Dodaj do ulubionych

euthyrox a eltroxin - inna wchłanialność?

28.06.11, 23:23
czy ta sama substancja czynna w tych lekach może inaczej się wchłaniać i inaczej być tolerowana? jednym słowem, czy jeden lek może dzialać lepiej, a inny gorzej?
problem mam nietypowy, bo dotyczy niedoczynności mojego psa... sama od paru lat leczę się na tarczycę (Hashimoto), więc coś tam wiem o funkcjonowaniu hormonów tarczycy i choć nie chcę się mądrzyć na temat leczenia weterynaryjnego, to jednak mam wątpliwości - czy zamiana eltoxinu na euthyrox (w tej samej dawce) może coś zmienić?
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: euthyrox a eltroxin - inna wchłanialność? 13.07.11, 16:02
      Nie wiem jak to jest z zamianą jednego na drugie, ale sama mam Hashi i kiedy tydzień temu byłam u swojego (tzn. mojego psa smile) weta, z czystej ciekawości zapytałam o leczenie niedoczynności tarczycy u psów. I okazuje się, że psy leczy się mniej więcej tak samo jak ludzi, ale o wiele większymi dawkami hormonów, bo psy gorzej wchłaniają je z żołądka czy jelit (nie pamiętam dokładnie) i wydalają je z organizmu wraz z moczem czy kałem (nie pytałam jak...).

I jeśli człowiek dostaje np. 100 jednostek raz dziennie, to pies 100 jednostek sześć razy dziennie. Nie wiem jak to się ma do wyników psa, do jego wagi itd, nie wgłębiałam się w takie szczegóły, ale zadziwił mnie sam fakt takiej różnicy w dawkowaniu. I to, że psy dostają "ludzki" hormon, bo ktoś kiedyś wymyślił i wprowadził do sprzedaży hormony weterynaryjne, ale były one ponad 10-krotnie droższe, a wcale niekoniecznie bardziej skuteczne i szybko wypadły z rynku.

• anka.83 Re: euthyrox a eltroxin - inna wchłanialność? 14.07.11, 11:01
        A to ciekawy temat, piesio z niedoczynnościąsmile Jak rozpoznana, na podstawie badania TSH cz może miał jakieś objawy, które Cię niepokoiły? Sama mam piesk, pytam z ciekawości.

Myślę, że tak samo jak u ludzi, niektórym bardziej służy Euthyrox, innym Eltroxin, mimo, że teoretycznie składnik czynny jest ten sam (sól solodwa lewotyroksyny). kwestia wypelniaczy być może.

• czupakabra27 Re: euthyrox a eltroxin - inna wchłanialność? 14.07.11, 11:17
          Jako ciekawostkę mogę dodać, że dla piesków typowa jest niedoczynność, a dla kotów nadczynność.
          • anka.83 Re: euthyrox a eltroxin - inna wchłanialność? 14.07.11, 20:17
            Ciekawe, czy występuje zwierzęcy wariant Hashimoto...
      • 1.teresa do pies z laki 17.07.11, 23:01
        Witam ,przepraszam ze zaśmiecam wątek ale mam prośbę do uczestniczki forum -pies z laki -
        o kontakt. Pozdrawiam Teresa
        • pies_z_laki_2 Re: do pies z laki 18.07.11, 14:45
          Ależ proszę bardzo, jestem tu na bieżąco pod adresem gazetowym smile
          (pies_z_laki_2@gazeta.pl)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka