Dodaj do ulubionych

jaki internet wybrac?

26.06.08, 17:29
poradzcie prosze - konczy mi sie umowa na bezprzewodowy net i nie
wiem zupelnie na co sie zdecydowac. czy wybrac netie, czy ciagnac
dalej bezprzewodowy (iplus) czy moze jakis inny?? z czego
korzystacie???

a moze ktos korzysta z iplusa hsdpa??
Obserwuj wątek
    • roberttak Re: jaki internet wybrac? 28.06.08, 11:51
      temat juz wielokrotnie poruszany, trzeba poszukac niestety
    • radzio2008 Re: jaki internet wybrac? 14.07.08, 16:09
      No właśnie.
      Od kilkunastu dni mam internet w FORWEB i w moim przypadku jest to
      klęska. Od samego początku co kilka minut zrywa mi łącze. Nie ma
      możliwości pograć przez neta, ponieważ co chwilę mnie wywala z gry.
      Jak ja założe serwer to po kilku minutach inni gracze odchodzą,
      widząc co się u mnie dzieje /niby co chwlię opuszczam grę i powracam/
      Jestem skłonny zakończyć współpracę z tym operatorem, tylko czy uda
      mi się to bezboleśnie???
      Jakby co to podpowiedźcie, jakich dostawców internetu w Legionowie
      polecacie.

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
      • madziulec Re: jaki internet wybrac? 14.07.08, 17:12
        To dobry internet ;)
        Uniemozliwia hazard w ramach gry ;)
      • e-legionowo Re: jaki internet wybrac? 25.07.08, 18:12
        Ciekawe podejscie jak jest zle to pelne oburzenie, oczywiscie w pelni podstawne
        bo rzeczywiscie byly pewne "zgrzyty".
        Ale jak juz dziala w porzadku wtedy brak informacji o poprawie jakosci uslugi,
        moze po jednym lub kilku miesiacach testowania sie autorowi przypomni zeby
        poinformowac forumowiczow o swojej opinii :P
    • radzio2008 Re: jaki internet wybrac? 15.07.08, 13:46
      No to dzięki!!!!
      Nadal nie wiem jaki Internet dobrze będzie działał w Legionowie
      osiedle Piaski ul.Zegrzyńska
      Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.
      • rolek222 Re: jaki internet wybrac? 15.07.08, 14:18
        A może play?

• ralphie Re: jaki internet wybrac? 15.07.08, 15:29
        Dowiadywałeś się o sieć osiedlową z dostępem do internetu? Rewelacja to może nie
        jest ale na pewno lepsze od radiówki.
        Druga opcja to Sferia, transfer do 3,1Mbit/s marketingowo!! teoretycznie to max.
        1Mbit/s (ograniczenia portu USB), a praktycznie to bywa różnie, chociaż w
        Legionowie sygnał jest dość silny więc może nie być najgorzej. Zadzwoń i umów
        się na pomiar.
      • tidon Re: jaki internet wybrac? 15.07.08, 15:54
        Witam,
        2 lata temu też zmieniałem "dostawcę". opinie o radiowym necie nie
        były zbyt pochlebne - sam montaż ok. kilkuset złotych.

Zdecydowałem się na net ze spółdzielni - chodziło o dostawę "po
        kablu".
        Instalacja w zasadzie gratis-200 pln ale masz 3 miesiące za 1 pln
        abonamentu.
        Od tamtej pory może z godzinę w sumie nie działał. Nie ma żadnego
        spadku transferu, żadnych spowolnień czy zależności od pogody,
        ilości userów.
        Zdecydowanie polecam
        • oz_patryk Re: jaki internet wybrac? 15.07.08, 18:53
          instalowałem 3 lata temu radiowy i przy umowie na 2 lata montaż gratis i antena
          panelowa za 1 PLN.

zależy do czego Ci internet potrzebny. zgadza się że kilka lat temu internet
          radiowy był marnej jakości ale od jakiegoś 1,5 roku nie jest źle, bo sprzęt
          ewoluował i jest no niebo lepszy/tańszy. jak masz kilkanaście lat i internet dla
          ciebie jest źródłem mp3 i służy do grania to może nie jest to najlepsze wyjście
          bo w deszcz zamiast wziąć książkę do poczytania będziesz siedziałi grał, a wtedy
          obecnie wybujałe gry mogą mieć problemy z łączności. ja używam internetu żeby
          ściągnąć pocztę, pobuszować na aukcjach internetowych i na forach, więc do tego
          wystarczy najwolniejsza radiówka, a obecnie jest to prędkość 256 i nadaje się
          nawet do ściągania.
        • w.e.r.t.y Re: jaki internet wybrac? 16.07.08, 20:19
          a ja mam jak najgorsze doświadczenia z kablówka w ciągu ostatnich dwóch tygodni kilka razy nie było transferu mimo że teoretycznie wzystko działało nie można było przeglądać stron, gg przechodziło w stan niedostępny a mój tlenofon który używam jako tel. stacjonarny był niedostępny !! i do tego wszystkiego wystarczyły burze, troche pobłyskało a spółdzielczy internet leży
    • niespodziewanka Re: jaki internet wybrac? 15.07.08, 14:38
      A może spróbuj to :
      www.ip-point.pl/siec/zasieg/
      • oz_patryk popieram Ip-point, odradzam Hobby 15.07.08, 19:08
        chyba największa firma w Legionowie. Nie ukrywajmy, potrafili dogadać się np z
        osiedlem 600-lecia w wieliszewie, niby kilka bloków na krzyż, ale nie mieli
        wyboru, nie postawią przecież na blaszaku-spożywczaku osiedlowym. nie wiem czy
        przypadkiem nie mają przekaźnika na silosach w wodociągu. osobiście mieszkam na
        piaskach w bloku okablowanym przez ip-point i chwale.

odradzam za to Hobby. parę miesięcy temu przesyłali spam o czarterze łódek.
        nigdy nie informują o przerwach. gdy zapomni zapłacić się faktury, przypomina o
        tym fakcie obca firma o której nie ma słowa w umowie, notabene chyba już nie
        istniejąca bo netmaniak, no ale nie wiem w jaki sposób dostają dane abonentów.
        strona zrobiona chyba przez kogoś kto się dopiero uczy html'a. gdy miałem u nich
        jeszcze internet to serwisant potrafił przyjść do niedziałąjącego łącza nie
        przygotowany i rozwodził się na wyższością noda nad avastem, a gdy zasugerowałem
        że może sprawdzić jego ulubionym avastem to stwierdził że nie pa pendriva, ani
        płytki z instalką i mogę sobie ściągnąć... na nie działającym łączu :] i tak
        bywało często. nie wiem jak teraz, nie dowiem się bo jestem u konkurencji :D
        • channtall Re: popieram Ip-point, odradzam Hobby 30.07.08, 17:00
          po zrobieniu wywiadu wsrod znajomych, zdecydowalam sie na net przez
          kablowke - jestem zadowolona, chodzi szybko, nie ma ograniczenia
          poboru danych, ogoolnie jest ok. AA, no i umowa na czas nieokrelony,
          mozna rozwiazac, kiedy sie che, z miesiacznym wypowiedzeniam.
          Polecam.
    • tompiwon Re: jaki internet wybrac? 24.05.09, 16:27
      Wszelkie GSM/Sferie odpadaja. Jakosc tragiczna. Z bezprzewodowych w Legionowie
      najlepsze jest GVT ale niestety nie wszedzie maja zasięg.
      • kka69 Re: jaki internet wybrac? 24.05.09, 18:55
        ale odgrzałes temat.
        Ja mam blue i śmiga mi na 3.6 MB ( bo tylko taką mam karte).
        Z tej prędkosci jestem zadowolony, tym bardziej ze mam to łącze taniej niż GVT , a działa gdzie chcę.
    • e-legionowo Re: jaki internet wybrac? 19.06.09, 01:09
      Jak było przewidywane sytuacja na rynku się ustabilizowała, najsłabsze sieci są
      w trakcie sprzedaży:
      - Hobby - zakupiła firma z Wawy
      - Connect - zakupiła firma GVT

Najbliższe dwa miesiące będą decydujące czy był to tylko zakup bez inwestycji w
      podniesienie jakości usług czy za zmianą właściciela idzie coś więcej.
      Ceny GVT są trochę bardziej rzeczywiste, ceny obecnego właściciela Hobby są
      jakies 20-30% wyższe niż średnia cena w Legionowie.

Kablówka raczej się nie sprzeda, moim zdaniem powinna, bo to co oferują
      aktualnie to szajs, nawet na Piaski weszło UPC, a do Jabłonny na Rajską Jabłoń
      Aster.
      Te całe gadanie o przyszłych podwyżkach za abo, to że ludzie inwestowali w
      opłaty instalacyjne itd itp. Wolę płacić więcej abo za normalny pakiet a nie
      grosze za coś co udaje kablówkę. Opłata instalacyjna dotyczy wykonania
      instalacji wewnątrz lokalu abonenta i to się w przyszłości nie zmieni.
      Taki krzyk jest podniesiony o wyższe abo ale nikt nie wspomina, że opłata
      instalacyjna w kablówce wynosi 380zł TV+Internet
      Cennik
      a w UPC/Aster 30-50zł.
      Cena 10 mln za kablówkę na takim poziomie to jakiś kosmos, wychodzi średnio
      1000zł per abonent.
    • oz_patryk wszytko tylko nie hobby 20.06.09, 21:29
      jak ja się cieszę że nie jestem ich klientem, a nie mam wielkich wymagań, łącze
      umożliwiające przeglądanie stron i ściągnięcie poczty i brak przerw.
      Hobby/netmaniak niestety nie było w stanie spełnić tych prostych warunków nawet
      na najwolniejszym łączu.
      • arekpanfil Re: wszytko tylko nie hobby 08.11.09, 22:21
        Witam
        Nie mam doswiadczen z Hobby itp, mam internet od ip-pointa od 3 lat
        i jak do dziś miałem może 1-2 przestoje. Polecam
        • kka69 Re: wszytko tylko nie hobby 10.11.09, 13:43
          Musze zmienić troszkę zdanie na tema Blueconnecta zemy z ERY.
          Wieczorami , (od 2 tygodni )jest chyba zbyt duzy ruch w sieci i widac że są problemy z prędkościami, a było tak ładnie.
          Jak się to nie zmieni , to z końcem umowy muszę wziąść na testy plusa lub orange.
    • zieloniutki Re: jaki internet wybrac? 10.11.09, 18:17
      cześć! zdecydowanie polecam firmę 4web. Jest to firma świadcząca usługi drogą
      radiową. od około 3 lat posiadam neta z tej firmy i wypowiadać się mogę o nich
      tylko w superlatywach. łącze mają naprawdę stabilne, a jak już coś padnie "od
      święta" to kompetentny i solidny serwis bezzwłocznie naprawia usterkę bez
      względu na porę dnia(szczególny ukłon dla serwisu z legionowa). Co do cen...
      wydaje mi się że konkurencja ma ceny na nieco wyższym poziomie, tym bardziej
      jeśli porównujesz do Ery, Orange czy Plusa tu jest przepaść.
      pozdrawiam
      Adam
      • kka69 Re: jaki internet wybrac? 10.11.09, 19:52
        Patrzyłem na ceny z tego 4web, nie sa rewelacyjne, np:
        INTERNET 1024 1024 Kb/s 56zł

Za podobną cenę do powyższej prędkości ( zaokrąglam 49 zł) w BC jest limit co prawda do 4GB/miesiac , ale przy prędkości do 7,2Mb/sek.
        Jak się przekroczy limit , to prędkośc zwalnia , ale działa , no i można podróżować.
        4GB / miesiąc, jak się nie ciągnie filmów , to zupełnie wystarcza.
        • e-legionowo Re: jaki internet wybrac? 11.11.09, 10:25
          kka69 napisał:

> Patrzyłem na ceny z tego 4web, nie sa rewelacyjne, np:
          > INTERNET 1024 1024 Kb/s 56zł
          wszystko zależy czy jest realizowane podłączenie radiowe czy kablowe, przy kablu
          ceny zaczynają się od 59 PLN za 4 Mbps.

> Za podobną cenę do powyższej prędkości ( zaokrąglam 49 zł) w BC jest limit co p
          > rawda do 4GB/miesiac , ale przy prędkości do 7,2Mb/sek.
          > Jak się przekroczy limit , to prędkośc zwalnia , ale działa ,

ograniczenie do 16 kbps po przekroczeniu limitu nazywasz działaniem ?:)) na
          zabytkowych modemach telefonicznych były lepsze prędkości 10 lat temu

> no i można podróż
          > ować.
          > 4GB / miesiąc, jak się nie ciągnie filmów , to zupełnie wystarcza.

Spoko jedni wolą rybki a drudzy akwarium.

Jedni wolą mieć Internet i korzystać z niego w pełnym słowa znaczeniu bez
          zastanawiania się czy jak ściągnę jakiś plik to przekroczę limit w tym miesiącu
          a może mi się uda w nim zmieścić, a drudzy wolą korzystać z "taniej" atrapy,
          która może służyć jako Internet :)

7,2 Mbps to wydajność całej "anteny sektorowej" na bazie GSM. Im więcej osób
          korzysta z tego sektora tym prędkość naszego łącza jest mniejsza.

Potrzebujesz podzielić łącze na 2-3 komputery w domu, kupujesz router z wifi za
          150 PLN, nie limitujemy ilości podłączonych komputerów. W przypadku usługi od
          dostawcy "komórkowego" także można kupić router ale kosztuje spooooro więcej, i
          co z tego jak ma się limit miesięczny i trzeba na każdym komputerze uważać ile
          się ściąga. A niech się trafi jakaś większa aktualizacja systemu lub któregoś z
          programów użytkowych.

Podsumowując każdy wybiera co dla niego jest odpowiednie albo jakie ma
          możliwości podłączenia.

pozdrawiam obecnych i przyszłych klientów na tym forum :)
          • kka69 Re: jaki internet wybrac? 11.11.09, 11:54
            Do porównań cen BC i Forweb podałem cenę za połączenia radiowe , nie mam podłączenia kablowego.
            Dodatkowo pragnę zauważyć , że w BC , po przekroczeniu limitu 4GB mam spowolnienie , ale do 384 Kbps , mogę to pomierzyć.
            I jeszcze drobne pytanko: czy można wziąść FORWEB na testy?
            I gdzie jest biuro tej firmy w Legionowie?
            • e-legionowo Re: jaki internet wybrac? 11.11.09, 12:21
              kka69 napisał:

> Do porównań cen BC i Forweb podałem cenę za połączenia radiowe , nie mam podłąc
              > zenia kablowego.
              > Dodatkowo pragnę zauważyć , że w BC , po przekroczeniu limitu 4GB mam spowolnie
              > nie , ale do 384 Kbps , mogę to pomierzyć.
              MOżliwe, że moje info jest nie do końca aktualne bo z początku tego roku, więc
              przyjmuję do wiadomości.

> I jeszcze drobne pytanko: czy można wziąść FORWEB na testy?
              nie można, na podstawie wizji technicznej wykonywanej przez naszego technika
              określamy czy będzie działać czy nie, zasada podstawowa która musi być zachowana
              to widoczność optyczna anten bazy i klienta, jeśli jest widoczność to musi
              działać (z drobnymi wyjątkami ale to niuanse specyfiki pracy anten więc nie będę
              się tu wymądrzał), nie podłączamy klienta aby tylko podłączyć bo konkurencja
              może go przejąć jak odpowiemy negatywnie lub na tańszym sprzęcie bo to blisko do
              nadajnika. Tak jak jeden z forumowiczów, modernizacja trochę kosztowała ale
              widzę po opinii jaka została wystawiona że było to opłacalne :)

> I gdzie jest biuro tej firmy w Legionowie?
              nie ma, siedziba firmy mieści się w Łodzi, serwis lokalny funkcjonuje "lotnie" :)
              po więcej info zapraszam na legionowo@4web.pl
      • miszaqs Re: jaki internet wybrac? 10.11.09, 20:19
        Calkowicie i w pelnej rozciaglosci zgadzam sie z przedmowcą. Wystarczy spojrzeć w historie moich postów na tym forum, by zobaczyc ze, w wiekszosci narzekałem na internet w Legionowie.
        Forweb jako jedyne radio dziala !
        Oczywiscie polecam !
        Warunek konieczny, to kabel, lub przejscie na 5ghz.
        Serwis bomba, stabilnosc i szybkosc - rewelacja. Jedynie nieco za wolno jak dla mnie. Ale jesli komus nie przeszkadza miec 2 do gora 4 megabity (ale rowne jak stół) to to polecam gorąco.
        • e-legionowo Re: jaki internet wybrac? 11.11.09, 12:26
          miszaqs napisał:

> Calkowicie i w pelnej rozciaglosci zgadzam sie z przedmowcą. Wystarczy spojrzeć
          > w historie moich postów na tym forum, by zobaczyc ze, w wiekszosci narzekałem
          > na internet w Legionowie.
          > Forweb jako jedyne radio dziala !
          > Oczywiscie polecam !
          Dziękuję za opinię :)

> Warunek konieczny, to kabel, lub przejscie na 5ghz.
          Przy abonamentach 1Mbps i wyżej aktualnie nie podłaczamy w inny sposób, szkoda
          nerwów naszych i klienta.

> Serwis bomba, stabilnosc i szybkosc - rewelacja. Jedynie nieco za wolno jak dla
          > mnie. Ale jesli komus nie przeszkadza miec 2 do gora 4 megabity (ale rowne jak
          > stół) to to polecam gorąco.
          To prawda że oferta ramowa z prędkością max 2 Mbps jest dostępna na www, ale
          proponuję skontaktować się z działem handlowym i najskuteczniej telefonicznie :)
          • jaceeek Re: jaki internet wybrac? 11.11.09, 12:32
            Próbuję się dodzwonić do działu handlowego, ale chyba dzisiaj mają
            wolne...
            • e-legionowo Re: jaki internet wybrac? 11.11.09, 12:38
              dziś to chyba Święto Narodowe :P
    • feelers Re: jaki internet wybrac? 30.09.13, 14:09
      na chwilę obecną jest mnóstwo dostawców internetu, ja polecam GVT Internet, mają naprawdę dobrą ofertę ;)
      • justakor Re: jaki internet wybrac? 30.09.13, 16:46
        Ja też mam internet z GVT i polecam. Miesiąc temu korzystałam z ich ofert dotyczącej odzywskiwania danych i też bez zarzutu :)
        • qbek_11 Re: jaki internet wybrac? 06.05.14, 16:12
          A na Os. Młodych jakiego dostawcę polecacie?

Z tego co mi wiadomo na osiedlu jest nowa "szafa"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka