tux54 07.07.09, 22:45 tak jest w pliku multimedialnym: www.miejscowa.pl/images/stories/video/LTV%2026.6.2009/WYDARZ_RADA_POWIATU.wmv Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metron1 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 08.07.09, 00:16 Oglądałem ten materiał, zapowiada się bardzo ciekawie, SKM na Piaskach kilka metrów od domu aż nie chce się wierzyć, to samo pociąg co 10-15 minut Poczekamy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 08.07.09, 09:44 Tylko skąd wezmą składy z linii S2 Pruszków - Sulejówek ? Odpowiedz Link Zgłoś
l.ruta Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 08.07.09, 18:16 tux54 napisał: > Tylko skąd wezmą składy z linii S2 Pruszków - Sulejówek ? SKM planuje wypozyczyc 8-10 skladow / rowniez Otwock-W-wa Sluzewiec/ na 2 lata z PKP PR,uzywane ,lekko podliftingowane, pozniej wejda sklady nowe z przetargu lotniskowego,KM tez planuje zakup nowych skladow do obslugi Modlina,oby tylko kryzys nie dotknal zbyt mocno budzetu Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
kowalndm Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 09.07.09, 07:58 A czy nie więcej pasażerów SKMka mialaby na trasie przez Legionowo Przystanek, Chotomów. Zresztą gdyby Nowy Dwór Maz zgodził się dopłacać, to stamtąd myślę, że byłby większy potok pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 09.07.09, 08:42 W NDM chyba nie ma jak zawrócić pociągu do Wawy, nie ma bocznicy obok stacji. W Legionowie nie masz w tym problemów. Myślę, że to ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.ruta Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 09.07.09, 08:52 kwitkows napisał: > W NDM chyba nie ma jak zawrócić pociągu do Wawy, nie ma bocznicy obok stacji. W > Legionowie nie masz w tym problemów. Myślę, że to ma znaczenie. > Dokladnie tak, oczywiscie ma znaczenie to co we wczesniejszym watku-wymagana zgoda,czytaj dofinansowanie ze strony Nowego Dworu Maz ktory ,jak na razie nie jest zainteresowany.Rowniez kwestia prowadzonej przez PKP PLK modernizacji na odcinku Leginowo-Nasielsk, brak mozliwosci zwiekszenia w tej chwili liczby pociagow.Po modernizacji i uruchomieniu lotniska Modlin na odcinku od Chotomowa do Wawy pojawi sie wiecej pociagow KM,ale to niestety za okolo 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
kowalndm Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 09.07.09, 16:16 Mała nieścisłość się wkradła : w NDM są aż dwa zmodernizowane tory dodatkowe, które można wykorzystać do postoju i "zawracania" pociągów. A władze miasta chyba kogoś oszukują, bo na forum burmistrz kiedyś narzekał, że miasto chce zwiększyć liczbę połączeń kolejowych między Nowym Dworem a Warszawą, ale kolej nie ma potrzebnych pociągow. Był gotowy do rozmów z koleją, ale kolej podobno nie chciała z nim rozmawiać. Mam nadzieję, że podobnie nie będzie ze Wspólnym Biletem, bo, szanowny panie Leszku, władze Nowego Dworu jak narazie głośno mówią, że chcą Wspólnego Biletu, tylko czekają na wolę Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
l.ruta Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 09.07.09, 18:38 > Mam nadzieję, że podobnie nie będzie ze Wspólnym Biletem, bo, > szanowny panie Leszku, władze Nowego Dworu jak narazie głośno mówią, > że chcą Wspólnego Biletu, tylko czekają na wolę Warszawy. > :-) tylko tak moge zareagowac, jak widac z dzialan dotychczasowch wola musi byc obopolna, trwaja bardzo intensywne rozmowy z niektorymi miastami w sprawie rozszerzenia wspolnego biletu, niestety nie z tego kierunku :-(, zero zainteresowania. Samo sie nie zrobi no i to kosztuje i tu lezy tzw.pies pogrzebany Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 09.07.09, 22:57 l.ruta napisał: > tux54 napisał: > > > Tylko skąd wezmą składy z linii S2 Pruszków - Sulejówek ? > SKM planuje wypozyczyc 8-10 skladow / rowniez Otwock-W-wa Sluzewiec/ > na 2 lata z PKP PR,uzywane ,lekko podliftingowane, pozniej wejda > sklady nowe z przetargu lotniskowego,KM tez planuje zakup nowych > skladow do obslugi Modlina,oby tylko kryzys nie dotknal zbyt mocno > budzetu Warszawy Dziękuję Panie Leszku za odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 kolejne info o SKM z Legionowa 15.07.09, 01:06 toiowo.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=1780&Itemid=269 Szybka Kolej Miejska rozpoczęła procedurę uruchomienia linii do Legionowa. Być może jeszcze w tym roku pociągami typu „Halny” będzie można dojechać w 24 minuty do Dworca Gdańskiego. Opowiadał o tym na konferencji w legionowskim ratuszu szef ZTM Leszek Ruta SKM jeździ w Warszawie od ponad 3 lat jako naziemne metro. Obsługuje strefę podmiejską. Na razie działa tylko jedna linia S2 na trasie z Pruszkowa do Sulejówka. Kolejna może pojechać do Legionowa. - SKM, za naszą namową, złożyła zamówienie na trasę Legionowo - Warszawa Gdańska – powiedział nam Leszek Ruta, dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego, a prywatnie mieszkaniec Legionowa. Zamówienia tras na ten rok trzeba było złożyć do końca kwietnia. Przyjmowały je PKP Polskie Linie Kolejowe, właściciel torów. Szybka kolej z Piasków Ruta zapowiedział, że SKM, będąca w dyspozycji władz Warszawy, uzupełni sieć pociągów Kolei Mazowieckich na legionowskiej trasie. - Pociągi szybkiej kolei będą dojeżdżały do stacji Legionowo-Piaski – sprecyzował Ruta, w rozmowie z TiO. Pierwszym krokiem do uruchomienia linii jest właśnie zamówienie złożone w PKP PLK. Ale żeby plan uruchomienia linii jeszcze w tym roku się udał, potrzebne jest po pierwsze dokończenie remontu trasy. PKP PLK zapowiada, że uda się to zrobić jeszcze w tym roku. Po nowych szynach przejazd pociągu między Legionowem a Warszawą Gdańską zajmie około 24 minuty. Po drugie SKM będzie musiała pożyczyć tabor do obsługi linii, bo nie dysponuje jeszcze tyloma pociągami, żeby móc, tak jak przewidziała w zamówieniu, co pół godziny jeździć do Legionowa. SKM planuje pożyczyć pociągi na przykład od PKP Przewozów Regionalnych, które posiada wolny tabor. Po trzecie potrzebne są dodatkowe pieniądze. Część kosztów pokryje samorząd warszawski, część Legionowo – według tej samej zasady finansowane są linie autobusów podmiejskich. Z naszych informacji wynika, że dopłata za SKM ma być również porównywalna do sumy dopłat do linii autobusowych. Kosztowałaby więc Legionowo dodatkowo ok. 1,5 mln zł rocznie. Prezydent Roman Smogorzewski wyraził już wstępnie gotowość ponoszenia przez miasto kosztu dopłat do szybkiej kolei. – Na razie zrobiliśmy pierwszy krok, bardziej pewne informacje co do rozszerzenia SKM na Legionowo będziemy mogli podać dopiero we wrześniu – podsumował Ruta. Autobusy z Wieliszewa Obecnie Legionowo dopłaca do transportu z Warszawą 1,5 mln zł na autobusy. Doszłoby do tego 1,5 mln zł na szybką kolej. Dodatkowe pół miliona rocznie, od stycznia tego roku, kosztuje miasto dopłata do aglomeracyjnych biletów miesięcznych w pociągach Kolei Mazowieckich. - Jeden bilet, uprawniający do podróżowania po Warszawie oraz w promieniu kilkudziesięciu kilometrów wokół niej, to dobry punkt wyjścia do dalszego rozwoju systemu komunikacji publicznej – przypomniał Jan Grabiec, starosta legionowski otwierając konferencję „Zintegrowany system komunikacji w obrębie aglomeracji warszawskiej”, która odbyła się 13 maja w legionowskim ratuszu. Oprócz starosty i dyrektora Ruty, który opowiadał o nowej linii SKM, w spotkaniu uczestniczyli m.in. Halina Sekita, prezes Kolei Mazowieckich, Leszek Walczak, prezes SKM, Piotr Szpendałowicz z zarządu województwa oraz prezydent Legionowa. Warszawski ZTM zapowiedział również wprowadzenie III strefy biletowej (I obowiązuje w Warszawie, II podwarszawska kończy się dziś na Chotomowie i Nieporęcie) i tym samym rozszerzenie zasięgu obowiązywania „wspólnego biletu ZTM-KM”. Linie komunikacyjne w III strefie skoncentrowane będą głównie na dowozie do kolei lub linii autobusowych podmiejskich. Dla pasażerów np. z Wieliszewa będzie to oznaczało jeden bilet miesięczny zamiast kilku. Ratunek w kolei Oprócz linii SKM do Legionowa planowane jest uruchomienie w tym samym czasie linii Okęcie – Otwock. W roku 2010 ma ruszyć jako czwarta, reaktywowana linia S1, między Warszawą Zachodnią a Falenicą. Sprawny transport kolejowy, choć dziś wydaje się to mrzonką nie do spełnienia, może w najbliższych latach uratować kontakt Legionowa i okolic z Warszawą. Zwłaszcza wobec zapowiadanej na dwa lata przebudowy ul. Modlińskiej na wysokości Żerania. Tomasz Elbanowski Zdjęcie: Pociąg typu 14WE „Halny” z Nowego Sącza jeździ w taborze warszawskiej Szybkiej Kolei Miejskiej. Przed Wigilią może się pojawić w Legionowie Fot. www.ztm.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 kiedy faktycznie realizacja planów? 15.10.09, 23:16 czy grudzień jest aktualny? Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: kiedy faktycznie realizacja planów? 15.10.09, 23:46 Coś się ruszyło. SKM już się szykuje do wypożyczenia pociągów od KM. Na razie nie wiadomo czy będą to zwykłe EN-57 z plastikowymi siedzeniami czy jakieś zmodernizowane. Trwają także szkolenia maszynistów, którzy mają przejść do SKM. Na razie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
rolek222 Re: kiedy faktycznie realizacja planów? 16.10.09, 09:07 wygląda to że - odpukac - wszystko jest na dobrej drodze wyborcza.pl/1,94898,7151400,Bedzie_nowa_linia_SKM__do_Legionowa.html a koleje mazowieckie - przepraszają za srodę ;) Wielu z ich mieszkańców pracuje w Warszawie. W środę mieli podwójnego pecha - nie dość, że w ich domach zabrakło prądu, to nie mieli jak wyjechać z Warszawy. Kolejarze zanotowali wiele awarii, m.in. na linii do Legionowa, Czachówka, Tłuszcza. Na Dworcu Śródmieście na pociągi, które nie nadjeżdżały, oczekiwały tłumy. Podróżni wiedzieli o awariach, ale z mediów. Na dworcach megafony milczały. - Nie sposób było się dowiedzieć tego, czy mój pociąg przyjedzie. Tkwiłam na wietrze i zimnie trzy godziny. Kolejny raz pasażerowie okazali się nieważnym dodatkiem do szyn, wagonów, rozjazdów, nastawni i zwrotnic - narzeka pani Hanna, nasza czytelniczka. - Sytuacja przerosła nasze możliwości organizacyjne. Mieliśmy pełno awarii, ale nikomu nie przyszło do głowy poinformować o nich pasażerów. Przepraszamy - przyznaje Iwona Musiał, rzeczniczka Kolei Mazowieckich. Zapowiada, że to się nie powtórzy. - Nowy dyrektor spółki zarządził powołanie centrum kryzysowego i wydziału informacji pasażerskiej, które będą odpowiedzialne m.in. za komunikację z pasażerami - zapewnia Musiał. miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7151517,Prad_wraca_na_Mazowsze__koleje_przepraszaja.html Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.10.09, 00:10 A co ze stacją L-wo Przystanek? Czy naprawdę ludzie tam mieszkający nie zasługują na transport kolejowy z prawdziwego zdrzenia ?Jeśli pociągi mają zatrzymywać się gdzieś w połowie Legionowa, to dziękuję bardzo. Domyślam się, że organizacja jakiegoś wahadłowyego transportu zbierającego ludzi z Legionowa i dowożącego do stacji SKM, wykracza poza możliwości naszych rządzących. Wahadłowy - mam na myśli co 10-15 minut, a nie jeden na całe Legionowo i kosztujący 3 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.10.09, 09:06 www.zw.com.pl/artykul/411173_SKM_dojedzie_w_grudniu_do_Legionowa.html Odpowiedz Link Zgłoś
l.ruta Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 16.10.09, 17:06 Od polowy grudnia /od nowego rozkladu PKP/ z Legionowa Piaski do Warszawy Wola/zwiazane z remontem Warszawy Gdanskiej-brak mozliwosci konczenia biegu pociagow/ rusza pociagi dzialajace w systemie szybkiej kolei miejskiej-usluge na zlecenie ZTM realizowac beda Koleje Mazowieckie,do czasu pozyskania nowoczesnego taboru przez SKM /max 2 lata/-ze wzgledu na brak taboru oraz ograniczone mozliwosci przepustowe srednicy podmiejskiej,modernizacje linii radomskiej na razie nie zostanie uruchomiona SKM-ka z Otwocka obslugujaca rowniez PKP Sluzewiec.Byc moze uda sie to zrealizowac w polowie roku 2010 gdy wyjasni sie sytuacja PKP PR /mozliwosc pozyskania taboru przez SKM/. Niestety ze wzgledu na modernizacje linii od Legionowa w kierunku Nasielska nie ma mozliwosci zwiekszenia ilosci pociagow KM na tym odcinku oraz poprawe obslugi rejonu Legionowo Przystanek oraz Chotomow.ZTM w porozumieniu z wladzami miasta Legionowa przygotowuje koncepcje poprawy dowozu pasazerow do stacji Legionowo /analizowane sa zmiany tras 801,731 oraz 736/ ale na szczegoly jeszcze za wczesnie Pozdrawiam Leszek Ruta Odpowiedz Link Zgłoś
ikkonis Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 16.10.09, 20:41 Wreszcie:-) Jeśli uda się - wspaniała sprawa, bo faktycznie sprawne i częste połaczenie kolejowe z Warszawą to zdecydowanie najsensowniejsza alternatywa. Mam nadzieję, ze wszystkie pociągi skm będą dojeżdzały do stacji Piaski!!! - będzie ona przecież obsługiwać zarówno Piaski (intensywnie rozbudowujące się w okolicy tej stacji, jak i przecież też Trzecią Parcelę, Łajski i Osiedle Młodych. Bardzo, baaardzo ważne, by dobrze zorganizowamy był dojazd autobusowy zarówno do stacji Piaski jak i głównej. Dobrze, że obok st. Piaski jest przystanek - świetnie byłoby żeby autobus podjeżdzający tu z pętli Osiedle Młodych był skoordynowany z pociągami (i oczywiscie zabierajacy wracających z Warszawy - również) natomiast szkoda, że 731 blokuje sie tak strasznie na Zegrzyńskiej. Gdyby autobus podwożący z tej strony Legionowa (nawet - taki specjalnie podwożący mieszkanców powiatu do kolej, jechałby Suwalną, Aleją Legionów, Piaskową a potem skręcał w Aleję Sybiraków i przez osiedle Piaski (gdzie mógłby powstac przystanek)- do stacji Legionowo, wtedy (omijawszy korek, który się nasili przy remoncie Zegrzyńskiej) szybciutko dowoziłby do stacji. No,w każdym razie - zapowiada się optymistycznie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kka69 Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 16.10.09, 20:52 Na dworcu Gdańskim firma Skanska buduje przejścia podziemne pod torami kolejowymi , oraz połaczenie podziemne ze stacją metra. Będą spore utrudnienia w ruchu pociągów , szczególnie gdy będą robione przejścia pozdziemnie pod torami, wyjscia pozdiemne w kierunku zespołu szkół im. Gen. zajączka. to że juz sie coś robi widać z wiaduktu przy dworcu G. reasumując, wspaniały dojazd pociągiem do metra w stolicy będzie ... kiedyś , ale będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 16.10.09, 21:01 Skanska ma na wykonanie robót na Dw. Gdańskim 1 rok (jak się nie mylę). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 16.10.09, 21:32 Mam nadzieję, że będzie jakiś dowóz do pociągu z Przystanku skoro SKM tam nie dotrze a do tego będzie trwał remont torów i stacji. Mam tu na myśli nie tylko okolice samej stacji ale i okolice SP2, ciągu Jagiellońskiej itp. Niestety oprócz kursującego bardzo rzadko 736 (i tylko w DP) i nocnego N63 nic tu nie jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 17.10.09, 01:32 Nic się nie zmieni. Zamiast 20 minut do Warszawy, ci z Przystanku będą czekać 10 minut na autobus, potem 15min do "dworca", potem kolejne 10-15 czekania na pociąg i z pół godziny pociągiem i następne 10min czekania na metro i metrem do centrum. To ja dziękuję. Równie dobrze ludzi mógłaby podwozić cysterna z mlekiem, bo "mleko ma najszybszy transport". Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 19.10.09, 11:22 Godgod, jeżeli przyjdziesz na przystanek 10 minut wcześniej - Twój wybór. Dlaczego przewidujesz 15-minutowy czas jazdy autobusem do "dworca" - nie wiem, moim zdaniem wystarczy 5 minut, do tego następne 5 na przesiadkę do pociągu. Oczywiście pod warunkiem, że autobus nie będzie objeżdżał całego miasta. Czas jazdy pociągiem do Gdańskiego nie przekroczy 25 minut. Kiedy czekałeś na metro 10 minut???? Poza tym pamiętaj, że na Przystanku w dalszym ciągu będą zatrzymywać się pociągi Kolei Mazowieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 19.10.09, 22:53 poldek49 napisał: Dlaczego > przewidujesz 15-minutowy czas jazdy autobusem do "dworca" - nie wiem, moim > zdaniem wystarczy 5 minut, do tego następne 5 na przesiadkę do pociągu. > Oczywiście pod warunkiem, że autobus nie będzie objeżdżał całego miasta. Oczywiście, że będzie objeżdżał (hipotetycznie). Naprawdę uważasz, że nie obeszłoby się bez protestów, gdyby autobus dowożący do stacji Legionowo nie "załatwiałby" połowy miasta? Stąd te 15 minut, a nie 5 (tyle to nawet samochodem nie dojedziesz, nie łamiąc przepisów). Czas > jazdy pociągiem do Gdańskiego nie przekroczy 25 minut. Oby...Twoja wiara w propagandę PKP jest naprawdę wielka. >Kiedy czekałeś na metro 10 minut???? Zapominasz, że między W-wa Gdańską, a stacją metra nie maszyny do teleportacji jak w Star Treku (a może już jest ?). Czas zmiany pociągu na metro w praktyce będzie dłuższy niż te 10 minut. >Poza tym pamiętaj, że na Przystanku w dalszym ciągu będą > zatrzymywać się pociągi Kolei Mazowieckich. Raz na ile ?...Jak myślisz ? A jak puszczą zapowiadane pociągi ze stacji Legionowo, to okaże się, że koleje Mazowieckie nie wychodzą na swoje, bo mniej ludzi jeździ i trzeba redukować składy i rozkład. Odpowiedz Link Zgłoś
pleg Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 19.10.09, 23:35 Może nas jaki kolejorz czyta i napisze, czy tak było na innych liniach gdzie uruchomiono SKM (mam na myśli likwidację KM?) Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 20.10.09, 16:00 a ja się chciałem dowiedzieć, bo moze ktoś już poruszał tą kwestię ale nie doczytałem... co z przejazdami kolejowymi. Jeśli dobrze rozumiem SKM ma jeżdzić co pół godziny (?) do tego KM, Intercity, towarowe itp. To jak będzie można przez te tory przejechać ? Wiadukt jest notorycznie zapchany, a na innych przejazdach korki sie robią czasem na kilka km? Czy to wogóle było przedmiotem jakichkolwiek analiz? Bo ja sie cieszę, będe miał szybciej do pracy dzięki SKM, ale jesli bede miał przez 30 min dojeżdzać do stacji to w gruncie rzeczy sie nic nie zmieni (a moze i zmieni sie, tylko na gorsze) Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 21.10.09, 09:03 lmolinski napisał: > a ja się chciałem dowiedzieć, bo moze ktoś już poruszał tą kwestię > ale nie doczytałem... co z przejazdami kolejowymi. Jeśli dobrze > rozumiem SKM ma jeżdzić co pół godziny (?) do tego KM, Intercity, > towarowe itp. To jak będzie można przez te tory przejechać ? Wiadukt > jest notorycznie zapchany, a na innych przejazdach korki sie robią > czasem na kilka km? Czy to wogóle było przedmiotem jakichkolwiek > analiz? Bo ja sie cieszę, będe miał szybciej do pracy dzięki SKM, > ale jesli bede miał przez 30 min dojeżdzać do stacji to w gruncie > rzeczy sie nic nie zmieni (a moze i zmieni sie, tylko na gorsze) Korki na wiadukcie prawdopodobnie nie znikną po oddaniu do użytku drugiej jezdni, a więcej pociągów to mniejsza szansa na pokonanie przejazdu Polna - Kwiatowa. Aby umożliwić dojazd do "dworca" ze wschodniej części miasta bez przejeżdżania przez tory konieczna jest budowa parkingu typu Park&Ride także po wschodniej stronie stacji kolejowej (np. w miejscu ogródków działkowych), a doraźnie umożliwienie parkowania samochodów na rampie kolejowej. Pewnie naraziłem się działkowcom... Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 20.10.09, 16:05 nie jestem kolejorzem ale znam z doświadczenia linię S2 - SKM Pruszków-Sulejówek: SKM-ki są napchane i tak samo KM do granic możliwości (częstotliwość w godzinach szczytu co 5 minut). Ostatnio ZTM prosił KM o wydłużenie składów KM a ci nawet nie odpowiedzieli ZTM. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: dość optymistyczne info o przyszłości SKM-ki 20.10.09, 21:22 Tylko przekop do Wisły i transport wodny nas uratuje. Szkoda, że nie zachowały się tory wąskotorówki. Oczywiście już by nic po nich nie pojechało, ale byłaby baza do utworzenia linii tramwajowej (bez konieczności planów budowy i innymi takimi - tylko remont). Skoro w aglomeracji łódzkiej tramwaje jeździły nawet 20 km od Łodzi, to dlaczego nie w Warszawie/Legionowie. Ale to takie gdybanie... Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Tory wąskotorówki 27.10.09, 22:15 Chciałbym zauważyć, że od 1947 roku tramwaje warszawskie mają rozstaw 1435mm. Taki sam jak kolej. Więc wyremontowanie wąskotorówki i włączenie jej do sieci tramwajowej nie jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 21.10.09, 22:21 Jeżeli nie zmieni się podejscie ludzi odpowiedzialnych za infrastrukturę kolejową i sterowanie ruchem to ludzie korzystający z SKM będą mieli przechlapane Przykład z poniedziałku, pociąg kilkanascie razy zaliczał przymusowe postoje pod semaforami, w Legionowie zaś padł nowy rozjazd Rozumiem awarie się zdarzają ale to jest nowe urządzenie zainstalowane niedawno Dyżurny ruchu w Legionowie z chamskimi odzywkami nie chciał udzielić żadnej informacji maszyniscie uziemionego w peronach pociągu Żona która z tego pociągu korzysta regularnie planowo na Piaskach była RAZ, pociągi opóźniają się praktyczni non-stop Z SKM będzie niestety podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 SKM nie będzie???? 22.10.09, 22:26 Dzisiaj w Echo Powiatu legionowskiego wyczytałem że nie ma szans aby SKM do Legionowa ruszyła w tym roku, w przyszłym też są małe szanse. Powodem są trudności z wypozyczeniem taboru, lekarstwem ma być zwiększenie ilości pociągów Kolei Mazowieckich ale jak pokazuje praktyka z tym jest różnie. Co w takim razie z mieszkańcami Legionowa Piaski którzy jak ja liczyli na poprawę komunikacji Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: SKM nie będzie???? 22.10.09, 23:25 Nie bój...za rok wybory, to coś uruchomią... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 23.10.09, 14:00 Jeśli SKMka nie ruszy, to Roman może się pożegnać z prezydenturą, ot co :) Na razie nie ma się co martwić o przejazd kolejowy w Legionowie, bo SKM nie będzie jeździć w stronę Chotomowa, dopóki PKP nie wybuduje tunelu na Przystanku. Wtedy przy wzmożonej ilości pociągów nie będzie się odczuwało wiecznie zamkniętego przejazdu. Z czasem może zostać zamknięty, ale to zależy już od miasta, które rozważa postawienie własnego dróżnika. Boli fakt, że nie każdy pociąg będzie jeździć na Piaski, ale nie można mieć wszystkiego ;) Ja jestem optymistą w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: może p. Leszek Ruta się wypowie czy będzie cz 25.10.09, 12:34 własnie, na stronach legionowa i powiatu wiszą informacje z prasy dotyczące SKM. Tylko, czy takie informacje nie powinny własnie pochodzić od włodarzy? Dla mnie gazety to żadne źródło tak naprawdę. opiszą każdą plotkę a my tu później sobie dywagujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
postrach_szefowej Po spotkaniu z Prezydentem 25.10.09, 13:47 Na poniedziałkowym spotkaniu z mieszkańcami os. Stare Centrum pan Prezydent podał informację, że SKM ruszy najpóźniej od lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Po spotkaniu z Prezydentem 25.10.09, 17:04 Powód braku taboru jest raczej prawdziwy. SKM może pożyczyć tabor jedynie od PKP PR lub od Kolei Mazowieckich. To, co już jeżdzi w barwach SKM nie nadaje się na trasę do Legionowa ze względu na niskie perony na Gdańskiej. To, co SKM zamówiła jako tabor nowy (nowoczesny) również z tego powodu tu nie trafi. Będą jeździć zwykłe składy. Odpowiedz Link Zgłoś
l.ruta Re: może p. Leszek Ruta się wypowie czy będzie cz 26.10.09, 19:57 pociagi sytemu szybkiej kolei miejskiej beda,niepewna jest tylko data wprowadzenia, trasy sa zamowione, pieniadze w budzetach Warszawy i Legionowa zabezpieczone, pojawila sie niespodziewana trudnosc-ze wzgledu na "wojne' pomiedzy Przewozami Regionalnymi a PKP ,uderzylo to odpryskiem w KM, Przewozy Regionalne niespodziewanie zarzadaly zwrotu od KM wypozyczonych 10 skladow,wynika to z koniecznosci przesuniecia ich do obslugi pociagow regionalnych w innych miejscach kraju.Trwa w tej chwili bilansowanie taboru w KM, dodatkowym klopotem nieprzewidzianym jest zlozony protest w przetargu na dlugoletnia dzierzawe przez KM 5 skladow /wygral ZNTK Minsk Maz/.Moze sie okazac ze zgodnie z tym co mowi Prezydent Legionowa polaczenie to zostanie uruchomione od 01.03.Wszytko wyjasni sie do polowy listopada,jestem jednak dobrej mysli. Pozdrawiam Leszek Ruta Odpowiedz Link Zgłoś
2bambosze Z Legionowa na Służewiec, kiedy ? 27.10.09, 16:43 W końcu zaczną prace od ul. Poleczki do MDL Okecie. www.zw.com.pl/artykul/1,414228_Kontrakt_na_kolej_podpisany.html Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: może p. Leszek Ruta się wypowie czy będzie cz 30.10.09, 16:01 dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
21ciekawy przetargi na wiadukty kolejowe za Legionowem 24.10.09, 21:27 w stronę Nasielska. www.rynek-kolejowy.pl/13121/Trzy%2Bprzetargi%2Bna%2Bskrzy%25BFowania%2Bdwupoziomowe.htm Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: Czy grudzień będzie Ok 01.11.09, 17:04 chyba grudzień 2010. Ja czekam tylko na konkurencję w postaci prywatnej konkurencji względem KM. Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: Czy grudzień będzie Ok 01.11.09, 17:07 forumowicze, przecież takie Koleje Mazowieckie traktują pasażera, jako piąte koło u wozu. Tak naprawdę chodzi o utrzymanie molocha, a nie tam jakiś komfort pasażera. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Czy grudzień będzie Ok 01.11.09, 22:56 Szczerze, nie zależy mi na wygodzie, tylko na jak najszybszym połączeniu. Co mi z nowoczesnego klimatyzowanego pociągu, jeśli będzie jechać 40 minut? Wolę stare pociągi z plastikowymi siedzeniami i nie zawsze działającym ogrzewaniem, ale jadące dwa razy krócej. Jeśli KM nie dogadają się z PKP PR w sprawie tych pociągów, to będę dalej skazany na ZTM. Nieracjonalność działania PKP jest o tyle zadziwiająca, że kierownictwo nie widzi konkretnych pieniędzy, które stoją za dzierżawą pociągów. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: Czy grudzień będzie Ok 02.11.09, 11:22 oni przecież nie potrafią przekazać komunikatu o tym, że pociąg odjedzie z innego peronu, to są zwyczajni idioci. Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: Czy grudzień będzie Ok 02.11.09, 11:36 wiesz co ? też mi to dzisiaj przyszło do głowy po grupowym biegu przez tory do pociągu. Pomyślałem sobie jednak, co by było gdyby powiedzieli, że pociąg pojedzie z innego peronu? Przecież w miedzyczasie przejeżdżał przez stację towarowy (z winy którego to całe opóźnienie i zmiana peronów) i lepiej moim zdaniem sie stało, że ludzie nie przechodzili w tym czasie przez tory. Naprawde moim zdaniem to dobrze, że w tym przypadku ktoś nie poinformował o zmianie peronów. Sądząc po tym hisetrycznym ataku na skład nikomu nie przyszłoby do głowy by się rozejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
futers Re: Czy grudzień będzie Ok 02.11.09, 13:12 A tak poza tym wszystkim, to pogratulować dyżurnemu ruchu - albo innemu ważnemu PANU OD POCIĄGÓW, że pozwala na przetaczanie składów towarowych w czasie, gdy na peronie (zresztą nie tym, co trzeba) pasażerowie marzną i odliczają kolejne minuty spóźnienia do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: Czy grudzień będzie Ok 02.11.09, 13:43 kiedyś ktoś podłuchał rozmowy motorniczych z centralą i wyszło, że towarowe mają priorytet :) Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: Czy grudzień będzie Ok 02.11.09, 17:04 A przepuszczanie na moście Gdańskim około godz 7 pociągu do Legionowa, który wiózł może jedną osobę? Tak, ale przecież pociąg do Warszawy może poczekać.. A nie wiem o której zmianie peronów mówicie - ale mi się w zesżłym tygdoniu (lub 2 tygodnie temu) zdażyło przeskakiwać na Gdańskiej z jednego peronu (tego zewnętrznego) na ten drugi - bo zauważyliśmy, że pociąg jedzie chyba innym torem. Oczywiście komunikatu nie było - (na Gdańskim to zapowiadają tylko opóźnienie - ale dopiero po 10 minutach...) A i towarowy wtedy nie jechał, no chyba że wcześniej. Nie wiem czy zauważyliście, ale od dzisiaj (chociaż pewnie od soboty, kiedy się zmienił rozkład) - pociągi nie jeżdżą już objazdem... Odpowiedz Link Zgłoś
mag_35 Re: Czy grudzień będzie Ok 02.11.09, 19:47 Pociągi jeżdżą normalnie od soboty, ale tu muszę powiedzieć, że było to dla mnie duże zaskoczenie kiedy po niecałych 25 minutach od wyjazdu z W-wy Gdańskiej wychodziłem w Legionowie poza tym cicho już i nie rzuca tak na nowych torach. Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: Czy grudzień będzie Ok 03.11.09, 10:13 ja się własnie zastanawiam po co nam ta cała awantura o skm'kach. Dzisiejszy skład pokonał odległość z Legionowa do dw gdańskiego w niecałe 26 minut o_0 to tylko kilka minut dłużej od deklarowanej prędkości skm. Wiec moze te składy wystarczyłoby zmodernizować, puszczać cześciej i punktualniej i będzie piknie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ilegionowo Re: Czy grudzień będzie Ok 03.11.09, 10:30 Chodzi o to że jak będzie SKM to częściej będą jeździć pociągi. Teraz np jak kończę pracę o 16. Na Żeraniu jestem o 16.15 a pociąg z Żerania odjeżdża 16.07 - następny jest 16.53. To ja sobie wsiadam w autobus i o 16.53 to już w domu jestem Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: Czy grudzień będzie Ok 03.11.09, 11:16 Dokładnie. Nie rozumiem dlaczego, ale ludzie w nazwie SKM widzą jakieś magiczne właściwości pociągów... A prawda jest taka, że wszystko jeździ po tych samych torach i często tym samym taborem, tylko przewoźnik inny - ba... albo i ten sam ale odpowiedzialność ma kto inny (czyt. SKM do Legionowa). Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Czy grudzień będzie Ok 03.11.09, 20:29 imkebe napisał: > Dokładnie. Nie rozumiem dlaczego, ale ludzie w nazwie SKM widzą jakieś magiczne > właściwości pociągów... A prawda jest taka, że wszystko jeździ po tych samych > torach i często tym samym taborem, tylko przewoźnik inny - ba... albo i ten sam > ale odpowiedzialność ma kto inny (czyt. SKM do Legionowa). Tylko, że SKM można jechać na bilecie jednorazowym czy czasowym a KM dopiero od dobowego wzwyż. A reszta fakt, to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
postrach_szefowej Re: Czy grudzień będzie Ok 03.11.09, 18:56 Bo każda zapowiedź pociągu kosztuje. Dlatego zapowiadają tylko opoźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Czy grudzień będzie Ok 04.11.09, 00:32 postrach_szefowej napisała: > Bo każda zapowiedź pociągu kosztuje. Dlatego zapowiadają tylko > opoźnienia. Koszta to swoją drogą, problem tkwi w tym że informatorzy pracują jedynie na większych stacjach. Po rozwaleniu kolei na mniejszych stacjach są jedynie osoby odpowiedzialne za prowadzenie ruchu którzy z nadmiaru obowiązków mogą wygłosić jedynie komunikat o opóźnieniu i to nie zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 11.11.09, 12:06 Już oficjalnie wiadomo, że kolejka ruszy dopiero od marca... niedobrze być optymistą :/ Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 12.11.09, 10:48 najwcześniej od marca, jest to uzależnione od tego czy będzie dodatkowy tabor. Nie chcę siać niepotrzebnego niepokoju, ale biorąc pod uwagę całokształt dotychczasowych dokonań KM, jestem pesymistą (może od marca 2011). Najgorsze jest to, iż w związku z przebudową Modlińskiej i Trasy Toruńskiej, czeka nas wydłużona podróż do pracy/szkoły:-( Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 12.11.09, 11:34 Nie będziemy mieli linii SKM, pozostaje liczyć na dotychczasowego przewoźnika, czyli Koleje Mazowieckie. Dotychczasowy prezes tej spółki Jakub Majewski specjalnie się nie wykazał, na odchodne pozostawił rozkład jazdy (od 14 listopada do 12 grudnia), w którym między 6.50 a 7.54 w kierunku Warszawy nie odjedzie ani jeden pociąg. Oby po 13 grudnia było lepiej. A może czyta nas jakiś kolejarz, który ma dostęp do nowego rozkładu? Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 12.11.09, 11:42 będzie SKM, ale najwcześniej od marca i pewnie rzadko kursująca. Nowy prezes się nie wykazał, bo go nieroby (związki zawodowe i zarząd KM) wyautowali. Na pohybel KM Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 12.11.09, 14:33 Nowy prezes miał dobrą wizję zmian w spółce, był pierwszym który na prawdę chciał coś zmienić dla pasażera a nie dla kolejarzy. Niestety związkowcom to się nie spodobało bo wolą tkwić cały czas w PRL i mieć pociągi w dogodnych tylko dla siebie godzinach. Kolejowy beton zwyciężył. Jeśli chodzi o nowy rozkład od 13 grudnia to jeszcze nigdzie nie został opublikowany. Pojawiły się tylko częściowe informacje dotyczące połączeń dalekobieżnych. miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,7239334,Z_Czestochowy_nad_morze_pojedziemy_przez____Bialystok.html Odpowiedz Link Zgłoś
futers Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 12.11.09, 14:36 Za to potem będzie częstotliwość wzorcowa - 7.54 - 8.05. Gratulacje dla kolejarzy. Pracują wytrwale żeby zniechęcić do siebie pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 12.11.09, 17:57 KM ma być co 30 minut w godzinach szczytu - z zapowiedzi jakie słyszałem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
telemann [...] 12.11.09, 21:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 12.11.09, 22:17 W godzinach szczytu z Piasków co pół godziny. Na głównej stacji dojdą pociągi KM, więc przy dobrym układzie jest szansa na pociągi co kwadrans (tiaaa... :D) Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 12.11.09, 23:02 To wszystko w teorii ładnie wygląda. Jak to funkcjonuje wystarczy spojrzeć na linię Siedlecką gdzie zdarzają się 30 minutowe dziury a potem w kilkuminutowym odstępie jadą SKM i KM. Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 14.11.09, 18:21 Z szeptanych ale branżowych (=kolejowych) źródeł wiem, żę miało być 30/30/30 (szczyt/poza/święta). Czy będzie? Będzie. Kiedy? To się okaże... pewnie później, bo o tabor trudno. Czy będzie taki takt to też się okaże, bo jak mniej taboru będzie to i rzadziej będzie jeździć. Co do linii siedleckiej to najgorzej było na początku. Od tego roku jest koordynacja rozkładów KM i SKM, ale teraz pokombinowane znowu jest bo jakieś remonty znowu robią. A co do naszych rozkładów to nie popieram tych zmian, które są od 14.11 ale pan "zawieszony" to i tak tu dużo nie zrobi, bo rozkład dyktowany jest pod remont... A że pociągi KM startują w większości z Modlina/Nasielska/Ciechanowa/Iłowa a na tych pierwszych odcinkach trwają pracę to i te pociągi muszą być dostosowane pod dyktando remontu. Koniec prac w Legionowie? No niby już końcówka... ale Legionowo nie dopłaca za dużo KM, żeby ci zechcieli więcej puścić najwyraźniej... Zobaczymy co będzie od nowego roku, wszyscy są ciekawi nowych rozkładów. Ale grupa PKP (IC,PR,KM itp) trzymają go w wielkiej tajemnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 14.11.09, 18:40 pewnie KM stosuje złodziejskie stawki, przecież to monopolista!!! Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 14.11.09, 20:32 imkebe napisał: > Z szeptanych ale branżowych (=kolejowych) źródeł wiem, żę miało być 30/30/30 > (szczyt/poza/święta). Czy będzie? Będzie. Kiedy? To się okaże... pewnie później > , > bo o tabor trudno. Czy będzie taki takt to też się okaże, bo jak mniej taboru > będzie to i rzadziej będzie jeździć. > Co do linii siedleckiej to najgorzej było na początku. Od tego roku jest > koordynacja rozkładów KM i SKM, ale teraz pokombinowane znowu jest bo jakieś > remonty znowu robią. > A co do naszych rozkładów to nie popieram tych zmian, które są od 14.11 ale pan > "zawieszony" to i tak tu dużo nie zrobi, bo rozkład dyktowany jest pod remont.. > . > A że pociągi KM startują w większości z Modlina/Nasielska/Ciechanowa/Iłowa a na > tych pierwszych odcinkach trwają pracę to i te pociągi muszą być dostosowane po > d > dyktando remontu. Koniec prac w Legionowie? No niby już końcówka... ale > Legionowo nie dopłaca za dużo KM, żeby ci zechcieli więcej puścić > najwyraźniej... Zobaczymy co będzie od nowego roku, wszyscy są ciekawi nowych > rozkładów. Ale grupa PKP (IC,PR,KM itp) trzymają go w wielkiej tajemnicy. Legionowska linia S-9 ma być 30/30/30 tak jak S-2. Teoretycznie przy skoordynowaniu z KM ma być co 15 min., no właśnie - teoretycznie. Na siedleckiej do tej pory są 30 minutowe przerwy. Zobaczymy co przyniesie nowy rozkład od 13 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 14.11.09, 21:41 No ja wiem, że tak miało być... Ale w dobie tego, że PR bankrutują i nie idzie sie z nimi dogadać (chyba, że będą majątek rosprzedawać), KM ma składów jak na lekarstwo a SKM oddaje kible z SKM 3miasto, parcie społeczne i odpowiedzialność politykczna będzie coraz większe - może się okazać, że aby było cokolwiek to i będzie okrojone... Może z raz czy dwa puszczą Flirta z KM zeby pokazać, że są fajni ale potem okaże się, że wyszło jak zwykle... Obym nie było prorokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 15.11.09, 09:25 Koniec będzie taki, że ten kto pracuje w Warszawie i ma jako taką pracę, wyniesie się do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
pleg Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 15.11.09, 10:49 to ciekawa teoria trend jest jednak zupełnie odwrotny, kto żyw, ma odrobinę oszczędności i odwagi to z Warszawy się wyprowadza Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 15.11.09, 19:36 ja dotychczas też "miałem" taką tendencję. Dom na wsi itp. ale tracę ok 15 godzin tygodniowo na dojazdy !!! Jak sobie pomyślę ile bym mógł przez ten czas zrobić...? Narazie powstrzymuje mnie jedynie stosunek ceny wynajmu/kupna mieszkania do mojej pensji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 15.11.09, 20:05 Niedlugo policzysz ile wydajesz dojazdy - koszt benzyny badz biletu miesiecznego, potem dodasz do tego cene ile moglbys zarobic przez bezproduktywny czas dojazdu i stwierdzisz, ze przez rok dojazdu cena wynajmu / kupna staje sie nie tak odstarszajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.11.09, 11:54 Zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.11.09, 11:56 pleg napisał: > to ciekawa teoria > trend jest jednak zupełnie odwrotny, kto żyw, ma odrobinę oszczędności i odwagi > to z Warszawy się wyprowadza Nie jest mi znany taki trend. Z tego co wiem ludzie woleliby mieszkać w Warszawie, tylko ich zwyczajnie nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalndm Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.11.09, 13:15 harp napisał: > Nie jest mi znany taki trend. Z tego co wiem ludzie woleliby mieszkać w > Warszawie, tylko ich zwyczajnie nie stać. W Warszawie mieszkać? Dziekuję bardzo. Pracować, chodzić do kina, galerii, teatru owszem, ale na stałe w tym zatłoczonym i zadymionym molochu to naprawdę nie chcę. Nie marzę o wsi, ale wolę mniejsze miasteczka:) Czas dojazdu niekoniecznie równa sie czas tracony. Dojeżdzam dalej niż z Legionowa, a mimo to nie narzekam, bo kiedyś miałem czas odrobić lekcje w pociągu, nauczyć sie na egzamin, a teraz moge przygotować się do pracy, lub oddać się innym pożytecznym czynnościom;) P.S. Tylko żeby w końcu skończyli ten remont... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.11.09, 14:14 mam kliku znajomych w Warszawie, którzy mieszkają w bardzo spokojnych/zielonych lokalizacjach - Ochota, Mokotów. Co do pociągów to komfort jazdy jest bardzo niski. Nie jestem jakimś wydelikaconym indywiduum, ale zdecydowana większość kursujących pociągów to prawie wraki - brudne, cuchnące fajkami etc. Nawet pogodziłbym się z tym faktem, byleby pociągów było więcej i kursowały punktualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge_76 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.11.09, 15:17 Hehe, Mokotów Ochota, za kosmiczne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.11.09, 16:29 nie miałem na myśli osób zarabiających średniej krajowej, to fakt Odpowiedz Link Zgłoś
pleg nowy rozkład jazdy 24.11.09, 21:14 Już wisi na stronie koleji niemieckich - u nas nadal nie dostępny Chyba dużych zmian nie ma? 14.12.09 ranek a tu po polsku DB Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: nowy rozkład jazdy 24.11.09, 22:33 Nie no zmiany są.. Przynajmniej na Przystanku - ubył jeden pociąg z między 6 a 7 - akurat ten co jeżdżę... czyli 6.24 - on teraz chyba wygląda na to że jest z legionowa, a szkoda, bo był luźny ;) 6.18 - na Centralny, potem o 6.38, ale wróciły pociągi po 7 :) Hmmm.. ale powrót wygląda ciekawie - wziełam 15 grudnia do Legionowa Przystanku i pociągi są o (bez przesiadek w Legionowie) 16.42, 17.22, 17.38, 18.01, 18.34, 19.30 Za to nie ma tego połączenia ze Śródmieścia o 16.34 - tzn jest o 15... Ciekawe jak to będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: nowy rozkład jazdy 25.11.09, 07:59 pleg napisał: > Już wisi na stronie koleji niemieckich - u nas nadal nie dostępny > Chyba dużych zmian nie ma? --- wprost przeciwnie, jeśli chodzi o Legionowo Piaski - naliczyłem 19 pociągów do Warszawy; np. rano 5.02, 5.24, 5.52, 6.31, 6.54, 7.28, 8.12 ... oby było to prawdą a nie żartem; Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: nowy rozkład jazdy 25.11.09, 10:01 Jeżeli dane publikowane przez DB są aktualne, to byłby duży postęp. Pociągi w godzinach szczytu co 10 - 20 minut, czas jazdy do Gdańskiej poniżej 25 min. Poza szczytem też byłoby czym dojechać, znikają 2-godzinne przerwy. Proponuję jednak poczekać ze świętowaniem na publikację rozkładu przez Koleje Mazowieckie. Rozkład dostępny na stronie DB prawdopodobnie nie uwzględnia czasowych zmian wynikających z prowadzonej modernizacji linii kolejowej. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: nowy rozkład jazdy 25.11.09, 10:24 Od naszej strony Przystanku pociągów jakoś strasznie dużo nie przybyło w tym rozkładzie - no a Piaski i Główna stacja są już po remoncie - w sensie trasy - więc może..? Ale czytałam dzisiaj w Wyborczej, że kolejarze z KM ciągle pracują nad rozkładem - poprawiając nowinki (Regionalne ekspresy, nocne połączenia) wprowadzone przez byłego szefa... Pewnie nas te nowinki nie dotyczyły, ale zawsze... Lepiej faktycznie poczekać na rozkład na stronach KM. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: nowy rozkład jazdy 25.11.09, 14:49 Rozkład opublikowany na stornie DB jest rozkładem pana Majewskiego. Więc mogą nastąpić zmiany. Ten do Iłowa przez Śródmieście jest zdecydowanie za wcześnie. Do Śródmieścia rano zresztą też. Legionowo Przystanek najmniej skorzysta ze zmian rozkładu ponieważ ten odcinek nadal jest w remoncie. Rozkład i tak będzie co chwilę zmieniany. Dobrze, że regularne kursuje 723 i 736. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: nowy rozkład jazdy 25.11.09, 21:44 Nie chcę narzekać, ale nie mam innego wyjścia. Jak powstaje spójna polityka komunikacyjna w całej aglomeracji, skoro pociągi nie są zsynchronizowane z autobusami? Żeby dotrzeć 731 z os. Młodych, muszę liczyć się z tym, że każdy pociąg będzie mi uciekał sprzed nosa. Przykład: 6.49 wyjazd z osiedla, wg rozkładu jestem na przystanku Kolejowa o 6.54. I patrzę, jak odjeżdża pociąg właśnie o 6.54. Nie ma szans, żeby dobiec - zresztą, mija się to z celem. Żeby na niego zdążyć, trzeba jechać 16 minut wcześniej, czyli tyle samo potem stać na stacji i marznąć. Z każdym kolejnym pociągiem odjeżdżającym z tej stacji jest tak samo. Tylko na 5.52 i 6.31 można dojechać na czas i nie czekać na pociąg. Dlatego mam nadzieję, że zgodnie z tradycją obok oficjalnego rozkładu powstanie całkiem odmienny rozkład tymczasowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pklegionowo Re: nowy rozkład jazdy 26.11.09, 08:50 Jestem ciekawy jak bardzo się zmieni nowy rozkład bo mnie najbardziej interesuje pociąg powrotny z pracy Warszawa Służew -> Legionowo(Iłowo) który obecnie odjeżdżał idealnie 16:10 w momencie kończenia pracy i może nie najszybciej ale w rozsądnym czasie dowoził do domu. W tej chwili widzę że ten pociąg bezpośredni ma być o godzinie 14:38 ( obym się mylił).... On ma wozić powietrze czy znowu jakiś pan dyrektor wcześniej kończy pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 SKM do Warszawy od marca 2010? 30.11.09, 21:44 Taką informację znalazłem na portalu "Rynek kolejowy" http://www.rynek-kolejowy.pl/13558/13558_Warszawa_SKM_do_Legionowa_w_2010_roku.htm Odpowiedz Link Zgłoś
puszek111 Re: SKM do Warszawy od marca 2010? 01.12.09, 12:42 To już prędzej chyba Most Północny wybudują niż doczekamy się kolejki do Warszawy! Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: nowy rozkład jazdy 02.12.09, 14:33 Jest już kolejna wersja rozkładu nowy.rozklad-pkp.pl/ Prawdopodobnie to już ten właściwy. Z Legionowa mniej pociągów niż to było w poprzednim projekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: nowy rozkład jazdy 02.12.09, 18:37 Nie ma pociągów z Legionowa Piaski... jeeee :] Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: nowy rozkład jazdy 02.12.09, 18:47 jaceeek napisał: > Nie ma pociągów z Legionowa Piaski... jeeee :] Uprzedziłeś mnie, jeżeli ten rozkład jest finalną wersją to tylko pogratulować betononowi w Kolejach Mazowieckich Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: nowy rozkład jazdy 02.12.09, 20:25 od Annasza do Kajfasza - trzeba poczekać na oficjalny rozkład jazdy Kolei Mazowieckich Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: nowy rozkład jazdy 02.12.09, 21:45 Mialam okazje ostatnio pojechac KM. Przyznaje, ze bylam zadowolona. Czas akurat dojazdu w jedno konkretne miejsce porownywalny, choc musialam jechac 3 srodkami komunikacji, a nie 2-ma. Jesli pociag bedzie jechal szybciej (a na to wyglada) i bedzie kursowal czesciej to mysle, ze jak dla mnie stanie sie dosc ciekawym alternatywnym srodkiem komunikacji Odpowiedz Link Zgłoś
pleg Re: nowy rozkład jazdy 02.12.09, 20:06 według informacji na dole strony ten rozkład obowiązuje do 12.12.09 Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: nowy rozkład jazdy 02.12.09, 21:50 reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/pn?ld=212.207&seqnr=2&ident=j9.032574207.1259786774&rt=1&rememberSortType=minDeparture&REQ0HafasScrollDir=1 Niezle się prezentuje - a jak jeszcze dojdzie SKM - ka od marca to wygląda dość optymistycznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: nowy rozkład jazdy 02.12.09, 22:32 pleg napisał: > według informacji na dole strony ten rozkład obowiązuje do 12.12.09 W kalendarzu obok należy wybrać datę po 13.12.2009. Odpowiedz Link Zgłoś
pleg Nowy rozkład jazdy PKP IC 02.12.09, 23:27 dla tych co jadą trochę dalej kliknij Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: Nowy rozkład jazdy PKP IC 03.12.09, 10:44 Ciekawe jakie składy będą jeździły na tej trasie? Mam nadzieję że te nowoczesne, z klimatyzacją...Perspektywy natomiast są obiecujące. Jeśli linia z Okęcia do lotniska w modlinie będzie gotowa, czas przejazdu na całej trasie będzie wynosił 45 minut. Czyli z Legionowa do Okęcia w nieco powyżej pół godziny powinniśmy dojechać. Tam ma jeździć najnowszy tabor (16 nowozakupionych składów). Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: Nowy rozkład jazdy PKP IC 04.12.09, 15:07 No to Cię sprowadzę na ziemię... 1. W SKM będą jeździć kible EN57 może EN71 po lekkiej modernie. W przyszłości na linii obsługijące lotnisko będą newagowskie 19WE (wcale nie rewelacja). 2. KM-y standardowo puszczą kible, no może EN57AKM po zakończeniu prac do Nasielska. 3. Najnowsze dziecko (jeszcze nie ma go nawet) Pesy Elf zakupiony przez KM nie jest planowany na tasę gdańską. 4. czas przejazdu Legionowo-Dw. Gdański to 24-25min. Legionowo-W-wa Wchodznia to ok 28-30min. Z Wschodniej do Okęcia będzie zapewne ok 25-35 min. Nie ma szans na mniej niż 1h pomiędzy Legionowo-Okęcie Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: Nowy rozkład jazdy PKP IC 04.12.09, 17:45 Oj, mam nadzieję że nie urzeczywistnią się Twoje obawy: nedds.pl/topic/294311-nowe-skady-skm-na-euro-2012/ Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: Nowy rozkład jazdy PKP IC 04.12.09, 17:55 ps. i jeszcze bardziej aktualna informacja z 1.12.2009: logistyka.wnp.pl/koleje-mazowieckie-kupily-20-pociagow-za-ponad-460-mln-zl,95487_1_0_0.htmlpozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: Nowy rozkład jazdy PKP IC 04.12.09, 21:26 A propos tych, też się wypowiedziałem... Nie planuje się ich wykorzystania na trasie Iłowo - W-Wa Wola. Wiem to z nieoficjalnych źródeł, jak i oficjalnych -> www.mazovia.pl/news_pliki/5/5669.ppt Jest za to nowy przetarg na nowe składy na obsługę linii do portów lotniczych. Można domniemać, że będzie to Okęcie - Modlin. Znaczy to ze cokolwiek użyjmy będzie to najwcześniej pod koniec 2011 roku... a realnie to pewnie połowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Nowy rozkład jazdy PKP IC 04.12.09, 18:05 e.voytaszek napisał: > Oj, mam nadzieję że nie urzeczywistnią się Twoje obawy: > nedds.pl/topic/294311-nowe-skady-skm-na-euro-2012/ W podlinkowanym tekście nie chodzi czasem właśnie o newagowskie 19WE ?. Dodatkowo pociągi będą miały siedzenia ustawione pod ścianą bokiem do kierunku jazdy (jak w metrze). Szczerze mówiąc nie jest to moim zdaniem wygodne rozwiązanie. Mam nadzieję, że 19WE będą o wiele lepsze od 14WE jeżdżących na S-2. To co te pociągi reprezentują to żenada. Nie wiem na ile jest to kiepskie wykonanie Newagu czy kiepska obsługa techniczna SKM a raczej KM bo SKM nie mają własnej "szopy". Pożyjemy, pojedziemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: Nowy rozkład jazdy PKP IC 04.12.09, 21:12 Tak. Przetarg wygrał Newag. Co co napisałem, tak mniej więcej będzie. A zatem do czasu jak zaczną się dostawy będzie to co da KM lub PR = kibel. Ponadto od razu to tego na tory nie puszczą. Musi się takie coś "zaklimatyzować"... Newag raczkuje dopiero. 14WE to jest EN57 z nowym nadwoziem i tyle. 19/20WE to niby nowa konstrukcja, która jest jednak niewypróbowana. Nigdzie nie jezdzi i jest chyba tylko 1-2 prototypy. Dodatkowo 19WE jest typem z wysoką podłogą (za co zjechano SKM, że dopuściło do tego). No i w będą boczne siedzenia :) Mnie osobiście nie przeszkadza, że będą EN57, jeżeli będą po modernia ala AKM. Na tą linię są wystarczające, bo osiągi "nowoczesnych" składów w typ przypadku są nieistotne. Ot jedynie wygoda tu decyduje. Najlepiej jakby jezdzily EN71 - więcej ludzi się upcha. Jeżeli byłyby AKM-y i bezawaryjnie jeżdziły to było by już totalnie super. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Nowy rozkład jazdy PKP IC 04.12.09, 22:01 Tak szczerze, to zależy mi tylko na ilości połączeń. Póki nie śmierdzi i okna się domykają, to nie narzekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: jest nowy rozkład 05.12.09, 10:46 Na stronie Kolei Mazowieckich sa juz wszystkie rozkłady, poza naszym - bedzie zamieszczony na stronie w poniedziałek. Zwykle czas obowiązywania naszego rozkladu i rozkładu Legionowo - Tłuszcz jest taki sam - czyli mozna przypuszczać (bo rozkład Legionowo - Tłuszcz jest już na stronie) że rozkład pewnie bedzie do 3 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: jest nowy rozkład 05.12.09, 17:30 Z Legionowa do Dw. Gdańskiego Pozdrawiam 06:03 06:43 07:24 07:42 08:02 08:42 Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 05.12.09, 23:23 jest już nowy rozkład jazdy KM z Legionowa Piaski od 13 grudnia 2009 - nie ma ani jednego pociągu do wawy, ale za to będziemy mogli pojechać dwa razy na dobę do Sierpca i z powrotem; nie będzie też autobusów ZTM na Piaskowej przez co najmniej kikanaście dni; to naprawdę s. prezent mikołajkowy; dziękuję wam ....; Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 07.12.09, 21:10 nie ma żadnego pociągu z samego legionowa (w porannym szczycie). Czyli jest k...mać gorzej niż było, bo te pociągi, które będą jechały z daleka będą opóźnione. Trzeba pogratulować władzom Legionowa za wsparcie dojeżdżających legionowian. Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 07.12.09, 21:12 Niestety potwierdza to opinię o tym mieście, jako sypialni Warszawy - TO ZWYCZAJNY PARTYKULARZ, ROSZCZĄCY SOBIE PRETENSJE DO BYCIA NIE WIADOMO CZYM. Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 07.12.09, 22:51 Wielkie dzięki władzom KM i Legionowa za lobbing w sprawie pociągów do Warszawy! Ledwo zacząłem jeździc pociągiem 7.54 bo autobusy grzęzną w korkach to go skasowali. I czym mamy teraz jeździc? Gniotąc się z ludżmi z Nasielska? Przeciez ten pociąg z Wieliszewa był od Legionowa pełny. Nie było już miejsc siedzących. Komu przeszkadzał? Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 07.12.09, 23:00 harp napisał: > nie ma żadnego pociągu z samego legionowa (w porannym szczycie). Czyli jest > k...mać gorzej niż było, bo te pociągi, które będą jechały z daleka będą > opóźnione. Trzeba pogratulować władzom Legionowa za wsparcie dojeżdżających > legionowian. Moja żona pojechała pociągiem może ze dwa razy, stwierdziła że ma dosyć stania w nagrzanym do granic możliwości pociągu w kurtce bo z powodu tłoku nie ma się jak ruszyć a tym bardziej rozebrać Woli jechać autobusem Tak wyglądają standardy podróży w KM, likwidacja pociągów z Legionowa Piaski no cóż, można było się tego spodziewać, jeżeli symboliczna ilośc pociągów dopasowana jest do potrzeb kolejarzy 6.59 i 19.10 z Gdańskiej to nic dziwnego że pociągi wożą powietrze Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 07.12.09, 23:27 ale ten o 7.54 z Legionowa - Piaski(co jeszcze przez dni kilka jeździć będzie)świetnie pasował wielu mieszkańcom tego miasta. Co na to władze legionowa? Może ktoś wie z kim kontaktować się w tej sprawie w urzędzie miasta??? Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Nowy rozkład jazdy 08.12.09, 08:28 10 listopada na stronach ZTM i Urzędu Miasta Legionowo zachęcano mieszkańców Osiedla Młodych do korzystania z pociągów odjeżdżających ze stacji Piaski. Pewnie niewielu udało się namówić, bo skomunikowania z 731 na pociągi były fatalne. Teraz jakoś nie ma odważnego urzędnika, który podpisałby się pod informacją o odwołaniu wszystkich pociągów z Piasków i podał powody tej decyzji. Ani Marszałek Województwa, ani p.o. Prezesa KM nie pisnęli na ten temat ani słowa na niedawnej konferencji prasowej. Prezydent Miasta też milczy. Oj, nieładnie... Tak na marginesie: dziś rano kolejarzom odkręciła się jakaś śrubka w rejonie Żerania i pociągi z 6.29 i 6.58 stały (może jeszcze stoją?) na trasie koło Płudów. Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: Nowy rozkład jazdy 08.12.09, 16:41 władze Legionowa mają to głęboko w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: Nowy rozkład jazdy 08.12.09, 22:46 1. Wszystko jest efektem zamieszania z Panem Majewskim, i trochę w tym z tego co wiem winy samego Majewskiego. I tak jest lepiej niż na innych relacjach. 2. Są technologiczne przeciwwskazania do realizacji takiej usługi. Brak taboru itp. Niestety na to nie ma siły i władze Legionowa jakby chciały to by nic nie zrobiły. Chyba, że stała by za nimi taka siła jak Struzik :) Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 10.12.09, 12:39 wystarczyło by włączyć wywiewy, otworzyć okna, poprosić kierownika by wyłączył ogrzewanie. Niestety, tym którzy wsiądą wcześniej i usiądą, rozbiorą sie do podkoszulka już to nie przeszkadza. Niestety ile to ja już spojrzeń złych na siebie ściągnąłem jak chciałem otworzyć okno. Przecież dla niektórych podróż w takiej specyfinczej mikloflorze, przy skroplających i osadzających się na ciele cudzych oddechach jest nie lada przyjemnością (darmowa sauna). A powietrze jest złe, bo z powietrzem do ciała wnikają zarazy (jak w średniowieczu normalnie)Lepiej podróżować przy minimalnej zawartości tlenu w powietrzu i podsypiać metodą na śledzika. Nie wiem, może ja jestem dziwny ale uważam, że jak zimno to ubrać się zawsze można, ale powietrza do szczelnie zamkniętego przedziału się nie da wtłoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
telemann [...] 07.12.09, 23:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 08.12.09, 00:06 A ja ciągle czekam na "korektę" rozkładu. Do końca tygodnia jest jeszcze parę dni... Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 08.12.09, 12:07 Można dzwonić do urzędu miasta, może oni coś pomogą, w końcu niektórzy mieszkańcy miasta pracują/uczą się w Warszawie i muszą jakoś do tej Warszawy dojechać :-) Wydział Gospodarki Komunalnej tel. 0-22 774 20 31 w. 4025, 4026, 4027, 4028, 4029 Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 08.12.09, 13:58 Obawiam się, że nie ten adres, choć wsparcie Prezydenta pewnie byłoby pomocne. Za organizację przewozów kolejowych w województwie odpowiada Marszałek, w podległym mu Urzędzie Marszałkowskim te sprawy prowadzi Departament Nieruchomości i Infrastruktury. Namiary są tu: www.mazovia.eu/?a=dept_inf&gm=22&sm=25&id=20 Od 13 grudnia pewnie już nic się nie da zrobić, ale opublikowany rozkład będzie obowiązywał tylko do 3 stycznia, może wtedy udałoby się dołożyć jakieś pociągi z Piasków? Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 08.12.09, 14:58 ale to jego, nie powiem jaki, obowiązek dbać o interesy mieszkańców miasta. Co on jakaś dekoracja?! Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 11.12.09, 19:40 Urząd Miasta poinformował na swojej stronie, że zmiany w rozkładzie jazdy są niekorzystne dla mieszkańców Osiedla Piaski i podjął interwencję w Kolejach Mazowieckich: www.legionowo.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=1995 . Trzymamy kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
telemann cenzura 08.12.09, 06:55 widzę, że usuwają niewygodne wpisy, chyba moderator terminował w Chinach. Zwrot, już częściowo literacki: "Na pohybel" uznał zdaje się za wulgaryzm. O tempora! O mores! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 a od jutra, jeszcze to 08.12.09, 17:59 www.ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=393&l=1 dla zamieszkujących okolice Piaskowej i Sybiraków Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: a od jutra, jeszcze to 08.12.09, 18:13 A jutro część osób sobie poczeka na przystankach wzdłuż Piaskowej... Na pewno większość osób o tym nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: a od jutra, jeszcze to 08.12.09, 23:06 ZTM bardzo się wysiliło z ta informacją o zmianie trasy 731. Sam widziałem jak kierowca umieszczał informację w autobusie dopiero po 17. A na stronie miasta komunikat jest dopiero od dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
fiona38 Re: a od jutra, jeszcze to 09.12.09, 09:30 Ba, na stronach ZTM była wczoraj informacja o zmianie rozkładu, ale o 17-tej go jeszcze nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 10.12.09, 22:11 www.pr.pkp.pl/www.pr.pkp.pl/www.pr.pkp.pl/,informacje-biezace,s,0,569.html W pozycji 609 jest rozkład, który powinien zacząć obowiązywać po obecnym tymczasowym. Ładnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 11.12.09, 19:31 jaceeek napisał: >.... W pozycji 609 jest rozkład, który powinien zacząć obowiązywać po obecnym tymczasowym. Ładnie wygląda. === tyle tylko, że u nas prowizorki są najtrwalsze; ale i tak się cieszę z korekty do tymczasowego rozkładu jazdy - tzn. z jednego pociągu z Piasków w godzinnach, niech będzie, że porannych; Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 11.12.09, 20:59 a od marca powinny dojść jeszcze skm-ki, które w nieodległej przyszłości dotrą na Okęcie. Właśnie rozważam nabycie mieszkanka w Legionowie, miasto mi się podoba a dogodny dojazd jest tu mocnym argumentem Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 12.12.09, 20:40 dogodny dojazd to może będzie, jak pociągi będą normalnie kursowały. Odpowiedz Link Zgłoś
23student W NDM budują w tym roku 2 wiadukty nad torami 17.12.09, 19:21 kolejki. Zablokuje się miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 23.12.09, 11:10 Wczoraj oglądałam wywiad w TVN Warszawa z p. Leszkiem Rutą. Padło pytanie o naszą SKM-kę. Rozmowy trwają i wydaje się że termin 1 marca jest realny - jesli nie - to ostatecznie 1 czerwca (bo to są terminy kiedy jest korekta rozkładów (1 marca) i rozkład letni (1 czerwca)). Natomiast z tego co p. Leszek mówił - to zamierzenie jest takie, żeby głównie pociągi jezdziły na trasie Legionowo - Warszawa Gdańska, natomiast w godzinach porannego i popołudniowego szczytu jezdziły do Wieliszewa przez Piaski. Mówił też o zamierzeniach naszego pwoiatu (że to nie jest jeszcze na poziomie konkretnych planów), żeby do Zegrza, ale też i do Wieliszewa osiedla (przy Wodociagu) puścić takie szynobusy, które są na trasie do Tłuszcza - bo tam trakcji nie ma, ale są tory - więc żeby je wykorzystać. Rozmowy z burmistrzami/wójtami trwają. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge_76 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 23.12.09, 13:53 Heh, "ostatecznie 1 czerwca". Czemu mnie to nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 23.12.09, 14:48 jeżdżą te pociągi jeszcze ? ja po ostatnich odwołaniach i opóźnieniach dałem sobie spokój i jeżdże autkiem. Obecnie jest to dla posiadających auta dobre rozwiązanie bo ruch na ulicach zdecydowanie mniejszy ze względu na urlopy :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 23.12.09, 22:32 Jeżdżą, ale w dziwnych godzinach. Skończy się na tym, że też wrócę do autobusów na stałe i daruję sobie wyczekiwanie na nowy rozkład pociągów... Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 24.12.09, 00:44 SKM zainteresowana jest zakupem Spalinowych Zespołów Trakcyjnych sprowadzonych z Holandii przez spółkę Sigma Tabor. Czyżby problem z brakiem taboru miałby być rozwiązany i pojedziemy takimi pociągami inforail.pl/text.php?id=29339&from=tag Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 24.12.09, 08:47 o dżizas jakie to brzydkie. Chociaż można mieć nadzieje że wygląd przekłada się i na cenę takiego czegoś ;-P No a pozatym spalinowe to takie nieekologiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 29.12.09, 15:45 Na stronie KM pojawił się nowy rozkład (4-31.01.2010). Poprawiły się powroty (przynajmniej dla mnie) i jest w końcu normalny poranny pociąg o 6.45 z L-wa Piaski (7.16 na Gdańskim). Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 29.12.09, 16:06 czyżby przy okazji tej zmiany czas przejazdu z legionowa do w-wy gdańskiej wydłużył się z 24 do 28 lub nawet 30 minut? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 29.12.09, 16:18 z Piasków jechało się 32 minuty, teraz wg rozkładu 31. Powrót od 27 do 34. Nie za bardzo wiem, ile wcześniej się jechało. Była opcja 24 minut na Piaski? Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 22.01.10, 19:33 Termin uruchomienia SKM do Legionowa cały czas się oddala: www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/L-2010-01_22-9 Odpowiedz Link Zgłoś
rolekt Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 22.01.10, 22:54 a "gomułka" nie pomoże? :) www.kpinfo.pl/news.php?readmore=12513 Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 22.01.10, 23:15 benieck napisał: > Termin uruchomienia SKM do Legionowa cały czas się oddala: > www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/L-2010-01_22-9 A już myślałem że będę mógł pojechać i wrócić z pracy pociągiem. Oferta Kolei Mazowieckich jest chora, pracuję w takim systemie że na pociąg mogę czekać i 2 godziny A szkoda gadać....miało być tak pięknie wyszło jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec jakie pociagi w KM??? 22.01.10, 23:50 www.tvnwarszawa.pl/-1,1639527,0,,nowe_pociagi_sprzed_40_lat,wiadomosc.html "Nowka sztuka nie smigana" nabiera calkiem nowego znaczenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: jakie pociagi w KM??? 24.01.10, 21:57 Teraz to będziemy śmigac ! A w tą SKM-kę w tym roku to już nie bardzo wierzę. Zachwycony też jestem tempem remontu trasy Warszawa-Gdańsk a zwłaszcza budowy przejścia podziemnego w Legionowie. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Znalazły się składy do obsługi SKM 29.01.10, 20:40 KM użyczą taboru SKM www.youtube.com/watch?v=Be2lJQhfqBc&feature=player_embedded Zastanawiające jest tylko skąd wytrzasną te pociągi skoro KM cierpi na brak taboru. Te kilka EZT z Jugosławii aż tak chyba nie ratują sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: Znalazły się składy do obsługi SKM 29.01.10, 23:02 Czekamy z utęsknieniem Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Znalazły się składy do obsługi SKM 30.01.10, 00:14 Więcej złego słowa nie powiem na ZTM i KM, jeśli faktycznie 1. marca pojadę do Warszawy SKMką. Odpowiedz Link Zgłoś
kojot67 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 03.02.10, 07:12 Na stronie legionowa podane że ma być od marca. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 07.02.10, 23:19 KM wypożyczą 4 pociągi. www.zw.com.pl/artykul/10,445850_Pociagiem_przez_Bialoleke.html Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 10.02.10, 15:38 Oby faktycznie wystartowała w planowanym terminie. Powodzenia. Komunikacja szynowa to przyszłosć. Np. Piaseczno zamówiło koncepcję połączenia szynowego ze stacją Kabaty, bo Puławska to jeden wielki korek, jaki i Modlińska, Jerozolimskie, etc. Pozdrawiam:) AB z Piaseczna Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.02.10, 00:47 Czekam na rozkład. Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.02.10, 17:53 1. Od 1marca nie będzie SKM. -> www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=152&c=100&l=1 2. Rozkład docelowy na ten rok można było zobaczyć na bahn.de w grudniu. Czy teraz to nie wiem. Spisałem za to godziny sczytów wtedy pokazywarka.pl/rladlj/ 3. Połączenie Piaseczna z Kabatami to kiełbasa wyborcza, tak jak przedłużenie pierwszej linii metra na Nowodwory. To nie ma szans powodzenia, z bardzo wielu przyczyn... I mowie tu o składach spalinowyuch a nie wizji przedłużenia merta... Prędzej linię tramwajową wybudują. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: SKM-ka z Legionowa do Dw. Gdańskiego od grudn 16.02.10, 22:53 no żesz... <szlag trafił> i już widzę te etapowe wprowadzanie - 3 pociągi przez pół roku, potem 4 przez kolejne pół. do 2020 puszczą docelowe 37... Odpowiedz Link Zgłoś