totekkotek 03.08.09, 12:26 Witam, chciałbym poznać opinie mieszkańców os. Księżnej Dąbrówki o deweloperze. Jak wygląda współpraca, kontakt i dbanie o klientów już po zakupie mieszkania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirek_j Re: Nickel Development w Dąbrówce-opinie o współp 03.08.09, 14:48 Mam nadzieję, że forumowicze po mnie nie pojadą jeżeli pochwalę nickla :) Umowę podpisałem w marcu, mieszkanie odebrałem pod koniec czerwca. Miałem ponad miesięczne opóźnienie w płatności ale strony nickla nie było mowy o naliczaniu odestek. Grzecznie zgodzili się na moją propozycję aneksu i przedłużyli mi płatność. Na początku czerwca kiedy wiedziałem, że z kredytem powinno być ok zrobiłem odbiór bez przekazania kluczy. Spisaliśmy usterki i ustaliliśmy termin ich usunięcia. Zgodziłem się na koniec czerwca bo były dwie szyby do wymiany. Na przekazaniu kluczy zobaczyłem dwie dodatkowe usterki ale pozwolono mi je wpisać do protokołu. Usunęli mi je gdzieś po dwóch tygodniach. Akt notarialny podpisałem na początku lipca. Były niezłe stawki (na oko wynegocjowali 50% taksy mniej), porównałem je z innymi notariuszami. Generalnie nie mam do czego za bardzo się przyczepić. Mogłem trochę ponegocjować cenę i zapisy umowy przedwstępnej:) Usterki w mieszkaniu były ale je usunięto. Akt w terminie. Mieszka mi się dobrze. Czy poleciłbym nickla znajomym? Chyba tak. Ale musisz przekonać się o tym na własnej skórze;) Odpowiedz Link Zgłoś
morandi125 Re: Nickel Development w Dąbrówce-opinie o współp 03.08.09, 16:21 Niestety nie mogę powiedzieć dobrego słowa o tym deweloperze. Trafiłem na sprzedawcę, który bardzo często zapominał : o spotkaniu, o telefonie, czy o dowiedzeniu się czegoś o co prosiłem. Ok człowiek bardzo zajęty, ale tak nie powinna wygladać transakcja na poziomie. Machnąłem jednak na to ręką żeby nie psuć sobie radości z kupna mieszkania. Prawdziwe schody i olewactwo ze strony dewelopera zaczęły się po wpłaceniu kasy i odbiorze mieszkania. Jak w każdym mieszakniu tak i u mnie wystąpiły usterki do poprawki, dodam, że drobne takie na przysłowiowe 5 min roboty. Jak się okazało, wyznaczone 2 tygodnie nie starczyły na ich wykonanie, a to dlatego, że żadna z ekip nawet nie pokazała się w moim mieszkaniu. Po interwencji u Pana Michała usterki zostały w końcu usunięte, a mnie obiecana rekompensata, ale obiecanki cacanki i również z tego firma się nie wywiązała. Samo mieszkanie dość niedbale zostało przygotowane np. część kontaktów nie była podłączona i jak powiedział elektryk " szybko robili bo miał być odbiór mieszkania". Kolejną sprawą z którą potyczkuję się z Nickel Development jest nie dotrzymanie umowy dotyczącej zrobienia tarasów z ogródkiem - tym razem firma aż o 2 miesiące! przewaliła termin. Od 25 czerwca czekam na stanowisko wykonawcy w tej sprawie. Sprawą, z którą borykam się obecnie z deweloperem jest stojąca woda w ogródku, zalegająca na jego znacznym obszarze i podtapiająca rośliny, taras oraz fundamenty czego efektem jest już wychodzący grzyb na ścianach. W odpowiedzi dostaję lakonicznie napisane maile, bo słodko i cukierkowo jest dopóki firmie i Jej pracownikom nie wytknie się błędu, a potem pozostaje już tylko walka o swoje i oto żeby być jak najmniej nabitym w butelkę, ale tu jeśli sobie sam nie dam rady pomoże mi prawnik. Jak dla mnie to jest tego za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
mikepzn Re: Nickel Development w Dąbrówce-opinie o współp 03.08.09, 18:29 Nie rozumiem... Podtapia taras i grzyb wychodzi na ścianach? Co ma piernik do wiatraka? :) Odpowiedz Link Zgłoś
morandi125 Re: Nickel Development w Dąbrówce-opinie o współp 03.08.09, 19:11 Proszę o czytanie ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
armadar Re: Nickel Development w Dąbrówce-opinie o współp 04.08.09, 10:13 Cierpliwe i permanentne proszenie o zrobienie czegokolwiek przynosi jednak skutek. Jednak czy tak powinna wyglądać obsługa w firmie, w której zostawia się oszczędności życia, bądź decyduje się na wieloletnie zadłużenie? Usterki - naprawione po kilkukrotnych prośbach, sprawa ogrodów i zalegającej wody - wystarczy przejrzeć odpowiednie wątki formum, brak interwencji w sprawie drogi dojazdowej...trochę się tego zbiera. Generalnie w skali 1-10 oceniam na słabe 6. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_76 Re: Nickel Development w Dąbrówce-opinie o współp 04.08.09, 11:47 Nie wiem, na którym etapie mieszkasz ale na Kolejowej mieliśmy podobny problem na ogródkach. Ziemia na na ogródkach słabo przepuszcza wodę. Drugim problemem jest brak możliwości podłączenia deszczówki z ogródków do kanalizacji deszczowej. Gmina niestety zostawiła nas z tym problemem. Przez pierwszy rok po przeprowadzce (2003) narzekaliśmy na poziom wody po intensywnych opadach. Po oberwaniu chmury woda stała do 12h. Ale wraz kolejnymi sezonami woda stała coraz krócej. Albo ziemia zaczęła lepiej ją wchłaniać albo pielęgnacja trawnika przez mojego męża przyniosła efekt:-) Nie jestem specjalistką więc proszę traktować mój post jako średnio obiektywną opinię. Na temat współpracy z firmą Nickel wypowiadać się nie będę bo czasu kupna naszego mieszkania zmienił się chyba skład osobowy w biurze sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś