dalenia 27.01.10, 15:53 Jak Wam się widzi imię Adelina ? Szukałam wątków o tym imieniu, ale nie znalazłam, więc postanowiłam założyć nowy Mnie się Adelina bardzo podoba, niedawno wskoczyła na moją listę. Imię Adela, jest dla mnie trochę za krótkie. Za to Adelina zdrabniana do Adeli to dla mnie miodzio Co sądzicie ? Znacie jakieś Adelinki ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dolmadakia Re: Adelina IP: 188.117.135.* 27.01.10, 16:22 Kojarzy mi się il i tylko z "Sagą rodu Whiteoaków" /uwielbiam/,z jedną z głównych bohaterek,która była Irlandką.Jako imię nawet mi się podoba,choć wolę Adelę. Odpowiedz Link Zgłoś
mug75 Re: Adelina 27.01.10, 16:46 o, ja zachwyciłam się tym imieniem jak i postacią po lekturze Rodziny WhiteokówJa też lubię skrót Ada od tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Adelina 27.01.10, 18:13 Ładne, ale trochę zbyt mało charakterne, jak Alina i Adela. Zdecydowanie wolę Adrianę zdrabnianą do Ady. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Adelina 27.01.10, 18:59 mnie ostatnio zauroczyła podobna Adelajda ;] ale Adelina tez ładnie jednak bardziej przychylam się ku Adelajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Adelina 27.01.10, 20:33 Dla mnie także Adelajda jest na pierwszym miejscu Adelinę lubię, coraz bardziej, aczkolwiek do miejsca Adelajdy jej jeszcze daleko Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Adelina 27.01.10, 19:03 dla mnie brzmi za słodko (tak jak inne -liny - Alina, Kalina itp) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Adelina 27.01.10, 19:29 Adela mi się bardzo podoba, Adelina ma dla mnie pretensjonalny posmak. Odpowiedz Link Zgłoś
himilke Re: Adelina 27.01.10, 20:02 Adelina to zlatynizowane zdrobnienie od Adeli (lacinski sufiks oznaczajacy przynaleznosc przyklejony do germanskiego imienia), wiec jest troche dziwne nazwac kogos Adelina a potem skracac do wyjsciowej formy Adela. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Adelina 27.01.10, 20:38 Adelina wydaje mi się pełniejsza i ciekawsza od Adeli. A takie skracanie wydaje się byc naturalne : Karolina - Karola Ewelina - Ewela (co zresztą nieziemsko mi się nie podoba ) więc logicznie Adelina - Adela Odpowiedz Link Zgłoś
pysiulka86 Re: Adelina 27.01.10, 23:14 Całkiem ładne, chociaż nie od poczatku mnie przekonalo, podoba pomysł ze zdrobnieniem do Adela. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adelina 27.01.10, 23:37 Wolę Adelajdę. Innym pełnym, germańskim imieniem z tym samym pierwszym członem jest Adelinda. Adelina byłaby ładna, ale IMO jest nieco zbyt przekombinowana (imię dwuczłonowe najpierw skrócone, a potem rozwinięte w sposób niecharakterystyczny dla imion germańskich). Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 Re: Adelina 28.01.10, 12:54 ja mam córkę Adelę i ją zdrabniamy (zgrubiamy??) albo właśnie do Adeliny (Adelinki) albo do Adelajdy a ja też lubię do niej mówic Adeluszka, Adeluchna, Ada Nie podoba mi się Adelcia ani Adusia stosowane przez moje babcie Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Adelina 28.01.10, 15:01 Kojarzy mi się z jamniczką z historyjki obrazkowej. Dla dziewczynki wolę Adelajdę albo Adelę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ade Re: Adelina IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.10, 23:51 Ja mam na imię Adelina i osobiście nie lubię jak ktos mówi na mnie Adela, Ada itd., większość mówi na mnie ADE Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iryska84 Re: Adelina 14.02.10, 23:34 Słyszałam o Adelinie zdrabnianej do Ady. Imię na początku kojarzyło mi się ze słowem adler - orzeł, jakoś masywnie. Ale ogólnie uważam, ze ma ładne brzmienie i jeszcze piękniejsze znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Adelina 16.02.10, 22:43 baaaaaaardzo mi się podoba Adelina na 1 miejscu potem Adelajda Adrianna Adela najmniej jako pełne imię, ale sliczne jako skrót od Adeliny i Adelajdy lub nawet Adrianny Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Adelina 05.07.22, 11:20 Generalnie podoba mi się, choć do końca nigdy nie umiałam przekonać się do Adeliny. Na plus możliwość zdrobnienia do Adeli czy Ady, które jako pełne imiona mniej podobają mi się, natomiast jako zdrobnienia są całkiem ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Adelina 05.07.22, 14:46 Nie lubię tego imienia, wolę Adelę. Przeszkadza mi przede wszystkim to, że jest to zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Adelina 05.07.22, 19:52 Fakt... Ale w przypadku Adeli bardzo ładne brzmienie dla mnie "ratuje" to imię. Adelina też jest takim "podwójnym" zdrobnieniem, tak jak np. Nelcia (Aniela - Nela - Nelcia i Adelajda - Adela - Adelina) Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Adelina 05.07.22, 19:40 Adelajda bardzo mi sie podoba. Adelina tylko troszeczke mniej. Jest bardzo melodyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Adelina 21.09.24, 11:57 Co się dzieje z Adeliną? W ostatnich latach zaliczyła niemal pionowy skok na wykresie nadawalności. 2010 (rok założenia wątku) - 0 2020 - 24 2021 - 41 2022 - 144 (!) 2023 - 194 Obraz wart więcej niż tysiąc słów: jakieimie.pl/imie/adelina Jakaś postać z popkultury? Dla porównania Adela stabilnie słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Adelina 21.09.24, 13:28 Nie. Adelina to imię często nadawane w Ukrainie. A że dużo Ukraińców rodzi się teraz w Polsce, więc stąd ten skok. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Adelina 21.09.24, 13:40 > Adelina to imię często nadawane w Ukrainie. Nie miałam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
non.ens Re: Adelina 23.09.24, 20:58 emnilda.wolna napisała: > Jakaś postać z popkultury? Dla porównania Adela stabilnie słabo. Obstawiam fascynację romansem "Haunting Adeline". Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Adelina 24.09.24, 20:08 Bardzo mi się podoba. Spotkałam się też z wersją Adelia. Zdrobnienia : Ada, Adela, Adelka, Adelinka, Lina, Linka, Dinka, Dina, Alina, Alinka, Ina, Adina, Adia, Dia, Inka, Aina, Ade, i moje najciekawsze: Deli, Delina,Delia, Della. Inne Ady: Adelinda, Adelajda, Adelissa. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Adelina 21.09.24, 19:21 Lubię! Ze wszystkich adowo-adelowych imion to lubię najbardziej. Moja siostra poznała Adelinę, ale wszyscy nazywali ją Ada, co w sumie jest prawdomównym zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Adelina 21.09.24, 19:24 *prawidłowym, ale słownik w telefonie wie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś