czarek_sz 20.10.15, 00:11 Śląsk to nie warszawska Wola ale Śląsk to polski sznyt. Na pokolenia. Miło posłuchać. Oktoberfest po Ślasku cz.1 - Śląskie Szlagry ; Mix ``Trzech Kumplików``,`` Elżbietka`` i inne ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leziox Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 00:20 Ni chuja. Czegoś takiego drugiego jak Oktoberfest nie ma nigdzie. Oktoberfest to oryginał. Reszta to kalkomanie. Nieważne gdzie by występowały. Trzeba chociaż raz być i mieć skalę porównawczą. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 12:29 Wsiąkłeś Lezio w tamte klimaty i nie dziwię Ci się i na pewno masz rację, że z Oktoberfest nic nie może się równać. Ale swoje trzeba chwalić chyba mnie rozumiesz. Co nie znaczy że chwalę dla samego chwalenia bo lubię nasze polskie klimaty tudzież mordobicia pod knajpami a nawet gdy patrzę na demolkę przystanków przez zapijaczonych na maksa typków to wkurza mnie to ale jednocześnie i bawi. Bo to takie swojskie Odpowiedz Link
leziox Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 12:36 Wszystko w porządku, więc właśnie dlatego że jest to polski klimat itd, tym bardziej powinien się nazywać np. śląski festyn październikowy a nie śląski oktoberfest. Jakiś wyjątkowo obrzydliwy idiom, mimo że Polacy nie gęsi i swój język mają, a zawsze, często niepotrzebnie, lubią czerpać z obcych wzorców. Odpowiedz Link
m.maska Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 13:22 m.maska napisała: > No i cie Dolny a Gorny Slask, Czarek nie, mialo byc Odpowiedz Link
anus-hka Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 13:41 ...może Śląskie Chlanie...bo granie to już było Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 15:16 Pomyliłem się Masko sorki a chlanie Anusia to jak Polska długa i szeroka a nie tylko Śląsk. Zjeździłem Polskę wzdłuż i wszerz od Bałtyku po góry od Zachodu po Wschód i wszędzie gorzała na powitanie a na pożegnanie rozchodniaczki Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 16:42 A jak tam w Kanadzie Anusia ? na powitanie i pożegnanie tylko w imię Ojca i Syna i wspólna modlitwa ? to chyba było kiedyś w westernach pokazywali. Odpowiedz Link
anus-hka Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 17:17 Ano polsko-góralską tradycje żeśmy przenieśli za ocean Odpowiedz Link
leziox Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 17:25 Nawet obiady jeszcze jedzą całą rodziną drewnianymi łyżkami z jednej miski. Taka tradycja to jest coś. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 17:33 I myją się w jednej wodzie gorzała gorzałą ale Ruskich w chlaniu twardych alkoholi nigdy nie dogonimy. Jelcyn np. Kwach to przy nim piaskownica był a nie pijak u nas jeszcze Grzesiuk to był kozak i nie tylko do alkoholi ale niestety, nie wykończył Go alkohol którego hektolitry w siebie wlewał tylko gruźlica którą wyniósł z koncentraka. Pięć lat siedział. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 17:37 Dawniej tak sie myli i żyli a dzisiaj marmury nie pomogą, jak ktos brudas jest i myje się raz /żeeeby!/ na tydzień... inaczej jest? to skąd ten paskudny zapaszek w autobusach komunikacji miejskiej? chociaż daaawno nie korzystałam, ale wspomnienie zostało Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 17:48 A ja mam inne wspomnienie. Ze wsi. Pamiętam niedziele w kościele ,jak chłopstwo przyjeżdżało furmankami na mszę. Mężczyźni w garniturach kobiety też w gali ale gdy weszło się do kościoła to smród był niesamowity. Nie dało się wystać. I gdy byliśmy już lekko po 15 roku to szliśmy na okoliczną melinę po alpagi i na koniec mszy każdy był już szemrany Odpowiedz Link
rudka-a Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 19:48 Nooo, wystać w takim smrodzie, to trzeba dużo samozaparcia mieć w sobie ) ...nie wiem, czy nie powinieneś był znieczulać się na początku mszy, by to znieść Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 20:00 Wiesz, ja doceniam pracę na roli bo to ciężka praca i szacunek dla niej mnie ale jedno mnie wkurza. Że gumofillce uważają się za pępek świata. Że niby tylko oni zapier...lają a reszta leży kichy żre i wódę chla. A przecież tak nie jest. Czereśniak zapierdala pół roku może osiem miesięcy a resztę roku leży bykiem a miastowy w tym czasie zapierdala w fabryce jak mały samochodzik. Szkoda gadać. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 20:10 Dzisiaj jnuż nie wieś, co kiedyś. Nikt motyka pola nie przekopuje, jesli decyduje się na gospodarstwo, to ma sprzęt, dotacje z Unii. Zoibacz, jakie chałupki stoją, trawniki, stołki, grill ogrodowy...Nikt w żniwa nie idzie z kosą...sprzęcior i do wieczora posprzątane... Nie przeczę, że była to ciężka harówa, czasem bida, az piszczała. Zresztą panuje trend, że za miasto sie ucieka, kto w smrodzie spalin chce mieszkać? Odpowiedz Link
leziox Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 20:31 A tak poza tym, śmierdzieć każdy może. Trochę lepiej lub trochę gorzej Ale nie o to chodzi Z kogo zapach wychodzi. A tera Panie dziejku, rolnik coby obrobić swoje 100 hektarąw pola to z GPSem jeździć musi coby nie zbłądzić i wiedzieć co obrabia i aby sie nie pomylić. Dawniej to konik, wierzby płaczące, a koło starej kapliczki robiło się zwrot kuniem przez ramię lewe, bacząc pilnie, coby starej Maciejowej miedzy nie zaorać, bo zakrakałaby baba sromotnie człowieka biednego. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 20:41 Jedyną rozrywka było wyjście do kościoła i potańcówka Świt przyganiał, noc przyganiała...chlebuś z kwaśnym mleczkiem w południe i dalej robota...ale to byli czasy..ehh.... Odpowiedz Link
leziox Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 21:36 No...Zwłaszcza te kwaśnie mleczko...Nie zglobalizowane, nie podrabiane. Prawdziwe. Mleko prosto od krowy a nie prosto ze sklepu. I tak dożył człowiek czasów, w których fałszywki nieudolnie udają oryginały i jeszcze trzeba za to słono płacić. Pomidory szklarniowe na dzisiaj: 2,69 eurona. Tendencja zwyżkowa na wszystko. Tylko podobno inflacji ni mo. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Dolny Śląsk 20.10.15, 21:43 ..a nie samymi pomidorami człek żyje..... a że jeść musi, to płaci...mliczko w kartonie ma datę do spożycia...III 2016, czyli tak nafaszerowane, że żadne robale nie maja prawa przetrwać w człowieku... Odpowiedz Link