwowalem, ale tak jak mowie, pierwszy raz w styczniu chyba sie zdarzylo.

Pozdrawiam
        • mamazuczka2006 Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 29.01.08, 19:18
          Dzięki za odpowiedź. Właśnie zastanawiałem się nad powrotem do tej formy
          komunikacji, stąd pytanie. Wstrzymam się chyba jednak, aż kupią te nowe wagony
          ;). Pozdrawiam dojeżdżających.
    • kowalndm Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 24.02.08, 16:48
      Rozkład od 1 marca do 24 kwietnia. Chyba trochę lepszy...
      • polokokt Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 25.02.08, 12:21
        a tam jest napisane:

"Rozkład jazdy ważny od 01 lutego 2008:"

Wiec albo jeszcze ten stary albo nic sie nie zmieni?
        • madziulec Hmmm 25.02.08, 12:55
          Ja osobisci enie jezdze poiagami, ale tak sie zastanawiam...
          MOzliwe, ze to co napisze jest troche krzywdzace, ale ile osob z
          tych, ktore psiocza napisaly do Kolei Mazoweickich, ze jest zle?
          A ile tylko tu na forum narzeka?

Przeciez jakies osoby decyzyjne z KM nei sa jasnowidzace, by
          wiedziec, ze akurat osoba o nicku .. (wstaw dowolne) ma jakies
          zastrzezenia i napisala paszkwil na forum Legionowo. Dodatkowo
          trudno jest polemizowac z osoba, ktora ukrywa sie tylko i wylacznie
          pod pseudonimem internetowym. To tak jakby doroslej osobie brakowalo
          odwagi, by w sposob vywilizowany wyrazic swoje poglady i musiala
          tylko wlasnie tak glosowac.

To moje oczywiscie zdanie.
          Wiec jak to jest? Ile osob z was rzeczywiscie wyrazilo swoje zdanie
          nie tylko na forum?
          • metron1 Re: Hmmm 25.02.08, 14:38
            madziulec napisała:

> Ja osobisci enie jezdze poiagami, ale tak sie zastanawiam...
            > MOzliwe, ze to co napisze jest troche krzywdzace, ale ile osob z
            > tych, ktore psiocza napisaly do Kolei Mazoweickich, ze jest zle?
            > A ile tylko tu na forum narzeka?
            >
            > Przeciez jakies osoby decyzyjne z KM nei sa jasnowidzace, by
            > wiedziec, ze akurat osoba o nicku .. (wstaw dowolne) ma jakies
            > zastrzezenia i napisala paszkwil na forum Legionowo. Dodatkowo
            > trudno jest polemizowac z osoba, ktora ukrywa sie tylko i wylacznie
            > pod pseudonimem internetowym. To tak jakby doroslej osobie brakowalo
            > odwagi, by w sposob vywilizowany wyrazic swoje poglady i musiala
            > tylko wlasnie tak glosowac.
            >
            > To moje oczywiscie zdanie.
            > Wiec jak to jest? Ile osob z was rzeczywiscie wyrazilo swoje zdanie
            > nie tylko na forum?

Jakbyś jeszcze kilka tygodni temu weszła na forum Kolei Mazowieckich to
            przeczytałabyś ilu to ludzi wysłało pisemne skargi do KM i nie doczekało się
            żadnej odpowiedzi
            Teraz doszło do tego że na stronie KM, na forum są kasowane wszystkie posty w
            których głos zabierze niezadowolony klient
            Jeszcze kilka miesięcy temu na stronie KM znalazłem telefon do naczelnika
            wydziału jakości obsługi w KM, jakis czas temu wszystkie telefony zniknęły. Po
            co zdenerwowani pasazerowie mają zawracać głowy zapracowanym urzędnikom
            Na samym początku dostałem odpowiedż na moją skargę ale była to seria ogólników
            typu kiedyś będzie lepiej, kupimy nowe pociągi zamontujemy monitoring. Było to
            kilka lat temu zaraz po powstaniu spółki KM, od jakiegoś czasu nie dostałem
            żadnej odpowiedzi na pisemne skargi
            Koleje Mazowieckie mają pasażera w d...e i doskonale wiedzą o tym jak ich
            "usługi" są odbierane przez pasażerów
            • madziulec Re: Hmmm 25.02.08, 14:52
              No dobrze. "Na ssamym poczatku" znaczy dokladnie kiedy?????
              • metron1 Re: Hmmm 25.02.08, 19:56
                Na samym początku to znaczy wkrótce po przejęciu przez Koleje
                Mazowieckie przewozów na Mazowszu.
                Walkę z KM toczę niemal od samego początku ich powstania, kiedy to
                zaczęto eksperymentować na pasażerach
                Sytuacje które opisują pasażerowie nie pojawiły się nagle, problem
                narastał od wielu lat. Kiedy jeszcze kiedyś mozna było liczyć na
                odpowiedż nawet zupełnie banalną i pełną ogólników po pogorszeniu
                warunków przewozowych KM przestały odpowiadać na skargi
                • madziulec Re: Hmmm 25.02.08, 21:19
                  No dobrze, ale rozwazajac czysto hipotetyczna sytuacje: piszesz, ze na forum
                  kolei mazowieckich iles osob wyslalo. To pierwszy niby pewnik.
                  Ty okazuje sie, ze pisales ale kiedys, na samym poczatku.
                  Tak naprawde teraz sa tylko same nicki, a znajac "odwage cywilna" ludzi to wiele
                  osob czeka az ktos za nich zalatwi sprawe lub tez zalatwi sie ona sama.

Oto wlasnie te ogolniki ;)
                  • metron1 Re: Hmmm 25.02.08, 23:57
                    "od jakiegoś czasu nie dostałem
                    żadnej odpowiedzi na pisemne skargi"
                    to jest cytat z mojego pierwszego posta, widać raczej wyraźnie że
                    pisałem jeszcze później ale nie dostąpiłem już zaszczytu otrzymania
                    odpowiedzi
                    A tak wracając do sedna sprawy. Przecież oficjalne pisma do władz KM
                    wysyłał Prezydent Legionowa, podobne pisma wysłano też z Sulejówka
                    Nie zauważasz jednej rzeczy, niezadowoleni klienci słali do KM
                    pisma, na stronie internetowej KM pojawiały się prośby o zmianę
                    rozkładu, opisujące tłok w pociagach. Co zrobiły władze KM pozbawiły
                    mozliwości wystawienia takiego komentarza
                    Skoro nie pomagają artykuły w gazetach opisujące koszmarne warunki
                    podróży to czy myślisz że skargi pasażerów są w stanie coś zmienić
                    Jedynym problemem jest to że to KM nie chcą poprawić swojej ofery,
                    oni przecież doskonale zdają sobie sprawę w jaich warunkach jeżdzą
                    ludzie, przecież kierownicy pociągów zdają raporty o tym że w
                    pociagu był taki tłok zę ludzie zostawali na peronach A władze KM
                    udają że nie widzą problemu
                    W Super Expressie, Fakcie, Gazecie Wyborczej co jakiś czas pojawiają
                    się artykuły wraz ze zdjęcami z nabitych do granic wytrzymałosci
                    pociągów. W prasie kolejowej tej amatorskiej są podobne artykuły
                    Chyba nie uważasz że władze KM żyją pod kloszem, nie czytają skarg
                    ludzi, nie widzą reportaży w TV nie czytają gazet
                    No ale Fakt, Prezes KM ma do dyspozycji słuzbową Toyotę z
                    klimatyzacją, Struzik który jako Marszałek dotuje KM z samorządu z
                    Płocka codziennie jeżdzi słuzbową limuzyną
                    To jest własnie powód że nie widzi się jak działa własna spółka
                    • madziulec Re: Hmmm 26.02.08, 23:35
                      Jakis czas temu robilam tu, na tym dokaldnie forum wyliczenie czym warto jezdzic
                      - jak pisalem nie jezdze zadnym srodkiem komunikacji publicznej (z roznych
                      powodow) ale co jakis czas mi sie zdarza odbyc wycieczke krajoznawcza.

Nie rozumiem wiec dlaczego ludzie jezdza czyms, co jest drozsze (wg moich
                      wyliczen i z tego co pamietam nikt mi nie napisal ze sie myle)m zatloczone i be.
                      Masochisci???
                      Nadal nie rozumiem ludzi.
                      • metron1 Re: Hmmm 27.02.08, 08:20
                        Nie oszukujmy się kolej przy obecnej sytuacji na drogach to najszybszy sposób
                        dotarcia do pracy czy domu. Do tego dochodzi że i najdroższy, spółka powinna
                        zadbać więc o pasażera który kupując bilet za prawie 200 zł za 40 km odcinek ma
                        prawo wymagać odrobiny komfortu
                        Druga sprawa, jest tyle miejscowości gdzie praktycznie jedynym sposobem podróży
                        jest spółka KM, ci ludzie nie mają wyboru, to nie Legionowo gdzie oprócz
                        autobusów MZa jest kilka linii prywatnych i pociagi
                        • polokokt Re: Hmmm 27.02.08, 08:37
                          wczoraj właśnie rozśmieszył mnie jakiś wysoki rangą pracownik KM gdzie chyba w
                          Kurierze Warszawskim w TVP3 (materiał dotyczył podpisania umowy o budowaniu
                          linii kolejowej do lotniska w modlinie) że jazda koleją jest najtańszym środkiem
                          komunikacji :) Chyba ten Pan nie jechał pociągami firmy w której pracuje.
                          Odcinek 6km w obie strony to jest miesiecznie 72PLN a cala karta miejska na
                          wszystkie srodki komunikacji w wawie (ile to km?) 66 PLN :)

Pozdrawiam
                          • madziulec Re: Hmmm 27.02.08, 12:24
                            No a ile km tak naprawde jest od Gdanskiej do Legionowa????

Ile kosztje miesieczny i ile kosztuje miesieczny sieciowy na ZTM???
                            • metron1 Re: Hmmm 28.02.08, 22:45
                              Najtańszy miesięczny bilet Kolei Mazowieckich do 6 km kosztuje 72 złote. Na
                              pewno bilet z Warszawy Gdańskiej do Legionowa kosztuje ponad 100 zł Miesięczny
                              bilet sieciowy ZTM kosztuje 90 zł ale umożliwia jazdę po całej Warszawie i
                              wszystkich podwarszawskich miejscowosći
                              W zasadzie nie ma co porównywać
          • polokokt Re: Hmmm 25.02.08, 22:50
            ja napisałem na takiego maila:

skargi@mazowieckie.com.pl

zgodnie z wytycznymi ze strony KM, w dniu kiedy wykoleil sie pociag
            rano i moje wkurzenie siegnelo zenitu (listopad 2007?). Podziekowali
            za maila ale odpowiedzi nie udzielili do dnia dzisiejszego...

Pozdrawiam
        • kowalndm Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 25.02.08, 19:15
          Pojawił się nowy (przez pewien czas były dwa pliki do ściągnięcia 1.-
          do końca lutego i 2.-od marca), ale teraz rzeczywiście go nie ma...
          widocznie coś jeszcze zmieniają:/
    • alealex Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 26.02.08, 18:50
      Mam pytanie do osób obecnie wracających z W-wy pociągiem o 16.44, czy
      rzeczywiście jedzie 1 h do Legionowa tak jak jest w rozkładzie ? Bo z niego
      wynika że stoi w Choszczówce około 25-30 minut??? Czy to po prostu błąd w
      rozpisce PKP?
      • polokokt Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 26.02.08, 20:38
        ja wracam nim codziennie (ale chyba rusza z gdanskiej 16:40?) ale
        pociag nigdzie nie stoi, takze chyba jakis błąd w rozpisce, lub to
        jest jakas zmiana od marca?
        • alealex Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 26.02.08, 21:17
          Dzięki za informację - w takim razie jutro nim wracam :)
          • polokokt Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 27.02.08, 08:08
            a już wiem skąd ten błąd, żleprzeczytałas/przeczytałeś na rozkładzie, wszystko o
            jedno Ci się przesuneło, 16:44 to już rusza z Warszsawa ZOO (16:40 z Gdańskiej)
            a te 20 minut stoi w Legionowie, bo ta godzina na rozkładzie 17:46 to jest
            godzina odjzazdu ze stacji Legionowo a nie przyjazdu na nią (także jak jedziesz
            np na Legionowo przystanek to w centrum Legionowa stoisz te 20 minut).

Pozdrawiam
            • amelka1341 Re: Koleje mazowieckie - będzie lepiej 27.02.08, 10:43
              no stoi 20 - 30 minut :) Moja mama zdąży wysiąść, przejść się po
              sklepach - dochodziła do okolic Rynku, wracała i spokojnie dojeżdża
              do Przystanku:)
              Podobnie ten pociąg ruszający z Gdańskiej 18 z minutami - też stoi
              (bądź stał) w Legionowie z 20 minut, na szczęście książkę miałam ze
              sobą
    • polokokt nowy rozkład na marzec juz jest... 29.02.08, 11:41
      Dla mnie chyba nawet deczko lepszy. Z gdanskiej 16:04 16:40 i 17:05

Szczegolnie cieczy mnie ten pociag o 17:05 zamiast 17:15. A tez jeszcze jeden
      jest przed 18 i potem chwile po 18. takze chyba in plus. tak samo z legionowa,
      nie ma juz dziury godzinnej miedzy 7 a 8 rano.

Pozdrawiam
      • amelka1341 Re: nowy rozkład na marzec juz jest... 02.03.08, 21:54
        Może i nie ma tej dziury między 7 a 8 - ale chyba została "zakopana"
        pociagami z przedziału czasowego 6 a 7 - przynajmniej jesli chodzi o
        Przystanek... jest pociąg o 6.04 -na Centralny, a potem dopiero
        6.55. (jest jeszcze pociąg w środku, ale dla tych co jeżdżą z
        Legionowa). Można się tylko domyśleć jak będzie ciasno dla tych co
        jeżdżą między tą godziną.
        A najbardziej się wkurzam, jak jadę albo do Lublina albo do Łodzi -
        tam na Trasie Grodzisk Mazowiecki - Sulejówek co chwila jeżdżą
        pociągi, że o SKM-ce nie wspomne...
    • amelka1341 SKM do Legionowa (dokł. przez Legionowo do Modlina 26.03.08, 12:06
      Właśnie czytałam o tym, że pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej dojadą
      do Okęcia - i chyba w przyszłości (nieokreślonej) SKM dojedzie do
      Legionowa:

"Miasto zakłada, że SKM kupi 13 nowoczesnych pociągów. Osiem z nich
      miałoby ok. 100 m i składało się z sześciu wagonów. Pięć krótszych
      jeździłoby w porach mniejszego natężenia ruchu. Wszystkie składy
      dojadą z Okęcia przez Dworzec Śródmieście do Dworca Wschodniego,
      dalej część z nich skręci do Otwocka, a część przez Legionowo do
      planowanego lotniska w Modlinie. Dodatkowo SKM zamierza kupić pięć
      pociągów na obecną trasę z Pruszkowa do Sulejówka."

Link do artykułu:
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,5055681.html
      • l.ruta Re: SKM do Legionowa (dokł. przez Legionowo do Mo 26.03.08, 18:24
        amelka1341 napisała:

> Właśnie czytałam o tym, że pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej dojadą
        > do Okęcia - i chyba w przyszłości (nieokreślonej) SKM dojedzie do
        > Legionowa:
        Przyszlosc jest bardzo jasno okreslona /moze zabraklo tego w artykule/ : za
        okolo 2 lata /wraz z uruchomieniem przez PKP PLK polaczenia kolejowego na
        lotnisko Okecie/zostanie uruchomione polaczenie SKM w relacji Lotnisko
        Okecie-Warszawa Srodmiescie -Wschodni i dalej czesc do Otwocka a czesc do
        Legionowa /byc moze dalej do Modlina/ Warunek w przypadku Legionowa /Otwocka i
        Jozefowa rowniez/ -porozumienie z Prezydentem miasta w sprawie partycypacji w
        kosztach, brak porozumienia to powtorka Sulejowka /czyli jazda techniczna za
        semafor,obrot i powrot do Warszawy/ Jestem pewny ze do porozumienia dojdzie,
        wstepne rozmowy juz zostaly dokonane.
        • amelka1341 Re: SKM do Legionowa (dokł. przez Legionowo do Mo 26.03.08, 20:48
          ja tam trzymam kciuki za Modlin.... bo wtedy SKM-ka dojedzie do
          Przystanku czy Chotomowa...
          • polokokt Re: SKM do Legionowa (dokł. przez Legionowo do Mo 26.03.08, 23:01
            na pewno będzie przejeżdzał. Natomiast czytając opisy jak ma to wyglądać i że
            Legionowo w pierwszej wersji miało być tylko trasą przelotową, bez zatrzymywania
            się a to zostało zmienione, wnioskuję iż te szybkie pociągi do Modlina będą
            miały ograniczoną liczbę przystanków. Bo jakby miały się zatrzymywać na każdej
            stacyjce to plan przejazdu chociażby Legionowo -> W-wa Gdańska w 15 minut jest
            mało realny.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka