onion68 14.06.08, 12:26 Czy ktoś wie, kim jest nowy patron tej ulicy i czym kierowały się władze, odbierając ją poecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asyrius Re: Dawna Broniewskiego 14.06.08, 12:40 będę zgadywał - Broniewski był komunistą ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Dawna Broniewskiego 14.06.08, 12:52 Zapewne, chociaż był również legionistą. A przede wszystkim był poetą. Rozumiem, że w oczach włodarzy dyskwalifikujące są same lewicowe przekonania, bo przecież Broniewski nie miał nic wspólnego z prześladowaniami przeciwników systemu. Wręcz przeciwnie, sam bywał ofiarą prześladowań. A nowy patron? Kto zacz? Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Dawna Broniewskiego 14.06.08, 13:01 Tak z przymrużeniem oka: może zabrali Broniewskiemu kawałek ulicy w ramach kampanii krzewienia trzeźwości? Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Dawna Broniewskiego 14.06.08, 12:58 1. Ale przecież Broniewskiemu zabrali tylko kawałek ulicy. Od al. 3 Maja do Mickiewicza dalej jest ul. Broniewskiego. 2. Zawsze uważałem, że miasto powinno uczcić osoby przede wszystkim zasłużone lokalnie, a potem ogólnopolsko. 3. Inną kwestią jest to, czy dana postać na to zasłużyła, czy nie. Ks. Edward Dietrich był taką postacią. Np. inny ksiądz z Legionowa, który ma swoją ulicę - w moim przekonaniu nie zasłużył, aby być jej "patronem", podobnie jak generał Roia, który w obliczu najazdu sowieckiego w 1920 snuł koncepcje oderwania Pomorza od Polski. 4. W Legionowie mamy też do czynienia z odwrotnym procesem. Dotąd nie mogę zrozumieć, czemu przy okazji likwidacji Szkoły Podstawowej nr 3 i przekształcenia jej w Gimnazjum nr 3 zmieniono patrona z Tadeusza Wardenckiego na Janusza Kusocińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Dawna Broniewskiego 14.06.08, 13:04 > 1. Ale przecież Broniewskiemu zabrali tylko kawałek ulicy. Od al. 3 Maja do > Mickiewicza dalej jest ul. Broniewskiego. Dzięki, nie wiedziałam. > 3. Inną kwestią jest to, czy dana postać na to zasłużyła, czy nie. Ks. Edward > Dietrich był taką postacią. Możesz coś więcej napisać o księdzu Dietrichu? Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Dawna Broniewskiego 14.06.08, 21:35 Już znalazłam, może jeszcze kogoś zainteresuje: muzeum.legionowo.pl/wirtual/zasluzeni/osoby/Dietrich_Edward/str1.php?&width=1280&height=800 Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Dawna Broniewskiego 14.06.08, 21:56 Właśnie tego samego szukałem. Odpowiedz Link Zgłoś
asyrius Re: Dawna Broniewskiego 14.06.08, 13:10 psychomaszyna napisał: > 2. Zawsze uważałem, że miasto powinno uczcić osoby przede wszystkim zasłużone lokalnie Słusznie bierzmy przykład z Serocka i ulicy Józefa Jasiobedzkiego burmistrza z lat 20 poprzedniego wieku, z Jabłonny gdzie proboszcz Abramowicz ma swoją ulicę , ciekawe ile jest takich przykładów w Legionowie? Odpowiedz Link Zgłoś
ordakowska Re: Dawna Broniewskiego 15.06.08, 09:24 jest kilka przykładów, w których patronami ulic i innych miejsc są osoby zasłużone dla Legionowa, np. ul. Wandy Tomczyńskiej, ppłk Edwarda Dietricha (nie był księdzem, jak tu pisano), ks. Jana Mrugacza (jest też patronem stadionu), ks. Józefa Schabowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Dawna Broniewskiego 15.06.08, 10:08 takze popieram nadawanie nazw ulic znanych osob dzialajacych na rzecz lokalnych spolecznosci, lecz nie wpadajmy w przesade z tym dzieleniem ulic. W przypadku aktualnej ulicy Dietricha na tyle fajnie wyszło, że poza żłobkiem miejskim nie trzeba było zmieniać dokumentów osób prywatnych i firm, bo poprostu nikt na tym odcinku nie był jeszcze zameldowany. Nie wiem czy tak trafili ;) czy ktoś pomyślał, że przemianowano ulicę przed oddaniem do użytku nowego bloku SMLW. Odpowiedz Link Zgłoś