Dodaj do ulubionych

Zapisy do przedszkoli!! Coming out.

25.03.08, 11:31
Zapisy ruszają w kwietniu. Temat mało popularny na forum, na forum
"Przedszkola" o Legionowie nikt nie pisze, a potem miejsc w przedszkolach ni
ma. Duchi??

Ja zapisuję trzylatka. Ktoś jeszcze?

/proszę o zachowanie wątku, w "dziecięcym" wątku też nikt nie chce gadać../
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 25.03.08, 11:55
      Co prawda temat dotyczyl mnei w zeszlym roku, ale nie mialam ZADNEGO
      problemu z zapisaniem dziecka, co wiecej pani kierownik przedszkola
      powiedziala, ze u nich nie ma NIGDY problemu z przyjeciem dzieci...

Nie wiem wiec gdzie sa problemy. MOzesz naswietylic problem?
      • uwaga_tramwaj Re: naświetlenie problemu 26.03.08, 12:11
        www.gazetapowiatowa.pl/index.php?id=art&base=169&usr=&sn=&PHPSESSID=95174488db14ae6f5bee28d808332cb9
        mam nadzieję, że linka zadziała.

znam troje dzieci, których nie przyjęto do wybranego przedszkola mimo tego, że
        faktycznie w Legionowie o niebo jest lepiej z miejscami niż w stolicy. są po
        prostu przedszkola "modne" i reszta.

osobiście zrobiłam mini-research wydzwaniałam do kilku i pytałam czy były w
        zeszłym roku odrzucane podania. w "modnych" owszem, odrzucali.
        "nasze", czyli zwyczajnie najbliższe nie jest oblegane i brali jak leci.

nie robię tragedii, tak chciałam pogadać.
        • bronka29 Re: naświetlenie problemu 26.03.08, 12:37
          nas to czeka w przyszłym roku, o ile zechca przyjąc dziecko w wieku 2 i pół.
          Średnio mi się uśmiecha płacenie 800 za prywatne przedszkole
        • madziulec Re: naświetlenie problemu 26.03.08, 13:26
          Problem istnieje, to fakt.
          I nie trzeba go ukrywac.

Ale tez nie ulega watpliwosi, ze sa placowki modne, jak chocby
          placowka na Kwiatowej, nawet z racji tego, ze grupy sa tam mniejsze.
          Ja mysle, ze niedlugo zaczna byc modne inne przedszkola: te, ktore
          sa dluzej czynne. Bo nei podejrzewam rodzicow o swoisty masochizm i
          chec podwojnego placenia za przedszkole i za nianke, ktora potem
          odbierze dziecie z przedszkola do godziny 17.
        • marggo Re: naświetlenie problemu 28.03.08, 22:53
          A które są "modne"?

• na_pustyni Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 25.03.08, 14:29
      Ja myślę, że to matki same podkręcają atmosferę pisząc, że nie ma miejsc, itp.
      Może w Warszawie, ale na pewno nie w Legionowie. Ja zapisuję 2.5-latkę i jak na
      razie nie zaprzątam tym sobie specjalnie głowy - 1 kwietnia pójdę do
      przedszkola, wezmę druk, wypełnię i zaniosę z powrotem.
      pozdrawiam
      • iwciab Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 26.03.08, 13:27
        do przedszkola 12 ( czyli tam gdzie składamy podanie ) w tamtym roku nie
        dostało sie 150 dzieci, wiec nie powiedziałabym ze to mamy nakręcają problem
      • kejcior Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 26.03.08, 19:33
        Mozecie powiedzieć, gdzie znajdują się te mniej oblegane
        przedszkola? W ubiegłym roku zapisałam mojego trzylatka do dwóch
        przedszkoli na Piaskach, ale niestety nie dostał się do żadnego z
        nich. W tym roku synek ma już 4 lata i obawiam się, że bedzie mu
        jeszcze trudniej się dostać, więc juz zaczełam tracić nadzieję, że
        tym razem zostanie przyjęty :-(
        Mam tez drugiego synka, który w styczniu skończył dwa lata, czy są
        jakieś szanse, aby został przyjęty do państwowego przedszkola?
        • madziulec Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 26.03.08, 20:38
          Moje dziecko bez problemu dostalo sie do przedszkola nr 11, Piski wlasnie. Tam
          pani kierownik powiedziala, ze zarowno jej przedszkole nie jest oblegane, jak i
          pobliskie (nie wiem gdzie jest w okolicy drugie).

Jesli dziekco konczy 2 lata to nie podlega przedszkolu. Podlega gdy skonczy 3
          lata. To jest ten problem.
          • kejcior Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 26.03.08, 21:29
            Być może nie ma problemu z przyjęciem dziecka, którego oboje rodzice
            pracują. Ja nie pracuję, bo mam młodszego synka, który jest jeszcze
            za mały na przedszkole. Zresztą jak mam iść do pracy, skoro moje
            dzieci nie sa przyjęte do przedszkola, bo ja nie pracuję? :-(
            • madziulec Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 26.03.08, 21:52
              Nie wiem jak jest gdy sa oboje rodzice.
              Moje dziecko wychowuje sie bez 1-go rodzice i nie zostalo przyjete do zlobka, o
              czym pisalam w innym watku.
              Ja pracuje caly czas.
              Do tego mam niepelnosprawne dziecko,a le z racji tego, ze jedyne integracyjne
              przedszkole jest czynne do 17 to moje dziecko nei ma szans tam chodzic, mimo, ze
              tam powinno.

Tez nie widze sprawiedliwosci
            • rukolka Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 04.04.08, 19:34
              W większości przedszkoli podstawowym kryterium przyjęcia dziecka do przedszkola
              jest to, by oboje rodzice pracowali.
              • madziulec Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 04.04.08, 20:24
                A myslisz, ze to zle kryterium????
                • onion68 Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 16.04.08, 12:48
                  Tak, złe, bo przedszkole to nie przechowalnia, tylko element systemu edukacji.
                  Dodam, że szczęśliwie już mnie ten problem nie dotyczy, ale denerwuje mnie nieco
                  takie podejście.
          • bakula12 Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 31.03.08, 11:27
            "> Jesli dziekco konczy 2 lata to nie podlega przedszkolu. Podlega
            gdy skonczy 3
            > lata. To jest ten problem."

Moje dziecko chodzi do przedszkola nr 3 na Piaskach do grupy
            połączonej z trzy - czterolatków (grupa dzieci z odwołań do
            Prezydenta) i ostatnio dowiedziałam się, że mają w grupie 2,5 latka
            więc myślę że wystarczy mieć jakieś wejście żeby przepchnąć 2-latka,
            ot cóż Polska szara rzeczywistość...
    • uwaga_tramwaj Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 01.04.08, 15:06
      sytuacja wygląda tak sobie. o 14 w wybranym przez nas przedszkolu złożonych
      podań w grupie 3-latków było 18. grupa jest 25 osobowa. eh..
      • mamazlegionowa Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 02.04.08, 00:34
        No ładnie. ja dopiero w piatek ide zapisać moja młodzież, wczesniej
        kończe pracę. Ciekawe ile osób startuje do mojego przedszkola :(
        • mamazlegionowa Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 06.04.08, 11:47
          I pytanko. Można zapisywac do 1 przedszkola?? Na moim wniosku nie ma
          miejsca na przedszkola "rezerwowe". Czy jakbym chciała próbowac
          zapisac mała do 3 przedszkoli to mogę? Mam wszedzie składac wnioski?
          • niespodziewanka Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 06.04.08, 14:00
            Z tego co mnie jest wiadome to jeżeli złoży się do więcej niż jednego
            przedszkola to można być zdyskwalfikowanym do wszystkich przedszkoli.
            • bronka29 Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 06.04.08, 14:28
              tak ja tez o tym słyszałam. Przedszkola to sprawdzają między sobą
            • uwaga_tramwaj Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 07.04.08, 22:01
              rozmawiałam z Lady Inspektor w wydziale edukacji - dyrektorzy przedszkoli mają
              rzekomo zebrać się i wykluczyć duble.
              • mamazlegionowa Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.04.08, 20:02
                Ja brałam wniosek w pierwszy piątek kwietnia to w moim przedszkolu
                było kilka wniosków. My możemy składac wniosek tylko do 1
                przedszkola a w Wwie można wpisac kilka rezerwowych. :(
                • madziulec Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.04.08, 21:25
                  Zamelduj sie w Warszawie.

W kazdej gminie w Warszawie masz iles przedszkoli.
                  Przepraszam za takie stwierdzenie, ale nikt nikogo na sile nie trzyma w Legionowie.
                  • uwaga_tramwaj Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 13.04.08, 19:12
                    Także uważam, że powinna być opcja przedszkola drugiego wyboru.

W Legionowie.
                  • mamazlegionowa Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 16.04.08, 00:10
                    madziulec dziękuję Ci za przemiła i rzeczową odpowiedź. Szkoda
                    gadać...

• madziulec Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 16.04.08, 07:31
                      Bo masz pretensje, ze mieszkasz w Legionowie i ze dziecko nie moze dostac sie do
                      przedzskola.

Tymczasem... w Warszawie nie jest lepiej. Ba!! jest gorzej. Ludzi wiecej, bo
                      wiekszosc wcale nie zameldowana, a wlasnie melduja dziekco na czarno byle tylko
                      uzyskac miejsce dla dziecka, ktore powinno sie dostac do przedszkola.

Podziekuj nawet nie wiem komu. Moze trzeba wprowadzic zakaz pracy i mieszkanaia
                      dla ludzi ktorzy nie maja meldunku w Warszawie.
                      Wtedy.. wiesz ile kasy przybedzie? Bo samochody szybciutko zostana
                      przerejestrowane (OC!!! - w innych miastach wyzsze dlatego jezdza na
                      przedziwnych tablicach), ludzie zaczna placic podatki tutaj, iwec moze zbuduja
                      wszystkim nam wiecej przedszkoli, zlobkow (bo bedzie z czego.

To tylko znajomosc ekonomii lokalnej. Z pustego to i Salomon nie naleje. I
                      dlatego wszyscy sa tak dumnie, ze np jakas gmina sadecka sie ladnie rozwija.. Bo
                      dlaczego ma sie nie rozwijac?? Podatki leca ladnie, a.. wydatki male, bo ludzi
                      nie ma.
                      • uwaga_tramwaj Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 16.04.08, 11:54
                        rozliczać się należy z US w miejscu zamieszkania, nie zameldowania.
                        wystarczyłoby egzekwować przepis.

madziulec, uśmiechnij się raz i spójrz jaka wiosna!
                        • madziulec Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 16.04.08, 12:16
                          Wiosna jest cudowna i przynajmniej jest jedna wiadomosc na forum,
                          ktora mnei cieszy - autobus ;)
                          Ale od razu znow dostajemy po tylku, bo robia nam dobrze od
                          poneidzialku do piatku.
                          W weekendy mamy siedziec w domu, bo autobus chodzic nei bedzie.
                          Z osiedla z malym dzieckiem najblizej mam do 731... Daaaleko ;(
                      • mamazlegionowa Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 16.04.08, 22:32
                        Madziulec, twoja nadinterpretacja mnie przerasta. napisałam tylko że
                        brak mi opcji rezerwowego przedszkola jaka jest w Wwie...

Cóz jak młoda się nie dostanie, trudno. Uwierz mi nie wyprowadze się
                        z tego powodu... :P

Wiosna idzie, słoneczko świeci i jest fajnie :)
                        • bbkk Ta możliwość 17.04.08, 09:55
                          pojawiła się dopiero w tegorocznej rekruktacji która mimo wszystko pozostawia
                          wiele do życzenia ...
              • ania_szwarc Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 13.04.08, 18:24
                nawet nie rzekomo tylko rzeczywiście tak ma byc...
                a tu informacja na temat rekrutacji do przedszkoli:
                www.bip.legionowo.pl/?id=10113
                • ania_szwarc Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 13.04.08, 18:30
                  sorry, powyżej miało byc z cytowaniem tekstu dotyczącego podwójnego
                  zapisywania..
                • mamazlegionowa Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 16.04.08, 00:13
                  dzięki za link :)
    • uwaga_tramwaj Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.05.08, 10:05
      Oczywiście się małolat nie dostał, 50% wniosków odwalono.

Gratuluję dzieciom przyjętym:)
      • madziulec Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.05.08, 10:20
        Gdzie skladalas?
        • uwaga_tramwaj Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.05.08, 10:57
          w "10", na Broniewskiego.
          • niespodziewanka Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.05.08, 13:39
            Ja składałam do "5" i młoda też się nie dostała do trzylatków .
            26 dzieci przyjętych i 34 dzieci nieprzyjętych .
            • uwaga_tramwaj Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.05.08, 13:48
              a becikowe chociaż dostałaś?

ja się jeszcze nie załapałam:)

W pierwszym roku wypłat całorocznych, 2006 - ok. 613 mln zł poszło na becikowe.
              Becikowe przejedzone, przedszkoli ni ma.
            • kejcior Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.05.08, 15:01
              Składałam papiery do "3" na Piaskach. W grupie 4 latków przyjętych
              40 osób, ale oczywiście mój synek na liście nieprzyjętych, która
              liczyła około 10 osób. Czy to możliwe, aby grupa liczyła aż 40 osób?
              To chyba trochę za dużo? Czy w zwiazku z tym jest sens się odwoływać?
              • agao15 Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.05.08, 18:07
                czesc
                moja córka dostała się do 11 na Zegrzyńskiej
                oprócz tego składałam podania do dwóch innych
                pozdrawiam
                aga
                • mamazlegionowa Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.05.08, 18:16
                  Przecież składanie papierów do kilku przedszkoli mialo kończyć sie
                  dyskwalifikacją. Czyli jak zwykle byłam naiwna...

Składałam papiery do 9, moja córeczka nie została przyjęta :(
                  • uwaga_tramwaj Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.05.08, 20:03
                    Dziwnym trafem dostały się znajome dzieci, których a to babcia pracuje w
                    przedszkolu, albo mama zna dobrze dyrektorkę. a podobno komisja niezależna była.

Nienawidzę klimatów okołokorupcyjnych, załatwiania i "znajomości". Uciekam do
                    prywatnego przedszkola, nie chce się denerwować. Energię zaoszczędzoną
                    spożytkuję zarabiając na czesne.
                    • bronka29 Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 12.05.08, 23:39
                      mnie to czeka za dwa lata i już na samą myśli ściska mnie w żołądku
                      • madziulec Ciekawostek ciag dalszy ;) 14.05.08, 10:53
                        W dniu wczorajszym zadzownilam do przedszkola na Kwiatowej.
                        Chcialam przepisac dziecko (niepelnosprawne) z normalnego
                        przedszkola do integracyjnego.
                        Jest to niemozliwe.

Pani Dyrektor, z ktora rozmawialam stwierdzila, ze w Legionowie nie
                        jest mozliwe skaldanie podan do kilku placowe przedszkolnych na raz,
                        bo oni wiedza kto gdzie sklada.
                        Paranoja ;) Jak widac nie jest to prawda.
                        • mamazlegionowa Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 14.06.08, 11:48
                          w Miejscowej wyczytałam, że w Legionowie 160osób złożyło odwołania i
                          80 rozpatrzono pozytywnie. A oficjalne wyniki 30.06...
                          Rozumiem, że wcześniej nie da się wywiesić wyników :(

Składałam odwołanie i jestem żywo zainteresowana wynikami
                          • niespodziewanka Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 14.06.08, 13:50
                            No nie da bo dla 80 dzieci znajdą już miejsca , ale nie napisali że wiadomo już
                            dla których dzieci będą te miejsca.
                            • bronka29 Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 14.06.08, 22:40
                              Dziewczyny to jakaś paranoja, ja tu czegoś nie rozumiem, co rozciągneły się te
                              przedszkola czy jak? nagle znalazło się jednak 80 miejsc, których by nie było
                              gdyby się rodzice nie odwołali??? nic z tego nie kumam
                        • e-legionowo Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 15.06.08, 09:54
                          Madziulec masz racje, nie mozna przepisac dziecka bo kazda placowka dysponuje
                          jakas iloscia miejsc dla dzieci, i jakby w/g Ciebie wygladala sytuacja ze
                          rodzice skladaja karty tam gdzie jest mala ilosc chetnych i 1 wrzesnia chca zeby
                          przeniesiono ich dzieci do wybranego przedszkola, i nie ma znaczenia czy jest to
                          dziecko pelnosprawne czy niepelnosprawne.

Gratuluje agao15 tego "cwaniactwa" i chwalenia sie publicznie, bedzie jeszcze
                          wiekszy rygor w przyszlym roku, tak jak w tym zostalo przywrocone obowiazkowe
                          stemplowanie pieczatkami w zakladach pracy. Wlasnie z tego powodu ze w
                          poprzednich latach zdarzali sie rodzice falszujacy karty i wpisujacy ze oboje
                          rodzice pracuja, a potem na podworku przy piaskownicy chwalili sie innym jacy to
                          sa cwani. A okazywalo sie ze wsrod slyszacych to osob byly osoby ktorych karty
                          dzieci byly odrzucane mimo ze oni obydwoje naprawde pracuja i byly skargi do
                          prezydenta wiec teraz trzeba latac za stempelkami.

Madziulec weryfikacja kart pod katem dublowania kart w roznych przedszkolach
                          jest faktem, dyrektorki maja wspolne spotkanie po komisjach w swoich
                          przedszkolach i leci weryfikacja "dubletow", do sprawdzenia jest kilkaset kart
                          wiec zdarzaja sie niestety takie "kwiatki" jak agao15, nikt nie jest nieomylny.
                          Weryfikacja "dubletow" jest po to zeby nie bylo tak jak pare lat temu ze rodzic
                          sklada karty do kilku placowek, zostaje przyjety do kilku a potem sobie wybiera
                          ktore mu bardziej pasuje. A potem sie okazuje ze przez takie cwaniactwo kilkoro
                          innych dzieci sie nie dostawalo.

Co do przyjmowania w pierwszej kolejnosci znajomych/rodziny, Polacy przoduja w
                          oczernianiu innych to typowe zachowanie, uwaga_tramwaj masz na to dowody czy
                          tylko slyszalas od sasiadki/kolezanki ?
                          A skad wiesz ze wnuczek tej babci pracujacej w przedszkolu nie spelnial wymagan
                          przyjecia do przedszkola ?
                          Troche dystansu ...

Jak ktos uważa ze karta jego dziecka powinna byc zakwalifikowana, to wystarczy
                          napisac odwolanie.
                          Specjalnie jest mala pula miejsc przeznaczonych na odwolania, stad sie wzielo 80
                          miejsc dzielac przez ilosc 12 placowek wychodzi prawie 7 miejsc "zapasowych".

... i zawsze sie znajdzie jakis znajomy królika, ktory sie spoznil z karta i
                          trzeba jakos go "upchnac" ale te "sugestie" juz wplywaja z poza przedszkola ...
                          • uwaga_tramwaj Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 16.06.08, 16:55
                            > Co do przyjmowania w pierwszej kolejnosci znajomych/rodziny,
                            Polacy przoduja w
                            > oczernianiu innych to typowe zachowanie, uwaga_tramwaj masz na to
                            dowody czy
                            > tylko slyszalas od sasiadki/kolezanki ?
                            > A skad wiesz ze wnuczek tej babci pracujacej w przedszkolu nie
                            spelnial wymagan
                            > przyjecia do przedszkola ?
                            > Troche dystansu ...

dystansu wobec czego? wobec faktu, że dwa identyczne podania
                            podrzucane są niby w górę i na chybił trafił w rękę wpada zawsze
                            ktoś znajomy? dlaczego w takim razie nazwiska kandydatów nie są
                            utajnione?

chodzi mi o JASNE kryteria kwalifikacji. dzwoniłam do wydziału
                            edukacji i usłyszałam, że "w komisji proszę panią, są też rodzice i
                            oni wiedzą kto powinien do przedszkola się dostać, każda sytuacja
                            jest inna". Co o mnie i mojej sytuacji i potrzebach wie komisja?
                            Jeśli nie zna mojego nazwiska, a zna inne jasne jest kogo
                            zakwalifikuje (zakładając identyczną sytuację wg. podania o
                            przyjęcie).

podania powinny być kodowane, to po pierwsze.
                            kryteria powinny być jasne, to po drugie.
                            • na_pustyni Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 08:49
                              popieram!
                            • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 10:36
                              Kryteria sa takie mniej wiecej:
                              - przyjmowane sa dzieci samotnych rodzicow
                              - przyjmowane sa kolejne dzieci w rodzinei (czyli 2-gie, tzrecie, o ile pierwsze
                              chodzi do przedszkola).
                              - przyjmowane sa dzieci rodzicow, o ile oboje pracuja

To tyle co wiem.
                              Jesli znasz inne kryteria - napisz.
                              • uwaga_tramwaj Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 11:38
                                kryteria muszą być, jeśli miejsc jest mniej niż dzieci. ale są niejasne!
                                jeśli zostaje 2x podań spełniających kryteria w takim samym stopniu, a miejsc
                                jest x - niech mnie ktoś oświeci w jaki sposób komisja "wie" kto powinien dostać
                                miejsce, a kto nie.
                                powinno być kodowanie nazwisk i publiczne losowanie podań.
                                • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 11:43
                                  No dobrze.

A dlaczego losowanie a nie kryterium dochodowe??? Przeciez przedszkole panstwowe
                                  powinno byc forma "wsparcia" dla rodzin z mniejszym dochodem..
                                  Tak wiec - jesli popieramy samodzielne matki, rodziny wielodzietne, to
                                  popierajmy tez rodziny z dochotem X.
                                  Jesli ktos ma wysoki dochod tzn,. stac go na przedszkole prywatne (a wierz mi,
                                  jest takich osob sporo).
                                  • uwaga_tramwaj Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 12:20
                                    Gdyby to zależało ode mnie zostawiłabym tylko kryterium dochodowe.

Moja szefowa kupuje domy w monako, ma nianię i gosposię i chyba dalekie od
                                    sprawiedliwości społecznej byłoby preferowanie jej dziecka w kolejce do
                                    przedszkola państwowego - a jest samotną matką.

I uwierz mi, jest takich matek sporo.

Cała reszta niech będzie losowana.
                                    • ordakowska Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 12:51
                                      Przecież nie można człowieka "karać" za to, że więcej zarabia. Przedszkola
                                      publiczne, przynajmniej te w Legionowie, są o wiele lepsze od prywatnych.
                                      Dlaczego różnicować dzieci z powodu zasobności portfela ich rodziców. Kryteria
                                      przyjęć do przedszkoli są jasne, określone zarządzeniem Prezydenta Miasta. Inną
                                      sprawa jest to, że w związku z coraz większym zapotrzebowaniem na opiekę
                                      przedszkolną należałoby pomyśleć o rozwoju sieci tego typu placówek. Jeśli
                                      Legionowo ma być przyjazne swoim mieszkańcom, to musi myśleć o tych najmłodszych.
                                      • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 13:05
                                        Ja nei wiem czy przedszkola prywatne sa gorsze od publicznych.
                                        Sa inne i podlegaja innym przepisowm, o czym zreszta kiedys tu pisalam. Moga byc
                                        tez problemy z przepisami dotyczacymi samych pomieszczen itp.

Czy roznicowac dzieci z powodu zasobnosci portfela?
                                        Problem polega na tym, ze sa dzieci z rodzin niezbyt zasobnych, ktore nei
                                        dostaja sie do pzredszkola, a sa takei z rodzin bogatych, ktore sie dostaly, a
                                        spokojnei moga sobie pozwolic na przedszkole prywatne. Te z niezamoznych za nic
                                        na taki luksus sobie nie pozwola.

Dopoki nei ma miejsc wystarczajaco - jakies kryteria musza byc.
                                        Co do robudowywania sieci..
                                        Kiedys przedszkoli i szkol bylo wiecej.
                                        Potem nadszedl niz demograficzny i okazalo sie, ze placowki te swieca pustkami.
                                        Teraz te inwestycje moga rowniez okazac sie chybione... Tego nie wie nikt.
                                        • ordakowska Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 13:30
                                          Trochę z tej wypowiedzi wieje peerelem. Wysokość zarobków to bardzo prywatna
                                          sprawa i w sytuacji, kiedy ktoś nie stara się np. o pomoc z opieki społecznej
                                          nie bardzo widzę potrzebę ani możliwość weryfikowania portfela. Z kolei
                                          zainteresowanie przedszkolami nie zależy wyłącznie od demografii, ale także od
                                          tego, jak zmieniła się struktura społeczna - rodzice i dziadkowie pracują,
                                          przedszkola uczą więcej niż opiekunki, itp. Publiczne przedszkola finansowane są
                                          z podatków wszystkich mieszkańców danej gminy i opłat wnoszonych przez rodziców.
                                          Poza tym kto miałby określać ów próg zamożności od którego gmina przyjmowałaby
                                          do przedszkoli publicznych?
                                        • mamazuczka2006 madziulec, jesteś śmieszna 18.06.08, 14:42
                                          Nagle twierdzisz, że prywatne przedszkola nie są gorsze od państwowych????
                                          Po tym jak na tym właśnie forum z zasady jedziesz po każdym prywatnym przedszkolu czy żłobku i torpedujesz każdą prywatną inicjatywę w tej branży??? I po tym jak na każdym kroku dowodzisz wyższości placówek państwowych nad prywatnymi nastawionymi wyłącznie na zysk i wykorzystywanie naszych dzieci????

Jesteś tak pokrętna i żenująca, że smutno się Ciebie czyta.

No i jak zwykle wieje komuną, ale do tego masz prawo, jako że w wolnym kraju żyjemy.

Jeśli kryterium dochodowe przy przyznawaniu miejsca w przedszkolu to tylko w drugą stronę - tak się przypadkowo składa, że to właśnie ci rodzice, którzy więcej zarabiają, finansują swoimi podatkami publiczne placówki. Więc z jakiej racji nie mają korzystać z tego, za co płacą, tylko być dodatkowo karani za swój własny wkład w dobra publiczne i odcinani od lepszej formy edukacji, jaką są państwowe przedszkola? Komuna to promowanie nieróbstwa i dyskryminacja tych, którzy ciężko pracują, a w przeszłości również ciężką pracą inwestowali w swoje przygotowanie do pracy czyli edukację. A skutki i uroki gospodarek komunistycznych są znane nawet średnio rozgarniętym osobom.

Żeby była jasność - uważam, że kryterium dochodowe nie powinno być brane pod uwagę.
                                          • madziulec Mamazuczka, macierzynstwo nie odbiera inteligencji 18.06.08, 14:52
                                            Chociaz czytajac Twoje posty chcialoby sie powiedziec, ze jednak w tym
                                            zabobonie, ze podczas ciazy inteligencja matki dzielona jest na 2 osoby i nigdy
                                            do samej matki nei wraca jest jednak prawda...

Pamietasz moej posty?
                                            Chetnei Ci przypomne:
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=93&w=65395233&wv.x=2&a=69219381 - jakos
                                            nikt nei przyslal ANI JEDNEJ propozycji... takie jest zainteresowanie..
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=93&w=65395233&wv.x=2&a=68338669 -
                                            "Oczywiscie, ze popieram zalozenie prywatnego zloba na terenie Legionowa i sama
                                            nawet do tego namawialam ;) (jak zreszt azauwazylas, bo to ja napisalam ile
                                            dzieci sie nei dostalo)."

Na przyszlosc prosze Cie bardzo nie pisz slow, ktorych NIGDY nie wypowiedzialam,
                                            bo jest to zenujace.

Tak przy okazji najbardziej bawi mnie to, ze wiekszosc nowobogackich legionowian
                                            wcale eni jest zameldowanych w Legionwoie. Wiec moze wlaozymy miedzy bajki te
                                            opowiesci o finansowaniu tych przedszkoli????
                                            (ciekawie szczegolnei wygladaja rejestracje ostatnio.. lubelskie, jakies
                                            lodzkie, jakies bialostockie... no ci to bardzo sie dokladaja do wspolnej
                                            legionowskiej kasy)
                                            • mamazuczka2006 Re: 18.06.08, 22:18
                                              Smutne jest to, że poza krytykowaniem wszelkich inicjatyw i zarażaniem większości wątków na tym forum swoim jadem, nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia, a jedynym argumentem wobec wytkniętych Ci sprzeczności w Twoich własnych wypowiedziach jest żenujący atak na inteligencję rozmówcy - niżej nie mogłaś upaść.

Zwłaszcza, że brak inteligencji jest ostatnią rzeczą, jaką można mi zarzucić na podstawie lektury moich postów.

Może wyciągnij wnioski z tego, że całe forum zignorowało Twoją analizę porównawczą placówek wychowawczych? Ze swoim podejściem do tej tematyki i do innych uczestników forum jakoś nie znajdujesz tu poklasku.

A ze swoją pogardą dla "nowobogackich" też daleko nie zajdziesz, choć przykre jest, że aż tak Ci w życiu nie wyszło, że musisz gardzić ludźmi, którym dobrze się powodzi.

A tak przy okazji - nie obnoś się tak tu na forum z tą swoją samotnością, bo współczucia tu nie znajdziesz, zyskać może na tym jedynie Twój były mąż, który - choć nieznany - jakoś tak wzbudza sympatię.
                                              Choć jedno tu właściwie znajdziesz - zrozumienie. Dla swojej samotności.

A swoją drogą różne ciekawe zjawiska występują w przyrodzie - samotne matki użalające się nad swoim ciężkim losem przy każdej możliwej okazji (i roszczące sobie z tego tytułu większe prawo do miejsca w przedszkolu), które zwalczają owsiki w swoim domu za pomocą zestawu dla 2 osób dorosłych + dziecko.

Może ujawniaj tu mniej informacji o swoim życiu prywatnym, a będziesz bardziej wiarygodna?

Cześć i bez odbioru - wyjątkowo dziś złamałam swoją zasadę niewypowiadania się w wątkach, które zatruwasz.
                                              • madziulec Re: 19.06.08, 07:25
                                                Forum lekcewazy kazda inicjatywew ;))
                                                Ostatnio zignorowalo inicjatywe Psychomaszyny utworzenia bazy lokali
                                                "zarciowych", wiec nie zalezy to od osoby, a po prostu "spolecznikow" z
                                                zalozenia tepimy ;)))

Pozdrawiam Cie, bo widze, ze chocbym na rzesach stanela to Ty i tak spogladasz
                                                an to, ze komunistyczne podejscie...
                                                Moze jeszcze tow Bolek zaraz sie znajdzie...
                                    • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 13:01
                                      No to zobacz, ja jestem matka samotnie wychowyjaca dziecko.
                                      Nie mam mozliwosci zrobienia tak, by ktos inny odebral czy przyprowadzil dziecko
                                      procz 2 dni odbierania, ktore wyznaczyl sad.
                                      Wychowuje je sama.
                                      zarabiam pewnie niezle. Na tyle niezle, by przeklraczac kryterium dochodowe 504
                                      zl, lapiace sie na pomoc spoleczna z OPS.
                                      Ale jednoczesnei nei na tyle, by z moich dochodow i alimentow bylo meni stac na
                                      oplacenie prywatnego przedszkola (nawet dlatego, ze do jakiegos momentu musialam
                                      osobno gotowac dla malego i osobno dla siebie co podrazalo koszty).

Patrzac na Twoje kryterium - moje dziecko nei mialoby szans.
                                      Na nianke stac by meni nei bylo. Uwierz, ze po oplaceniu roznych rzeczy zostaje
                                      nam wcale nie jakos fascynujaco duzo na zycie.
                                      • niespodziewanka Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 14:06
                                        Zawsze jest jakaś nie sprawiedliwość, spójrzmy na inny przykład , rodzina pełna
                                        , oboje rodzice pracują , ale kokosów nie mają i mają na utrzymaniu szóstkę
                                        dzieci i ich dziecko nie dostaje się do przedszkola, na prywatne ich nie stać i
                                        w ten oto sposób jedno z nich musi zrezygnować z pracy bo nie mają ani babci,
                                        ani dziadka ani nawet cioci która dzieckiem mogłaby się zająć i jak w takiej
                                        sytuacji utrzymać rodzinę ?? żeby nie zyskać miana rodziny patologicznej bo
                                        wielodzietnej ??
                                        Ja rozumiem , że matką samotnie wychowującym dziecko jest ciężko i potrzebne im
                                        wsparcie, ale dlaczego takie wsparcia nie udziela się rodziną wielodzietnym ?? w
                                        czym są gorsze od samotnych matek ??
                                        • bbkk rodziny wielodzietne też mają 'fory' 18.06.08, 14:18
                                          jeśli chodzi o przyjęcie do przedszkola
                                      • uwaga_tramwaj Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 14:11
                                        wiem, jesteś samotną matką, pisałaś o tym już chyba z 300 razy. nie chcę być
                                        niemiła, ale uwierz - nie ty jedna na świecie masz problemy.

w przeciwieństwie do ciebie staram się wymyślić kryteria sprawiedliwe dla
                                        wszystkich, nie tylko dla mnie samej.

znam małżeństwo bardzo biedne, ale niestety małżeństwo. nie mają szans na
                                        przedszkole, bo nikt nie patrzy na ich sytuację finansową kiedy stają do
                                        "konkursu" z jakąkolwiek, potrzebującą czy też nie, ale samotną matką.

ciebie z jedną pensją + alimenty nie stać na prywatne przedszkole. to cię
                                        kwalifikuje do państwowego przedszkola jeśli zastosować praktyczne kryterium
                                        finansowe. tak jak moich znajomych którzy są małżeństwem. nie stać ich na
                                        prywatne przedszkole, a za jedną pensję ledwo przeżyją.

jesteś w stanie to zrozumieć?
                                        • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 14:18
                                          Udziela sie wsparcia rodzinom wielodzietnym.
                                          Pisalam o tym w moim poscie:
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=93&w=77396150&wv.x=2&a=81029854
                                          Czytasz wiec neidokladnie i z tego wychodzi mamalyga.

PS. To, ze Twoi znajomi maja jedna pensje nei jest moja wina, Twoja tez nie...
                                          Ale.. za to Twoja znajoma siedzi w domu z dzieckiem.
                                          • bbkk Ale chyba problem jest gdzie indziej 18.06.08, 14:21
                                            w chwili obecnej nie ma kryterium finansowego
                                            i mowa jest o 'wybieraniu' wśród podań 'tego samego typu'
                                            • uwaga_tramwaj Re: Ale chyba problem jest gdzie indziej 18.06.08, 20:52
                                              bbkk napisała:

>mowa jest o 'wybieraniu' wśród podań 'tego samego typu'

tak tak i jeszcze raz tak! ktoś w końcu zrozumiał, jak miło:)
                                              • madziulec Re: Ale chyba problem jest gdzie indziej 18.06.08, 21:37
                                                Problem, ze nie ma podan "tego samego typu".
                                                Tak jak kazde dziecko jest inne, tak i sytuacja rodzinna kazdego dziecka jest inna.

Czy sytuacja mieszkaniowa, czy wlasnie dochodowa, czy zdrowotna....

Gratuluje niezrozumienia tematu i wrzucenia dzieci do jednego wora.
                                                • bbkk madziulcu - Ty nie rozumiesz 18.06.08, 22:52
                                                  mowa jest o tegorocznej rekrutacji w której nie było kryterium dochodu,miesiąca
                                                  urodzenia, odległości od przedszkola
                                                  dwoje pracujących rodziców - takie kryterium spełniło np.30 podań a miejsc było 15
                                                  i właśnie z nich proponowane było losowanie
                                                  • uwaga_tramwaj Re: madziulcu - Ty nie rozumiesz 18.06.08, 23:57
                                                    dokładnie tak, bbkk.
                                                    tłumaczenie, że "wie pani, komisja już tam wie komu trzeba przedszkola" to droga
                                                    do zjawisk na granicy załatwiania, żeby nie wspominać słowa "korupcja". nazwiska
                                                    są jawne, sytuacje podobne - stwarza to niebezpieczną sytuację wskazywania
                                                    palcem dzieci lepszych bez jasnych kryteriów.

procedura jest niebezpiecznie nieprecyzyjna.
                                                  • madziulec Mnie zaczyna fasccynowac ;))) 19.06.08, 07:33
                                                    Naprawde.

Wszyscy, jak jeden maz narzekaja. A to straz miejska zle robi, bo nei reaguje.
                                                    A to radiowoz zaparkowany - nic sie nie dzieje i nie interweniuja.
                                                    A to przedszkole - korupcja i z tego co wynika - panie piszace na forum znaja
                                                    nazwiska, kto sie dostal po znajomosci.

NIKT jednak nic nie robi. NIKT nigdzie nie zamierza interweniowac. NIKT nie ma
                                                    zamiaru poruszyc ziemi, by to zmienic.
                                                    Ilus rodzicow pokornie zapisuje dzieci do przedszkoli prywatnych, obciazajac
                                                    budzety domowe ponad miare i nadal nic.

Jak takie bezwolne owce.
                                                    A jaki argument przedstawiaja?? Bo moze mi cos zrobia...
                                                    Czy mamy spoleczenstwo tchorzy?> CZy caly czas bedziemy uczyc swoje dzieci, ze
                                                    nalezy przez zycie przeslizgiwac sie i tolerowac korupcje, lapowkarstwo i
                                                    spuszczac grzecznie glowke?? Bo tego uczymy dzieci??
                                                    Z tymi dziecmi to tak nei do konca, bo jednoczesnie niektorzy rodzice dzielnie
                                                    ucza swoje pociechy bic sie (tak, dokladnie, bic sie!!) o swoje w piaskownicy.

Szkoda, ze niektorzy rodzice zapominaja, ze mozna takze bic sie o swoje w
                                                    doroslym zyciu i oczywiscie 1 rodzic niewiele moze, ale juz grupa duzo.
                                                  • bbkk I tu się mylisz 19.06.08, 12:17
                                                    Dzięki moim namowom do odwoływania się (jak najbardziej słusznie) - dwójka
                                                    dzieci zostało przyjętych.
                                                    Mnie to czeka w przyszłym roku ;-)
                                                  • bbkk I jeszcze 19.06.08, 12:18
                                                    ostatnio dzwoniłam na 997
                                                    po 15 min oczekiwania - zrezygnowałam
                                                  • madziulec Re: madziulcu - Ty nie rozumiesz 19.06.08, 07:24
                                                    Pasjonujace ;)))
                                                    W "moim"przedszkolu lista 3-latkow.. 18 czy 19 dzieci...

Mnie to bardzo zadziwilo.
                                                    Ale widac lokalizacja przy ulicy nei za bardzo lezy i kazdy jak zwykle:
                                                    Olszankowa i Kwiatowa (bo modne..)
                                          • niespodziewanka Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 14:31
                                            Ale ja czytam dokładnie, nikt nie bierze pod uwagę, że różnica wieku między dziećmi jest na tyle duża że starsze do przedszkola już nie chodzą a młodsze miało właśnie iść a matki samotnie wychowujące bierze się zawsze pod uwagę.
                                            • bronka29 Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 14:57
                                              wg mnie to kwestia czasu, i dochody też będą brane pod uwagę, a co niech ci
                                              zarabiający powyzej średniej krajowej dostaną za swoje;-) paranoja; gdzies w
                                              Warszawie już w tym roku było to kretwrium
                                              • madziulec jak robia to inni: (kryteria) 18.06.08, 15:01
                                                www.przedszkole164.waw.pl/rodzice/rekrutacja/kryteria
                                                www.p38.pl/rekrutacja.htm - tu kryterium jest nawet odleglosc od miejsca
                                                zamieszkania i pracy rodzicow
                                                przedszkole116.ovh.org/viewpage.php?page_id=14
                                                Jedno z tych przedszkoli jest krakowskie, ale jako ciekawostke popatrzmy jak
                                                robia to inni
                                          • uwaga_tramwaj Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 20:51
                                            > Czytasz wiec neidokladnie i z tego wychodzi mamalyga.

pisałam o małżeństwie z problemami finansowymi, NIE o wielodzietnym. wyobraź
                                            sobie, że można mieć jedno dziecko i jednocześnie mieć problemy finansowe!
                                            niesamowite, co?
                                            chyba ty czytasz niedokładnie i z tego wychodzi co widać.

> PS. To, ze Twoi znajomi maja jedna pensje nei jest moja wina, Twoja tez nie...
                                            > Ale.. za to Twoja znajoma siedzi w domu z dzieckiem.

mają jedną pensję, bo nie stać ich na prywatne przedszkole i moja znajoma MUSI
                                            być w domu z dzieckiem i zastanawiać się z czego zrobić temu dziecku obiad.
                                            luksus średni, nie uważasz?
                                            • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 21:36
                                              > mają jedną pensję, bo nie stać ich na prywatne przedszkole i moja znajoma MUSI
                                              > być w domu z dzieckiem i zastanawiać się z czego zrobić temu dziecku obiad.
                                              > luksus średni, nie uważasz?

Dosc ciekawy tok myslenia.
                                              Ja wychodze z innego. Jest jedna pensja wiec ludzi nie stac na to, na tamto na owo.
                                              Ludzie nie ida do pracy z wielu powodow. Roznych. nie znam motywacji Twojej
                                              znajomej.

Ale nie mysle, ze nie jest motywacja nie pojscia do pracy bo nei stac ich an
                                              prywatne przedszkole. To dosc ciekawe wyjasnienie...
                                              • uwaga_tramwaj Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 18.06.08, 23:53
                                                > Ale nie mysle, ze nie jest motywacja nie pojscia do pracy bo nei stac ich an
                                                > prywatne przedszkole. To dosc ciekawe wyjasnienie...

pewnie. niech idą do pracy oboje, a dziecko które NIE DOSTAłO SIę do
                                                państwowego, duuuużo tańszego niż prywatne przedszkola ugotuje w tym czasie obiad.

państwowe przedszkole zapewniłoby opiekę nad dzieckiem tych ludzi, tak jak
                                                zapewnia opiekę nad twoim dzieckiem kiedy ty pracujesz. dzięki temu twoje
                                                dziecko ma co jeść.

dalej nie rozumiesz?
                                                • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 19.06.08, 07:28
                                                  Tak. Dalej nei rozumiem.
                                                  Gdy bylam w trakcie rozmow nt. zlobka (panstwowego, bo jedynego w Legionowie)
                                                  nie mialam pracy.
                                                  Poszlam do kierowniczki przedszkola i wyjasnilam jaka jest sytuacja.
                                                  Ze ide do pracy, bo musze, bo finanse zmuszaja.

Jesli Twoich znajomych na taka rozmowe nie stac (psychicznie) to nigdy nie
                                                  zapisza dziecka do przedszkola.
                                                  • uwaga_tramwaj Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 19.06.08, 21:10
                                                    > Jesli Twoich znajomych na taka rozmowe nie stac (psychicznie) to nigdy nie
                                                    > zapisza dziecka do przedszkola.

jeśli uważasz, że taki stan rzeczy jest prawidłowy i tak powinna wyglądać
                                                    rekrutacja - nie mamy o czym rozmawiać.
                                                  • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 20.06.08, 07:41
                                                    Znow wyciagasz wnioski bez sensu.
                                                    Nie tak powinna wygladac rekrutacja, ale rekrutacja to nie matura, gdzie kazdy
                                                    pisze beletrystyke jak wyglada jego sytuacja rodzinna.
                                                    I tak - Twoi znajomi odpadaja w przedbiegach, bo matka dzieci nie pracuje
                                                    (dziecka?) co oznacza, ze przedszkole jest niepotrzebne.

Masz dzieci, widzialas kwestionariusz, na beletrytyke i wyjasnienia nie ma tam
                                                    miejsca.
                                                    ZReszta mysle, ze nawet gdyby ktos ja tam staral sie wepchnac to i tak nie
                                                    mialby gdzie ;(
                                                    Wyobraz sobie teraz dodatek: opisz sytuacje rodzinna.
                                                    Realnie powiem Ci tak (i to jest juz kwestia spoleczenstwa) wiekszosc pisalaby
                                                    epistoly, albo by w ogole nie wiedziala co na ten temat napisac.

Tak wiec - jesli sytuacja jest naprawde nietypowa, czy wymaga wyjasnienia to
                                                    nierzadko latwiej jest isc do przedszkola, wyjasnic wlasnymi slowami i poprosic
                                                    o zaznaczenie tego.
                                                    Komisja to tylko ludzie i naprawde sa to ludzie, ktorzy sa po to, by pomagac, a
                                                    nie kurat przeszkadzac takim, jak Twoi znajomi...
                                                  • mamazlegionowa Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 20.06.08, 11:37
                                                    Generalnie dalej nie rozumiem zasad rekrutacji...
                                                    Załózmy taka sytuację:
                                                    - w przedszkolu jest 25miejsc w grupie 3-latków
                                                    jest 75 wniosków
                                                    - w pierwszej kolejności przyjete sa dzieci samotnych matek np 5
                                                    wniosków
                                                    -potem dzieci których rodzeństwo chodzi do przedszkola, załózmy 10
                                                    wniosków
                                                    -zostaje 10 miejsc i 60 wniosków z czego powiedzmy 50 wniosków
                                                    spełnia warunek że oboje rodzice pracują
                                                    W jaki sposób rozdzielane jest te 10 miejsc???
                                                    (Liczby są wyssane z palca w celu wykazania problemu)

Nie znam odpowiedzi na to pytanie. Jak wybrać 10 osób z 60 skoro we
                                                    wnioskach nie ma nic poza adresem zamieszkania, wiekiem dziecka i
                                                    potwierdzeniem zatrudnienia.
                                                    Słysząłam plotkę że w okresie rekrutacji wzrasta liczba samotnych
                                                    matek bo przedskole nie jest w stanie sprawdzić stanu faktycznego.
                                                    Nie wiem ile w tym prawdy. I później tatusiowie przychodzą po dzieci
                                                    samotnych matek. Absurd...

Madziulec, najpierw poniewierasz przedszkolami prywatnymi teraz
                                                    uważasz że wcale nie są gorsze. Najpierw każesz mi się przeprowadzać
                                                    do WWy bo wskazałąm jak wygląda rekrutacja w Wwie a teraz sama
                                                    wskazujesz inne niż w L-wie zasady rekrutacji. O wycieczkach
                                                    osobistych nie mówię nic...

Pisałam odwołanie, mam czekac do 30.06 na wyrok. Myślę nad
                                                    przedszkolem prywatnym jako alternatywą. Co prawda mam przedszkole
                                                    państwowe przez ulicę i moja córka pyta mnie często jakie dzieci
                                                    chodzą do tego przedszkola? Chciałabym jej powiedzieć, że każde
                                                    dziecko ma szansę chodzić do przedszkola ale nie mogę kłamać
                                                  • uwaga_tramwaj Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 20.06.08, 12:18
                                                    mamozlegionowa - rozumiem cię i też buntuję się przeciwko tym "zasadom". żadna
                                                    komisja na podstawie podania nie powinna być władna decydować które dziecko jest
                                                    lepsze podczas gdy spełniają identyczne kryteria. widać kryteria są
                                                    niewystarczające.
                                                    jeśli nie da się wprowadzić dodatkowych, szczegółowych, POWSZECHNYCH kryteriów -
                                                    losowanie kodowanych, identycznych zgłoszeń to dobry pomysł.

każdemu, kto płaci podatki należy się jasna procedura rekrutacji od początku do
                                                    końca.
                                                  • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 20.06.08, 12:58
                                                    W przedszkolach nie jest tak, ze rosnie liczba samodzielnych matek.
                                                    Jako samodzielna matka musialam sie wykazac odpowiednimi dokumentami na to
                                                    (wyrok alimentacyjny! - tu wybacz, ale jesli ktos sciemnia to albo podaje ojca
                                                    dziecka o kase albo nei jest samodzielna matka - woz albo przewoz).

Co do pokazywania przedszkola...
                                                    NIe wiem... Moje dziecko jakos nie bylo "naklaniane" i "inwigilowane" co do
                                                    przedszkola, wiec eni wiem jak to wyglada.
                                                    Powiem Ci jeszcze, ze i panstwowe tez nie jest super sprawa. Ostatnia
                                                    "rewelacja" jest, ze gwiazdki w dzien chodza spac do Pana Jezusa a w nocy
                                                    wracaja na niebo i swieca. Kopernik sie w grobie przeraca.. A mnie szlag trafia...
                                                  • w.iwo Re: ... 21.06.08, 14:04
                                                    mimo tego, jak różne macie poglądy -
                                                    podstawowy problem to brak miejsc w przedszkolach !!!
                                                    może mamy z Legionowa napiszą list otwarty, spróbują powalczyć o zmianę na
                                                    lepsze, o nowe przedszkola, zjednoczą się i pokażą jak duży jest to problem...
                                                    Legionowo rośnie, ludzi przybywa i sądzę, że problem będzie narastał ;o(
                                                    są różne drogi postępowania, ale z doświadczenia wiem, że "jak nie pukasz to Ci
                                                    nie otworzą"...
                                                    pozdrawiam

-------------------------------------------------------------------
                                                  • mamazlegionowa Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 22.06.08, 08:21
                                                    widze że do mnie pijesz madziulec...

Moje dziecko nie było ani nakłaniane ani inwigilowane (nie bardzo
                                                    wiem czy rozumiesz to słowo ;) ). Nikt nie chodził i nie mówił że tu
                                                    bedziesz dziecko chodziła do przedszkola. Ale ponieważ mieszkamy
                                                    naprzeciw, kilkanaście razy dziennie przechodzimy obok młoda wie, że
                                                    to przedszkole. I ponieważ chce chodzić do przedszkola mówi na
                                                    nie "moje przedszkole" chociaż nie jest jej :(. Moja córka jest
                                                    rozwinięta społecznie i nie musze jej do przedszkola namawiać. Może
                                                    inne dzieci mają inaczej, nie wiem.
                                                    Ale nie powiem dawno się tak nie uśmiałam :)
                                                  • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 22.06.08, 08:39
                                                    W poprzednim miejscu zamieszkania mielismy naprzeciwko szpital.

Czy tak samo mowilabys i pokazywalabys szpital?? Nie. A przeciez Twoje dziecko
                                                    jest rozwiniete spolecznie. Dodam, ze moje dziecko przechodzilo codziennie obok
                                                    chlodni na zwloki... Aha. Zeby nie bylo - do szpitala wchodzilo bardzo duzo
                                                    osob, wiec mozna porownac to z ruchem osob idacych do przedszkola, choc napewno
                                                    jest wiekszy.
                                                    I dlatego uwazam, ze to kwestia wlasnie tego co rodzice mowia dzieciom ;)

Jesli mowilas: tu chodza dzieci, bardzo milo sie bawia, swietnie spedzaja czas,
                                                    jest naprawde wspaniale to dziekco sie nastawia.
                                                    Jesli tego eni rozumiesz - poczytaj troche o psychologii dzieciecej, bo widac
                                                    nic a nic nie wiesz.
                                                  • mamazlegionowa Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 26.06.08, 18:29
                                                    Madziulec moje dziecko chodziło wcześniej do Wioski Smerfów,
                                                    do "przedszkola" wic ma juz doświadczenie. I nie opowiadałam
                                                    historii jak to sie dzieci bawią itp. Po prostu spytała kiedyś czy
                                                    tu jest przedszkole. Jak powiedziałam Tak to powiedziała, że to jest
                                                    jej przedszkole i ona będzie tu chodzić. Dziecko ma juz umiejętnośc
                                                    kojarzenia faktów.

Dalej Ciebie nie rozumiem, chyba sięgnę po odpowiednią literaturę ;)

Dziś dostałam list z PM9, że niestety do PM9 jej nie przyjmą ale
                                                    młoda została zakwalifikowana do PM10. Cieszę się że złożyłam
                                                    odwołanie :D

Jakie są opinie o PM10?
                                                  • madziulec Re: Ciekawostek ciag dalszy ;) 26.06.08, 19:14
                                                    o wlasnie ;)

Sama widzisz co jej powiedzialas. "Jak powiedziałam Tak to powiedziała, że to jest
                                                    > jej przedszkole i ona będzie tu chodzić."

Co tu dziecko ma kojarzyc? NIC. Ty podajesz jej wiadomosc na tacy. Dziwisz sie,
                                                    ze dziecko chce do tego wlasnie przedszkola. Ja nie ;) Tez bym sie na miejscu
                                                    dziecka upierala.
                • e-legionowo Re: Zapisy do przedszkoli!! Coming out. 21.06.08, 19:01
                  agao15 napisała:

> czesc
                  > moja córka dostała się do 11 na Zegrzyńskiej
                  > oprócz tego składałam podania do dwóch innych
                  > pozdrawiam
                  > aga

wracajac do powyzszego posta
                  ....nie dosc ze publicznie sie chwalisz agao15 tym ze chcialas byc cwansza niz ustawa przewiduje, w dodatku nic nie wspomnialas ze jestes samotna matka i tylko dlatego Twoje dziecko zostalo przyjete do tego przedszkola mimo zlozenia kart w dwoch innych placowkach x i xx , wiec po co podnosisz cisnienie innym matkom ktore dzieci sie nie dostaly, a Twoja wypowiedz wprowadza w blad. Zapewne mialabys nasladowcow w nastepnych latach ale nie dajcie sie zwiesc postowi tej forumowiczki bo mozecie sie naprawde oszukac a znow za rok pojawia sie posty o niesprawiedliwosci przy naborze do przedszkoli. Sprawdzanie krzyzowe kart dzieci jest faktem i wszyscy ktorzy zloza ich wiecej niz do 1 placowki sa na samym poczatku odrzucani.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka