maxcom1 28.02.09, 11:38 Rzecz niesamowita prawda? Cofnięto podwyżkę czynszu na osiedlu Jagiellońska . W grudniu podniesiono o średnio 80-90 zł a teraz po nagłośnionych protestach anulowano, jestem mile zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foamclene Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 28.02.09, 16:32 i dobrze :)) tzreba dziadow pilnowac, bo na bank beda nas chcieli przyciac na czyms innym zeby wyjsc na swoje Odpowiedz Link Zgłoś
teborsuk Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 28.02.09, 20:21 I z czego się cieszycie? Doprowadzicie do dekapitalizacji swoich miejsc zamieszkania, a później będziecie biadolić coś o złym zarządzaniu. Wasze bloki mogą stać się bezwartościowe szybciej niż myślicie. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 01.03.09, 16:59 ze niby te 100 zl wiecej zagwarantowaloby nam niesamowita zmiane :) ze niby zaczeliby robic o czego nie robili przez 30 lat? wzieliby kase drugi raz za to samo i nic by nie zrobili! tylko wspolnota daje nam szanse na lepsze gospodarowanie placenie niegospodarnym od 30 lat ludziom to naiwnosc i glupota Odpowiedz Link Zgłoś
ankaw20 Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 01.03.09, 19:29 Mój blok miał być ocieplony w tym roku. Czy tak by było w rzeczywistości już się nie dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 01.03.09, 20:50 moi rodzice czekali 12 lat zeby spoldzielnia naprawila ubytki elewacji po stronie balkonu i po przeciewnej w jendym z pokoii (wypadly ogromne kawaly plyt i stercza gole druty) moja mama interwncji i naprawy nie dozyla moze ojcu sie uda o ile nie wpadnie w dziure w dnie kabiny windy, ktorej naprawa polegala na przybiu nowej wykladziny winda nie zostala zakwalifikowana do wymiany w programie pzredstawionym przez spoldzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
teborsuk Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 02.03.09, 08:35 foamclene napisała: > ze niby te 100 zl wiecej zagwarantowaloby nam niesamowita zmiane :) > ze niby zaczeliby robic o czego nie robili przez 30 lat? > wzieliby kase drugi raz za to samo i nic by nie zrobili! > tylko wspolnota daje nam szanse na lepsze gospodarowanie > placenie niegospodarnym od 30 lat ludziom to naiwnosc i glupota --- 30 lat zbierano na docieplenie budynków? jakiś bajek się nasłuchałaś; czynsze były b. niskie i starczały na drobne remonty, a poziom dzisiejszej składki remontowej również nie gwarantuje uruchomienia kredytu na docieplenie; idąc za twoją niezwykle cenną uwagą o naiwości i głupocie dotyczącej ludzi opłacających mieszkania, musisz się liczyć z tym, że niektórym spodoba się ta głęboka myśli i zaprzestaną płacić niegospodarnej spółdzielni - powodzenia; a co do wspólnoty to jak najbardziej popieram, tylko czemu jeszcze jej nie założyliście? w mojej wspólnocie zarząd pracuje bez wynagrodzenia, administrator jest stosunkowo tani i mimo składki remontowej w wysokości ok. 2,5zł/m kw. oraz nowej technologii wykonania budynku pierwszy raz zostały nie wykorzystane pieniądze (rozliczenie roczne) w wysokości raptem 20 tys. zł.; nie ma nic za darmo; Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 02.03.09, 09:55 wladze spol dwukrotnie zaprzepascily szanse na dofinansowanie panstwa ocieplenia starych blokow to jest ta niegospodarnosc i nieudolnosc teraz mieszkancy nieocieplonych blokow maja zaplacic za niedopatrzenia i niekompetencje zarzadu wiekszosc zadeklarowala chec powrotu do poprzedniej stawkiczynszu idz do emerytow (z dochodem miesiecznym 570 zl) i przekonaj ich zeby placili 100 zl wiecej na ocieplenie bloku zaplanowane za 9 lat rachunek jest prosty biorac pod uwage panstwowa opieke medyczna Odpowiedz Link Zgłoś
teborsuk Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 02.03.09, 10:35 foamclene napisała: idz do emerytow (z dochodem miesiecznym 570 zl) i przekonaj ich > zeby placili 100 zl wiecej na ocieplenie bloku zaplanowane za 9 lat > rachunek jest prosty biorac pod uwage panstwowa opieke medyczna --- tzn. nic się w Twoim budynku nie zmieni, niezależnie od tego kto będzie nim zarządzał; pozostała jedynie wiara w cuda; Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 02.03.09, 20:22 i o to chodzilo wiara jest darmowa glupota platna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
teborsuk Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 03.03.09, 11:25 foamclene napisała: > i o to chodzilo > wiara jest darmowa glupota platna ;) --- a ruina nic nie warta; Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 03.03.09, 11:38 watpie zeby tym dziadkom nad grobem wartosc mieszkania spoldzielczego lezala na sercu dla nich liczy sie dzis i teraz nie chca umrzec z glodu Odpowiedz Link Zgłoś
higro Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 28.02.09, 21:08 Coś za coś. Poprzednia stawka = poprzednie remonty. Fajna perspektywa, nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 01.03.09, 06:51 mnie też to nie cieszy chciałabym mieć ocieplony blok , a tu nic z tego Odpowiedz Link Zgłoś
maxcom1 pomimo to 01.03.09, 10:49 ja sie ciesze, bo moj blok przewidziany był do ocieplenia za 9 lat! a stoi juz 33 lata i co? czy z pieniądzy płaconych od 30 lat nie mozna było ocieplić? trzeba płacić kolejne prawie dziesięć ? to absurd ! Odpowiedz Link Zgłoś
unoman Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 01.03.09, 10:50 Miałabyś może ocieplony za 10 lat... Wszystko kręci się wokół tego, żeby wywalić Prezesa i jego sitwę. Wreszcie racjonalnie gospodarować naszymi pieniędzmi. Czy masz czyste klatki schodowe? Nie! Płacisz za to! Czy masz dogodne miejsce do postawienia samochodu? Raczej nie! Tego miejsca będzie jeszcze mniej! Czy pod pozorem rewitalizacji likwiduje się miejsca zielone budując mieszkania których w obecnym czasie nikt nie kupi? Tak! Czy rozliczono sposób wyciągania kasy ze spółdzielni poprzez tzw. Jabłonowską Spółkę Budowlaną? Nie! Co się stało z pieniędzmi z dopłat z ocieplania bloków w latach ubiegłych? Można negocjować trzymanie pieniędzy spółdzielni na kilku kontach - w praktyce trudno bez gruntownej kontroli dojść jak się nimi gospodaruje! Jeżeli utrzymanie i remonty są tak drogie a jednocześnie nie potrafi się ściągać pieniędzy z zadłużonych to co robi Rada Nadzorcza z Prezesem? Bronisz ich nadal? Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 01.03.09, 11:26 pwenie macie racje ja na tym się nie znam mieszkam dopiero w bloku spódzielczo-własnościowym od pazdziernika 2008 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 01.03.09, 15:16 zaraz...chwilunia... moze ja zle zrozumialem ale... do tej pory - jak to w spoldzielni - wszyscy placili na fundusz remontowy po rowno, chociaz jak wiadomo czerpali z niego rozmaicie. zeby sasiadowi w dupcie nie wialo ja finansowalem ocieplenie jego budynku i cierpliwie czekalem na swoja kolejke. teraz, kiedy sasiadowi zima nie straszna, to pokazuje mi sie srodkowy palec i zmienia reguly gry. teraz sie mowi chcesz miec cieplej to sobie doplac. czy to dziwi, ze ludzie maja watpliwosci? wiadomo, ze materialy do remontow drozeja i nalezy sie liczyc ze wzrostem funduszu. ale podwyzka jest drastyczna i nie wszystkich dotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 01.03.09, 20:13 unoman napisał: > Miałabyś może ocieplony za 10 lat... Wszystko kręci się wokół tego, żeby > wywalić Prezesa i jego sitwę. Wreszcie racjonalnie gospodarować naszymi > pieniędzmi. Czy masz czyste klatki schodowe? Nie! Płacisz za to! Czy masz > dogodne miejsce do postawienia samochodu? Raczej nie! Tego miejsca będzie > jeszcze mniej! Czy pod pozorem rewitalizacji likwiduje się miejsca zielone > budując mieszkania których w obecnym czasie nikt nie kupi? Tak! Czy rozliczono > sposób wyciągania kasy ze spółdzielni poprzez tzw. Jabłonowską Spółkę Budowlaną > ? > Nie! Co się stało z pieniędzmi z dopłat z ocieplania bloków w latach ubiegłych? > Można negocjować trzymanie pieniędzy spółdzielni na kilku kontach - w praktyce > trudno bez gruntownej kontroli dojść jak się nimi gospodaruje! Jeżeli utrzymani > e > i remonty są tak drogie a jednocześnie nie potrafi się ściągać pieniędzy z > zadłużonych to co robi Rada Nadzorcza z Prezesem? Bronisz ich nadal? Mam porównanie jak zarządza pieniędzmi spółdzielnia w Legionowie i Pruszkowie Wynajmowałem mieszkanie w Pruszkowie około 40 metrów, sam czynsz wynosił około 600 zł I tak blok nieremontowany praktycznie od momentu budowy, obdrapane klatki schodowe, stolarka okienna zabita gwozdziami, w niektórych blokach tych nielicznych ocieplono jedynie szczyty, elewacja straszy z daleka Spółdzielnia nie zajmuje się zielenią, praktycznie wszędzie betonowa pustynia z rozjedzonymi fragmentami trawników, bez drzew, rozwalone stare chodniki na których można wybić zęby, ulice zalane po każdym deszczu Teraz porównaj sobie Legionowo, moi rodzice mieszkają w ocieplonym bloku, ostatnio zrobiono dodatkowe miejsca parkingowe, bloki toną wręcz w zieleni a sama klatka jest czysta i regularnie sprzątana łacznie z myciem co jakiś czas okien Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 02.03.09, 00:29 ok, masz zieleń za oknem, jest super tego nie neguje, ale także z powodu developerskich zapędów masz prawie 100zł w plecy MIESIĘCZNIE bo tak trafiło Ci się że mieszkasz w nieocieplonym bloku chodzi także o to, że cała spółdzielnia poczynając od prezia a na cieciu kończąc jest finansowana z NASZYCH wspólnych pieniędzy, to my dajemy im pracę a w zamian oczekujemy transparentnych działań zarządu na rzecz członków spółdzielni Odpowiedz Link Zgłoś
maxcom1 prosty rachunek.... 02.03.09, 07:10 w grudniu (dokładnie w wigilie hehe) dostałam podwyzkę czynszu o 90 zł więc w styczniu i w lutym czynsz był o te kwote powiększony i teraz; w jednej klatce mieszka 10 rodzin :10 x 90 zł=900 x 9 klatek = 8 100zł x 2 miesiące = 16 200 zł z DWÓCH miesięcy więcej w kasie spółdzielni. Ktoś mówił o pomalowaniu klatek... Czy kwota 16 200 zł jest niewystarczająca na pomalowanie 9 klatek schodowych????? nadmieniam, że na 30 lat klatki były malowane 2!!! SŁOWNIE: DWA razy Pani sprzataczka bo nie dozorczyni jest pracownikiem firmy wynajetej przez SM i nie robi prawie nic. Od 4 miesięcy "sprząta" i wierzcie mi klatka schodowa była umyta RAZ! a po interwencji w administracji pani X powiedziała ze ona nie ma na to wpływu bo pani DOZORCZYNI nie jest pracownikiem spóldzielni......No proszę was ... Ale firma za DOZORCZYNIE kase co miesiąc z mojego czynszu dostaje nie? Złodziejstwo i malwersacje pochłaniaja nasze pieniądze nie dając w zamian podstawowego minimum i dlatego BARDZO mnie cieszy chociażby zniesienie bzdurnej podwyżki Wszystkimi czterema kończynami podpisuję sie pod wywaleniem zarzadu SM!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
higro Re: prosty rachunek.... 02.03.09, 10:41 Czytanie o tych rzekomych złodziejach i malwersantach w zarządzie spółdzielni i o sitwie Rosiaka zaczyna przyprawiać mnie o mdłości. Jakoś nikt nie podaje konkretnych dowodów, tylko pomówienia. To bardzo chwytliwy temat: wstrętny zarząd kontra lokatorzy. A przy okazji ktoś na tym zarobi... Ludzie! Według mnie ten cały szum to świetnie zorganizowana medialna nagonka. Sądzę, że ktoś na tym chce skorzystać i nie mam tu na myśli mieszkańców, bo ci jak zwykle poniosą tylko koszty. Bardzo łatwo jest rzucać oskarżenia, trudniej naprawić szkody w ten sposób wyrządzone. Liczę na to, że znajdzie się trzeźwo myślące osóby (może tu, na forum..?), które zdobędą się na to, żeby na sprawę spojrzeć chłodnym okiem, rzetelnie ocenić fakty, dopiero wtedy wyciągnąć wnioski i jeżeli trzeba podjąć odpowiednie działania. A nie - jak stado owiec... Odpowiedz Link Zgłoś
maxcom1 Re: prosty rachunek.... 02.03.09, 21:13 Higro dziekujemy z cenne opinie, pragnę zwrócić Ci jedynie uwagę ze to jest forum społecznościowe i jako takie nie jest miejscem na konstruowanie aktu oskarżenia i postępowania dowodowego. Jest to luźna dyskusja w której każdy zarówno Ty, Ja jaki i wiele innych osób ma prawo do wyrażenia własnej opinii. Mamy prawo do subiektywnej oceny pracy SM jako lokatorzy, a do czynności związanych z udawadnianiem i wyciąganiem konsekwencji są odpowiednie organy. Odpowiedz Link Zgłoś
higro Re: prosty rachunek.... 03.03.09, 09:27 Proszę - zawsze chętnie dzielę się swoimi opiniami ;) A co do reszty Twojej wypowiedzi to absolutnie się z Tobą zgadzam, absolutnie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
aicha313 Re: Cofnięte podwyżki czynszu! 13.03.09, 23:39 wszystko ładnie i pięknie! Oczywiście ja niezmiernie się cieszę z cofnięcia podwyżki, która przecież dotknęła tych co czynsz płacą co miesiąc. Spółdzielnia szuka pieniędzy - jakże ich wiele by się znalazło gdyby Ci co w ogóle nie płacą a mieszkają zaczęli płacić! Nie wiem jak wygląda ściągalność długów w naszej SMLW ale mam nadzieję, że nie kończy się tylko na wywieszeniu kartki na tablicy ogłoszeń z kwotą wciąż rosnącą a nie malejącą. Odpowiedz Link Zgłoś