Dodaj do ulubionych

Dance macabre

01.01.07, 12:21
Brawo Kinga!
Obserwuj wątek
    • stachporaj Dance macabre - wlasciwe wyrazenie na to, co 01.01.07, 14:24
      sie dzialo w naszym zyciu publicznym ostatniego roku.Takiego rezimu nie ma w
      calej Europie. Tak plugawego, zbrukanego lajnem, a przy tym nieudolnego i
      aroganckiego. Niech ten caly rzad trafi szlag jak najrychlej.
      • mil1231 [...] 02.01.07, 17:55
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • robertw18 Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 02.01.07, 20:54
          Przecież ta osoba nie stara się w najmniejszym stopniu zrozumieć ludzi, do poglądów których się odnosi. Swobodnie obrzuca ich
          wyzwiskami, tworzy jakieś przenośnie, wymyśla poniżające "przeciwników" opisy.
          Np. P. M. Giertych, coś tam lekko sobie mówił w gronie nienaukowym o słabości poglądów o ewolucji, co nagrano i rozpowszechniono
          jako ściśle naukową wypowiedź, z którą walczył jakiś p. dr z PAN mówiąc, jako "ekspert" GW, że smoki mają skrzydła, zaś znalezione
          kości nie wykazują ich śladu.
          A teraz "umiejąca pisać" p. Dunin zaczyna od wyzwisk o "zramolałym profesorze", ukazuje jego prześmiewczy a wymyślony przez siebie
          obrazek, żeby potem powołać się na "nieśmiałe przypomnienia PAN, że wg papieża ewolucja jest OK".
          Polska to dla p. Dunin "Kartoflandia", co się mniej więcej zgadza z ulubionym przez Niemców podejściem do Polaków.
          Wyjaśniano też, że kobieta sfilmowana pod swastyką, do MW wstąpiła później (nb. usunięto ją z MW). A p. Dunin dalej widzi tylko mocne powiązania LPR z nazizmem, zaś nie zaznacza tego, że choć i u patriotów, i nazistów wątek narodowy jest silny, to nie znaczy, iż każdy patriota jest nazistą (choć nawet wśród patriotów zdarzyć się mogą jednostkowe nieprzemyślane wyskoki, zwłaszcza po pijanemu).
          Itd. itp.
          Może by p. Dunin zaczęła pisać bardziej do rzeczy i mniej zachwycać się własnymi wyobrażeniami, w których tłum nieposłusznych
          Niemcom (Europejczykom) Polaków - to tłumok kartofli.
          Niewykluczone, że myśli p. Dunin wyrażone prostym językiem okazałyby się przekonujące i mniej pobudzały do tego, co p. Dunin zdaje
          się ganić u pełnej nienawiści dziczy. Na razie to ona sama zdaje się częścią problemu.
          Pozdr.
          • kazek100 Re: Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 02.01.07, 21:01
            Ponieważ przeklejasz swoją wypowiedż zamieszczona niżej (fe nieładnie -
            autoplagiat?)
            to wkleję też swoją odpowiedź. Oto ona:

Chyba jednak się mylisz.

Giertych starszy zdaje się, że w Brukseli próbował całą konferencję naukową
            rganizować, by swoje głupawe tezy przedstawiać Fakt, że z naukowością nie miało
            to nic wspólnego, ale jednak nie było to "prywatne" spotkanie.

Ja tam w języku Pani Dunin nic nieodpowiedniego nie widzę. Moja żona też sobie
            kiedyś dała wmówić proboszczowi, że "Dunin jest agresywna", bo oszołomy w
            Polsce oczywiście każdego, kto myśli inaczej niż oni, tak określają. Nie widzą
            tylko swojej agresji i tego, jak narucają swą wizję świata innym. Zapytałem
            żony, czy wymieni mi kogokolwiek, kto w Polsce krytykuje działania Koscioła i
            nie jest agresywny. Wtedy zdała sobie sprawę, że z tą agresją to bujda. Biorąc
            pod uwage skalę giertychowsko - rydzykowsko - kaczyńskiego obłędu to wydaje mi
            sie, że pani Dunin jest pełna empatii i posługuje sie eufemizmami...

hipokryta Ziemkiewicz w "Polactwie" pisał o rzekomym "wybuchu antyklerykalizmu"
            w Polsce na pocz. lat 90-tych. tymczasem nic takiego nie było. Czy ktokolwiek
            chciał wtedy zamykac Kościoły? Było dokładnie na odrówt - Kościół wyjechał z
            dziesiątkami żądań, wszystkie zrealizowano, a gdy ktoś ośmielił się na to
            narzekać, to go nazywano "agresywnym antyklerykałem".

więc:
            to nie pani Dunun posługuje się wyzwiskami. To nas - niewierzących, w kraju,
            który należy również do nas, nieustannie sie obraża.
            • kazek100 Re: Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 02.01.07, 21:03
              PS. Oczywiście wypowiedzi "jakegoś pana z PANu" mocno przekręcasz, a na dodatek
              nawet nie piszesz, że wtedy to on odpowuiadał akurat innemu szaleńcowi -
              Orzechowskiemu. ładnie to tak?
              • robertw18 Re: Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 02.01.07, 22:24
                To, że obrażano niewierzących to prawda, i to że obrażano wierzących też.
                Idzie jednak o to, żeby sobie p. Dunin takim pomiataniem innych jak w ostatnim "felietonie" nie posługiwała się. To podobny rodzaj działalności jak tych, którzy wykrzykują swoje "bluzgi". Za mało w tym myśli, za dużo uczucia.
                Oczywiście, trudno przytoczyć całą wypowiedź "pana z PANu", ale ten "expert" nie bardzo miał chyba chęć odnieść się rzetelnie do poglądów p. M.Giertycha. (nic nie zostało przekręcone, tylko nie wszystko powtórzono - to jest różnica.) Zgoda, że to może nie tyle jego trzeba ganić, co GW, która zamieściła takie dziwaczne, niby "do śmichu", wypowiedzi znawcy. Dowcipy to mógł sobie wyrysować sam jakiś karykaturzysta i nie trzeba było "pana z PANu".
                Pozdr.
                W sprawie formalnej, sorry, tamta wiadomość jakoś dziwnie wpadła mi nie tam gdzie trzeba i zanim jeszcze ją uzupełniłem. Można by ją usunąć, ale skoro się ktoś dopisał, to ... dziękuję :-) .
            • olias Re: Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 02.01.07, 21:20
              masz dostęp do internetu? masz tv? szczególnie polecam Ci National geografic -
              ja już dwa razy oglądałem film popularno-naukowy o migracji ludzkiego genu. Nie
              widziałeś? Nie zrozumiałeś? (u was, elyt to się zdarza). To pytaj innych.
              Już dawno minęły czasy gdy teoria ewolucji była jedynie słuszną. TEORIA jest
              tylko teorią. Dlaczego ja wykształciuchom tak podstawowe rzeczy muszę pisać?!
              Za co ja podatki płacę? za debilowatych nauczycieli, którzy nie potrafią
              przekazać różnicy między prawem a teorią (prawem naukowym, nie myl z
              prawnikami).
              Ewolucja i teoria jednej pary pra-rodziców nie wyklucza się, raczej uzupełnia.
              badania migracji DNA wskazują że pochodzimy od jednej być może od najwyżej
              kilku par pra-rodziców.
              • terence Re: Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 03.01.07, 02:06
                teoria ewolucji nazywa się teorią a nie prawem bo nie do końca została
                poznana... to nie znaczy że nie zachodzi
              • jack79 Re: Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 03.01.07, 07:22
                > Już dawno minęły czasy gdy teoria ewolucji była jedynie słuszną. TEORIA jest
                > tylko teorią. Dlaczego ja wykształciuchom tak podstawowe rzeczy muszę pisać?!

to Ty nie rozumiesz słowa "teoria"
                w agielskim ma ona trochę inne znaczenie niż w języku polskim

mam pytanie do kolegi:
                czy teorie grawitacji też kolega obala zastępując teorią inteligentnego
                spadania?
                czy tylko teoria ewolucji się nie podoba?
                bo teorie grawitacji i względności to już mozna zostawić w spokoju?
          • olias Re: Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 02.01.07, 21:13
            tak między nami nieukami spoza elit mówiąc to ostatnie badania migracji gatunku
            ludzkiego na podstawie ekspansji DNA wskazują że, cholera - mieliśmy jedną,
            góra kilka par rodziców.
            • lucusia3 Re: Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 03.01.07, 09:43
              To widać, że "nieuki spoza elit", bo to o jednej matce "Ewie" czy pierwszych rodzicach, to pomysł, który pojawił sie chyba w latach 70-tych i nigdy nie został pozytywnie zweryfikowany i nie został uznany nawet za teorię, no chyba, że weźmiemy jako tą pierwszą parę 2 miłe mikroby, czy ameby, które jakoś wypezły na brzeg.
          • maxlowe11 Re: Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 02.01.07, 23:30

Ronaald Reagan stwwierdzil iz drzewa wydzielaja dwwutlenek wegla(CO2),
            amimo tego jest uwazany za doskonalego prezydenta. Bierzcie przyklad
            z Ameryki, zamiast uzerac sie o nieistotne, niewazne, nie majace zadnego
            wplywu oswiadczenie "od reki". Get serious!
            • galahad0 Re: Obrzydliwe "pismactwo" p. Dunin 03.01.07, 02:16
              O ile pamiętam z biologii, to faktycznie z liści(z roślin) wydziela się
              dwutlenek węgla - tylko że w nocy, kiedy światła niezbędnego do fotosyntezy brak
              :-D.
              Ale nie wiem dokładnie co powiedział Prezydent Reagan, być może, że nie miał na
              myśli tej sytuacji, tylko proces fotosyntezy ;).
              Pozdrawiam
      • kazek100 Re: Dance macabre - wlasciwe wyrazenie na to, co 02.01.07, 20:10
        Świetny tekst pani Kingo!

Pani Kinga jak najzupełniej słusznie zwraca uwagę na to, że to wszystko nie
        zaczęło się rok temu. ten obłęd narastał od dawna. To przecież nie byli
        miłośnicy Rydzyka, którzy wprowadzali religię do szkół i restrykcyjną ustawę
        antyaborcyjną nazywali obłudnie "kompromisem".

I prawdą jest też, że to my na ten obłęd pozwalamy. Moja żona, katoliczka, non
        stop psioczy na Rydzyka i Kaczyńskich. Mówię jej wtedy - to przecież Wasz
        Kościół, zróbcie coś z tym, wy katolicy. Pokażcie swoim hierarchom, że nie
        akceptujecie tego, że główną postacią w Kościele jest Rydzyk, że episkopat w
        90% popiera oszalałego. Wtedy ona milczy - niestety. Wyrzucam tez sobie
        lenistwo, zbytni optymizm...
        • renifer_lopez O co temu tłumokowi chodzi, ktoś wie? 02.01.07, 21:39
          I dlaczego w pierwszym zdaniu pisze o Polsce (nie rządzie) używając słów
          obraźliwych? Co to za koszmarny babus? Skąd ją Wyborcza wytrzasnęła? Czy łamy
          tego dziennika to kolektor ściekowy? Dla takich grafomańskich bredni są chyba
          jakieś niszowe blogi? Wysyłajcie do Agory emaile z protestami, na takie ekscesy
          trzeba reagować!
          • rs_gazeta_forum Re: O co temu tłumokowi chodzi, ktoś wie? 03.01.07, 00:25
            renifer_lopez napisała stek obelg, ale przecież GW pełni rolę kolektora ściekowego.
          • kazek100 Re: O co temu tłumokowi chodzi, ktoś wie? 03.01.07, 09:00
            Mylisz słowa obraźliwe z satyrą.

Choć fakt, że ja tego tekstu jako satyry nie odczuwam. To raczej śmiech przez
            łzy. Ale problem i tak jest zupełnie inny - nieważne, czy słowa Pani Dunin są
            miłe i grzeczne, czy nie. Chodzi o to, że niestety napisała prawdę.
        • ab_extra Michnik takich jak Kinga Dunin zwykł nazywać 03.01.07, 08:33
          chorzy z nienawiści
      • olias Re: Dance macabre - wlasciwe wyrazenie na to, co 02.01.07, 21:10
        bosik mi się widzi z mojego gumna że raczej to Ty jesteś bliski realizacji
        swoich życzeń. Powodzenia w trafiania przez szlag ;-)
      • smokpz Co ta pani chciała napisać bo jakoś nie mogę 02.01.07, 22:42
        zgadnąć. Aaaaa... racja, chyba nie dorosłem jeszcze do tych surinteligenckich
        wynurzeń.
        • kola Re: Co ta pani chciała napisać bo jakoś nie mogę 03.01.07, 00:05
          prosty jestes to i sarkazmu nie chwytasz..
          • theanswerisme Re: Co ta pani chciała napisać bo jakoś nie mogę 03.01.07, 00:09
            jasne, wszyscy jestesmy zbyt prosci na zakompleksiona, pseudo-lewacka, nudna
            "tworczosc" wspanialej pani dunin.. zycze szczescia w dalszym samouwielbieniu..
            i totalnym oderwaniu od normalnego zycia
            • rs_gazeta_forum Re: Co ta pani chciała napisać bo jakoś nie mogę 03.01.07, 00:26
              heanswerisme napisał:
              > jasne, wszyscy jestesmy zbyt prosci

Nie wszyscy jesteśmy zbyt prości. Ty jesteś.
      • sprawa_polska Re: Dance macabre - wlasciwe wyrazenie na to, co 03.01.07, 08:41
        stachporaj napisał
        > sie dzialo w naszym zyciu publicznym ostatniego roku.Takiego rezimu nie ma w
        > calej Europie. Tak plugawego, zbrukanego lajnem, a przy tym nieudolnego i
        > aroganckiego. Niech ten caly rzad trafi szlag jak najrychlej.

Kolejny nawiedzony lub półgłówek prowadzony przez prasę polskojęzyczna.
        A w Belinie gad sztandary swe rozwija, Polska milczy bo Polska jest "uwikłana"
        w "afery" jak brytyjski Profumo, więc Aleluja i do przodu nach Auschwitz znów.
        • meylec A ja jakoś wolę "Kartoflandię" od Gejlandii... 11.02.07, 18:04
          Że już nie wspomnę o Lesbolandzie czy Ubekistanie...
    • naniszubur Dance macabre 01.01.07, 14:41
      Sławek Sierakowski we wstępie książki Slavoja Zizka „Rewolucja u bram" pisze, że
      to nie ekonomiczne i społeczne konstrukcje najlepiej odzwierciedlają istotę
      danej epoki, ale ich „przepędzone duch", w ten sposób straszny się nam jawi
      obraz Polski. Co tu dużo deliberować Pani Kingo ma pani „świecką rację"...
    • piotrus508 nic dodac 01.01.07, 14:51
      nic ujac :-)

www.zamekyale.pl/
      • drojb Przyłączam się do zachwytów tekstem p. Kingi 01.01.07, 15:17
        ale jest mi smutno, że tak wygląda Kartoflandia po 17 latach nawożenia
        przeterminownymi pestycydamiz lat 1930-tych. Pół życia uchapali czerwoni, a
        drugie pół - czarna gerontokracja?
        • olias a nie zauważyłeś po drodze Uni Wolności i Gazety W 02.01.07, 21:23
          gratulacja dla spostrzegawczości.
    • krzysztofczyz Dance macabre 01.01.07, 17:17
      Pani Kingo zamiast uzdrawiać innych może rozpocznie pani od siebie. To co
      umieściła pani w swoim artykule słyszę od każdego flustrata lub osoby mającej
      mało do powiedzenia. Jaka mądrość płynie z pani artykułu. Skoro wszyscy są tacy
      sami łącznie z panią i ze mną. Może trzeba poszukać nowej kartoflandii. Ja już
      byłem i wróciłem.Wolę własne śmieci od obcych. Jak pani powróci z podróży to
      proszę do mnie napisać.
      • lol76 krzysztofczyz 02.01.07, 18:14
        ...byles... jak dlugo? miesiac, dwa, rok, dwa? myles gary? pracowales na polu,
        w fabryce? Mieszkales z banda polaczkow w jakims cisanym mieszakniu i jadles w
        Tesco? Co ty wiesz o tym jak jest za granica. Jestes jednym z tych bekoczacych
        polaczkow... - nic tam ku!rwa w tej telewizji nie maja, same glupoty!!! Co za
        glupie narody, te amerykanie, anglicy itd... propnuje sie pouczyc jezyka i
        dobrze poznac kulture... a potem narzekac i glupio gadac - ze ja to tez juz tam
        bylem! Z twoja percepcja wogole nie zabieralbym glosu. Pajmietaj ze Polska
        wlasnie dazy do 'normalnosci' i osiagniecie 'normalnosci' jaka jest
        w 'normalnych' krajach, (w ktorych ty rzekomo byles) zabierze nam jeszcze nie
        dekade, a die albo trzy. W tym momencie mieszaksz w bagnie a Kinga D, ta stara
        lesba, ma niestety racje.
        Co nazywam normnalnoscia? to ze:
        - nie musze sie martwic ze mi starczy do 1-szego
        - facet w bmw obok mnie nie popisuje sie swoim samochodem
        - moj szef w pracy traktuje mnie jak czlowieka i kumpla
        - nie musze nikomu lizac dupy zeby cos w zyciu osiganac
        - na uniwerku mam takich profesorow ze mozg staje i nikt (lacznei z paniami
        sekretarkami) nie traktuje mnie jak szmate
        - mam kumpli pedalow i nikogo to nei obchodzi
        - nie musze sie pchac w zadncyh koljkach, poniewaz nikt sie nie pcha.
        - stac mnie na ksiazki, plyty. dobra fure, tralalalala, tralalala
        Ale co ty o tym wiesz. Dziela nas chlopczyku lata, lata doswiadzcenia w poslkim
        bagnie i za granica.
        • andreski Re: krzysztofczyz 02.01.07, 19:05
          racja , racja i po trzykroc racja !
        • ronin28 krzysztofczyz ... po części racja 02.01.07, 19:35
          Dwa kraje które tu wymieniłeś wydają ci się normalne?. A co ty wiesz lol o stanach. Jeżeli byłeś w Stanach to na pewno w NY lub jakimś innym kosmopolitycznym mieście. Przestań pierdzieć kochany że tam jest tak cudownie. Jeżeli widzisz dla siebie inne miejsca ..... to hcwd. (napis taki widuję ostatnio na murach). To ty narzekasz że tu takie kacze bagno, cały twój post to to jeden wielki szloch. POWTARZAM !!!!!!!!! Polska to nie murem ogrodzony socjalistyczny demolud.
          A co do twoich punktów normalności... czary, mary...... sraty taty.
        • ulisse Re: krzysztofczyz 02.01.07, 20:36
          lol76 napisał:
          > Ale co ty o tym wiesz. Dziela nas chlopczyku lata, lata doswiadzcenia w
          poslkim
          >
          > bagnie i za granica.

Bravo, popieram w 100%; niestety, samo nic nie przyjdzie, spoleczenstwa
          zachodnie doceniaja trud i ambitne osiagniencia; droga do sukcesu jest otwarta
          dla kazdego...

Jest wiele sposobow sluzyc Panu; najtrudniejszy ale najbardziej skuteczny to
          pozostac dobrym czlowiekiem.
        • m.a.t.e.u.s.z.1 Re: krzysztofczyz 02.01.07, 22:02
          człowieku, o czym ty w ogóle piszesz? gdzie byłeś za tą zagramanicą? na jamajce?
          o jakiej kulturze przeciętnego człowieka mówisz w Angli - tej która zabrania mu
          posiadania wiedzy na temat własnej stolicy, tego kim był Churchil, czy jakiejś
          innej? wiesz ilu ludzi żyje poniżej minimum socjalnego we Francji? pracowałeś w
          jakiejkolwiek firmie na stanowisku wyższym niż asystent gdziekolwiek w Europie
          Zachodniej? widziałeś spalone francuskie synagogi? napady na "podludzi" w
          Niemczech? brałeś udział w jednym choćby otwarciu sklepu w Niemczech? w
          niedzieli handlowej przed świętami w Londynie?
          Ja mogę odpowiedzieć na wszystkie pytania tak i to daje mi prawo żeby stwierdzić
          że masz fałszywy obraz rzeczywistości i jesteś na dokładkę, bełkoczący polaczku
          skończonym chamem, na pewno nie Polakiem. Wyjeżdżaj prędko, nabierz kultury,
          ogłady i nigdy nie wracaj.wstydzę się za takich jak ty, wstydzę się że mówimy
          tym samym językiem.
          ps. pokaż, polaczku, jak mówisz w obcych językach i odpisz w jakimkolwiek z nich...
          • kola Re: krzysztofczyz 03.01.07, 00:08
            ale burak..
    • miauka Re: Dance macabre 02.01.07, 10:57
      Jak zwykle nic dodać, nic ująć, podsumowanie wszakże smutne dla kraiku nad
      Wisłą. Czy to się ma szansę kiedyś zmienić? Zaczynam wątpić. Oraz uczyć się
      hiszpańskiego - pora wyjeżdżać, panie dzieju...
    • e-teacher Dance macabre 02.01.07, 15:26
      Słusznie prawi Autorka,niestety to wszystko prawda.Szkoda,że na to
      przedstawienie(Dance macabre)wcale się nie pchaliśmy,a musimy oglą-
      dać...mało tego,tak bardzo nas ten spektakl rujnuje.
      Serdeczności noworoczne!e-teacher.
      PS Jak zwiać do innego teatru?
    • brzoza36 macabre... 02.01.07, 17:39
      smutny poziom pisarstwa . naprawdę nie bawi,nie ciekawi, mnie taka sztubacka
      forma walki politycznej poprzez łamy prasowe
      • xenograft Re: macabre... 02.01.07, 17:42
        Bo Kinga wielka pisarka jest. I taka intelektualna. Prawie jak Norwid.
        • gekon1979 prawie robi wielka roznice ;) 02.01.07, 17:45
          xenograft napisał:

> Bo Kinga wielka pisarka jest. I taka intelektualna. Prawie jak Norwid.
          • sir.vimes Re: prawie robi wielka roznice ;) 02.01.07, 18:06
            Norwid był dość "nierównym" poetą z rzadkimi przebłyskami geniuszu. P.Kinga
            Dunin jest publicystką na wysokim poziomie a nie "artystycznym typem".
            Nie ma analogii.
            • xenograft Re: prawie robi wielka roznice ;) 02.01.07, 19:37
              No, stalego wysokiego poziomu ta pani nie trzyma. Powyzszy tekst jest slabiutki
              - pisze jak licealistka. I jeszcze chce sie jej wieszczyc. I ta urocza
              kartoflana geba :-)
              • 1410_tenrok znam takiego profesorzyne z Wrocka, ktory 02.01.07, 21:15
                jak chciał załatwic doktorantów swojego wroga to każde wystąpienie na obronie
                zaczynał mniej wiecej tak "pani(u) brak podstaw merytorycznych do napisania
                doktoratu" a pozniej szło takie bla, bla pokazujące, że facio (ów krytykant)
                nic nie pojął. Ale gość władze miał i czasem mu sie udało wrogowi dokopać.

Ty na szczescie nie masz władzy, a tekst Dunin jest okrutnie prawdziwy. I musze
                to stwierdzic, choc baby nie trawie w wiekszości jej pisanego. A o wartości jej
                tekstu stanowi fakt, że Wam kochasie poszło po emocjach i musicie wyciągać
                ciężką artylerię, jak tego Norwida.
                • xenograft Re: znam takiego profesorzyne z Wrocka, ktory 02.01.07, 22:20
                  Frazesy pisze i tyle. Prawie jak Szymon Niemiec na swoim blogu. Wielkie mi tam
                  filozofowanie.
            • mil1231 Re: prawie robi wielka roznice ;) 02.01.07, 21:42
              to nawet nie jest kobieta...co to w ogóle jest??
    • gekon1979 [...] 02.01.07, 17:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • abhaod no to Pani Kingo ma Pani prze...... u kartofli 02.01.07, 17:46
      jak zwykle dobrymi zamiarami piekło wybrukowane....
    • sclavus Dance macabre - chocholi taniec.... :| 02.01.07, 17:46
      "Myślę, że jedni będą nadal uprawiali wraz naszymi duchami i upiorami danse
      macabre i całkiem się w tym tańcu zatracą, natomiast drudzy wciąż tkwić będą w
      wygodnym przekonaniu, że nigdy nie byli chorzy."
      dance macabre - chocholi taniec, którego nic już nie zatrzyma... będzie
      trwał... A zdrowi... zemrą na ... zdrowie - taką głupią chorobę
      tych "zdrowych"... :|
      Można było jeszcze dosadniej... pani Kingo.... "oni" już sobie - nawzajem -
      przekazali znak "pokoju" :(
    • pl Re: Dance macabre 02.01.07, 17:57
      A kto zacz Kinga Dunin?Autorytet jakowys?Bo dla mnie jej zdanie jest tyle warte, co przechodnia z ulicy.Pozdrawiam wszystkich normalnych, w odroznieniu od politycznie poprawnych.
      • movisz Re: Dance macabre 02.01.07, 18:31
        Dziekuje za pozdrowienia, domyslam sie ze pani??? Kinga nie jest pozdrowiona.
        Jak mozna kraj w ktorym sie mieszka i zarabia pieniadze tak nazywac. Zatem my
        wszyscy Polacy jestesmy kartoflami? Moze ona jest, z tym na pewno nie bede sie
        sprzeczac ale ja nie! Przypuszczam ze nie jest Polka zatem powinna sie
        przeprowadzic o jedna granice na zachod i tam zarabiac swoim marnym “pisaniem”
        na zycie. Na pewno znajdzie tam chetnych do czytania artykulow opluwajacych
        nasz kraj tyle ze z takim poziomem pisania to znajdzie tam jedynie zatrudnienie
        w gazetkach szkolnych.
      • losiu4 Re: Dance macabre 02.01.07, 19:00
        pl napisał:

> A kto zacz Kinga Dunin?Autorytet jakowys?

oczywiscie ze "ałtorytet"... konkretniej: wybiórczy "ałtorytet" :) pewnie nawet
        jakis tytuł naukowy ma i w genderach tudzież innych politpoprawnych "naukach"
        sie udziela. A wiedzy - jak znam zycie - tyle, ile zaposiada pewna inna pani
        liczaca procenty zawartości pewnych składników w artykułach spożywczych :) tyle
        ze wyszczekane toto i ma swoją tubę w postaci zwiniętej w trąbkę płachty GW czy
        innych wysokich obcasów :)

Pozdrawiam

Losiu
      • leszek.st37 Re: Dance macabre 02.01.07, 19:39
        ...a kto zacz autor "pl" ?? bo kto Kinga to wiemy .Jeżeli opisywane
        kartoflane "towarzystwo" Cię nie przeraża , to znaczy , żę jesteś z
        tego samego worka.
      • fcvg Re: Dance macabre 03.01.07, 04:39
        A KTO ty jestes?, Gdzie cie drukuja?, wykształciłes sie na sorbonie podstawowej
        w Kaczych Dołacc? To twój tytuł naukowy? i jedyna pozytywna ocena to z religii?
    • jancior +--+ K.Dunin - primabalerina 'dance macabre' 02.01.07, 18:02
      Z wrodzonym sobie(bo chyba nie 'wyssanym z mlekiem matki - z niego bierze sie
      podobno cos najgorszego ;-)) wdziekiem robi propagandowe piruety.
    • tadeusz1965 Kingo Dunin, pora zacząć się leczyć. 02.01.07, 18:10
      To jakaś paranoja. Dobrze, że nie musimy żyć w Kingolandii.
    • blazejmarchewka Dance macabre 02.01.07, 18:10
      Ot grafomania...
    • halev Re: Dance macabre 02.01.07, 18:10
      Bardzo konstruktywna dyskusja :-)
      • gejeb Re: Kinga jako także osoba homoseksualna 02.01.07, 20:20
        powinna NAPISAć JAK TO JESTEśMY osoby prześladowane
    • tadeusz1965 I niech Pani spojrzy w lustro zanim zacznie Pani 02.01.07, 18:11
      innych nazywac Kartoflami.
    • sliwowarski Dance macabre 02.01.07, 18:13
      Dance macabre? chyba danse macabre? zamiast prawić komunały niech się babsztyl
      najpierw dokształci
      • dance_macabre Re: Dance macabre 07.01.07, 09:52
        Popieram! Z całą świadomością, że w moim nicku jest błąd :)
        DANSE Pani Kingo, a nie DANCE!
    • pcat Re: Dance macabre 02.01.07, 18:18
      Rozumiem, że dwa lata temu Polska nie była Kartoflandią. Nie było religii w
      szkołach, krzyża w Sejmie, aborcja była legalna, a geje mogli adoptować dzieci.
      Pani Kinga nie musiała się stresować, gdyż wszystko było OK. Robiła więc to
      potrafiła najlepiej czyli pisała fajne i dowcipne felietony o zabarwnieniu
      lewicowo-feministycznym. Szkoda, bo okazała się pani Kinga być psem (a raczej
      żeńską odmianą psa) gończym piszącym na polityczne zamówienie. Szkoda.
      • 1maruti1 Re: Dance macabre 02.01.07, 19:07
        jakbys naczyl sie czytac to byd wiedzial, ze p. Dunin pisala wlasnie o tym: ze
        wyszlo szydlo z worka i uderzylo wszystkim wprost w gebe. dotychczas skrzetnie
        przemilczano kartoflanosc polski, teraz wali po oczach...

zadziwiajace jak ludzie nie potrafia czytac ze zrozumieniem.
        • wikal Re: Dance macabre 02.01.07, 19:55
          I tak sobie poczytałeś wynurzenia paru kartofli, którzy się obrazili za
          nazwanie ich po imieniu (uderz w stół, a nożyce się odezwą), bo przecież oni
          taaacy mądrzy są. Tacy patrioci, intelektualiści, a tu kartoflami nazywa ich
          jakieś stare i niedouczone babsko, lewacka feministka, sługus Wyborczej i Bóg
          wie, kto tam jeszcze. A już najlepsze jest to święte oburzenie: "Jak można kraj
          w którym sie mieszka i zarabia pieniądze tak nazywać...?" Dobre - pisać taki
          kawałek po trwającym przeszło rok opluwaniu osiągnięć ostatnich 16 lat,
          kompromitowaniu kraju na arenie miedzynarodowej. Deprecjonuje się całą III RP
          tylko dlatego, że wielcy BRACIA wtedy nie rządzili, do tego jeszcze
          te "wspaniałe" przystawki z przestępcą i oszołomem na czele. Wtedy wam nie
          przeszkadza? Wyzywanie nieważne, ważne KTO wyzywa. Braciom i ich sługusom
          wolno - innym nie. Fałszywe i śmieszne jest to wasze oburzenie drogie
          kartofelki (że tak się pieszczotliwie wyrażę - może się nie obrazicie).
          • pcat Re: Dance macabre 02.01.07, 20:37
            Jestem totalnie zdewastowany tak miażdżącą repliką. A tak na serio - opluwaniu
            jakich osiągnęć ostatnich 16 lat? Mamy jakieś osiągnięcia? Do wczoraj byliśmy
            najbiedniejszym krajem UE, gdyby Wielka Brytanie otworzyła swój rynek pracy np.
            w 1996 wyjechałoby 6 mln osób, polska nauczycielka zarabia 1000 PLN, a robol z
            budowy w W-wie nie dotknie łopaty za mniej niż 2000. Co to za osiągnięcia?
          • sir.vimes Re: Dance macabre 02.01.07, 21:35
            Masz sporo racji.
          • myslacyszaryczlowiek1 Re: Dance macabre 03.01.07, 01:55
            wikal napisała: ...
            Dobre - pisać taki
            > kawałek po trwającym przeszło rok opluwaniu osiągnięć ostatnich 16 lat,
            > kompromitowaniu kraju na arenie miedzynarodowej

Jak ci lektura wybiórczej nie wyżarła mózgu z resztki samodzielnego myślenia to
            porównaj sobie dwa okresy w dziejach Polski- dwudziestolecie międzywojenne i
            ostatnie kilkanaście lat III Rzeczpospolitej.
          • losiu4 Re: Dance macabre 03.01.07, 09:51
            wikal napisała:

> jakieś stare

etam, na chodzie jeszcze :)

> i niedouczone babsko,

a z tym sie zgodze, sądząc chociażby po tytule artykułu.

> lewacka feministka, sługus Wyborczej

zgadza sie w 100%. Nie wiem, skąd u Ciebie ten sarkastyczny ton.

> i Bóg wie, kto tam jeszcze.

w Boga ona pewnie nie wierzy, więc lepiej Go tu nie mieszajmy.

> Dobre - pisać taki
            > kawałek po trwającym przeszło rok opluwaniu osiągnięć ostatnich 16 lat,

których osiągnięć? milionowych przekrętów, czy wpadaniu po pijaku do grobów na
            oficjalnych uroczystościach?

Pozdrawiam

Losiu
    • adalberto3 Ma na mysli panstwo pruskie ? 02.01.07, 18:24
      Masowa uprawa kartofli zlikwidowala glod na pruskiej wsi na poczatku XVIII
      wieku i umozliwiala wiekszy zaciag do armii. "Drang nach Osten" nabralo nowej
      energii.
      • vitmik Re: Ma na mysli panstwo pruskie ? 02.01.07, 18:57
        masz rację,niestety, litwaki albo inne zacofane chłopstwo z kongresówki lub też
        spolszczony żydostwo z miasta Udź, nigdy nie zrozumie, ze Polska to nie tylko
        księstewko, lytwa i kresy. Polska to także Pomorze,Wielkopolska i Śląsk.

Po mężu ma takie piękne nazwisko a poglądy tak popie...olone że olaboga. ;)
        • kitikitik Re: Ma na mysli panstwo pruskie ? 02.01.07, 19:20
          A my kiedysik byli pod Austrią. Szkoda, że to się skończyło.
        • maxlowe11 Re: Ma na mysli panstwo pruskie ? 02.01.07, 21:00
          vitmik napisał:

> masz rację,niestety, litwaki albo inne zacofane chłopstwo z kongresówki lub
          też
          >
          > spolszczony żydostwo z miasta Udź, nigdy nie zrozumie, ze Polska to nie tylko
          > księstewko, lytwa i kresy. Polska to także Pomorze,Wielkopolska i Śląsk.
          >
          > Po mężu ma takie piękne nazwisko a poglądy tak popie...olone że olaboga. ;)

To takie cos ma meza? Biedne chlopisko...
    • kap0 Dance macabre 02.01.07, 18:44
      ta pani nie musi sie leczyc to jest po prostu zwykla swolocz
      • fcvg Re: Dance macabre 03.01.07, 04:46
        kap0 napisał:

> ta pani nie musi sie leczyc to jest po prostu zwykla swolocz

kapo - to dopiero swołocz - ktos z takim nickiem, nie może być nikim innym!!
    • gieroy_asfalta ale o co jej chodzi??? 02.01.07, 18:45
      w czym widzi problem? ktoś każe jej rodzić? zapładnia na siłę?
    • mary_ann A może "danSe macabre"?? 02.01.07, 18:47
      Czy choć raz obcojęzyczne słowo lub zwrot zostanie w Gazecie W. zacytowane bez
      błędu?
      Wstyd.
      • jancior 'Postepowa elita' wie lepiej jak sie pisze. 02.01.07, 18:52
        Widac nalezysz do 'ksenofobow, ciemnogrodu itp' ;-)
        • mary_ann Re: 'Postepowa elita' wie lepiej jak sie pisze. 02.01.07, 23:12
          jancior napisał:

> Widac nalezysz do 'ksenofobow, ciemnogrodu itp' ;-)

Jeśli wyznacznikiem przynależności jest zamiłowanie do poprawnej pisowni, to
          pochlebiam sobie, że tak:-)

P.S. Jest 23:11, a błędu nie poprawiono. Rozumiem, że korekta naruszyłaby prawa
          autorskie p. Dunin...
      • trioszka Re: A może "danSe macabre"?? 02.01.07, 21:20
        Dokladnie. Pole buraczane.
        • idonea Re: A może "danSe macabre"?? 02.01.07, 21:56
          A może by tak zajrzeć do słownika?
    • tomek-s Dance macabre 02.01.07, 18:49
      Niech zyje socjaldemokracja! jeszcze wrócimy! wyklety powstan ludu ziemi... ;)
    • losiu4 Re: Dance macabre 02.01.07, 18:50
      wiedziałem ze na Kinie można liczyc. W wypisywaniu głupot walczy o zaszczytne
      miejsce na podium :)

Pozdrawiam

Losiu
      • tomek-s komuno wróć!!! 02.01.07, 19:00
        "Czerwony Sztandar" (Bolesław Czerwieński)

Krew naszą długo leją katy,
        wciąż płyną ludu gorzkie łzy,
        nadejdzie jednak dzień zapłaty,
        sędziami wówczas będziem my!

Ref.
        Dalej więc dalej, dalej więc, wznieśmy śpiew.
        Nasz sztandar płynie ponad trony,
        niesie on zemsty grom, ludu gniew,
        wolności zwiastując siew.
        A kolor jego jest czerwony,
        bo na nim robotnicza krew!

Choć stare łotry, nocy dzieci,
        nawiązać chcą starganą nić,
        co złe to w gruzy się rozleci,
        co dobre, wiecznie będzie żyć!

Porządek stary już się wali,
        żywotem naszym jego zgon.
        Będziemy wspólnie pracowali