Dodaj do ulubionych

Prosze o interpretacje wyników

01.04.13, 14:29
Witam wszystkich i prosze zerknijcie na to mam 39lat mozna powiedziec ze od bardzo dawna zle sie czuje na wlasna reke robie rózne badania ale to jest walka z wiatrakami do rzeczy.
W zeszlym roku zrobiłam badania hormonalne i usg i wyszło tak
Sierpień 2012
tsh 1.820(0,270-4,200)
ft3 4,660(3,100-6,800) 42,16%
ft4 15,860(12.000-22,000) 38,60%

USG opis W prawym płacie tarczycy w czesci dolnej płynowe ognisko 3,7*2,3*4,4mm oraz trzy obszary o obniżonej echogeniczności wielkości
-w czesci górno-przysrodkowej 3,5*3,9*5,3mm
-w czesci srodkowej 3,4*3,7*3,8mm
-w czesci dolno grzbietowej -przyśrodkowej 7,1*5,6*7,7mm
Płat lewy i cieśń tarczycy bez ewidentnych zmian ogniskowych poza tym tarczyca o prawidłowej echogeczności oraz gładkich zarysach,ruchoma oddechowo wielkości
-płat prawy 17,4*18,7*51mm i objetości 8,5ml
-płat lewy 12,9*13,9*50mm i objetosci 4,7ml
-cieśń grubości 3,4mm i objetości 0,4ml
Objetość tarczycy 13,6ml
okoliczne wezły chłonne niepowiekszone
wyobraz może odpowiadac podostremu zapaleniu tarczycy de Quervaina

Dodam do tego ze dwa lata temu wyszło mi ze mam niska ferytyne i wit d uzupełnie to tabletkami a po kilku miesiacach znowu nie mam nic objawów mam bardzo duzo
-bóle stawów
-bardzo obfite i nie regularne miesiaczki
-tradzik różowaty
-bardzo sucha swedzaca skóra
-osłabienie zawroty głowy
-niska temperatura ciała
-trzesie mnie
-dokucza mi serce
Dlatego postanowiłam tu napisac bo sama niewiem co mam robic mieszkam zagranica a niestety tu jest troche inaczej ale niska ferytyne i witd to tu mi zdiagnozowali ach miałam w zeszłym roku helico bacter ok dalej lecmy w listopadzie zrobiłam znowu badania hormonów i było tak
Listopad 2112
tsh1,56 (0,25-5,00)
ft4 14,31 (10,60-19,40) 42,16%
ft3 4,63 (4,0-8,3) 14,65%
anty-tpo 125 <50
cortisol 244 (171-536)
wit b12 328(211-911)
magnez 1,66(1,60-2,60)
Dlatego błagam poradzcie cos bo nie daje juz rady byłam tu u endokrynologa ale odesłano mnie z kwitkiem za rok mam wrócic ja nie chce zeby tak było strasznie mi to wszystko dokucza a chciała bym normalnie funkcjonowac. Na dzis skoncze prosze niech ktos cos napisze czekam pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • siwa1974 Re: Prosze o interpretacje wyników 01.04.13, 17:27
      FORUMOWICZE GDZIE SIE PODZIALISCIE POMOŻCIE NIECH KTOS NA TO ZERKNIE PROSZE
      • siwa1974 Re: Prosze o interpretacje wyników 01.04.13, 20:12
        Pezepraszam bardzo bardzo.
        Mieszkam w Anglii naprawde zle sie czuje to co napisałam na poczatku to jest w skrócie chciała bym z kims porozmawiac bo czesto czytam to forum i widze macie tu nie samowita wiedze tez próboje sama dociec co mi jest.
        • agcerz Re: Prosze o interpretacje wyników 01.04.13, 20:21
          Ja mieszkam w Belgii, gdzie łatwo o dostęp do lekarza, a mój ogólny (Angielka zresztą) nie robi mi żadnych wstrętów wypisując konieczne leki i badania.

Po mojemu, twoje wyniki sugerują problem tarczycowy, bardzo możliwe, że Hashimoto (przepływy, przeciwciała, samopoczucie). Na zapaleniu Q. się nie znam, ale był na forum ktoś z tym problemem. Są też dziewczyny z UK, one ci pomogą. Cierpliwości.
          • siwa1974 Re: Prosze o interpretacje wyników 01.04.13, 23:01
            Bardzo dziekuje że mi odpisałas bede czekała.
          • siwa1974 Re: Prosze o interpretacje wyników 02.04.13, 16:18
            Witam cie mam prosbe czy mogla bys mi opisac swoje objawy i jakie jeszcze badania mam zrobic.W przyszlym tygodniu mam Usg robione chociaz pani doktor nie widzi z poprzedniego Usg ze jest cos nie tak na wyniki ktore mam powiedziala ze wszystko w normie.Dzieki pa pa
    • agcerz Re: Prosze o interpretacje wyników 01.04.13, 19:50
      Nie krzycz na forum, weź pod uwagę, że są święta, ludzie być może powyjeżdżali.
      Napisz, w jakim mieszkasz kraju.
      Twoje wyniki hormonów tarczycowych są niskie, wielkość tarczycy jednak w normie, choć opis echogeniczności daje do myślenia.
      Poczekaj, aż odezwie się ktoś bardziej zaprawiony w bojach niż ja.
      • agcerz Re: Prosze o interpretacje wyników 02.04.13, 18:36
        Co z tym żołądkiem? Miałaś gastro z pobraniem wycinków w stronę zanikowego zapalenia?

Stan skóry i samopoczucie koreluje u mnie z poziomem FT3. Dodatkowo na skórę i humor wpływa wit. D. Pamięcią , mięśniami i tworzeniem krwi zawiaduje B12 i koleżanki z grupy B.
        Ferrytyna, B12, D powinny u nas być ponad 50%, byśmy czuły się dobrze.

Być może u ciebie są do zbadania hormony płciowe - są skorelowane z tarczycą, ale to w niej zapewne jest pierwotny problem, bo wygląda, że dopadło ją Hashi. A zatem potrzeba jej tyroksyny z tabletek.
        • siwa1974 Re: Prosze o interpretacje wyników 02.04.13, 20:29
          Gastroskopi nie miałam robinej,helico-bacter wyszła mi z krwi brałam antybiotyki pózniej jak byłam w Polsce sprawdzałam czy znowu jej niemam wynik ujemny.Hormony płciowe tez robiłam Estriadol,Prolaktyne,Testosteron.
          Powiem jeszcze kilka słow od siebie gdy ide tu do lekarza pierwszego kontaktu i robia mi badania powiedzmy ferrytyna,witd,morfologia ja tych wynikow nie widze i nie dostane ich do reki tak jest w moim GP.Dzis dzień jak każdy mocy zero,głowa mnie boli,biodra zaraz pekna mi na pół dlatego postanowiłam tu napisac ja wiem że lekarze zwalaja tez wszystko na nerwice ale mi cos tu nie pasuje,jezeli trzeba bedzie pojade na tydzień do Polski ale z tego co sie naczytałam to trafić do dobrego endokrynologa to jak wygrać szóstke w totolotka.Dziekuje bardzo że odpisałas pozdrawiam
          • patria5 Re: Prosze o interpretacje wyników 03.04.13, 08:32
            teraz mamy kwiecień 2013 - proponuję zrób komplet aktualnych badań i wpisz w swoim wątku
            jak ci lekarz nie da skierowania to zrób na własną rękę - wiele forumek tak robi
            jak będą aktualne wyniki to na pewno ktoś pokusi się o interpretację i jakąś podpowiedź...
            ciężko wyrokowac na podstawie wyników sprzed 4 miesięcy czy pół roku wink
    • czupakabra27 Re: Prosze o interpretacje wyników 03.04.13, 08:49
      Siwa, ja też mam trądzik różowaty. Coraz więcej jest dowodów na to że wywołuje/zaostrza go mały pierwotniak nużeniec(demodex). Poszukaj w necie. Jutro idę się badać na tę okoliczność. Sam nie wiem czy chciałabym żeby mi wyszło, że to to czy nie to.
      Oczywiście to jest cały miks przyczyn, bo nawet jak jest nużeniec to skład i wydzielanie łoju z przyczyn hormonalnych też ma wpływ.
      Masz bardzo niski magnez. We krwi jest na dnie normy więc w tkankach pewnie jest duży brak i stąd objawy neurologiczne i sercowe. Uzupełniaj go. Dobrze wchłaniają się chelaty magnezu lub chlorek magnezu. Magnezu nie łączymy z wapniem.
      • patria5 Re: Prosze o interpretacje wyników 03.04.13, 13:30
        Czupakabra a gdzie idziesz na to badanie w kierunku nużeńca? zaciekawił mnie ten temat, ale nigdzie w okolicy nie znalazłam lab gdzie robiliby takie badanie.....
        • czupakabra27 Re: Prosze o interpretacje wyników 03.04.13, 14:26
          W Wawie robią w kilku miejscach. Chyba w Diagnostyce także. Ja będę robić na Grzybowskiej w prywatnej lecznicy. Drożej (50zł) ale nie będzie pobierania preparatu i odsyłanie go gdzieś tylko mikrobiolog ma od razu obejrzeć co i jak.
          • patria5 Re: Prosze o interpretacje wyników 04.04.13, 09:34
            rzeczywiście w Diagnostyce robią - cena 25PLN - wybiorę się wkrótce , bo tez mam trądzik różowaty, ha!
            • czupakabra27 Re: Prosze o interpretacje wyników 05.04.13, 17:00
              Czy w Diagnostyce pobierają i masz od razu wynik? Jeśli tak to powtórzę badanie za jakiś czas właśnie tam. Jeśli pobierają i nie badają od razu, to podobno nie ma sensu.
              • patria5 Re: Prosze o interpretacje wyników 08.04.13, 08:19
                wynik ma być za kilka dni od pobrania; mam nadzieje, ze jak pobierają włoski to przeżywalność tych nużeńców jest wystarczająca; większa niz jak pobierają naskórek
                • patria5 Re: Prosze o interpretacje wyników 16.04.13, 08:24
                  wynik mam ujemny... no cóż, a już myślałam, ze trafiłam w dziesiątkę sad
                  moze też być tak, że po tych kilku dniach "moje nużeńce" jednak nie przeżyły...
                  jak znajde lab, gdzie robią badanie od ręki - to powtórzę je
    • pies_z_laki_2 Re: Prosze o interpretacje wyników 03.04.13, 10:06
      Obawiam się, że wszystkie wyniki masz w normie, więc od żadnego endo nie dostaniesz zalecenia suplementacji hormonalnej. Zmiany w tarczycy może powinno się zbadać głębiej, ale nie bardzo się na tym znam, czy jeśli jest płyn, czy koloid, to czy trzeba robić biopsję/scyntygrafię, czy nie trzeba...

Ale żeby stwierdzić zapalenie de Quervaina trzeba spełnić kilka warunków, czy czułaś kiedykolwiek ból w okolicy tarczycy i czy miałaś wtedy gorączkę? Z drugiej strony przy Hashimoto nie zawsze mamy podwyższone miana p.ciał, czasami zdarza się Hashi seronegatywne, kiedy p.ciała jeszcze się nie podniosły ponad normę, albo już opadły z jakiegoś powodu. Ale z drugiej strony same p.ciała to nie jest jedyny wyznacznik choroby Hashimoto. Oj, skomplikowane to trochę, można się pogubić...

Wielkość tarczycy, poziom hormonów przysadki i tarczycy masz mniej więcej ok (u zdrowych ludzi możliwe są nieco niższe albo nieco wyższe wyniki, dlatego mamy normy podane jako widełki czyli od - do). Za problemem tarczycowym na razie przemawiają dwa argumenty, twoje dolegliwości / objawy niedoczynności i już sprawdzone i widoczne niedobory. Ale...

... ale niedobory mogą być skutkiem niedoczynności tarczycy, a równie dobrze mogą być samodzielną przyczyną twoich dolegliwości, bo objawy niedoczynności i objawy niedoborów są bardzo podobne. Niedobory zaś mogły pojawić się tylko z powodu zapalenia żołądka, które to zapalenie mogło nie dawać wielkich dolegliwości, wiec mogłaś tego nawet nie poczuć. Ale HP jest bardzo często powodem zapalenia błony śluzowej żołądka, a w drugą stronę patrząc bardzo często ludzie mają HP i zero objawów, wtedy nawet o tym nie wiedzą i w związku z tym - nie leczą.

Czyli możliwe, że twoje dolegliwości to skutek niedoborów spowodowanych problemami z uszkodzoną przez HP błoną śluzową żołądka. A nie tarczycą. A zmiany w tarczycy to zupełnie inna historia, do obserwowania, do ew. zbadania biopsją czy scyntygrafią, ale na razie nie do leczenia. A więc powinnaś podnieść poziom tych parametrów, które ewidentnie są kiepskie i obserwuj czy objawy mijają, jeśli w tydzien, dwa nie przejdą to szukamy dalej. (koniecznie zmień dietę na bardziej warzywną i białkową, a mniej węglowodanową, szybciej uzupełnisz niedobory)
      • siwa1974 Re: Prosze o interpretacje wyników 03.04.13, 19:43
        Witam wszystkich bardzo dziekuje ze odpisaliscie.
        A wiec zaczne od ciebie pies _z_ laki_2 napewno masz racje co do tego ze trzeba uzupelnic niedobory a wiec tak zrobie i zaczne sie obserwowac kupiłam dziś magnez 250mg do tego wit b6 50mg(znalazłam dziś w sklepie tylko tak osobno magnez osobno wit)mam tez w domu wit b12 (500ug) i wit d która mi została od poprzedniego razu 1500mg.Żelazo odstawiam bo biore już 3m-c (3 razy dziennie po 200mg).Teraz tak HP mozna powiedziec ze sama sobie zdiagnozowałam dlatego ze szukałam przyczyny tradziku rózowatego i poprosiłam tu lekarza pierwszego kontaktu o zbadanie, nie moge powiedziec że mi to jakos specjalnie dokuczało czasami miałam mdłośći.Tak jak pisałam w przyszłym tyg mam USG tarczycy ale tego do reki nie dostane,ide tez w przyszlym tyg do lekarza pierwszego kontaktu zeby sprawdził mi feerytyne (tu w Anglii norma jest od 15-300 a ja za pierwszym razem miałam 3 dostałam leki przez 4 miesiace brałam,niby wszystko ok a za kilka miesiecy powtórka z rozrywki wynik 6) teraz własnie kończe to zelazo a samopoczucie do kitu.
        Do czupakabry27
        Napisalas mi dzisiaj że też masz tradzik różowaty powiem ci szczerze śmiac mi sie zachciało, dlatego ze ostatnio przeczytalam cała twoja historie i zmagania z tym wszystkim,ja od jakiegos czasu czytałm codziennie to forum teraz postanowiłam dopiero napisac.
        A wiec też cierpie na tradzik różowaty bedzie juz jakes trzy lata od czasu do czasu załatwiam sobie antybiotyk i tyle nic z tym nie moge zrobic raz jest lepiej raz gorzej,czasami nie moge na siebie patrzeć.Powiem ci jeszcze że w Polsce to jakoś lekarze to lecza a tu nic trzy lata gadania że mam tradzik różowaty i jak bym do sciany mówiła.
        Do patria5
        Masz racje wyniki troche stare postaram sie w przyszłym tyg pojechac do polskiego labolatorium i zrobic nowe TSH,FT3,FT4,ANTY-TPO,ANTY-TG -tego nie miałam robionego nigdy
        Jeszcze raz dziekuje prosze piszcie wszystko moze mam cos jeszcze zrobić z badań,aha poradzcie jak brać te wszystkie witaminy żebym jakoś dała rade,bede zagladała tu codziennie wieczorkem i wszystko pisala.Pozdrawiam serdecznie
        • patria5 Re: Prosze o interpretacje wyników 04.04.13, 09:23
          piszesz, ze poprzednio -(2 lata temu) badali ci ferrytynę i D3 - skoro teraz pojedziesz do lab to zbadaj to też.....
          • patria5 Re: Prosze o interpretacje wyników 04.04.13, 09:25
            tylko jesli będziesz badać wit D to wstrzymaj się z suplementacją ( zeby nie zafałszować wyniku)
            w przypadku ferrytyny to nie jest istotne, bo ona odzwierciedla zapas żelaza w tkankach organizmu, a nie aktualny poziom we krwi
    • czupakabra27 o trądziku różowatym 04.04.13, 17:35
      Siwa, dziś okazało się że mam nużeńcasad Chyba czas podejść do trądziku różowatego i moich problemów z oczami od innej strony. Jakbyś miała możliwość zrobić badanie skóry to zrób, bo warto.
      • siwa1974 Re: o trądziku różowatym 04.04.13, 20:04
        czopakabra27 ja też mam problemy z oczami i też mysle ze to od tradziku różowatego,byłam już u dwóch okulistów i nic oni nic nie widza,miałam robine tez badanie dna oka.
        Tak naprawde ciezko powiedziec co mi sie dzieje z oczami sa zmeczone,suche, czasami literki mi sie rozmazuja(wogóle to nosze okulary ale wada nie jest jakaś tam straszna).
        Pozdrawiam
        • patria5 Re: o trądziku różowatym 05.04.13, 08:20
          ja też mam problemy z oczami - zespół suchego oka, nawracające zapalenia spojówek... dziś byłam oddać materiał do badania na nużeńce - pobrali kilka włosków z brwi i rzęs; wynik za ok. tydzień - w Diagnostyce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka