bardzo_nowy 11.11.08, 16:40 witajcie, stoję przed ważną decyzją życiową, tzn. zakup domu w okolicach ulicy Suwalnej, mam pytanie jak wyglądają dojazdy samochodem w godzinach rannych 8:00-9:00 - realny czas dojazdu do Centrum W-wy, wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matines1 Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 11.11.08, 17:32 jak an Suwlanej to zycze powodzenia (ogolnie okolice osiedla mlodych) napewno bedziesz mial duzo czasu na ogladanie TV albo czytanie ksiazek :) Polecam inne lokalizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 11.11.08, 18:00 czas dojazdu od 1:30 h w górę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamazlegionowa Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 11.11.08, 20:30 no na pewno dojazdy nie są powodem dla których warto zamieszkać w Legionowie... ;) dla mnie cisza, spokój, świeże powietrze to powody dla których mieszkam tu od 30 lat. nawet mój mąż importowany z Wwy nie chce sie stąd wyprowadzać. Tylko na dojazdy narzekamy... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamazlegionowa Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 21:59 W uzupełnieniu mojej wypowiedzi: - latem praktycznie co tydzień jeździmy nad Zalew gdzie na czystej, strzeżonej i mało zatłoczonej plaży spędzamy miło czas :) - na spacery chodzimy do lasu i wracamy stamtąd żywi - chodzimy na wypasiony publiczny plac zabaw - w sobotę/niedzielę wyjazd do kina to kwestia 30min :) - zakupy robię często/gęsto wieczorem w kilku wiekszych sklepach - dojeżdżam do pracy do Wwy komunikacja miejską ale pracy w moim zawodzie w L-wie nie znajdę. Trace na dojazdy 2,5h dziennie Jak dla mnie L-wo ma więcej plusów niż minusów, dlatego nowe mieszkanie tez kupuję w Legionowie :) ale nie szukałam mieszkania na gen. Roi i na Suwalnej bo to dla mnie za daleko ;) podpisano optymistka :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 11.11.08, 22:06 Po 6 latach zmienilam prace na prace w okolicy. Mialam dosc: dojazd w okolice Dw. Wschodniego (oplotkami) kiedys zabral mi 2h w jedna strone. Ostatnio rozmawialam u mechanika z jednym panem i on powiedzial, ze np. na moim soiedlu nigdy by mieszkania nie kupil, ale sie zastanawial. Kupil za to w centrum. Ma wszystko pod nosem, a smial sie, ze po chleb wyskakuje w pizamie i w kapciach. Swoja droga... Nie wiem, czy jest jeszcez jakies miasto w PL, by jednego dnia byly wystepy 2-ch cyrkow ;) prawie jednoczesnie ;) I pewnie takich fajnych rzeczy mozna znalezc sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaga9 Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 11.11.08, 22:13 są juz prawie wszystkie banki :-)))) a tak napoważnie: dojazdy kiepskie moze jest sporo autobsów, ale korki :-/ na plus w lato blisko nad Zalew Zegrzyński Odpowiedz Link Zgłoś
maciekhouse Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 00:56 nei jest tak zle jak keidys, pytanie jak bedziesz dojezdzal, dojazd do ratusza bialoleka okolo 15 minut samochodem, tam mozesz przesiasc sie w e4 jesli jest korek, czasem zdarza sie ze pomiedzy 8 a 9 dojazd do metra marymont moze troche zajac, czasem jest to tylko kolejne 15 minut, czasem warto przesiasc sie w autobus czasem nie, metrem do politechniki 15 minut, w okolice ursynowa do 30 miunut, przy dobrych wiatrach w godzine-godzine pietnascie jestes z legionowa na ursynowie, w zimie jak spadnie snieg to moze sie zdarzyc pare razy ze 3 h nie starcza, ze wzgledu na korki, niezaleznie czy wracam o 16 czy 19 powroty zajmuja wiecej, zwykle 1.15-1.30 Odpowiedz Link Zgłoś
maciekhouse Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 00:58 jesli bym wybieral pomiedzy legionowem a tarchominem wybral bym legionowo - jesli masz samochod, jesli nie bylo by ciezej Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 01:11 jest masę powodów... - piękne tereny, łąki, lasy, jeziora; - miasto rozwija się z każdym dniem; - cywilizacja wystarczająca ;o), choć jeszcze kilka lat poczekamy na kino... zawsze można podjechać pół godzinki do Targówka na seans... - zaopatrzenie nie jest złe, dla narzekających sieć handlowa będzie się rozwijać nadal; - w urzędach mniejsze kolejki niż w stolicy; - niezłe szkoły dla dzieci; - własny kawałek trawnika; brak sąsiadki stukającej w kaloryfer; całkiem niezłe forum i naprawdę świetni ludzie ;o) to ostatnie jest najważniejsze - w Legionowie są fantastyczni ludzie :o) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 07:15 - gdzie w Legionowie jest jezioro? - na czym polega rozwoj miasta? - jak sie rozwija siec handlowa i jakie sa plany? (jako ciekawostka, wiekszosc sklepow zamykana jest o 18, sa nieliczne okreslmy to supermarkety czynne dluzej) - w urzedach, o czym pisano na tym forum wielokrotnie panie sa niesympatyczne i sfrustrowane no i "last but not least": - jesli ktos kupuje mieszkanie nie ma kawalka trawnika :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaga9 Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 09:52 kawałek trawnika przed blokiem...tylko trzeba uważac zeny nie wejść w śmierdzącą niespodziankę :-)) ale na poważnie to autor wątku pisał, ze chyba kupuje dom :-| a nie mieszkanie w bloku.... a co do pań w urzędzie to chyba nie jest najgorzej..wszędzie mozna trafić na chama.. Odpowiedz Link Zgłoś
narewa Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 10:17 jak zwykle zastrzeżenia... a ja mieszkam od ponad pół wieku w Legionowie i nie wyobrażam sobie innego miejsca do mieszkania..Moja zaprzyjaźniono osoba,mieszkająca na Kabatach,w eksluzywnym bloku,jest zachwycona naszym miastem,przede wszystkim zielenią,lasem ,znajdującym się tak blisko..A ludzie,z pewnym wyjątkiem,są życzliwi .. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge_76 Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 10:18 Tak, tak. Jest fatalnie jak piszesz, ja bym się już przeprowadził na twoim miejscu, tylko że mnie się podoba :-) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 11:36 Co Ci sie podoba? Rozwalony szlaban, bo wsiochy nie wiedza co to jest wiec jada, myslac, ze sie samo otworzy? A moze trabienei po nocy (czesto o 2, 3, 4) po to, by ciec (bo tak okreslaja te osoby) otworzyl brame? A moze obsrana piaskowina i obszczana przez koty? Obsrana jest przez psy? A moze.... ostatnio zamykane smietniki? A moze.. ta tablica, ze plac zabaw nalezy tylko do jednej wspolnoty, a ten kto wejdzie podlegac bedzie .. hmm.. klatwie i rozstrzelaniu??? To co Ci sie podoba? A juz wiem. Las, obsrany i smierdzacy tak, ze sie nie da w niego wejsc, bo zaraz masz brudne buty. Co Ci sie moze jeszcze podobac?? Spuszczanie wody u sasiadow, zapachy z ich kuchni, bo developer oszczedna metoda zbudowal wentylacje, wiec zapachy leca jednym szybem, podobnie wszystko wiesz co sie dzieje w toalecie ;) Tak, to Ci sie wlasnie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kampfschwimmer Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 11:42 To ja zapytam z innej beczki. Czy jest, Magda, coś co Tobie się w Legionowie podoba? Czy też, jak będziesz miała możliwości, przeniesiesz się gdzieś z Legionowa? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 15:49 Przeniose sie. Otwarcei to mowie. Jest daleko, wiec bylam zmuszona zmienic prace, gdyz nei moglam poswiecic tyle czasu dziecku ile bym chciala. Do lasu nei chodze codziennie, a majac samochod i checi jestem w stanie raz na tydzien dojezdzac do lasu ladniejszego (i czystszego niz ten co mam za oknem). Irytuja mnie sklepy zamykane o 18, albo te kolo mnei czynne dluzej, za to z marza kosmiczna, lub tez oferujacwe przeterminowany towar. Panie prowadzace przecudowny stragan z warzywami w tym roku po miesiacu sei zwinely (a podobno cale osiedle bylo takie zachwycone...). Wszyscy tak opowiadaja, ze jest super, a zakupy robia w Warszawie, pracuja w Warszawie, wolne dni .. do Warszawy i wcale nie nad Zalwe, bo wlasnie tam cala chmara ludzi jedzie i nie chce sie w tym scisku ani jechac, a tym bardziej spedzac czasu. Widzisz cos w tym pozytywnego?? Odpowiedz Link Zgłoś
cornellia Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 17:32 A ja przed dwoma laty przeprowadzilam sie do legionowa z warszawy i od tamtej pory kilka razy udalam sie do stolicy, tylko dlatego ze taka była konieczność. Dla mnie to kara boska jechac na południe. Jestem szczesliwa w tym miescie i uwielbiam go, z jego pięknem i brzydotą. Odpowiedz Link Zgłoś
kampfschwimmer Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 18:12 Mam nadzieję, że za kilka lat powstanie tuż obok Was (czyli osiedla Nowy Bukowiec) centrum handlowe z co najmniej kilkoma salami kinowymi. Tak przynajmniej głoszą wieści. Wtedy będziesz mogła wygodnie zrobić zakupy po pracy. A w niedzielę będzie blisko spacerkiem pójść na interesujący film. Co do lasu - wyprowadzanie i spuszczanie psów ze smyczy w lesie też mnie irytuje. Ludzie zapominają, że w lesie "gospodarzami" są zwierzęta leśne. A Straż Leśna "łoi" stanowczo za mało mandatów za zaśmiecanie lasu. Jeżeli nie odpowiada Ci las koło osiedla, to możesz niedaleko podjechać i pospacerować po Lasach Nieporęckich. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 21:31 co do kina itd to nie bedzie przy osiedlu Nowy Bukowiec, tylko na drugim koncu tej dzielnicy, zaraz przy wiadukcie. Z tego co wiem, inwestor jest juz na etapie zalatwiania spraw papierkowych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gazo-beton Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 21:58 Droga jeszcze długa: www.gazetaecho.pl/cgi- bin/echo/echo/echo/L-2008-10_24-1 Odpowiedz Link Zgłoś
gazo-beton Re: Poprawny link 12.11.08, 22:01 Tu zawody jakieś są we wklejaniu linków?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gazo-beton prawidłowy link 12.11.08, 22:00 www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/L-2008-10_24-1 Odpowiedz Link Zgłoś
jorge_76 Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 13.11.08, 13:29 Madziulcu, pomyliłas forum. Forum Nowego Bukowca jest tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34146 Tutaj raczej są sprawy dotyczące Legionowa w ogóle. Chociaz powtarza, skoro tu wszystko przeszkadza, możesz się przeprowadzić na Bródnowskie blokowiska, tam jest czysto, kulturalnie i na poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
wafelll Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 11:00 50 tysięcy ludzi to nie miasto tylko większa wieś , która idzie spać po 18.00 , dziwię się że jest prezydent a nie sołtys. Odpowiedz Link Zgłoś
gazo-beton Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 11:53 Różnice kulturowe pomiędzy ludźmi polegają również na tym jak postrzegają oni rzeczywistość. Dzielą się na optymistów, którzy w każdej sytucaji widzą coś korzystnego i pesymistów, którzy wszystko widzą w barwach czarnych. Stereotyp Polaka (oprócz tego, że "pijak, złodziej i prostak z wąsami w sandałach założonych na skarpetki") to także narzekający, nie uśmiechający się ponurak. Są tacy, który nawet mieszkająć przy Polach Elizejskich, albo Schodach Hiszpańskich nie będą zadowoleni. Moja kumpela, odnaleziona na naszej-klasie, bywała w świecie, pani dyr w agencji reklamowej, kiedy przejechała się po ul.Piłsudskiego w Legionowie skwitowała: "Jak tu zagranicznie!" Ja tu mieszkam całe życie i widzę jak wiele się zmienia w samym mieście na korzyść, jak ładnieje i "europeizuje się". Miło słyszeć jak gwiazdy pokroju Urszuli Dudziak czy Sławomiry Łozinskiej zachwycają się salą widowiskową w Ratuszu i chcą tu przyjeżdżać, i chwalą, i gratulują. Korki są straszne. To odbija. To może być silny argument przeciwko. Zależy jaką masz pracę. Po 9.00 jedzie się już w miarę;-) PS A ludzie faktycznie są tu przemili;-) Wystarczy poczytać forum... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 15:53 Pracowalam w godz. 9-17.. Nie interesuje mnei Urszula Dudziak (dla mnie jest to nie do zniesienia dzwiek), za to interesuja koncerty z muzyka Mozarta lub Beethowena. Moje dziecko nie ma mozliwosci pojscia na jakies zajecia, bo te wymyslono w moich godzinach pracy.... To jest wlasnie ta logika mieszkancow tego "wspanialego" miasta. A ludzie jeszcze w swoim gronei maja realistow, czyli takich, ktorzy kretynsko nie usmiechaja se do gowien lezacych w lesie, jak ktos na nich pluje nie mowia, ze to deszcz itp ;) BTW niestety mialam okazje nei wychowywac sie w tym kraju, stad nei wiem jaki jest stereotyp Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
narewa Re: do Madziulca... 12.11.08, 16:10 Kobieto...co Ty tu jeszcze/w Legionowie/robisz?... A do lasu chyba innego chodzimy,bo jakoś w czasie moich naprawdę licznych spacerów,jeszcze w żadne gó... nie weszłam,nie widziałam nawet.. Ale Ty,jak zwykle,swoje zgorzknienie wyrzucasz tu,na FORUM,zatruwając swoim podejściem inne wypowiedzi.. Pozdrawiam..i życzę szybkiego znalezienia wspaniałego miasta,czystego i odpowiedniego dla Ciebie.. A ja i tak Legionowo kocham.. PS.Dlaczego zawsze pieszesz słowo nie jako nei? od dawna mnie to ciekawi?To jakaś moda,maniera?.Stara jestem,mogę się nie znać... Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: do Madziulca... 12.11.08, 18:06 Madziulec, jezeli w Legionowie jest tak żle to co powiesz na przeprowadzkę do podobnego do Legionowa, miasta pod Warszawą. I tak odpada problem brudnego zasmieconego lasu...bo lasu nie ma tam wcale, nie ma też gdzie zrobic zakupów bo jest Carrefur Expres droższy niż niejedne delikatesy, nie ma placu zabaw dla dzieci, nie ma żadnej komunikacji miejskiej, a do stacji kolejowej masz 30 minut marszu ciemną ulicą po rozwalonych chodnikach Może spodoba Ci się mieszkanie w bloku w którym 20 lat nie robiono żadnego remontu, widok na zewnątrz jest też super, absolutne zero zieleni, drzewek, tylko betonowa pustynia Nie dziwię się że przyjezdnym Legionowo się podoba i są nim oczarowani. Miasto się rozwija, zamiast krytykować rusz się i zobacz jak mieszkają ludzie w innych miastach pod Warszawą. Tam miałabyś dopiero pole do narzekania Odpowiedz Link Zgłoś
kampfschwimmer Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 18:00 Magda, argument o tym, że brak zajęć dla Twojego dziecka po godzinach Twojej pracy przyjmuję. Może jednak za mało szukałaś? Może warto było zapytać na forum? Co do muzyki poważnej to przeprowadzając się z Warszawy do Legionowa jasne było, że w Legionowie nie ma filharmonii, nie ma opery, czy operetki. Na małą skalę są jednak organizowane mniej lub bardziej kameralne koncerty. W niedziele są koncerty w pałacu w Jabłonnie, czy Salonik Artystyczny w MOK na Targowej. Są też letnie koncerty organowe w kościele koło cmentarza. Faktem jest też, że MOK w Legionowie stać na o wiele więcej i oferta rozrywek kulturalnych i zajęć dla dzieci mogłaby być o wiele szersza. Inną sprawą jest też, że ludzie z władz Legionowa czytają forum i warto podejść do sprawy konstruktywnie zgłaszając postulat: "brakuje mi w Legionowie tego i tego". Dopóki nie zgłosi się jakichś potrzeb, to problem nie istnieje. Co do ludzi: są dwa wyjścia - albo się z nimi jakoś ułożyć, albo zmienić otoczenie. Zawsze można jednak pisać mniej dosadnie, używając słów bardziej delikatnych. To na pewno spowoduje lepszą atmosferę. Odpowiedz Link Zgłoś
postrach_szefowej do Narewy 12.11.08, 18:13 madziulec napisała: > BTW niestety mialam okazje nei wychowywac sie w tym kraju, stad nei > wiem jaki jest stereotyp Polaka. Stąd zapewne to pisanie z okropnymi literówkami, Narewo. Do Madziulca: każdy średnio-inteligentny, myślący, interesujący się sprawami współczesnego świata człowiek wie jaki jest stereotyp Polaka (a zwłaszcza powinien wiedzieć ten, który NIE WYCHOWYWAŁ się w TYM kraju). Ciekawe, swoją drogą, w jakim kraju TAK wychowują... Przecież największe buraki to Polaki...(uwaga prowokacja) Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 zaraz po wojnie... 12.11.08, 18:28 ...cały Naród budowal stolice. teraz cały Naród zabawia Madziulca. a facet zapytał tylko jak sie dojezdza z Legionowa do Warszawy. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
gazo-beton Re: zaraz po wojnie... 12.11.08, 19:00 Pytanie w temacie brzmi: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie. Pytanie o dojazdy to pytanie pomocnicze:-) Naród się wypowiada, a jedna taka trolluje. Goodbejz! Odpowiedz Link Zgłoś
margo99 Re: zaraz po wojnie... 13.11.08, 08:22 guayazyl1 napisał: > ...cały Naród budowal stolice. teraz cały Naród zabawia Madziulca. > a facet zapytał tylko jak sie dojezdza z Legionowa do Warszawy. > :o) hahahahaahah, dobre!! ubawiłam się :D Odpowiedz Link Zgłoś
tussipect1880 Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 12.11.08, 22:10 madziulec napisała: > Nie interesuje mnei Urszula Dudziak (dla mnie jest to nie do > zniesienia dzwiek), za to interesuja koncerty z muzyka Mozarta lub > Beethowena. chyba Behemotha www.youtube.com/watch?v=3ZnjyddL8Ec Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 13.11.08, 00:18 tussipect1880 napisał: > madziulec napisała: > > > Nie interesuje mnei Urszula Dudziak (dla mnie jest to nie do > > zniesienia dzwiek), za to interesuja koncerty z muzyka Mozarta lub > > Beethowena. > > chyba Behemotha www.youtube.com/watch?v=3ZnjyddL8Ec hahahah spadlem z krzesła :) pasuje jakby "szyte na miare":) Odpowiedz Link Zgłoś
teborsuk Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 13.11.08, 08:23 matines1 napisał: > tussipect1880 napisał: > > > madziulec napisała: > > > Nie interesuje mnei Urszula Dudziak (dla mnie jest to nie do > > > zniesienia dzwiek), za to interesuja koncerty z muzyka Mozarta > lub Beethowena. - > > chyba Behemotha > - > hahahah spadlem z krzesła :) > pasuje jakby "szyte na miare":) --- poniżej poziomu magla :-( Odpowiedz Link Zgłoś
toni84 Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 14.11.08, 11:58 Bardzo często wśród walorów naszego miasta dla których warto w nim mieszkać, wymieniane są otaczające Legionowo lasy. Niestety ich stan jest coraz bardziej opłakany a i widoki na przyszłość - np. budowa drogi wzdłuż torów kolejowych przez las, nowe osiedla tuż przy lasach, które czynią z lasów bardziej parki, gdzie ludzie chodzą swoje psy wyprowadzać (bez smyczy, kagańców), rozjeżdzające lasy quady, motocrossy itp - są złe. Legionowo jest jednym z najbardziej zagęszczonych miast w Polsce wiec przewiduje, że osiedla "pójdą" w lasy, z których w przeciągu 20 lat zostaną strzępy. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: z jakich powodów warto mieszkać w Legionowie 14.11.08, 13:29 Ja wlasnie mam nadzieje, ze tak nie bedzie. Kolo mojego osiedla jest las i co prawda obserwuje niestety, ze wyglada bardzo brudno, ale tylko przy wejsciu. Dlaczego? Bo z reguly posiadaczom psow nei chce sie chodzic na spacerki, wiec wystawiaja pieski tylko w wejsciu do lasu. W glebi lasu jest juz w miare, w miare, tak wiec wystarczy pojsc tak z 40 minut w glab i jzu jest naprawde sympatycznie. Co do quadow, widuje je tylko na ulicach miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ikkonis Legionowo - Suwalna 13.11.08, 14:14 Hej, ja ostatnio również przeprowadziłam się z Warszawy do Legionowa w okolice Suwalnej i dla mnie akurat wielkim atutem tej konkretnie części Legionowa jest cudny las (Uroczysko Jabłonna)z malowniczą Aleją Róż Odpowiedz Link Zgłoś