Dodaj do ulubionych

Róbcie zapasy....

18.10.19, 11:05
... albo pijcie na zapas. Bo po Nowym Roku alkohol drożeje. Piwko też suspicious I co wy na to??? Bo ja czarno to widzę... uncertain
Obserwuj wątek
    • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 11:07
      Chyba, że.. przestawimy się na produkcję własną... wink bo liczyć na sponsoring, raczej nie ma co... uncertain
      • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 11:51
        Jeśli chodzi o cenę alkoholu w Polsce, to jest tani. A kto się chce napić, to się napije. Nie ma co siać paniki.
        • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 11:55
          Ale się trzeba będzie więcej napracować! Zebrać więcej butelek, a konkurencja nie śpi przecież! suspicious
    • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 11:53
      Ale zapasy, to dobra rzecz
      • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 11:56
        No ba.... tylko jak je zrobić, kiedy pić się chce... na bieżąco uncertain
      • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 11:58
        Po alkoholu przyjdą papierochy do podwyżki.
        Skądś trzeba brać kasę na spełnienie chociaż niektórych z wielu obietnic wyborczych.
        Ostatnio w Monte Carlo miałem okazję kupować papierochy, chociaż sam nie palę.
        Za paczkę jakiejś truty na szczury pod bardzo popularną nazwą musiałem zapłacić prawie 9 euro.
        No to sobie przeliczcie, ile kosztuje produkcja takiej paczki, a ile z ludzi się zdziera.
        W Polsce jest jeszcze sporo miejsca na taie podwyżki więc trudno się dziwić, jeśli rząd z tego będzie korzystać.
        • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 12:14
          O papierochach, to już nawet nie wspomnę, bo to już dawno zapowiadane uncertain A ja już głupieję i przestaję wierzyć w te wszystkie badania nad szkodliwością niektórych produktów. Pamiętacie jak kiedyś reklamowano cukier? CUKIER KRZEPI!! A masło? SZKODLIWE - JEDZCIE MARGARYNĘ! I wszystkie badania (szczególnie Hamerykańskie) to "udowadniały" . Do czasu - bo teraz cukier jest be! biała śmierć! Gorszy od soli! A margaryna? szkodliwa jak cholera! lepiej choć cienko ale masłem smarować niż margaryną! I tak jesteśmy od lat manipulowani przez koncerny... A pamiętacie co mówiono o jajkach?? 1 na tydzień!! nie więcej (bo na rynku brakowało jajek). A teraz? jajka są ZDROWE jedzcie ile wlezie! (bo jajek jest dużo). To samo z papierochami, a właściwie ze wszystkim. A my jak te barany... suspicious A ja żrę całe życie TYLKO masło, kiedyś opychałam się jajkami (teraz jakoś mniej mi smakują), paliłam ile wlezie a i wypiję kiedy mam ochotę (piwko) i w dupie mam te wszystkie ich gierki suspicious
          • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 12:16
            Życie jest krótkie, za krótkie, żeby stawiać sobie durne ograniczanie przyjemności. Bo to co sprawia nam przyjemność, nie jest szkodliwe tongue_out
            • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 12:20
              Moje credo.... jedz, pij, używaj życia kiedy jeszcze możesz i sprawia ci to przyjemność, bo przyjdzie czas, że o tym wszystkim zapomnisz, albo nie będziesz mógł (z różnych względów)... wink
            • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 12:28
              Masło jest najbardziej naturalnym tluszczem. Margaryna to niestety chemicznie uzdatniane świństwo. Warto poczytać o historii margaryny, z jakich powodów ją wymyślono i dlaczego. Cukier niestety szkodzi, to jest prawda, niestety nie krzepi a powoduje obrastanie tluszczykiem - tak tak, a nie tylko żarcie tłustych potraw. Chociaż wiadomo, że ile się żre to tyle trza tych kalorii zużyć. Jeśli ich jest za dużo no to gdzieś odkładają się na zapas. Jajka, ryby, majonezy, a czemu niby nie?
              Niestety, ceny będą rosnąć, ponieważ na całym świecie wszystkie waluty (PLN też ) ulegają degradacji i tracą wartość, więc to nie zawsze zachłanność koncernów czy rządów przekłada się na ciągłe podwyżki. Ceny papierochów mnie nie ruszają, poza koniakiem i whisky nie piję praktycznie już żadnego onnego alkoholu. W razie czego mogę pić rzadziej i mniej wydawać, albo pozwalać się sponsorować big_grin
              • dunajec1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 12:37
                Jak za krola Sasa, jedz , pij ,popuszczaj pasa.
                • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 12:41
                  Tak jest! Jestem za tym! Jedz ile masz chęć, tylko... ruszaj się! Bo ruch to zdrowie no i... więcej wlezie wink
              • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 12:40
                To samo ze smalcem.... ale ktoś wymyślił olej więc zaczęto reklamować olej. Smalec stał się już be. Nie używam oleju, a już szczególnie do smażenia! Wystarczy spojrzeć na temperaturę spalania... suspicious Margaryna? wiadomo, że została wymyślona w czasie wojennym, kiedy nie było niczego do smarowania pieczywa. Potrzeba matką wynalazku suspicious Oczywiście, że ceny na całym świecie rosną. Za dużo ludzi, a za mało terenów do produkcji i za duże tempo spożywania. Trzeba nadążyć, no i przy tym zyskać. Rządy może i nie słuchają koncernów, ale popierają... bo one przede wszystkim "wymyślają" coś tańszego. A czy to zdrowe? A kto by się tym przejmował! TANIEJ. ZYSK. To są dzisiejsze bożki.
                Czyli robisz to co chcesz, dla czystej SWOJEJ przyjemności big_grin I tak trzymaj! big_grin
                • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 12:53
                  Jakoś nigdy nie ulegałem popularnym trendom.
                  W młodości nie zrobili ze mnie harcerza ani członka ZSMP. Potem nie należałem do żadnych związków zawodowych. Do żadnej partii. Mam własne poglądy na to, czym jest świństwo, chamstwo, chciwość i bestialstwo ludzi wobec ludzi. Oraz zwierząt. Moje poglądy nie zmieniają się od lat i są raczej ponadpartyjne i ponad podziałami. Nigdy nie oglądam reklam z chęci, tylko przypadkiem, bo się wciskają w oczy. Nie działają na mnie absolutnie promocje, obniżki cen ani propaganda aby kupować by zaoszczędzić. Oszczędza się przez niekupowanie zdaje się, no ale to już inna bajka. Jestem złym pracownikiem, bo jeśli mnie coś krępuje albo irytuje, skutkuje to pojściem sobie won z roboty. Jakoś do tej pory przeżyłem, nie goniąc za kasą. Mam w dupie nowości. Ważne aby było zdrowie, zdrowa psychika, w tym celu unikam toksycznych ludzi i gonię taką swołocz ze swojego życia bardzo szybko. Mam dach nad głową, wyrko i stół kryty ceratą w kratkę oraz żarówkę na drucie. Na prund mnie stać, na wodę i kosmetyki też. Na paliwo. Nie potrzebuję nowych mebli, nowego auta, nowego wystroju mieszkania. W razie potrzeby wyciągnę coś ze śmietnika, odnowię i będzie mi to służyć następne lata. A ja za zaoszczędzoną kasę poleżę sobie np. z gołym tyłkiem na rozgrzanej słońcem skale nad Atlantykiem i to będzie prawdziwe dla mnie szczęście.
                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 13:23
                    O żesz.... nie wiedziałam, że jesteśmy tak podobni! big_grin Popieram w całej rozciągłości! I co? Żyje nam się dobrze! big_grin Zazdroście nam! big_grin
                    PS.... tylko... z tej ceraty bym zrezygnowała suspicious wink
                    • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 13:30
                      Krateczka Ci się nie podoba?
                      No dobra, kupię taką w paski.
                      • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 13:34
                        big_grin NIE! krateczka bardzo mi się podoba! Ale "goły" stół bardziej winkbig_grin
                        • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 14:10
                          To tak samo jak u mnie z kobietami.
                          big_grin
                          • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 14:34
                            big_grinbig_grin odruch Pawłowa??? winkbig_grinbig_grin
                            • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 14:54
                              Ależ oczywiście.
                              Te same odruchy-ślinotok, wywalony jęzor i wreszcie rzucenie się na żarcie.
                              Z oskomą.
                              • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 18:59
                                🙄 Czytam... Ale co się będę wtrącać między wódkę a zakąskę...
                                • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 19:28
                                  A czytaj, Iga, czytaj...
    • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 20:06
      No to na... rozwiązanie języka wink
      https://cdn.britannica.com/71/192771-131-00E5AA76/Glass-scotch-whiskey-ice.jpg

Zdrówko wasze, w gardło nasze wink
      • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 20:17
        Kto jeszcze przyjdzie do szklaneczki?
        • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 20:22
          Nie martw się, nic się nie zmarnuje wink niech no tylko aromat do nich doleci.... wink
        • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 20:22
          Ja przychodzić nie muszę, mój lokal to proszę polewać.
          A kto jeszcze? Kambryjskaja coś mówiła że może będzie...
          Może Dunajec zajrzy...
          • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 20:26
            Zajrzą, zajrzą.... do melyny zawsze się wraca wink A co do polewania..... samoobsługa suspicious kelnerów nie ma suspicious
            • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 20:35
              Się wie...
              • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 20:37
                A o rozwiązanie języka coś trudno ostatnio... Bardziej inna rozwiązłość w modzie 🤔
                • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 20:39
                  Czyli mają lepsze zajęcie niż gadanie... wink
            • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 20:38
              No tak.... siedzą i delektują się. W milczeniu. suspicious
              • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 21:00
                Milczenie ma też swą wymowę
                • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 21:09
                  A Iga lubi się doszukiwać różnych rzeczy w miejscach, w których ich nie ma.
                • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 21:14
                  No jasne, że ma big_grin Przy takim trunku, w doborowym towarzystwie to i wszyscy rozumieją się bez słów winkbig_grin Szkoda wietrzyć otwór gębowy... przeżywamy wszystko... wewnętrznie wink
                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 21:16
                    Iga to szuka innego rodzaju wypełnienia.
                    No, może i duchowego w pakiecie.Też.
                    big_grin
                    • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 21:37
                      No i dobrze... każdemu wg potrzeb! tongue_out wink
                      • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 22:21
                        Szukam tego, co każdy, nie jestem w tym oryginalna.
                        • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 22:43
                          Szukajcie, a znajdziecie... mówi pewne Pismo winkbig_grin
                          • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 22:46
                            Właściwie, nie szukając znajduje się częściej, niż szukając... Nie staram się szukać, tym bardziej, że miejsce w szafie mi się już kończy 😂
                            • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 22:47
                              Szukając czasem się znajduje i trzeba coś z tym fantem zrobić. Ani to oddać, ani sprzedać, odczepić się nie chce... Same problemy😅
                              • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 22:57
                                Trzeba odróżnić jeszcze miejsce w szafie na ciuchy od miejsca na sofie obok.
                              • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 23:00
                                Zamknąć w szafie i wypuszczać ..... eeeeee... wyjmować tylko na specjalne okazje... a potem znowu do szafy i niech czeka na nową okazję wink Podłóż tylko parę talii kart.... dobry jest brydż z dziadkiem, zabija czas czekania... wink
                                • leziox Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 23:11
                                  Człowiek to nie terminator i nie da się wyłączyć na jakiś czas aby go odstawić do szafy.
                                  Dziadka nie mam, w brydża grać nie umiem.
                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 23:36
                                    Babcia otwiera szafę, a tam kościotrup...
                                    - Julian??!!!! o mój Boże.... zapomniałam o nim.... wink
                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 23:38
                                    big_grin widać, że kawałów z kochankami w szafie nie znasz big_grinbig_grin
                                    • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 23:45
                                      Facet jest stworzeniem mobilnym, raz może być w szafie, raz na kanapie, innym razem w delegacji albo w separacji... Jak kto woli.
                                      • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 18.10.19, 23:52
                                        Albo... nie przyszedł... sad
                                        • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 00:02
                                          Bywa... Albo zszedł... gdzieś indziej. Albo na Marsa swego odleciał w kosmos, albo go tam można posłać, jak sobie nagrabi... Taaa dużo możliwości
                                          • iga1 Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 00:04
                                            Idę chyba spać, bom głodna a obiecałam sobie już nie jeść w nocy... I zębów nie brudzić umytych, póki są...
                                            • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 00:23
                                              big_grin oj... to możesz mieć ciekawe sny pod tytułem "wielkie żarcie" wink
                                              Dobrej nocy. Dziś też jest dzień, i to za parę godzin winkbig_grin Do potem wink
                                              • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 00:24
                                                Szef zdaje się zrobił to już wcześniej... wink Bardzo dobrej nocy szefie wink
                                                • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 00:27
                                                  Cam też już śpi we własnym łóżku big_grin Spokojnej nocy i kolorowych snów... wink
                                                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 13:02
                                                    Iga mnie uśpiła rewelacjami o facetach.
                                                    To i poszedłem spać wcześniej.
                                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 13:11
                                                    .... o kurna.... jaka strata... winkbig_grin że poszedłeś wcześniej spać, oczywiście.... wink
                                                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 13:25
                                                    Aha.
                                                    Jakoś mi tu podejrzanie nawijasz, Franela...
                                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 13:41
                                                    ... no wiesz.... spanie, to taki bezproduktywnie spędzony czas, no nie?? wink
                                                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 14:06
                                                    No niby tak.
                                                    Ale ani bzykać ani pić nie da się bez końca.
                                                    Czasem trzeba po prostu wypocząć.
                                                    I to w swojej szafie.
                                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 14:34
                                                    big_grin... acha... odpocząć, żeby zaatakować ze zdwojonom siłom! wink
                                                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 14:40
                                                    Tak jest! Aby znowu ćwiczyć odruch Pawłowa.
                                                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 21:25
                                                    Dzisiaj kupiłem dwie puszki groszku z marchewką do piwnicy.
                                                    Robię zapasy wg. wezwania
                                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 21:59
                                                    big_grin no zawsze to jakiś początek winkbig_grin
                                                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 22:17
                                                    A nie no, w piwnicy mam calkiem pokazną spizarke.
                                                    Miesiąc z tego by przeżył na pewno.
                                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 22:20
                                                    Czyli tylko dodajesz. Przezorny zawsze zabezpieczony wink
                                                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 22:27
                                                    Jak co biore do od razu odkupuję. Albo odswiezam zapasy a starzejace sie datą puszki zużywam.
                                                    Takie zamknięte koło, obieg w sensie.
                                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 22:34
                                                    Dobry z ciebie gospodarz smile A może byś tak swoje własne przetwory robił? Co?
                                                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 22:46
                                                    Mogę i umiem ale wielkiego sensu w tym nie ma jeśli przetwory są tutaj bajecznie tanie.
                                                    Natomiast uwielbiam ogórki kiszone i nie chwaląc się , te też umiem całkiem dobrze zrobić.
                                                    Ale:
                                                    sól tutejsza.
                                                    Kilka razy wygniły mi ogórki w słoikach. Jak się dowiedziałem, była to wina dodatków do soli, czyli jodu albo fluoru. Przez tę sól ogórki nie wyjdą.
                                                    A soli kamiennej takiej jak to w Polsce, u Niemca ze świeczką trzeba szukać. Ogórki kiszone w słoikach są. Wprawdzie nie tak dobre jak te przeze mnie robione ( a co, pochwalę się) ale są.
                                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 22:55
                                                    A to ciekawe... zawsze mówiono, że to wina ogórków - nawozy. Robiłam dużo małosolnych, nigdy nie używałam soli kamiennej tylko taką właśnie jodowaną i do końca były twardziutkie i pyszne. Końcówkę wkładałam nawet do słoików i też były dobre. Ciekawe czy w necie coś się znajdzie na ten temat... muszę jutro sprawdzić, bo mnie to zaintrygowało.
                                                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 23:02
                                                    Nie twierdzę że nie może to być winą ogórków.
                                                    Ale tak czy inaczej, chemia otacza nas dookoła.
                                                    Więc może sól, może ogórki...
                                                    A może to po prostu - wina Tuska!
                                                    big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 23:10
                                                    ... i to chyba właściwa odpowiedź big_grinbig_grin
                                                  • leziox Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 23:28
                                                    Wiem że lubicie kabarety...
                                                    No to niech tam. Tusek marzy...
                                                    A Jozina z Bazin to pewnie znacie.
                                                    Donald marzy
                                                  • coco.franelka Re: Róbcie zapasy.... 19.10.19, 23:44
                                                    big_grinbig_grin znamy, znamy big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka