hugu Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 07:12 Jedna z moich najlepszych nauczycielek, kobieto piękna, inteligentna, szlachetna i mająca poczucie humoru, uwielbiana przez żeńską i meską publikę studencką Magdo Środo - dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 07:29 > Jedna z moich najlepszych nauczycielek, kobieto piękna, > inteligentna, szlachetna i mająca poczucie humoru, uwielbiana przez > żeńską i meską publikę studencką Nie wiem czy myślimy o tej samej osobie. Tak się jakoś składa, że w tekstach pisanych przez p. Środę nigdy inteligencji nie widziałem a raczej powżne błędy rzeczowe. Choćby to, że "homofobia" to lęk przed człowiekiem. Osoba wykształcona powinna wiedzieć, że "homoseksualizm" i "homofobia" to zbitki grecko - łacińskie, nie mają nic wspólnego z łacińskim "homo" - "człowiek" tylko z greckim "homo" - "należący do tego samego gatunku" (analogicznie "hetero" oznacza należący do gatunku przeciwnego). Natomiast z poczuciem humoru to mnie zabiłeś. Poczucie humoru nie polega na tym, że ktoś sypie dowcipami, ale na tym, że ma dystans wobec samego siebie. U Środy jakoś tego nie widać, pamiętam jak jako minister na poważnie analizowała żartobliwe reklamy pod kątem seksizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 07:57 piotr7777 napisał: > Nie wiem czy myślimy o tej samej osobie. Tak się jakoś składa, że > w tekstach pisanych przez p. Środę nigdy inteligencji nie > widziałem a raczej powżne błędy rzeczowe. To dlatego, że jesteś facetem i wychowano cię w kulturze, w której kobieta ma być służącą mężczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 08:03 > To dlatego, że jesteś facetem i wychowano cię w kulturze, w której > kobieta ma być służącą mężczyzny. Sorry, ale to jest nie na temat. Wskazałem konkretny błąd rzeczowy polegający na nieznajomości źródłosłowu. Pamiętam też, jak komentując tragedię w hali MTK na Śląsku Środa pisała, że karetki pogotowia musiały czekać aż ksiadz udzieli sakramentu namaszczenia chorych (co gdyby było prawdą oznaczałoby gigantyczną aferę) albo że katecheci od początku byli opłacani z budżetu państwa (W rzeczywistości pensje wprowadzono dopiero po kilku latach). Traktuję kobiety na równi z mężczyznami - jeśli któraś się kompromituje nie widzę powodów by na ten temat milczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Czy róża, gdyby nazywała się inaczej 07.03.10, 08:35 pachniałaby tak samo ? Nie uważasz, że bez sensu jest odwoływanie się do źródłosłowu, kiedy sam wyraz nabiera już swoistego sensu ? Odpowiedz Link Zgłoś
hugu Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 10:13 Piotrze7777, w przeciwieństwie do innych krytyków prof. Środy piszesz dość poprawnie i rzeczowo, więc mam ochote wyciagnąć cię na zwierzenia i zbadać zagadnienie, ktore mnie bardzo interesuje: Dlaczego prof. Środa dla tak wielu jest źródłem aż takiej nienawiści? Moim zdaniem prof. Środa nie odkrywa żadnej "Ameryki" mówiąc to, co mówi - takie poglądy wyraża mnóstwo parlamentarzystów UE, mnóstwo polityków w Europie, w ogóle mnóstwo ludzi. Prof. Środa w felietonach nie używa inwektyw, zachowuje odpowiedni poziom kultury... Dlaczego więc budzi większą nienawisć niż prostacy i przestępcy tacy, jak Lepper, ktorych poglądy są wysoce egzotyczne i niebezpieczne, gdyż, wcielone w życie, doprowadziłyby państwo do ruiny? W jaką to strunę uderza prof. Środa, ze aż tak się jej nienawidzi?.. Dumam nad tym i dumam i nie wiem, o co chodzi. Mozna się zgadzać lub nie, ale skąd, u licha, tyle nienawiści?... Kto i dlaczego to czuje wobec tej właśnie osoby?... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 12:36 > Moim zdaniem prof. Środa nie odkrywa żadnej "Ameryki" mówiąc to, co > mówi - takie poglądy wyraża mnóstwo parlamentarzystów UE, mnóstwo > polityków w Europie, w ogóle mnóstwo ludzi. Ale nie w Polsce. Być może to kwestia wpływu religii, może tradycji. Istotna jest jednak nie forma, tego co mówi Środa a treść. Na przykład jej wypowiedź z grudnia 2004 r., że w RP nie ma wprawdzie problemu z sądami honorowymi, ale jest oparta w katolicyźmie kultura patriarchalna, która sprzyja przemocy była w istocie formą donosu na własny kraj. Albo inne stwierdzenie, że rodzina i ojczyzna to wartości "dziewiętnastowieczne". To w Polsce musi szokować. Ponadto z osobą Środy wiąże się pewien kult (Czego przejawem jest choćby rzeczony plebiscyt) a więc niechęć do niej jest formą reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
hugu Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 08.03.10, 07:30 Ale to, co mówi prof. Środa, ma, że tak się wyrażę, "ręce i nogi", jest w tym sens i prawda. Dlaczego tak wielu tak trudno to przyjąć? Piszesz o "donosie na własny kraj" jako o czymś szczególnie nieprawym. Tymczasem Sokrates, wielki ateński patriota, oskarżany był o coś podobnego: że kala własne polis wytykając palcem wady społeczeństwa, śmiąc podważać nadęte pseudoautorytety itd. Wtedy uważano Sokratesa za kogoś w rodzaju zdrajcy, skazano go na śmierć - po latach jest chlubą całej Grecji i przykładem prawego Ateńczyka. Bo o co chodzi z tym "donosem"? Z tym "złym ptakiem, co własne gniazdo kala"? Że ludziom o rozchwianym ego trudno pogodzić się z faktem, że i u nich, w ich chatce zdarza się brud pod dywanem i że ktoś im głośno podpowiada, że trzeba zrobić porządek, a wszystko słyszy sąsiadka?... Ale przecież to jest normalne, że ludzie i kraje nie są doskonali - co z automatu nie znaczy, że są bezwartościowi. Zdrowy człowiek, zdrowe społeczeństwo to wie i podziękuje "Sokratesowi" za cenną uwagę, zastanowi się nad sobą i coś ewentualnie poprawi. Chora reakcja na publiczne zwrócenie uwagi to rzucanie się z pięściami czy inwektywami na tego, kto ją wypowiada. Dlaczego to niby "cukrowanie" obrazu własnego kraju na forum UE i przemilczanie problemów ma być takie dobre? Czemu Polska ma się sztucznie kreować na doskonałość?... Szwajcarzy mają niewygodne wyniki referendum o minaretach - i o tym mówią publicznie, zastanawiają się nad sobą. Belgia miała problem z wewnętrznym rozpadem państwa - i też nie zamiatała pod dywan. Tymczasem Polska ma być europejską Panią Dulską, która na ulicy kreuje się na żywy obraz wszelkich cnót a w domu liczy zyski z cudzej prostytucji?... Jesli mamy konsolidować się z Europą, tworząc z nią bliski, quasi- rodzinny związek, to nie możemy komunikować się poprzez mydlenie oczu i chwalenia wlasnego ogonka, tylko mówić, jak jest. Z tym, że osobiście uważam, że Polska, mówiąc otwarcie o problemach, powinna też dużo mówić o własnych atutach i osiągnięciach, czego też jakoś nie widać, np. w polityce historycznej. Marzę o tym, by Europa lepiej poznała fenomeny takie, jak Wizna czy inne niezwykłe dowody polskiej skuteczności i bohaterstwa. I aby przestano mówić o "polskich obozach". Tymczasem polscy politycy boją się mówić cokolwiek, negatywnego czy pozytywnego, dlatego inni mówią za nich, i mówią, co chcą. Bierność i zaniedbanie to też grzech. Prof. Środa miała odwagę mówienia i to o sprawach kontrowersyjnych i trudnych. złożyła ów "donos na własny kraj", jak synek, ktory dzwoni na policję, kiedy jego ojciec bije matkę - i tym samym składa donos na własną rodzinę. Czasem donos nie jest taki zły i wręcz trzeba go zrobić. Czy donos Środy był taki zły?... Nie miał de facto żadnego znaczenia na forum Europy, za to w Polsce mocno oberwała, jak ów synek obrywa od ojca za dzwonienie na policję czy informowanie o sprawie sąsiadki - która i tak sprawę ma w pupie. Czy treść donosu była zasadna? "W Polsce jest oparta w katolicyźmie kultura patriarchalna, która sprzyja przemocy". Rozbieram temat: Czy katolicyzm stanowi oparcie dla tendencji patriarchalnych? Oczywiście, już sama Biblia zawiera mnóstwo nauk o wyższości mężczyzn nad kobietami, więc każde chrześcijaństwo takie treści wyraża. Co ciekawe, sama nauka Jezusa jest jakby wspak patriarchalności, ale cała reszta, której katolicyzm nie odbiera wartości pisma objawionego (święty Paweł, Stary Testament) nawołuje do praktykowania układu patriarchalnego. Czy polska kultura zakorzenia się w tych właśnie treściach? Owszem, jak cała europejska, zwłaszcza państw kościołów niereformowanych. Bo łatwiej jest wyłowić z chrześcijaństwa coś, co uzasadnia status quo oparte na patriarchalnym prawie rzymskim, niż iść za Ewangeliami i rzeczywiście równać "kobietę i meżczyznę, Rzymianina i Żyda". Polski katolicyzm jest rzymski, Rzym był bardzo patriarchalny i wraz z wiarą przekazał nam swój system społeczno - prawny, dlatego w Polsce katolicyzm jest do tej pory dosć silną ostoją tereści patriarchalnych. Czy patriarchat sprzyja przemocy? Owszem, tak samo jak matriarchat i wszelkie inne systemy dające części ludzi supremację i władzę nad inną częścią ludzi. "Mąż jest głową kobiety, jak Chrystus głową Kościoła", "nauczać kobiecie nie pozwalam"... itd. Taki układ sprawia, że górujący "z nadania" zbyt często czują się bezkarni i posuwają do najgorszych prktyk. Oczywiście to nie tak, że każdy mężczyzna korzysta w ten sposób ze swojej uprzywilejowanej pozycji, większość ludzi jest po prostu normalna, ale nie brak i durniów uznających się za naturalnych panów stworzenia, a zwłaszcza kobiet, i stosujących przemoc, majac przy tym świadomośc, że w otaczającej kulturze "coś piszczy", że im wolno, wszak mężczyznom wolno, bo kobiety to takie grzeszne "córy Ewy"... Ergo: Środa dotkneła problemu, który jest. Nie jest powszechny i typowy dla każdego Polaka i Polki, ale nie sposób zaprzeczyć, że w pewnym marginesie występuje. Sprawa druga: Czy rodzina i ojczyzna to "wartości dziewietnastowieczne"?... Tutaj nie mam zdania, nie wiem, jak to rozumieć. Powiem tylko tyle, że nieraz słyszałam, jak ksieza z ambon grzmią o groźnych "znakach czasów" przejawiających się we współczesnym upadku wartości rodziny i zaniku uczuć patriotycznych, np. na rzecz konsumpcjonizmu. Księża to mówią - i jest ok, Środa to mówi - i jest fatalnie?... A tak w ogóle, to wszyscy mówią prawdę, bo rzeczywiście coś się bardzo intensywnie zmienia w kwestiach wartości... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 17:34 > Dlaczego prof. Środa dla tak wielu jest źródłem aż takiej nienawiści? Ja osobiście nie lubię jej za to, że lansuje chory wzorzec kobiety-pracoholiczki. "Życie człowieka to jest praca". Nieprawda, praca jest tylko częścią życia, a jego istotą są relacje z ludźmi i ze światem. Szczególnie kobiety są tego świadome - szkoda, że "Polka 2009" do nich nie należy. Btw., nawiązując do innej wypowiedzi, humorystyczny tytuł dla osoby, która wypiera się narodowej tożsamości, mówiąc: "Jestem z Europy, z Krakowa". Odpowiedz Link Zgłoś
po-chwa_lony Jakim trzeba być zbokiem 07.03.10, 07:47 > Jedna z moich najlepszych nauczycielek, kobieto piękna, Jakim trzeba być zbokiem, albo na jakim haju chodzić, aby nazwać Środę PIĘKNĄ kobietą?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 07:22 Wyjątkowa oszołomka pełna nienawiści do ludzi nie popierających lewackich eksperymentów na społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
abdullah_abdullah Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 08:02 "Nie niepokoi pani uwikłanie Kongresu Kobiet w biznes? Czy biznesowi nie trzeba się potem wypłacać? Nie mam takiego doświadczenia. Ta kasa była jednak z funduszy europejskich. Musiały zostać wydane, bo Europa idzie w tym kierunku." Niezłe, szasta się kasą na różne głupoty a raczej wydaje sie je zgodnie z ideologicznym nakazem. Jak sie stanie modna zoofilia to znajdzie sie kasa dla górali na wypas kóz i owieczek "Drzwi są otwarte, pani mąż Krzysztof Środa nas słyszy, to mu nie przeszkadza? Krzyś pracuje. Ale wie, że lubię spędzać czas z kobietami, bo jest mniej konfliktów. " Nieźle, widać feminizm to nie promowanie równouprawnienia, ale po prostu chęć dominacji. Jak by brzmiało "Basia, a nie zawracaj sobie nią głowy, ona sobie teraz podłoge pastuje." Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: ksiadz_gazeta wypad stąd sutannowy! 07.03.10, 07:59 i jak wyszedł teścik? :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
po-chwa_lony Re: Polka roku + photoshop. Brawo debile 07.03.10, 08:12 widziałem Środę kilka razy "na żywo", bez przeróbek w photoshopie. W kategoriach piękna zajmuje pozycję na dnie. Jest brzydka jak noc. Odpowiedz Link Zgłoś
weronika.sak Re: Polka roku + photoshop. Brawo debile 07.03.10, 13:34 No i mamy falę jadu od zalęknionych polaków, co to się boją że jescze im kiedyś przyjdzie zajrzeć w pieluchę, albo co gorsza podzielić się emeryturą z żoną. Boją się zmian i dlatego komentują najprościej, najbardziej prostacko estetykę wygladu Pani profesor. Gdybyście drodzy czytelnicy- komentatorzy przeczytali treść wypowiedzi Pani Środy może zrozumielibyście jakie wartości niesie ze sobą. Otóż my kobiety- z każdej politycznej mańki- nie chcemy być oceniane za wygląd tylko za kompetencje. Teraz zastanówmy się nad panami- czy chcielibyście by estetyka waszego wyglądu w subiektywnym odczuciu potencjLNEGO pracodawcy decydowała o tym czy zostaniecie zatrudnieni? Gdyby to was wpieprzono w rolę parzących herbatki, poklepywano po tyłkach i zaniżano wynagrodzenie- czy problem nierówności nie stał by się ważny? Otóż byłby wielki problem, bo natura was urodą w sensie estetycznym nie obdarzyła. :) a tak na poważnie- w kontakcie z założeniami feminizmu, z ideami poszczególnych jego frakcji Pani Środa wykazuje fantastyczną postawę i doskonale reprezentuje inetresy kobiet. Każdej z nas, a także i naszych mężczyzn, partnerów i synów. Wypowiedzi Pani Środy mają tyle wspólnego z brutalną rzeczywistością, codziennością kobiet że powala na kolana. Po wysłuchaniu pierwszej prelekcji z udziałem Pani profesor doznałam miłego wrażenia że jest ktoś kto głośno mówi o moich potrzebach, ponieważ moje życie jest zdeterminowane plcią. I w tym macierzyństwo, zarobki, traktowanie społeczne... Mnie to razi, a najbardziej jednak razi mnie że komentujący tutaj zjadliwie estetykę mają w domu żony, którym robią to na co dzień. Tak tak, walka z wiatrakami, bo droga do równości jest w nas wszystkich i nie będzie jej rzeczywiście jeśli my polacy nie nabierzemy przekonania o jej zasadności. a póki co ja jestem równiejsza- od was biedni panowie, którzy dyskryminujecie swoje córki by w przyszłości nie miały czasem lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
po-chwa_lony Re: Polka roku + photoshop. Brawo debile 07.03.10, 15:12 weronika.sak napisała: > Otóż my kobiety- z każdej politycznej mańki- nie chcemy być > oceniane za wygląd tylko za kompetencje. Kompetencje zawodowe (naukowe) pani dr hab. M. Środy zostały ocenione na górze tego forum (3 wątek od góry). Gdyby ta pani nie była wojującą feministką głoszącą oszołomskie (postępowe wg femiaktywistek) poglądy, lecz oceniana była wg obiektywnych kryteriów naukowych - nie miałaby najmniejszych szans zdobycia habilitacji i później stanowiska profesora UW. Jej dorobek jest żenująco niski. Ale jej ocena nie była kompetentna, lecz tendencyjna, "parytetowa" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sfajros Re: Polka roku + photoshop. Brawo debile 07.04.10, 00:48 > Kompetencje zawodowe (naukowe) pani dr hab. M. Środy zostały ocenione na górze > tego forum (3 wątek od góry). Kim był niby ten pryszcz, co niby ocenił kometencje naukowe p. Środy? Aby oceniać kogoś trzeba mieć nieco pod sufitem. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 08:21 Tak czytam te wypowiedzi i włos staje mi "dębem" na głowie. Nie wszystkie kobiety identyfikują się z feminizmem - mają ku temu pełne prawo. Mimo to chciałabym im powiedzieć, że feminizm nie działa przeciwko nim. Nie działa też przeciwko męzczyznom. Prosze sobie wyobrazić sytuację, w której umiera ojciec i głowa rodziny pozostawiając żonę i matkę dzieci. Kobieta, której główną pracą do tej pory było wychowywanie dzieci i prowadzenie domu staje przed obowiązkiem zapewnienia bytu materialnego rodzinie. A nie jest ku temu przygotowana, mało tego świat, który ją otacza próbuje ją sierować na powrót do garów. Historia, którą opowiadam wydarzyła się w tym kraju nie jeden raz. Proszę pamiętajcie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
nighthawk00 ciekawe jak pani sroda 07.03.10, 08:26 skomentowalaby pana ktory powiedzialby, ze woli przebywac z facetami bo kobiety juz wszystko pokazaly co soba reprezentuja a prawdzila sila tkwi w testosteronie.... jezeli zwalczamy odchylenia po jedenej stronie... to zwalczajmy tez po drugiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: ciekawe jak pani sroda 07.03.10, 08:30 nighthawk00 napisał: > skomentowalaby pana ktory powiedzialby, ze woli przebywac z facetami bo > kobiety juz wszystko pokazaly co soba reprezentuja a prawdzila sila tkwi w > testosteronie.... Szowinizm pani Środy jest oczywisty, ale tak jak rasistami są tylko biali tak seksistami tylko mężczyźni. > jezeli zwalczamy odchylenia po jedenej stronie... to zwalczajmy tez po drugiej. > ... Odpowiedz Link Zgłoś
kaha1 Re: ciekawe jak pani sroda 07.03.10, 08:40 jeśli to prawda co ktoś pisze o tłumaczeniu "homo" jako słowa łacińskiego, to rzeczywiście jest to kompromitujące dla osoby z tytułem prof. Ale jest też kilka bardzo fajnych pomysłów w wypowiedzi tej pani. I skoro dostała najwięcej głosów, to znaczy, że ma największe poparcie w społeczeństwie. Ciekawa jestem czy ktokolwiek z krytykujących oddał swój głos w tych wyborach, czy tylko potraficie krytykować tych którzy to zrobili? Odpowiedz Link Zgłoś
sfajros Re: ciekawe jak pani sroda 07.04.10, 00:51 kaha1 napisała: > jeśli to prawda co ktoś pisze o tłumaczeniu "homo" jako słowa łacińskiego, to > rzeczywiście jest to kompromitujące dla osoby z tytułem prof. Po pierwsze słowo "homofobia" nie jest wymysłem prof. Środy. Po drugie homo w wyrazie homofobia odnosi się do homoseksualizmu. zamiast homoseksualizmofobia mówi się po prostu homofobia. Czy to naprawdę tak skomplikowane? Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: ciekawe jak pani sroda 07.03.10, 08:46 piotr7777 napisał: > Szowinizm pani Środy jest oczywisty, ale tak jak rasistami są > tylko biali tak seksistami tylko mężczyźni. > > jezeli zwalczamy odchylenia po jedenej stronie... to zwalczajmy > > tez po drugiej. > > ... Przyznałabym ci rację, gdybyś podał wymierne przykłady, kiedy szowinizm kobiecy wyrządza takie same szkody jak męski. Tylko proszę o obiektywizm. Odpowiedz Link Zgłoś
pgakagi Proszę bardzo: 07.03.10, 10:02 www.backlash.com/book/sexism.html Tylko proszę mi nie mówić że nie ma tam źródeł, bo właściwie każde hasło MA LINKI DO ŹRÓDEŁ i proszę nie mówić że "nie znam angielskiego" albo "nie chciało mi się czytać" bo to całkowicie kompromituje i ośmiesza mówiącego takie pseudo usprawiedliwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Proszę bardzo: 07.03.10, 10:11 pgakagi napisał: > i proszę nie mówić że "nie znam angielskiego" Nie znam angielskiego. Znam za to niemiecki. Może znajdziesz więc coś po niemiecku ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pgakagi Trzeba było się nauczyć 07.03.10, 10:52 To jeden z najpopularniejszych języków świata. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Trzeba było się nauczyć 07.03.10, 11:10 pgakagi napisał: > To jeden z najpopularniejszych języków świata. Nie ma sprawy, może być po hiszpańsku lub chińsku, bo to są najpopularniejsze języki na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pgakagi W Polsce angielskiego uczą wszędzie, już od 07.03.10, 11:31 przedszkola nawet. Wszechobecny język w filmie, telewizji, muzyce, prasie, książkach, kulturze masowej. Jest dosłownie WSZĘDZIE. Można się nauczyć nawet nie chcąc. Nie da się tego powiedzieć o chińskim czy hiszpańskim. Nawiasem mówiąc, niezła próba odwrócenia kota ogonem i uniknięcia konfrontacji z tematem rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana-prawdziwe Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 08:37 Ta pani musi miec jakies zle doswiadczenia z facetami to pewnie cos z dziecinstwa.Ja uwazam ze to faceci maja tak naprawde gorzej a jesli chodzi o kobiety u wladzy to nie ma nic gorszego ,sa podle ,zawistne . Odpowiedz Link Zgłoś
kaha1 Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 08:51 a ja mam inne doświadczenie z kobietami u władzy. Nie znam zawistnych, raczej obowiązkowe.. Ale i kobiety i mężczyźni bywają zawistni, kwestia charakteru.. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Najgorsza choroba 07.03.10, 09:00 Jak ktoś ma zajoba... Problem w tym, że takie panie jak Środa nie widzą dla kobiet nic lepszego niż polityka. I usiłują wepchnąć je tam, nawet wbrew ich oczywistej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha1 Re: Najgorsza choroba 07.03.10, 09:07 ja bym tam chciała, żeby mnie wepchnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Najgorsza choroba 07.03.10, 09:08 Jeżeli nawet to co piszesz jest prawdą, to muszę cię głęboko rozczarować pisząc, że jest to ogólnoświatowy trend. Przynajmniej w tej części świata, którą znam. Odpowiedz Link Zgłoś
pgakagi Ogólnoświatowy trend to także 07.03.10, 09:54 wzrost liczby samobójstw. Więc trzeba się podporządkować i walnąć sobie w łeb albo się powiesić. Trzeba, bo to trend. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Świetne porównanie :) 07.03.10, 09:58 Niemniej jednak oboje nie mamy na ten fakt wpływu, nieprawdaż ??? Biorąc pod uwagę, że wzrasta też liczba osób z preferencjami homoseksualnymi możemy też zastanowić się nad zmianą orientacji seksualnej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kolekstas Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 09:02 Wielkie zmiany. Bucha cha ha ahahhahahahhahahhahahhahhahh.... Odpowiedz Link Zgłoś
volflarsen Babski comber 07.03.10, 09:05 Mężczyzn czyta a z kobietami plotkuje-oto róznica. Odpowiedz Link Zgłoś
kat.2 Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 09:12 dziwi mnie, że za nieomylną wyrocznie uważa się osoby typu pani Środa. Ile razy oglądam w tv jej wypowiedzi można dojść do wniosku że wszystkie dowcipu o kobietach są prawdziwe. Dlaczego? Bo ta Pani dzieli ludzi pod względem światopoglądu, orientacji i płci! Można być radykalnym ale podział na człowieka i kobietę pachnie mi rasizmem rodem z czasów Hitlera i jest uwłaczające dla pań. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 11:39 Jest dokładnym odzwierciedleniem pewnego tekstu z kabaretu, który utkwił mi w pamięci: Są dwa światy: świat kobiet i świat mężczyzn....(długa przerwa). I że one jeszcze istnieją.... Współpraca, wzajemne uzupełnianie- tak, ale nigdy podział, co promują feministki. To niezdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland za to zabieracie nam dzieci po rozwodzie 07.03.10, 09:15 .. w majestacie prawa. Facio jest dobry do rozwodu (jako portfel). Potem jajnikowa zemsta. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha1 Re: za to zabieracie nam dzieci po rozwodzie 07.03.10, 09:22 z tym zabieraniem ciężka sprawa. Faktycznie rozwody to masakra dla dziecka i jego relacji z ojcem :( Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 09:19 Sroda tez jezdzi na konferencje. Po co? Mowi to, czego musza sluchac studenci.Klamie z prof.Skarga -P.prof.nigdy Jej do siebie nie dopuscila i slusznie.Nie widzialam "opiekunki" Srody na spotkaniu prof.Skargi z Mucharskim i P.J w "Basenie" na Konopnickiej. Kto i czego dowiedzial sie z tego wywiadu? Ciekawsze sa wpisy na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
tjaryma6 Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 09:25 Dlaczego ona jest taką seksistką? Przypisywanie niejako z góry cech mężczyznom jest takim samym seksizmem jak przypisywanie ich kobietom. Ja rozumiem ze dla celów taktycznych, strategicznych można takie opinie wygłaszać ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
soso_soso srodowy brak logiki 07.03.10, 09:27 Pani Sroda wyrosla w jakims srodowisku a nastepnie ksztaltowala sie, jak pisze, w kawiarniach rozmawiajac z kolezankami. Bys moze trafila na sfrustrowane srodowisko, byc moze sama jest sfrustrowana no bo uroda dla kobiety jest baza dla wlasnej oceny. Postrzega swiat poprzez odbicie w krzywym lustrze. Mozna jej wspolczuc lub ja ignorowac. Ale o jednym nie nalezy milczec. Pani Sroda jest opiniotworcza skoro w mediach gwaizduje. Dlatego jej cel, by jej poglady zostaly wklepane 37 mln Polakow jest nie do przyjecia. To tak jakby bedac homoseksualista postulowac homoseksualizm jako narodowe zachowanie Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: srodowy brak logiki 07.03.10, 09:39 soso_soso napisał: > Bys moze trafila na sfrustrowane srodowisko, byc moze sama jest > sfrustrowana no bo uroda dla kobiety jest baza dla wlasnej oceny. Mój drogi, tylko pogratulować, że ty sam żyjesz w takim środowisku, w którym głownym problemem jest wygląd. Problem jest w tym, że nie wszyscy żyją w takim świecie. Trudno mi oceniać płytkość twoich poglądów ale dam ci prosty przykład. Wyobraź sobie, że żyjesz na świecie, w którym są tylko dwa wymiary. Długość i szerokość. Stykając się z innymi istotami, które są tak jak ty długie i szerokie, nie posiadasz świadomości, że istnieje jeszcze trzeci wymiar : wysokość. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: srodowy brak logiki 07.03.10, 11:29 Tylko, że poście, który krytykujesz jest dużo racji. Mnie osobiście feministki by nie przeszkadzały, gdyby nie to, że swój model na życie promują jako swój. Inne kobiety, które mają nawet nieco inne poglądy mają w pogardzie. Każde ich słowo o tym świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernik Gdyby... 07.03.10, 09:38 Gdyby Pani Magdalena była mężczyzną, czyli nie okraszała swoich wypowiedzi babskimi fascynacjami i ględzeniem, to byłaby fajnym facetem. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Gdyby... 07.03.10, 11:15 pumpernik napisał: > Gdyby Pani Magdalena była mężczyzną, czyli nie okraszała swoich wypowiedzi > babskimi fascynacjami i ględzeniem, to byłaby fajnym facetem. Raczej szowinistą. Ten typ lubi skrajności. Odpowiedz Link Zgłoś
antyff Trochę żal mi córki... 07.03.10, 09:45 Nie czułabym się dobrze, gdyby moja matka pozwoliła na zamieszczenie zdjęcia ze mną w roli nagiego bobasa... Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Stek bzdur 07.03.10, 10:05 "Bardzo się uaktywniły, usamodzielniły. Wiem, że to fatalnie zabrzmi, ale jedna, druga się rozwiodła, założyła biznes, zrzuciły różne okowy." Od kiedy trzeba się rozwieźć, żeby założyć biznes. Mnie się zawsze wydawało, że te dwie rzeczy nie idą w parze. Powody zaistnienia tych zdarzeń są różne i się tego nie łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Wstęp do "seksmisji" w realu?:) 07.03.10, 10:21 "Jeśli wpisze pani do komputera 'siostrzeństwo', to pojawi się czerwony wężyk, bo to słowo nie istnieje. " "- Kopernik była kobietą. - Einstein też była kobietą. - A może Curie- Skłodowska też?. To nie był najlepszy przykład, no bo mnie zakręciły te baby..." :))))))))))))) A tak naprawdę, kobiety też w historii mają swoją historię i nie tylko jako kury domowe. Małe przekłamanie pani Środzie wyszło. Choćby pani Curie, Konopnicka itd. To też piękne postacie kobiece w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
rorkdcr Re: Wstęp do "seksmisji" w realu?:) 07.03.10, 12:35 Tej pani już podziękujemy za pomysł z paretytami.Demokracja albo parytety, wybór należy do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Wstęp do "seksmisji" w realu?:) 07.03.10, 12:56 Zawsze demokracja. Tym bardziej, że w tych krajach Europy, gdzie parytety istnieją- kobiety straciły. Nie powielę ich błędu:) Odpowiedz Link Zgłoś
marti_de Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 10:54 Kocham Prof. Środę, co prawda trochę upiorną sesję jej zrobili, ale mniejsza o głupoty. Bardzo dobrze, że ten głos, którym mówi nie tylko garstka znienawidzonych przez niektórych "feministek", ale normalnych, otwartych na świat, wykształconych kobiet został w tym roku doceniony. Chociaż osobiście nie popieram parytetów, ani nie zgodzę się ze stwierdzeniem Pani Środy, że człowiek definiuje się przez pracę, to jednak mam wielki szacunek dla tej osoby. Jedyne co mnie przeraża to poziom tej dyskusji tutaj, ale jak widać krzykacze nie przepuszczą... Odpowiedz Link Zgłoś
saper_vodiczka Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 13:12 Tak. Twoje wyznanie miłości do "normalnej, otwartej na świat kobiety" niewątpliwie podniosło poziom dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 18:55 Do anti - cos tam. Sroda jest autorytetem dla ...b.sredno wyksztalconych. Autorytetem to moze byc prof.J.Holowka, s.p. Kolakowski,prof..Skarga, wczesniej Tatarkiewicz i oboje Kotarbinscy. Sroda to taki Dyzma. Dla mas / masy sa ...ciemne/. Ktos wvzesniej napisal JAKI dorobek naukowy ma Sroda? Generalnie - zaden. Skad sie wziela? Z cwaniactwa / poczytajcie uwaznie, co mowi w wywiadzie o sposobie w jaki weszla w kontakt z prof.Skarga. Manipulantka i prosta, jak cep. Odpowiedz Link Zgłoś
wildor Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 19:13 Ciekawe, bo ceniąc Władysława Tatarkiewicza i Tadeusza Kotarbińskiego, cenię też Magdalenę Środę... Odpowiedz Link Zgłoś
rilla_ma_rilla Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 11:13 Wzruszyło mnie oburzenie pani prof. na współpracowniczkę, która będąc w drugim tygodniu ciąży odmówiła wyjazdów. Bardzo chciałabym poznać kobietę, która w 2. tygodniu ciąży zdaje sobie z niej sprawę. Bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
alka_22 Feminizm a kobiety w ciąży 07.03.10, 15:18 Do pewnego momentu popierałam panią Środę. Choć jestem katoliczką nie oburzyła mnie jej wypowiedź na temat katolicyzmu konserwującego przemoc w rodzinach. Uznałam, że powiedziała coś, czego nikt wcześniej nie miał odwagi powiedzieć. Jednak po przeczytaniu wywiadu w "Wysokich Obcasach" zmieniłam zdanie. Przede wszystkim ze względu na wypowiedzi dotyczące pracy młodych matek i stosunku do kobiet w ciąży. W Polsce istnieje prawo do zasiłku macierzyńskiego. Nie popieram wracania do pracy zaraz po porodzie, a chwalenie się nie skorzystaniem z tego przywileju uważam za głupotę. Jako inteligentna kobieta pani Środa powinna wiedzieć, jak ważny jest początkowy kontakt matki z dzieckiem, właśnie tuż po porodzie...To jakby się chwalić nie wzięciem zwolnienia lekarskiego w sytuacji, gdy to było konieczne! Wręcz oburzyło mnie oburzenie pani profesor, iż pracownica w drugim tygodniu ciąży odmówiła latania samolotem! Jako kobieta powinna ona wiedzieć o kilku podstawowych faktach: - że ciążę lekarze liczą od daty ostatniej miesiączki, więc w drugim tygodniu tak naprawdę dopiero dochodzi do poczęcia i nie ma szans, by kobieta wiedziała, że jest w ciąży, nawet jeżeli liczyć wiek rzeczywisty ciąży to w drugim tygodni; od poczęcia mało która kobieta wie, że jest w ciąży - że latanie samolotem jest szkodliwe dla ciąży w pierwszym i trzecim trymestrze, nic więc dziwnego że dziewczyna w początkowych tygodniach odmawia latania - prawo takiej odmowy gwarantuje Polkom Kodeks Pracy i wszelkie naciski czy też widoczne niezadowolenie za strony przełożonego zostałaby uznane za naruszenie praw pracowniczych i (mam nadzieję) w sądzie to pracodawca by za to odpowiadał. Alicja Tysiąc wygrała przed Trybunałem w Strasburgu właśnie dlatego, że nasze państwo nie zagwarantowało jej możliwości skorzystania z prawa, które zostało zapisane w ustawie. Nie wiem czym to miałoby się różnić?! Skoro kobieta ma prawo odmówić wyjazdu w delegację, to niech inni zachowają dla siebie co o tym sądzą. Sama jestem w ciąży i prawdę mówiąc w tej sytuacji wolałabym mieć szefa mężczyznę, niż panię Środę! Na szczęście sama mam wspaniałą szefowoą i kolegów z pracy. Zdarzyło mi się, że MUSIAŁAM wziąć zwolnienie w najmniej odpowiednim dla firmy momencie. Trzeba mieć pewną hierarchię wartości i do głowy mi nie przyszło ryzykować życie dziecka i chodzić do pracy, choć czułam, że szefostwo nie będzie zadowolone. Tymczasem jak wróciłam spotkałam się z życzliwym przyjęciem i nikt nie podejrzewał, że mogłabym wziąć zwolnienie z błahego powodu! Dlaczego? Wystarczyło, że przez ostatnie dwa lata pracy dałam się poznać jako rzetelny pracownik, który nie nadużywa zwolnień lekarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
czepialsky Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 15:39 Nie jestem fanem Pani Magdy, często wręcz przeciwnie, ale nie można jej odmówić wiele racji w tym wywiadzie. Gratulacje dla Zwyciężczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 19:00 Do "czepialskiego" - moze "wielu racji", nie zas "wiele racji" Znow aspiracja do ...rozumu? gratuluje Srodzie takich fanow! Tylko takich, bo inni dostaja drgawek na jej gledzenie. KAZDY moglby gadac o arogancji :pielegniarek, kierowcow, sadow, dozorcow i strazy miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
czepialsky Re: Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 19:42 do xanaxy: Twoje słowa - "Ktos wvzesniej napisal". Uwaga! Nie ma słowa 'wvzesniej'! Ale nieuk! Ale nie, przecież to tylko literówka, wynik toczenia piany i niekontrolowanych drgawek. A tak na poważnie - człowieku, wyluzuj. Napij się wody, wdech, wydech. Odpowiedz Link Zgłoś
m_caliban Rozwiązanie plebiscytu Polka 2009 07.03.10, 17:23 Nie zgadzam się z tezami, które Środa stawia m.in. w tym wywiadzie - protestuje przeciwko tworzeniu jakichkolwiek ekskluzywnych definicji kobiecości, ale z wrzucaniem mężczyzn do jednego worka ("oni już wszystko powiedzieli, kultura jest ich" itd) nie ma problemu. Wypowiedź o "jakże męskich" powstaniach w tonie... nie wiem, zazdrości, podziwu? - kompletna głupota. Ogólnie wizja mężczyzn jako jakiegoś monolitu, bezjednostkowej masy, przeciwstawionego kobietom żywiołu niemalże - błe. Nie dość, że zalatuje hipokryzją, to jest zwyczajnie nieobiektywne, nienaukowe i nie niesie żadnej wartościowej informacji. To oczywiście może być znów różnica doświadczeń, ale w takim razie czemu jej własny cognitivie bias ma być lepszy niż czyjkolwiek inny? Krótko mówiąc, jako filozof, etyk, Środa po prostu nie prezentuje nic co uznałbym za wartościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: znalazłem w sieci tekst z 2006 r. 07.03.10, 17:32 ...który uzasadnia mój negatywny stosunek do tej Pani. wyborcza.pl/1,80322,3152472.html Szczegolnie zaś ten fragment: "Zaniepokoiła mnie jednak wiadomość nadana w ten sam poniedziałek także przez Polsat, że w miejscu katastrofy "ksiądz udzielał konającym ostatniego namaszczenia". Aż trudno mi sobie wyobrazić, że żyjemy w kraju, gdzie ksiądz pojawia się wcześniej niż karetka pogotowia i że zamiast doczesnej medycznej pomocy udziela się - namaszczeń. Może jednak dziennikarza Polsatu poniosły słowa?" Otóż z fragmentu tego wynika, że 1) z informacji, że na miejscu katastrofy był ksiądz Środa wyciąga wniosek, że był wcześniej aniżeli karetki pogotowia. Przy czym informacja podana została po dwóch dniach, co innego gdyby takie zdanie padło w relacji na żywo 2) skoro ksiądz udzielał namaszczenia to wykluczało to "doraźną medyczną pomoc". Sroda lubi chełpić się wiedzą nt. religii, więc powinna wiedzieć, że namaszczenia udziela się od głowy a więc w żaden sposób nie przeszkadza to w akcji reanimacyjnej 3) dziennikarze nie powinni w ogóle informować o obecności księży na miejscach katastrof, bo znaczy to, że "ponoszą ich słowa". I to jest właśnie publicystyka Środy - pełna nadinterpetacji, uprzedzeń i napuszonych słów. Odpowiedz Link Zgłoś