Dodaj do ulubionych

prywatne przedszkola w Legionowie

13.04.09, 11:51
witam, poszukuję jak w temacie. znalazłam kilka informacji na forum,
ale niezbyt dużo i niezbyt "świeżych". Poszukuję nowszych, muszę
oddać dziewczynkę 2,5 roku do jakiejś dobrej, sprawdzonej placówki.
Bardzo proszę o uwagi i opinie,które pomogą mi dokonać wyboru,
zarówno te pozytywne jak i negatywne. Jak dotąd zorientowałam się że
mamy Drugi Dom - najwięcej pozytywów, Przy Lesie - mało uwag i
jakieś przedszkole na Sowińskiego niedaleko stacji benzynowej.
Chatka Puchatka raczej negatywnie. Bardzo, bardzo proszę o pomoc w
podjęciu tej niełatwej decyzji!Pozdrawiam serdecznie. Natalia.
Obserwuj wątek
    • doradon własna ocena 16.04.09, 11:15
      tak naprawdę to ja bym się nie sugerowała tymi anonimowymi wypowiedziami na
      temat przedszkoli - bo czasem bywa że ktoś komuś chce dopiec i wyraża się źle,
      co wcale nie musi być prawdą.
      Najlepiej przejdź się po wybranych przedszkolach i sama zorientuj się i wybierz
      to co dla Ciebie i dziecka jest najlepsze. Często pierwszy kontakt jest
      najważniejszy.Porozmawiaj z dyrektorką, nauczycielkami jeżeli dana placówka
      jest,ok to bez problemu umożliwi ci kontakt i rozwieje wszelkie
      wątpliwości.Powodzenia:)
    • aga1980.4 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 04.08.13, 21:35
      Moje dziecko chodziło do przedszkola przy lesie w legionowie przez rok. na początku wszystko wydawało się ok, ale po 4 miesiącach moje dziecko na wieść , że idziemy do przedszkola wpadało w histerię. Wydawało mi się , że to pewnie takie tam fanaberie, ale to działo się codziennie. Okazało się , że Pani Małgosia jej wychowawczyni ciągle na nią krzyczała, oczywiście wiem , że moje dziecko nie jest święta, ale jak dowiedziałam się że metoda wychowawcza tej Pani to ciągłe zmuszanie dziecka do stania w kącie, albo wyrzucanie dziecka za drzwi to mnie na prawdę zdenerwowało. Pani Małgorzata często wyrzucała moje dziecko z sali i kazała czekać na schodach aż stwierdzi , że może przyjść . Super metoda pogratulować. Mało tego w stosunku do rodziców też nie wykazywała sympatii, a jej hasło typu słucha Pani rozbawiało mnie codziennie. Szczerze powiedziawszy to żałuję , że nie sprawdziłam kwalifikacji pedagogicznych pani Małgorzaty. Musiałam przenieść dziecko do innej placówki i teraz moja córka z chęcią chodzi do przedszkola . Nie polecam tego przedszkola, a na pewno nie jest ono warte ceny jaką sobie życzą za opiekę nada dzieckiem
    • pola_kp Re: prywatne przedszkola w Legionowie 05.08.13, 13:43
      Mi nie spodobał się Konwaliowy Domek. Reklamowane jako miejsce dla dzieci od 1,5 roku nie jest przystosowane dla takich Maluchów. Wszystkie dzieci w wieku 1,5-5 lat są w jednej grupie. Jedzenie nie należące do najzdrowszych (przykład pasztetu z puszki na śniadanie, zero warzyw). Nieco znudzone i niezgrane ze sobą opiekunki. Obserwacje poczyniłam sama przez 2 dni adaptacji i zrezygnowałam. Teraz przyjdzie mi ocenić Muzyczkę w Ratuszu.
      • delikatesowa Re: prywatne przedszkola w Legionowie 10.08.13, 18:09
        równo rok temu stanęłam przed wyzwaniem poszukiwania przedszkola dla mojego 2.5 latka.

'konwaliowy domek' mnie zraził. brak profesjonalizmu, włascicielka bez zaplecza/doświadczenia pedagogicznego, a posiłki to sama "przygotowuje" (co na to sanepid?). jak kto się wyraziła - "co to za różnica kto kupi dziecku danonek? ja, czy catering? bez znaczenia".
        podziwiam za odwagę.

punkt przedszkolny 'muzyczka' - moje dziecko spędziło tam ostatni rok. nie polecam. właścicielka liczy tylko na zysk, jest typową handlarą z bazaru. miejsce nienajgorsze, ale właścicielka odpycha. nie interesuje się miejscem, kadra jest pozostawiona sama sobie. a pani Manuela wiecznie zasłania się poparciem Pana prezydenta.

posiadam wyobrażenie o prawdziwym prywatnym przedszkolu, nie działającym na pół gwizdka. do takiego uczęszczał mój synek, ale zmieniliśmy miejsce zamieszkania.
        • zchotomowa Re: prywatne przedszkola w Legionowie 10.08.13, 21:19
          Moja Zona ostatnio wzięła na celownik 4 placówki. A Ona ma zdecydowanie wiecej cierpliwości, niż ja, więc krok po kroku chodziła, ogladała, bywała. Nie przedstawiła sie nikomu ani tez nie czuła potrzeby zaczynania z wysokiego C.

Wszystkie cztery placowki (oszczędne nazw) to: pokrzykiwanie na dzieci, ignorowanie przepychanek miedzy dziećmi i brak reakcji na pojawianie sie obcych osób na terenie placówki. Przy jednej z placowek samochody zasuwaja ponad 100 km/h i zapytanym Paniom to wcale nie przeszkadza, a dla nas to jest dyskwalifikacja na starcie. No i jesteśmy w kropce, bo cztery najbardziej obiecujące placówki odpadły.

Pozdrawiam,

Marcin
          • awesok Re: prywatne przedszkola w Legionowie 20.08.13, 23:25
            Moje dziecko chodziło DO SIÓSTR URSZULANEK NA UL.SCHABOWSKIEGO ,JESTEM BARDZO ZADOWOLONA .MIAŁAM MOŻLIWOŚĆ SIĘ PRZEKONAĆ BO BYWAŁAM TAM O RÓŻNYCH PORACH DNIA I ZAWSZE BYŁO MIŁO I SYMPATYCZNIE .DODAM ŻE WSZYSTKIE POSIŁKI SĄ PRZYGOTOWYWANE NA MIEJSCU NAWET DROŻDŻÓWKI CZY ROGALE SA WYPIEKANE DLA POCIECH ,A NIE KUPOWANE W POBLISKICH SKLEPIKACH .SIOSTRY SĄ BARDZO MIŁE I OPIEKUŃCZE, PANIE NAUCZYCIELKI I OPIEKUNKI RÓWNIEŻ SĄ ODDANE SWOJEJ PRACY I WIDAĆ ŻE LUBIĄ TO CO ROBIĄ ;-).PRZEDSZKOLE POSIADA MONITORING ,BRAMA I FURTKA ZAMKNIĘTA WIĘC ABY SIĘ DOSTAĆ ?CZY WYDOSTAĆ ?TRZEBA DZWONIĆ I JEST TAM PANI KTÓRA OTWIERA FURTKĘ .JEST NOWY PLAC ZABAW ,DUŻO FAJNYCH ZABAWEK.....
            MOJE DZIECKO CHODZIŁO TAM Z WIELKĄ RADOŚCIĄ WIĘC BARDZO POLECAM ....
            • kukuryku20 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 07.10.16, 15:23
              Wszystko się zgadza - to dobre przedszkole. Moje dziecko tam chodziło i było naprawdę OK. Mam jak najlepszą opinię o przedszkolu, ale jednak proponuję pilnować spraw finansowych. Moje dziecko uczęszczało do przedszkola jeszcze w lipcu, a od września chodzi już do szkoły. Nie wiem, może z tego powodu, a może przez roztargnienie, Siostry wzięły za lipiec pełne czesne, chociaż zajęcia były tylko przez część miesiąca. Nie zwróciły także pieniędzy za obiady, których dziecko nie zjadło z powodu zgłoszonych nieobecności. Uczciwie przyznaję, że taka sytuacja zdarzyła się tylko ten jeden jedyny raz. Machnąłem na to ręką, ale jednak trochę goryczy pozostało. Mimo wszystko gorąco polecam to przedszkole, w końcu to dzieci są najważniejsze, a nie sprawy dorosłych.
        • maciej_70 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 13.09.13, 15:23
          Trafna ocena właścicielki przedszkola 'Muzyczka'. Znajomi posyłali dziecko na zajęcia do pani Manueli, ale zrezygnowali, po tym jak zamiast lekcji gry na gitarze chłopiec przesiedział na krześle, a pani Manuela w tym czasie rozmawiała przez telefon. Ja osobiście pamiętam ją z Jabłonny, gdzie generalnie siedziała przy kawusi i piłowała pazury plotkując z koleżankami. Bardzo fałszywa osoba. A to że się zasłania poparciem Romka... Nie wnikam w ich "układ", ale jedno z nich się wkrótce na nim przejedzie.
          • salomea111 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 04.04.14, 12:09
            Drogi Panie macieju_70 :) nie wiem dlaczego ma Pan taki obraz Pani Manueli ale coś mi się wydaje, że musiał Pan kilka jedynek zebrać w szkole od tej Pani, że takie zdanie się zrodziło w Pana głowie i odczuciu :) Widzę działania Pani Manueli patrząc na ogromne zainteresowanie dzieci i młodzieży jej ofertą dydaktyczną, którą podejmuje z pasją w swoim Centrum "Metro Kultura". Nie chodzi mi o gloryfikowanie nikogo ale tak obiektywnie Panie Macieju to Pani Manuela robi dużo dobrego dla lokalnej społeczności a nade wszystko dla dzieci, które z chęcią przychodzą na zajęcia. Nie wiem jakie ma Pan doświadczenie z pracą z dziećmi i modzieżą :) ale proszę mi wierzyć to ogromne poświęcenie i wyzwanie, więc może zamiast oceniać człowieka przez pryzmat jakiegoś jednego wydarzenia bądź własnego odczucia to spróbuje Pan spojrzeć na wszelkie działania Pani Manueli, na całokształt.
            Pozdrawiam :) Salomea
            • keba.bek Re: prywatne przedszkola w Legionowie 29.04.14, 22:06
              Mam pewne doświadczenie związane z p. Manuelą i niestety potwierdzam opinię poprzednika - organizowane przez nią zajęcia nie są wiarygodne. Mój synek uczęszczał na sobotnie zajęcia teatralne i niestety jasno mi zakomunikował, że zajęcia jej się nie podobają. Dlaczego? M.in. dlatego, że nie przygotowuje się do przedstawień, że nie może korzystać z dużej sceny, iż ogólnie jest nudno, inne dzieci są agresywne i panie nie reagują itp. Tak więc zrezygnowaliśmy z tych zajęć i warto, aby się przyglądać działaniom p. Manueli z odpowiednim dystansem. Nasi znajomi też te zajęcia odpuścili.

Jeżeli chodzi o prywatne przedszkola, to polecam p. Żmijewską i jej Chatkę Puchatka - wg mnie jest to bardzo dobre przedszkole.
        • salomea111 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 04.04.14, 12:20
          Droga Pani delikatesowa :) moje dziecko uczęszcza do punktu przedszkolnego "Muzyczka" już drugi rok i nie mam powodów do narzekań. Jest zawsze uśmiechnięte i z chęcią idzie do przedszkola, nie mam żadnych przepychanek. Kocha ciocie i jest zadowolone. Od początku, czyli już na zebraniu w 1012 roku widzieliśmy, że Pani Manueli nie będzie fizycznie w przedszkolu każdego dnia bo przecież urodziła dziecko a my jako matki chyba najlepiej to rozumiemy :) Poza tym i tak powiem Pani szczerze, Pani delikatesowa, że nie wiem jak Pani Manuela to robi, że jeszcze ogarnia te artystyczne zajęcia w swoim Metro Kultura. Z tego, co wiem tam jest przeszło 300 dzieci! Nie chodzi o to, żeby kogoś przechwalać ale spojrzeć na sprawę trochę z dystansem. Wydaje mi się, że powinno nam chodzić o dobro dziecka a nie jakieś prywatne zaczepki.
    • agulla1983 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 09.05.14, 11:22
      Ja Przy Lesie na Sobieskiego polecam. Do tego przedszkola uczęszczają dwie moje córki (młodsza ma 2,9 l.). Pozytywem dla mnie jest to, że wszyskie ciocie znają wszystkie dzieci (nie tylko ze swojej grupy), miła atmosfera a przede wszystkim, że dziewczynki są zadowolone :)
      • kmackaa Re: prywatne przedszkola w Legionowie 29.05.14, 00:40
        KONWALIOWY DOMEK
        Ludzie jeśli kochacie swoje dzieci to nie zapisujcie ich do tego przedszkola! Mam tysiąc argumentów za tym, żeby tego nie robić! Nie sposób ich tu wszystkich wymienić.
        -przedszkole nie dostosowane do dzieci 1-2 letnich - brak podstawowego wyposażenia
        -brak placu zabaw, co z tego, że teren duży,ładny i zielony? Place zabaw wspierają i rozwijają motorykę dzieci. Ciągłe bieganie po trawce nic owocnego nie przyniesie.
        -właścicielka bez jakiegokolwiek wykształcenia pedagogicznego (nie kryje się z tym) - nie ma pojęcia o rozwoju i potrzebach dzieci. Przedszkole jest więc zwykłą przechowalnią - brak koncepcji na przedszkole, wszyscy robią co chcą. To przedszkole to dryfujący statek - brak sternika i celu na horyzoncie. Na stronie internetowej pisze się o różnych koncepcjach pedagogicznych realizowanych w przedszkolu, ale tak naprawdę nic takiego nie ma miejsca!
        -przedszkole na pierwszy rzut oka robi świetne wrażenie, piękne kolorowe ściany, dużo zieleni, super strona internetowa, wygadani właściciele. Jednak to tyko przykrywka, nie dajcie się zwieść...
        -dla właścicielki ważne jest każde 10 zł - dlatego przez przedszkole przewija się masa dzieci, które są w nim na 1-2 h w tygodniu. Co chwila ktoś przychodzi i ktoś odchodzi. Taka sytuacja nie daje dzieciom (które chodzą stale) poczucia bezpieczeństwa. Można powiedzieć, że ktokolwiek z ulicy wejdzie zostaje przyjęty, bo kasa w portfelu.
        -zajęcia dodatkowe to jakiś żart. Właściciele szczycą się zajęciami z karate. Karate dla 1,5-2 letnich dzieci?! Błagam! Plastyka, ceramika - ok. Z angielskiego, który był najfajniejszy właścicielka zrezygnowała. Dlaczego?! czyżby za dużo kosztował?
        -przedszkole jest prowadzone tak, aby jak najwięcej zarobić i jak najmniej wydać - stare książki i zabawki, dopłacanie np. do prezentów na święta itp.. Ponieważ właścicielka nie ma wiedzy na temat tego jakie zabawki, książki, układanki, gry wspierają rozwój dziecka to w przedszkolu ich nie ma.
        naprawdę jęsli nie chcecie by wasze dziecko było przeciętne nie zapisujcie go tu, nie róbcie mu krzywdy. Dajcie mu szansę rozwoju. Uwierzcie mi, że z tego przedszkola wyniesie niewiele. Jego potencjał jest o wiele większy!
        • mazi35-1973 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 31.05.14, 22:38

Po przeczytaniu Pani opinii jestem skłonna w to uwierzyć...
          Byłam nie dawno na rozmowie w tym przedszkolu bo chciałam zapisać dziecko 1,2 miesiące do żłobka.Po obejrzeniu sal stwierdzam fakt że nie jest ono przystosowane i nie spełnia wymóg jakie powinno spełniać funkcjonowanie prawdziwego żłobka.Brak kojców do spania dla takich małych dzieci,brak krzesełek do karmienia maluchów,brak przystosowania łazienki( przewijanie),bark zabawek dostosowanych do wieku,goła podłoga do raczkowania itp.Właściciele sprawiają wrażenie pozytywne ale po tym co przeczytałam i zobaczyłam jest ono raczej błędne.Nawet kwota 350zł nie przemawia do Mnie bo liczy się bezpieczeństwo maluchów a nie kasa która chcą zbijać właściciele.
        • pola_kp Re: prywatne przedszkola w Legionowie 01.06.14, 10:41
          To miejsce nie jest zupełnie przystosowane, aby pełnić funkcję żłobka.
          Właśnie tak kwota 350 zł szczególnie powinna dać do myślenia. Tam nie mają nawet małych łyżeczek do zupy.
          Dorzucam swoje trzy grosze, bowiem zależy mi, aby to miejsce albo przeszło jakąś rewolucję, albo znikło z mapy Legionowa. Dla dobra dzieci.
          • mazi35-1973 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 03.06.14, 21:31

Postanowiłam że również się dopisze...
            Do Konwaliowego Domku kiedyś uczęszczało moje dziecko i te zajęcia które są opisane na stronie to jest jedna wielka porażka.Z tych wymienionych zajęć była tylko ceramika,plastyka i angielski i nic poza tym.Dzieci nigdy nie były w stajni,na teatrzyku ani na wycieczce a więc właściciele pięknie mydlą oczy rodzicom zapisujacym swoje pociechy ...Proszę się zastanowić zapisując dziecko.
            -zajęcia z języka angielskiego - lektor (codziennie)
            zajęcia z języka angielskiego - lektor (cztery razy w miesiącu)
            zajęcia plastyczne, techniki plastyczne dla dzieci (cztery razy w miesiącu)
            gimnastyka ogólnorozwojowa (cztery razy w miesiącu)
            zajęcia z rytmiki (cztery razy w miesiącu)
            zajęcia z ceramiki (dwa razy w miesiącu)
            zabawa w teatr (uzależnione od założeń programowych placówki)
            bezpłatna opieka dentystyczna w prywatnej Kliniki "Bonident" (raz na dwa miesiące)!!!
            zajęcia przyrodnicze - Stadnina koni "ŁAWRA" (raz na dwa miesiące uzależnione jest to od aury)
            Teatrzyk - (uzależnione od założeń programowych placówki)
            Koncert edukacyjny - (uzależnione od założeń programowych placówki)
            Zajęcia otwarte - (rodzice mogą brać udział w zajęciach z dziećmi podczas wprowadzania pociechy w codzienny rytm pracy placówki celem adaptacji dziecka)
            Wycieczki i imprezy okolicznościowe - (uzależnione od założeń programowych placówki, które będą ustalane na początku danego miesiąca)
          • magd.a105 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 04.06.14, 11:17
            Oj bardzo ładnie to Pani ujeła i zgadzam się w 1000% :)
            Pytanie czemu właściciele reklamują się jako żłobek a funkcjonują jako klubik malucha plus przedszkole.Chyba tylko dlatego żeby nie spełniać wymóg jakich powinien spełniać żłobek. Pewnie brak łyżek to jeden minus w 100 innych brakach tego obiektu...
            Poza tym chyba jest coś nie tak z właścicielami skoro wiecznie przewija się tylu pracowników...
            Jednym słowem porażka i kwota nawet 100 też by do MNie nie przemówiła.
            Pozdrawiam wszystkich rodziców co się zdecydowali zapisać swoje pociechy do tego bałaganu.
        • cyprian33 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 08.06.14, 19:55
          Moje dziecko chodzi do Konwaliowego domku i ja osobiście jestem zadowolona.Mam niemiłe doświadczenia z chatką Puchatka i mam porównanie:0( Moje dziecko wraca zadowolone uśmiechnięte najedzone i przebrane zawsze.Może i mogli by zainwestować w plac zabaw ale które z istniejących przedszkoli ma taki ogród?A że właścicielka nie ma przygotowania pedagogicznego?z tego co mówią przepisy nie jest to wymagane a dziećmi i tak zajmują się wychowawczynie nie ona.Co do innych kwestii byłam tam z dzieckiem w okresie adaptacyjnym i nie widziałam żadnych tłumów innych dzieci i osób przewijających się tam a bywałam w różne dni i pory.Ogólnie moje dziecko i ja bardzo sobie chwalimy KONWALIOWY DOMEK
          • kamillskr Re: prywatne przedszkola w Legionowie 10.06.14, 01:09
            To trochę taki minimalizm - najedzone i przebrane. W takim razie to nie przedszkole tylko jakaś przechowalnia. Ogród fajny tylko co z tego? Myślę, że dla dzieci lepszy byłby plac zabaw, trzeba iść za ich potrzebami i nie skąpić na takie rzeczy. Właścicielka nie ma przygotowania pedagogicznego i tym samym nie ma pojęcia o dzieciach, koncepcjach pedagogicznych, które można w przedszkolu wprowadzać i rozwijać dla dobra dzieci i o rzeczach/zabawkach itp. które stymulują rozwój dzieci .. więc to że prawo mówi, że tak możne być nie znaczy, że jest to dobre.
            Napiszę jeszcze kilka rzeczy o tym przedszkolu, które poruszyłem na innym forum:Syn mojej siostry chodzi do tego przedszkola (po ostatnich wydarzeniach, siostra niedługo go wypisuje) i wiem, że w tym przedszkolu w tym roku 3 razy wymienili kadrę!. Co chwila w przedszkolu pojawia się nowa Pani, bez zapowiedzi! i uprzedzenia rodziców! Siostra przychodzi rano z synem do przedszkola a tam nieznajoma Pani mówi, że dzisiaj ona będzie z dziećmi. Świetne podejście! Pogratulować właścicielce. Zero szacunku dla rodziców. Ktoś tu chyba nie wie, co jest dzieciom najbardziej w tym wieku potrzebne! Dzieci muszą mieć zapewnione poczucie bezpieczeństwa i pewną stałość w swoim otoczeniu. Z takim podejściem właścicielki, dzieci nigdy nie będą się czuły dobrze w tym przedszkolu... Absolutnie i szczerze odradzam! Moja siostra przekonała się, jak to wygląda...teraz odradza znajomym. Pozdrawiam
            • kamillskr Re: prywatne przedszkola w Legionowie 10.06.14, 01:13
              I jeszcze jedno - nie wierzę, że któryś rodzic przyprowadzający tam w ostatnim czasie dziecko mógłby napisać pozytywną opinie. Siostra opowiadała mi, że panuje tam totalny chaos. Nowe nauczycielki nie wiadomo skąd, brak zajęć, za które rodzice płacili, i brak informacji o tym, że właścicielka z nich zrezygnowała. Oraz ciągłe oszukiwanie i zamydlanie oczu rodzicom. Beznadzieja!
              • jaipur Re: prywatne przedszkola w Legionowie 31.08.14, 08:15
                moje dziecko chodzi do przedszkola drugi dom, opinię mam pozytywną, choć oczywiście jakieś zastrzeżenia są (np na jedzenie, marne- no ale dziecko zawsze może zjeśc drugi obiad w domu). Kadra fajna, dyr. nieco apodyktyczna, no i już ze zboczeniem belferskim, ale zawsze przyda sie taki "zły policjant". W pełni przystosowane nawet dla małych dzieci(2lata), ciekawe zabawy i zajęcia, logopeda do którego mozna sie dodatkowo zapisac.
                Ludzie, nie bardzo rozumiem, dlaczego myślicie ,że jakieś zajęcia, np angielski 2 razy w tygodniu coś dają- jesli chcecie uczyć dziecko jezyka, to rozmawiającie z nim w obcym języku, jeśli ma uczyć się literek, to uczcie się z nim, codziennie itd. Przedszkole nie nauczy , to tylko takie miejsce gdzie dziecko nabywa umiejętności społecznych, a nie staje sie geniuszem.
                A wykształcenie pedagogiczne? no cóż, pamietam z LO, że koleżnki które sie na nic innego nie nadawały szły na pedagogikę, bo był tylko konkurs świadectw. Tego bym nie przeceniała, najważniejsze jest podejście i serce, anielska cierpliwość itd.
      • agulla1983 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 03.09.14, 10:56
        Niestety wraz ze zmianą personelu w Przy Lesiu zmieniło się moje zdanie na temat przedszkola. NIE POLECAM :( szkoda..
        • corpse-bride Re: prywatne przedszkola w Legionowie 14.09.14, 11:17
          A może Pani uzasadnić swoją opinię? Napisała to Pani z początkiem września, czyli bardzo szybko któraś z Pań musiała Pani zaleźć za skórę.
          • xxx277 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 29.12.14, 00:36
            Witam, odnośnie konwaliowego domku... miałam "zaszczyt" gościć nauczycielki wraz z dziećmi o bardzo różnej grupie wiekowej w kawiarni gdzie pracuje, Pani zasiadły zamówiły dla siebie i powiedziały dzieciom że jak rodzice im dali kase to moga wydać wszystko, oprócz tego naprzemian z koleżanka latałyśmy z dziećmi do toalety no bo przecież Panie musiały zjeść, piszę to ponieważ moje dziecko również uczęszcza do przed. pryw. Akademia Zucha i jestem mega zadowolona a tamta sytuacja była jakimś nieporozumieniem
            • alan_25 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 12.01.15, 16:06
              Również stanowczo odradzam. Ktoś napisał na forum, ze dla właścicielki liczy się tylko kasa i to prawda ! Jestem również zaskoczona jak często mogą się zmieniać wychowawczynie. Jeśli ktoś rozważa jednak wysłać tam dziecko, radzę bardzo uważnie czytaś statut KD , a najlepiej go sobie wydrukować i dać pani B do podpisu. Tam czesne nie zmienia się z poczatkiem roku szkolnego , a kalendarzowego .Rodzice dostali aneksy z podwyżkami , co prawda nie 100%-centowe, ale kto wie jak będzie następnym razem.
          • evejlina Re: prywatne przedszkola w Legionowie 23.01.15, 17:17
            Witam,
            czy mogę prosić o aktualną opinię o Konwaliowym Domku? Planuję zapisać tam 1,5letnią córeczkę i to co czytam na tym forum mnie przeraziło.....
            • mama7591 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 13.02.15, 14:13
              ja też nie polecam przedszkola "Muzyczka" w Legionowie.. Pani dyrektor dużo obiecuje, niestety gorzej jej wychodzi z dotrzymywaniem słowa. Każde ustalenia dotyczące wszelkich opłat lepiej spisywać na początku na piśmie bo później nie odzyska się należnych pieniędzy ( np. za niewykorzystane posiłki z powodu nieobecności dziecka). Generalnie klapa!
              • prawda777 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 28.02.15, 22:46
                Witam,
                zapewne Państwu wiadomo, że ta Pani prowadzi 3 placówki przedszkolne :Legionowo; Stasi Las, Nieporęt. Z wiarygodnego źródła wiem, że nie warto posyłać dzieci do jej placówek i to z wielu powodów. No chyba, że są Państwo rodzicami traktującymi przedszkola jak przechowalnie. Choć sama obecność tutaj to wyklucza. Wszystko z pozoru wygląda dobrze i dzieci chętnie chodzą do przedszkola, ale to wyłącznie dzięki ciociom, które tam pracują i wykonują najcięższą pracę za żałosne wynagrodzenie przy jednoczesnym braku szacunku. Nieprawidłowości są we wszystkich kwestiach, począwszy od prawa pracy i uczciwości w stosunku do zatrudnianych cioć, które nie mają często wielkiego wyboru, poprzez nieprawidłowe zapisy w umowach z rodzicami (brak zapisów o zwracaniu stawki żywieniowej, gdy dziecko choruje) a kończąc na nagminnym łączeniu maluchów ze starszakami, braku komunikacji w istotnych tematach, oszczędnościach na cateringu i materiałach dydaktycznych/plastycznych, braku wody dla cioć i dzieci itp. Dodam, że pani dyrektor nie jest dostępna, brak z nią kontaktu a próby telefonu kończą się na odsyłaniu do sekretarki. Mało tego ukrywanie nieprawidłowości jest na porządku dziennym i niestety nie ma możliwości wpłynięcia na polepszenie warunków dla naszych dzieci. Przykre to jest, jak ktoś się dorabia kosztem naszych dzieci i przy tym kłamie w żywe oczy. Nie spotkałam się z takim zachowaniem/człowiekiem, aby zgłaszane nieprawidłowości ze strony rodziców nie były właściwie wyjaśniane i usuwane. Ubolewam nad tym, że w naszym Państwie nie ma właściwej kontroli nad takimi placówkami, które nie zważałyby na to kto czyje ma plecy ale na dobro dzieci. Bo płacąc 14 zł za wyżywienie, gdzie mówi się o 4-5 posiłkach, dziwię się, że dzieci są głodne. Są głodne, bo posiłki są tylko 3:śniadanko, obiad, podwieczorek. Brakuje 2 śniadania i kolacji. Niestety nie ma instytucji, która karałaby za nieuczciwość i wykorzystywanie ufności rodziców. Ten przykład to zapewne temat rzeka, bo wiele jest takich placówek i tylko od nas zależy czy coś robimy w obronie dzieci czy nie. Osobiście uważam, że Pani Manuela nie powinna prowadzić placówek dla dzieci.
                • asanachotomow Re: prywatne przedszkola w Legionowie 14.01.16, 10:13
                  Zwiedziliśmy z 2-letnim synkiem 8 przedszkoli i żłobków prywatnych w Legionowie, Chotomowie i Jabłonnej. Wrażenia mam rozczarowujące, sądziłam, że placówki prywatne powinny mieć wyższe standardy, a przynajmniej ogrzewanie w zimie! Polecam rodzicom wyrobienie własnego zdania, umówienie się na godzinkę adaptacji - sami ocenicie jak jest. Opiszę w skrócie moje spostrzeżenia: Mini Żłobek na Kwiatowej w Legionowie: brak możliwości wejścia rodzica na adaptację, nie wiem więc w jaki sposób dziecko ma się zapoznać ze żłobkiem? Poza tym zajęcia dodatkowe są prowadzone w bardzo chłodnej piwnicy, oboje z mężem nie zdjęliśmy kurtek. Klatka schodowa bardzo stroma (mam wrażenie, że maluchy w ogóle nie są wyprowadzane na dwór, w każdym razie nie co dzień). Wyspa Skarbów w Chotomowie - wydawała się idealna, ale sala dla żłobkowych maluchów jest za mała, wpuszczane są dzieci zakatarzone, przeziębione, cieknie im po brodzie - a opiekunka nie zauważa tego, poza tym temperatura poniżej 20 stopni w zimie, zmarzłam, będąc w swetrze. Jest to pokoik przechodni, w ciągu godziny przeleciały tamtędy co najmniej 8 razy różne osoby, może stąd to zimno. Opiekunki ciepłe i miłe, atutem jest duży plac zabaw. Przedszkole Przy Lesie: zbyt mała ilość opiekunek na grupe maluchów, budynek niedostosowany do grupy żłobkowej: bardzo niebezpieczne schody - a maluch muszą być na górze, poza tym wszystko stare. Bajkowy Dom - przy bardzo ruchliwej ulicy Modlińskiej, dzieci w ogródku wdychają spaliny cały dzień, brama praktycznie wychodzi na Modlińską. Muzyczka: panie i warunki ok, ale też lokalizacja odpada, ogródek jest przy bardzo ruchliwym rondzie w centrum Legionowa, przecież to jest toksyczne. No i przedszkole Drugi Dom - na tą placówkę powinno się zrobić inspekcję, warunki trzymania maluchów są bardzo złe. Żłobek mieści się na piętrze, przejście przez nieogrzewany korytarz, a na górze przy mrozie grzejniki zakręcone, nie ma ustawowych 20 stopni, dzieci były przeziębione, lodowate rączki - po jednym dniu zrezygnowałam. Mają tam dużo miejsca, ale jak widać oszczędność wielka - stąd tylko połowa grupy obecna - reszta chora. Poza tym słyszałam rozmowę z rodzicem, którego dziecko miało pasożyty i wiedząc o tym opiekunka nadal pozwalała na przyjście do przedszkola - i zarażanie innych! W każdym razie dyrekcja dość fałszywa, zamierzam podjąć pewne kroki związane z tym w jakich warunkach tam dzieci przebywają (na górze - bo na dole starszaki mają cieplej). Nie mieści mi się w głowie, dlaczego rodzice nie sprawdzą sami, są nieświadomi. Opiekunki były bardzo ok, ale w kuchni maluchów stoi mikrofalówka - więc jak mam wierzyć, że posiłki są podawane z termosów? Nie ma kuchenki do odgrzania. Teraz na warsztat biorę Pomarańczową Ciuchcię w Jabłonnie, na pierwszą wizytę wygląda bez zarzutu, mam nadzieję, że w końcu się uda, bo to ostatnia szansa.
                  • kresolka Re: prywatne przedszkola w Legionowie 12.09.16, 15:11
                    Wszystkim polecam otwarte w maju przedszkole Active Kids Academy na Słowackiego 2 w Legionowie. Przez 1,5 roku moja córka uczęszczała do przedszkola Sióstr Urszulanek, z którego musiałam ją przenieść w trybie natychmiastowym, bo poziom stresu jaki tam przeżywała doprowadził do tego, że zaczęła robić siusiu w majtki i siedziała cały dzień z zaciśniętymi piąstkami. Co się tam działo nie mam pojęcia ponieważ nie ma możliwości wglądu co dzieje się z dzieckiem od momentu wyjścia z szatni. Próbowano mi wmówić, że dziecko ma problem z rozstaniem się z mamą i dlatego się tak zachowuje co po zmianie przedszkola okazało się kompletną bzdurą. W przedszkolu było gorąco, córka chorowała dosłownie non stop. To a propos temperatury - lepiej cieplej ubrać malucha niż ma się przegrzewać bo wtedy bardzo infekcje lecą jedna za drugą.
                    Przeniosłam ją do Active Kids Academy, bo akurat były miejsca, a ja potrzebowałam zmiany z dnia na dzień. Miałam lekkie wątpliwości bo budynek i plac dla dzieci nie zachwyca na pierwszy rzut oka. Ale po 6 miesiącach uczęszczania tam moje dziecko jest po prostu przeszczęśliwe. Ciocie są przemiłe. Uporały się z traumą mojej córki - jeszcze przez tydzień zdarzało jej się bezwiednie zaciskać piąstki, ale panie umiały ją czymś zająć, rozluźnić. Skończyło się moczenie, zaczęła jeść jak szalona z czym był duży problem w poprzednim przedszkolu. Ostatnio nawet paniom udało się ją przekonać do robienia kupy czego nigdy nie robiła poza domem - potrafiła wstrzymywać cały dzień i brudzić majteczki. Teraz nie ma z tym problemu. Jest uśmiechnięta, roztańczona i przytula wszystkich kto nawinie jej się pod rękę. Teraz to zupełnie inne dziecko. Atmosfera w przedszkolu jest domowa, można codziennie porozmawiać z ciocią. Jak wchodzi się do szatni można zajrzeć do sali czy jadalni i zobaczyć co się dzieje. Dzieci mają stolik z zadaszeniem i jak jest ciepło jedzą posiłki na dworze. Jest super i mogę to miejsce z czystym sumieniem polecić, zwłaszcza rodzicom małych wrażliwców:).
        • jaidziecko Re: prywatne przedszkola w Legionowie 01.10.14, 22:10
          Witam wszystkich. Byłam w każdym prywatnym przedszkolu w Legionowie poświeciliśmy z moją rodzina na to pól roku rozmawisliśmy nie z dyrekcja a z wychowawcami.Pytaliśmy się o dobre przedzkola w Legionowie. Panie polecaly mi przedzkole przedewszyztki u sióstr misjonarek i mój drugi dom. I tak np. W przedszkolu przy lesie oszukują z jezeniem, wychowawcą dzieci jest pani po podstawówce lub zawodówce, panie nie zajmują się dziećmi tylko piją kawę, niebezpieczny plac zabaw. U sióstr urszulanek nie odbywają się zajęcia dodatkowe a panie nie dają rady z dziećmi, muzyczka najważniesza kasa a nie dzieci itd. Wszystkie informacje uzyskane za opłpatą od niektórych osób.
          • 40ola Re: prywatne przedszkola w Legionowie 02.01.15, 14:17
            Ja zapisałam swoja młodsza córek do przedszkola które jest " świeżo otworzone" Juki House, mogę polecić na starcie spotkałam się z dyrektor która jest osoba ciepła i mająca dużo spokoju w sobie., okolica cicha a budynek nowy, całkowicie przystosowany dla dzieci. Więcej będę mogła napisać po kilku miesiącach. Na c
            • asanachotomow Re: prywatne przedszkola w Legionowie 14.01.16, 10:17
              Juki House już nie istnieje, sprawdzałam.
    • 5mamija Re: prywatne przedszkola w Legionowie 14.09.14, 16:21
      MINI EINSTEIN
      CZY SĄ TU RODZICE, KTÓRZY WIDZIELI JAK PROWADZONE SĄ W TYM PRZEDSZKOLU ZAJĘCIA???
      Planowałam zapisać tam dziecko, Pani dyrektor nawet po zaplanowanym podpisaniu umowy nie zgodziła się, abym zobaczyła (na choćby jednych zajęciach) jak pracuje podczas nich moje dziecko, czy grupa współpracuje podczas wspólnych zadań itp. choćby przez 15 minut. Oczywiście rodzice nie są po to, aby zwiedzać przedszkole(są sposoby, aby nie przeszkadzać grupie), ale każdy z rodziców ma prawo zobaczyć za co płaci. Jest to przedszkole w którym są grupy integracyjne, zdradziłam na rozmowie, że mam przygotowanie pedagogiczne, może to było powodem odmowy.
      Z taką postawą spotykam się pierwszy raz.
      Sale super, czesne niskie, zajęcia zróżnicowane- to pod tym względem najlepsza oferta w Legionowie(choć nie jestem pewna czy wszystkim dzieciom potrzebny jest taniec z elementami hiszpańskiego-jeśli dziecko nie chce uczestniczyć w zajęciach, czeka przy stoliku-tak słyszałam).
      Czy inni rodzice mają podobne lub odmienne doświadczenia z owym przedszkolem?
      • b4rt76 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 18.03.15, 20:50
        Taka sytuacja.
        Przed minionym koncertem Marii Peszek trochę więcej słuchałem jej dyskografii.
        W zeszłym tygodniu (wg info cioci) mój młodszy w przedszkolu nucił sobie "pod nosem" m.in. cyt. "pan nie jest moim pasterzem i niczego mi nie brak (..) i chociaż idę ciemną doliną, zła się nie ulęknę, i nie klęknę, Warszawo!, nie klęknę" itp.
        Wczoraj w jego szafce znalazłem obrazek religijny z modlitwą do anioła stróża...
        Dzisiaj rano odprowadzając go do przedszkola usłyszałem (a potem zobaczyłem) jak pani katechetka uczy śpiewać 3-latków (sic!) pieśni cyt. "któryś za nas cierpiał rany, Jezu Chryste zmiłuj się na d nami...., kto następny śpiewa ? dobrze ty, i: któryś za nas.... itd"
        Pomimo, że żadne moje dziecko na religię nie chodzi, ogarnęło mnie przerażenie!!!
        Z takimi tekstami do 3-latków ?!? Czy to już indokrynacja porównywalna z jihadystami??? Kogo się w ten sposób wychowuje, jakich ludzi?
        Czy rodzice o tym wiedzą? Czy wie o takich praktykach dyrekcja?!?

Czy może tylko ja jestem przewrażliwiony...?

Także tego... Taka sytuacja.

• pola_kp Re: prywatne przedszkola w Legionowie 18.03.15, 23:35
          a powyższa sytuacja to w jakim przedszkolu?
          • b4rt76 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 19.03.15, 11:14
            Które to przedszkole tow tym przypadku kwestia nieistotna. (na szczęście dzisiaj rano wszystko zostało już wyjaśnione z dyrekcją :) - szacun, chylę czoło.
            Istotny jest fakt iż tego typu zajęcia nie są pod żadną kontrolą, czy to w przedszkolu czy to w szkole! Istotne jest to, że w programach edukacyjnych (opiniowanych przez pedagogów, specjalistów) jest jasno określone jakie informacje, tematy, zagadnienia itp. może przyswoić sobie np. 4-ro, 6-cio czy 8-latek. Istotna jest kontrola rodzicielska nad tym wszystkim, bo raczej nie chciałbym, żeby mój kilkulatek dowiadywał się, że np. jak zabije "niewiernego" to w niebie będzie czekać na niego ileś dziewic, czy też że jeśli będzie niegrzeczny to trafi do piekła.
            A niestety np. zajęcia z religii nie są przez MEN kontrolowane...
            Zwracamy uwagę na materiały z jakich wykonane są zabawki, czy film/bajka które dzieci oglądają są pozbawione przemocy, czy gry i zabawy nie powodują negatywnych emocji, dbamy, aby dzieci nie były narażone na niepotrzebny stres, nie bały się itp. podczas kiedy w tym samym czasie, w sposób niekontrolowany, tego typu treści są naszym dzieciom przekazywane niejako "od kuchni". Tu tkwi całe sedno problemu.
            Zwracajmy uwagę na to jakie treści nasze dzieci otrzymują na zajęciach dodatkowych. Dbajmy o nie, bo mogą niestety zostać skrzywdzone.
            Taka sytuacja
            • rybk_a Re: prywatne przedszkola w Legionowie 30.03.15, 00:01
              Ale co takiego jest w tej pieśni? Słowo "rany" czy "cierpienie"? Przecież kazde dziecko je zna, nawet jeśli nie jest wychoywane w katolickiej rodzinie, bo to przecież część życia - każdy może się zranić i każdy doświadcza cierpienia, nawet małe dziecko. Ja hodziłam w zeszłym roku z moją dwylatką, a w tym z trzylatką na wszystkie drogi krzyżowe dla dzieci i "Któryś za nas" śpiewa najgłośniej ze wszystkich. Jeśli dziecko wychowywane jest w wierzącej rodzinie i chodzi do kościoła, widok krzyża i ukżyżowanego Jezusa nie jest dla niego niczym nowym, bo widzi styka się z nim praktycznie codziennie w domu i kościele, pyta, dostaje odpowiedzi, może nie za bardzo szczegółowe, ale tyle, ile jest w stanie przyjąć. Czy mam wyniesć z domu krzyż na czas dzieciństwa mojej córki, lub nie chodzić z nią do kościoła aż do pierwszej komunii?
              • rybk_a Re: prywatne przedszkola w Legionowie 30.03.15, 00:02
                Ochywiście "chodziłam" - przepraszam za literówkę.
              • rybk_a Re: prywatne przedszkola w Legionowie 30.03.15, 00:07
                "Ukrzyżowanego" miało być
              • b4rt76 Re: prywatne przedszkola w Legionowie 01.04.15, 22:30
                Nie rozumiesz. Nie o to chodzi.
                Jeśli chcecie tego jako rodzice, ŚWIADOMIE, wychowujcie swoje dzieci, PRYWATNIE, w dowolnej religii. Nikt w tym kraju nie zabrania tego rodzicom.

Ciekaw jestem czy poinformujesz swoje dzieci, że np.:
                17 lutego 1600 r. spalono na stosie Giordano Bruno, który głosił że wszechświat jest nieskończony i jednorodny (z czego wynikał pogląd, że ludzie nie są jedynymi inteligentnymi istotami w kosmosie). Kościół skazał go za herezję.
                lub, że np.
                30 marca 1689 Kazimierz Łyszczyński, skazany na śmierć za ateizm konkretnie za Traktat „De non existentia Dei”, został spalony. Dokładniej rzecz ujmując, spalono jego ciało. Wcześniej, na Rynku Starego Miasta w Warszawie, obcięto mu język, rękę i głowę…

20 października 1939 r. Pius XII wyraża poparcie dla hitlerowskiej napaści na Polskę. W bulli papieskiej "Summi Pontificatus" ogłasza: "Jeśli zło pochodzi z walki o SPRAWIEDLIWSZY PODZIAŁ DÓBR, które Bóg przydzielił ludziom, to główna przyczyną owego zła jest /nie faszyzm, tylko/ to, że ludzie odchodzili od zasad jedności wiary i nauki, kierujących niegdyś życiem dzięki niestrudzonej, dobroczynnej działalności Kościoła." (pewnie inkwizycji). W całej bulli nie ma słowa potępienia Hitlera.

i jak już jedziemy dalej to trochę cytatów", np.

"Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów." (św. Tomasz z Akwinu)

"Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie."
                (św. Augustyn 354-430 - jeden z najznakomitszych ojców Kościoła)

"Kobiety są błędem natury... z tym ich nadmiarem wilgoci i ich temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu... są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny... Pełnym urzeczywistnieniem rodzaju ludzkiego jest mężczyzna."
                (św. Tomasz z Akwinu)

O takich faktach wolę SAM poinformować moje dzieci.
                NIE CHCĘ żeby dowiedziały się tego od katechetki czy księdza na religii.
                Bo to RODZICE wychowują swoje dzieci. A to, że ktoś ukończył kurs czy seminarium samo z siebie do niczego go nie uprawnia , a już na pewno nie do edukacji czy pedagogigki.

Teraz rozumiesz?
    • hilaryy Czy ktoś zna Bajkowy Dom? 29.04.15, 11:42
      Podbijam temat, bo poszukuję aktualnych informacji o Bajkowym Domu. Oferta wygląda interesująco, ale dotarły do mnie informacje, że w ubiegłym roku był jakiś problem z wychowawczyniami i jedna grupa dzieci w zasadzie się rozwiązała - rodzice zdecydowali się na przeniesienie do innych przedszkoli. Czy ktoś może to potwierdzić?

A może coś na czasie o Przy Lesie jeszcze ktoś napisze?

Będę wdzięczna za każdą informację.
      Pozdrawiam
      • arkadiuszf2 Re: Czy ktoś zna Bajkowy Dom? 29.04.15, 23:53
        Witam wszystkich szukających dobrych przedszkoli dla swoich pociech. Posłaliśmy we wrześniu 2014 roku nasze dziecko do prywatnego przedszkola MUZYCZKA, którego właścicielką jest Pani Manuela Gleb-Karpowska. Niestety w bardzo krótkim czasie zaczęły pojawiać się zaniedbania po stronie prowadzącej. Zdaję sobie sprawę że każdy z nas ma prawo postrzegać świat w na swój sposób więc podam kilka tematów które miały miejsce a Wy oceńcie czy jest to normalne i czy przy okazji takich sytuacji warto posyłać swoje pociechy do placówek zarządzanych przez Tą Panią. Oszczędności były zawsze i na pewno nikogo może nie zdziwić szary papier toaletowy który był przez długi czas w toaletach dzieci ale jeśli mamy napisane w jadłospisie 5 posiłków dziennie a tak na prawdę są trzy to taka sytuacja mnie zastanawiała. Brak wody na wciąż dla dzieci właścicielka na zebraniu tłumaczyła że to nie problem bo rodzice mogą przecież przynosić własną dla swoich dzieci i wystarcz wtedy tylko podpisać. Dla mnie to dziwne ale może się czepiam. Kolejnym tematem świadczącym o podejściu jest sytuacja w której dzieciom któregoś razu na obiad podano surowe mięso drobiowe (nie zdążyło się poddusić). Interweniując w tej sprawie otrzymałem informacje że to normalne i może się przecież zdarzyć że mięso się nie dogotuje przy takiej ilości posiłków. Po wymianie zdań z sekretarką próbowano zastraszyć mnie policją. Napisałem oficjalne pismo do właścicielki z żądaniem wyjaśnienia tej sytuacji i już po dwóch miesiącach otrzymałem odpowiedź że nic takiego nigdy nie miało miejsca. Ta sytuacja dla mnie świadczy o totalnej ignorancji w temacie dbałości o bezpieczeństwo i zdrowie dzieci. Kolejną niemiłą sytuacją było zawszenie dziecka. Okazało się że dyrekcja nie poinformowała nas rodziców o znalezieniu u jednego z dzieci wszy półtora miesiąca wcześniej. Szkoda bo nie jest to nic nadzwyczajnego i można temu wcześniej zaradzić a nie później z tym walczyć. CZEMU TO ZROBIONO?? Nie wiem. Dużo ta Pani obiecuje i mówi ale niestety niewiele jest w tym prawdy. Wiem że zapewne po tej wypowiedzi penie dostanę pozew do sądu bo już dostałem od adwokata notę z żądaniem zakazu wypowiedzi publicznych mogących narazić na szwank tą osobę. Uważam jednak że tych kilka sytuacji tu przedstawionych przeze mnie pomoże Państwu w wyborze właściwego przedszkola i pozwoli na uniknięcie nieprzyjemnych przeżyć. Osoba ta prowadzi trzy przedszkola w Ratuszu w Legionowie, Stasim Lesie i Nieporęcie. Przytoczone niektóre z rażących niedociągnięć w placówce Nieporęckiej nie wyklucza podobnych w pozostałych. Dziękuje za przeczytanie i mam nadzieje że każdy z nas będąc rodzicem kocha swoje dziecko i rozsądnie podejmie decyzje o oddaniu komuś pod opiekę swoją pociechę. A ja czekam teraz na zapowiedziany pozew do sądu.
        Pozdrawiam Arkadiusz F.
        • hilaryy Re: Czy ktoś zna Bajkowy Dom? 30.04.15, 19:21
          Dziękuję za odpowiedź. Akurat tego przedszkola nie brałam pod uwagę, ale komuś pewnie się przyda taka informacja.
          Życzę spokoju od adwokata i sądu :)
          Pozdrawiam
      • polokokt Re: Czy ktoś zna Bajkowy Dom? 30.04.15, 00:24
        hilaryy napisała:
        > ... że w ubiegłym roku był jakiś
        > problem z wychowawczyniami i jedna grupa dzieci w zasadzie się rozwiązała - rod
        > zice zdecydowali się na przeniesienie do innych przedszkoli. Czy ktoś może to p
        > otwierdzić?

Tak, jakaś grupa rodziców miała problem z dogadaniem się z personelem i zdecydowali się przenieść swoje dzieci. Ale nic sie nie rozpadło, grupa nadal istnieje i większość dzieci nadal chodzi.
        Z mojej perspektywy, wydaje mi się, że jeszcze się taki nie urodził który wszystkim dogodził. W przedszkolu do którego dzieci zostały przeniesione, zwolniły sie miejsca w trakcie roku (we wrześniu-październiku przedszkole miało komplet ). Co oznacza, że tam też jacyś rodzice zrezygnowali lub przenieśli swoje dzieci gdzieś indziej. Może tam też coś komuś się nie podobało? Z powietrza te miejsca się nie wzięły.

Oczywiście, przedszkole ma swoje zalety jak i wady, jak każde przedszkole. Ja w rozmowie ze znajomymi rodzicami jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś nie miał zastrzeżeń (po jakimś dłuższym okresie uczęszczania, aby już wyrobić sobie jakąś opinię) do przedszkola z którego usług korzysta. Kwestia raczej, czy dane uwagi są w obszarze dla nas najważniejszym czy też może w obszarze z którego nasze dziecko korzysta sporadycznie lub nie korzysta wcale. Wtedy też na pewno zmienia się punkt widzenia na dany problem.

• hilaryy Re: Czy ktoś zna Bajkowy Dom? 30.04.15, 19:18
          Dziękuję bardzo polokokt za sensowną odpowiedź :) Czyli nie taki diabeł straszny. Faktycznie, każdy musi znaleźć przedszkole odpowiednie dla siebie.
          Mnie zachwalano Przy Lesie, ale niestety jest tam kilka rzeczy, które mi nie pasują i raczej z nich zrezygnuję - m.in. beznadziejny plac zabaw :/
          Do państwowego nie dostaliśmy się, więc poszukiwania prywatnego prowadzę dalej.
          Pozdrawiam
          • asanachotomow Re: Czy ktoś zna Bajkowy Dom? 14.01.16, 10:23
            Oj, niestety, standardy są poniżej normy, nie mówiąc już o oczekiwaniach... Czy coś udało się znaleźć? Ja też szukam i czytam opinie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka