Dodaj do ulubionych

Dolny Śląsk

• leziox Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 00:20
      Ni chuja.
      Czegoś takiego drugiego jak Oktoberfest nie ma nigdzie.
      Oktoberfest to oryginał.
      Reszta to kalkomanie.
      Nieważne gdzie by występowały.
      Trzeba chociaż raz być i mieć skalę porównawczą.
      • czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 12:29
        Wsiąkłeś Lezio w tamte klimaty i nie dziwię Ci się i na pewno masz rację, że z Oktoberfest nic nie może się równać. Ale swoje trzeba chwalić chyba mnie rozumiesz. Co nie znaczy że chwalę dla samego chwalenia bo lubię nasze polskie klimaty tudzież mordobicia pod knajpami a nawet gdy patrzę na demolkę przystanków przez zapijaczonych na maksa typków to wkurza mnie to ale jednocześnie i bawi. Bo to takie swojskie smile
        • leziox Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 12:36
          Wszystko w porządku, więc właśnie dlatego że jest to polski klimat itd, tym bardziej powinien się nazywać np. śląski festyn październikowy a nie śląski oktoberfest.
          Jakiś wyjątkowo obrzydliwy idiom, mimo że Polacy nie gęsi i swój język mają, a zawsze, często niepotrzebnie, lubią czerpać z obcych wzorców.
          • m.maska Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 13:21
            No i cie Dolny a Gorny Slask, Czarek wink
            • m.maska Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 13:22
              m.maska napisała:

> No i cie Dolny a Gorny Slask, Czarek wink

nie, mialo byc
              • anus-hka Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 13:41
                ...może Śląskie Chlanie...bo granie to już było big_grin
                • czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 15:16
                  Pomyliłem się Masko sorki smile a chlanie Anusia to jak Polska długa i szeroka a nie tylko Śląsk. Zjeździłem Polskę wzdłuż i wszerz od Bałtyku po góry od Zachodu po Wschód i wszędzie gorzała na powitanie a na pożegnanie rozchodniaczki smile
                  • anus-hka Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 16:26
                    Zgadza się Cezary...smile
                    • czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 16:42
                      A jak tam w Kanadzie Anusia ? na powitanie i pożegnanie tylko w imię Ojca i Syna i wspólna modlitwa ? smile to chyba było kiedyś w westernach pokazywali.
                      • anus-hka Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 17:17
                        Ano polsko-góralską tradycje żeśmy przenieśli za ocean big_grinbig_grinbig_grin
                        • leziox Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 17:25
                          Nawet obiady jeszcze jedzą całą rodziną drewnianymi łyżkami z jednej miski.
                          Taka tradycja to jest coś.
                          • czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 17:33
                            I myją się w jednej wodzie smile gorzała gorzałą ale Ruskich w chlaniu twardych alkoholi nigdy nie dogonimy. Jelcyn np. Kwach to przy nim piaskownica był a nie pijak smile u nas jeszcze Grzesiuk to był kozak i nie tylko do alkoholi ale niestety, nie wykończył Go alkohol którego hektolitry w siebie wlewał tylko gruźlica którą wyniósł z koncentraka. Pięć lat siedział.
                            • rudka-a Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 17:37
                              Dawniej tak sie myli i żyli wink
                              a dzisiaj marmury nie pomogą, jak ktos brudas jest i myje się raz /żeeeby!/ na tydzień...
                              inaczej jest? to skąd ten paskudny zapaszek w autobusach komunikacji miejskiej? suspicious
                              chociaż daaawno nie korzystałam, ale wspomnienie zostało big_grin
                              • czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 17:48
                                A ja mam inne wspomnienie. Ze wsi. Pamiętam niedziele w kościele ,jak chłopstwo przyjeżdżało furmankami na mszę. Mężczyźni w garniturach kobiety też w gali ale gdy weszło się do kościoła to smród był niesamowity. Nie dało się wystać. I gdy byliśmy już lekko po 15 roku to szliśmy na okoliczną melinę po alpagi i na koniec mszy każdy był już szemrany smile
                                • rudka-a Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 19:48
                                  Nooo, wystać w takim smrodzie, to trzeba dużo samozaparcia mieć w sobie wink)
                                  ...nie wiem, czy nie powinieneś był znieczulać się na początku mszy, by to znieść smile
                                  • czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 20:00
                                    Wiesz, ja doceniam pracę na roli bo to ciężka praca i szacunek dla niej mnie ale jedno mnie wkurza. Że gumofillce uważają się za pępek świata. Że niby tylko oni zapier...lają a reszta leży kichy żre i wódę chla. A przecież tak nie jest. Czereśniak zapierdala pół roku może osiem miesięcy a resztę roku leży bykiem a miastowy w tym czasie zapierdala w fabryce jak mały samochodzik. Szkoda gadać.
                                    • rudka-a Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 20:10
                                      Dzisiaj jnuż nie wieś, co kiedyś. Nikt motyka pola nie przekopuje, jesli decyduje się na gospodarstwo, to ma sprzęt, dotacje z Unii. Zoibacz, jakie chałupki stoją, trawniki, stołki, grill ogrodowy...Nikt w żniwa nie idzie z kosą...sprzęcior i do wieczora posprzątane...
                                      Nie przeczę, że była to ciężka harówa, czasem bida, az piszczała. Zresztą panuje trend, że za miasto sie ucieka, kto w smrodzie spalin chce mieszkać?
                                      • leziox Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 20:31
                                        A tak poza tym, śmierdzieć każdy może.
                                        Trochę lepiej lub trochę gorzej
                                        Ale nie o to chodzi
                                        Z kogo zapach wychodzi.

A tera Panie dziejku, rolnik coby obrobić swoje 100 hektarąw pola to z GPSem jeździć musi coby nie zbłądzić i wiedzieć co obrabia i aby sie nie pomylić.
                                        Dawniej to konik, wierzby płaczące, a koło starej kapliczki robiło się zwrot kuniem przez ramię lewe, bacząc pilnie, coby starej Maciejowej miedzy nie zaorać, bo zakrakałaby baba sromotnie człowieka biednego.
                                        • rudka-a Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 20:41
                                          Jedyną rozrywka było wyjście do kościoła i potańcówka wink
                                          Świt przyganiał, noc przyganiała...chlebuś z kwaśnym mleczkiem w południe i dalej robota...ale to byli czasy..ehh....
                                          • leziox Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 21:36
                                            No...Zwłaszcza te kwaśnie mleczko...Nie zglobalizowane, nie podrabiane. Prawdziwe. Mleko prosto od krowy a nie prosto ze sklepu.
                                            I tak dożył człowiek czasów, w których fałszywki nieudolnie udają oryginały i jeszcze trzeba za to słono płacić.
                                            Pomidory szklarniowe na dzisiaj: 2,69 eurona.
                                            Tendencja zwyżkowa na wszystko.
                                            Tylko podobno inflacji ni mo.
                                            • rudka-a Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 21:43
                                              ..a nie samymi pomidorami człek żyje.....wink
                                              a że jeść musi, to płaci...mliczko w kartonie ma datę do spożycia...III 2016, czyli tak nafaszerowane, że żadne robale nie maja prawa przetrwać w człowieku...wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka