Dodaj do ulubionych

Wątek meblościanki

19.10.13, 20:40
Pisałam na forum Hashimoto, ale tam w zasadzie mój wątek na początku dotyczył innej sprawy, a teraz chciałabym prosić o interpretację wyników, poza tym tam na razie nie doczekałam się w tamtym wątku odpowiedzi...

Jestem w trzecim trymestrze ciąży, przez dwa ostatnie miesiące brałam Euthyrox 50 i właśnie powtórzyłam kolejny raz badania TSH, FT3 i FT4. I chyba wyniki nie są za dobre:

TSH: 1,900 uIU/ml (0,340-5,600)
FT3: 2,82 pg/ml (2,39-6,79) 9.77%
FT4: 0,73 ng/ml (0,61-1,12) 23.53%

Po raz pierwszy FT4 i FT3 tak mi się rozjechały, i nie wiem co z tym zrobić. Moja endo niestety bierze pod uwagę tylko TSH, sama w zasadzie sobie zwiększyłam dawkę z 25 na 50, a mimo to, po dwóch miesiącach suplementacji hormony spadły jeszcze niżej... Czy powinnam zwiększać dawkę, czy wtedy FT3 nie spadnie jeszcze niżej? Dzisiaj sobie kupiłam orzechy brazylijskie (obrzydlistwo tongue_out) - bo czytałam, że selen może pomóc w konwersji FT4 do FT3. Biorę też żelazo przepisane przez ginekologa (Tardyferdon-Fol), ale on z kolei patrzy tylko na morfologię i biorę (chyba) niewielką dawkę, byle hemoglobina była w normie (i jest, chociaż na styk).

A to są moje poprzednie wyniki:

Lipiec (po dawce 12,5)

TSH: 2,770 uIU/ml (0,340-5,600)
FT3: 3,28 pg/ml (2,39-6,79) 20.23%
FT4: 0,80 ng/dl (0,61-1,12) 37.25%

Sierpień (po dawce 25)

TSH 1,750
FT3 3,62 (27.95%)
FT4 0,76 (29.41%)

Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Wątek meblościanki 21.10.13, 15:35
      Dokładnie w którym jesteś tyg???

Dawkę już powinnaś mieć dawno zwiększoną, ft4 powinno być w górnej granicy normy by leku starczyło dla Ciebie i maleństwa.

Przy hashi tsh (w szczególności w ciązy) może być zerowe!

Zwiększaj na 75 mg.

Żelazo bierz co najmniej po 4 h od wzięcia hormonu tarczycy.

Ja będąc w ciązy badania robiłam co 4-5 tygodni a moje dziewczyny mają już 7 miesięcy z hakiem.
      • mama_dorota Re: Wątek meblościanki 21.10.13, 15:41
        Wyniki hormonów ci spadły, bo choć zwiększyłaś dawkę (słusznie), to zapotrzebowanie na hormony wzrosło jeszcze bardziej. Koleżanka dobrze ci radzi.

Co do orzechów, to one są naprawdę smaczne, choć każdy ma inny gust. Mnie się czasem zdarza jakiś zjełczały. Może u ciebie w tym problem? Kiedyś jedno opakowanie było tak m/w pół na pół dobre i zjełczałe.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wątek meblościanki 23.10.13, 12:06
        Właśnie skończyłam 29 tydzień. Hmm, to może od razu do 100 podnieść? Oczywiście stopniowo, ale tak żeby od razu docelowa dawka była 100. Jak zwiększałam dawki, to nigdy nie miałam problemów z tym związanych i bardzo dobrze to tolerowałam, a skoro te hormony naprawdę są takie niskie, to może nie warto się "rozdrabniać".

Ogólnie się dobrze czuję. Chociaż ostatnio mi humor siadł i byłam bardziej zmęczona niż zwykle i bolały mnie kończyny, ale teraz jest ok, mimo że dawka jest ta sama, więc... U mnie póki co kierowanie się samopoczuciem nie zdaje egzaminu póki co. Szczerze mówiąc zdziwiłam się, że aż tak nisko mi spadły hormony uncertain

Co do mojej chorby, to... moja endo po ostatniej wizycie powiedziała, że trzeba podnieść dawkę, bo tak to już jest w "mojej chorobie", przy czym nazwa choroby nie padła ani razu uncertain. Zaczęłam do niej chodzić, bo starałam się już prawie rok o ciążę i po zrobieniu badań zleconych przez gina (w tym m.in. TSH), postanowiłam skonsultować się z endokrynologiem, bo TSH wyszło mi trochę ponad 2, a czytałam, że najlepiej jakby było mniejsze niż 2, jeśli się planuje zajście w ciążę (wtedy jeszcze nie badałam ft4 i ft3). Endo zleciła zrobienie przeciwciał anty-TPO, a ponieważ wyszły w normie, więc powiedziała, że ten Euthyrox (na początku miałam brać pół tabletki 25), to tak bardziej profilaktycznie. Sama na własną rękę zrobiłam USG tarczycy, wyszło ok, tylko z małą objętością - niecałe 9 ml (nie pamiętam dokładnie, musiałabym zajrzeć do wyników). No i tak sama w zasadzie zdiagnozowałam sobie Hashimoto.

• mama_dorota Re: Wątek meblościanki 21.10.13, 16:24
      Jedna osoba w mojej rodzinie, która bierze na zmianę 25 i 50 i dobrze się z tym czuje będąc w ciąży doszła do dawki euhyroxu 125. W ciąży to zapotrzebowanie mocno się zwiększa i należy podnosić dawkę stosownie do potrzeb bez dawek pośrednich, od razu.

Musisz znaleźć lekarza, który będzie cię prowadził. Widać, że potrzebujesz bardzo fachowej pomocy i czasu masz na to mało. Forum to tylko dodatkowa pomoc.

Może napisz gdzie mieszkasz. Całkiem możliwe, że potrafimy podpowiedzieć do jakiego lekarza udać. Albo poszukj w bazie lekarzy na tym forum lub na innych tarczycowych. Ja tak lekarza znalazłam.
      • devilyn Re: Wątek meblościanki 21.10.13, 18:13
        Znaleźć lekarza to jak igłę w stogu siana szukać, ja majać hashi od 10 lat "sama" się w ciąży prowadziłam bo znany szczeciński lekarz kazał mi się badać w ciąży bliźniaczej!!! raz na 3 miesiące samo tsh...ja przed ciążą byłam na dawce 175mg, w 31 tc doszłam do 250mg, po porodzie zostałam na 200mg.
        • mama_dorota Re: Wątek meblościanki 21.10.13, 18:33
          Nie twierdzę, że się nie da. Mając za sobą 2 lata praktycznie samodzielnego dobierania dawki pewnie bym sobie poradziła, ale autorka chyba jeszcze tego za bardzo nie potrafi, boi się, nie wie jak interpretować wyniki. Nie rezygnowałabym z szukania lekarza. Może się uda smile.
          • muktprega1 mebloscianka_dziadka_franka 21.10.13, 20:46
            Słuchaj Meblościanko - Devilyn możesz całkowicie zaufać, znajdź Jej wątek, pięknie sobie radziła i po wielu komplikacjach zdrowotnych w swoim życiu urodziła bliźniaki.
            Jest świadomą osobą, ma wiedzę i dobrze Ci radzi smile
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wątek meblościanki 23.10.13, 12:10
        No, właśnie na razie przejrzałam tylko listę umieszczona na forum hashimoto i tam nie było w zasadzie żadnego lekarza z Górnego Śląska (a właśnie tam mieszkam), no był jeden i miał dwie bardzo rozbieżne opinie... Na tym forum jeszcze nie przeglądałam listy. W każdym razie jeżeli ktoś może polecić kogoś z okolic Bytomia, to będę bardzo wdzięczna smile
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wątek meblościanki 23.12.13, 11:15
      Aktualizacja:

Ostatnie wyniki są jeszcze niższe.

Listopad:
      FT4: 0,70 ng/dL (0,61 - 1,12) 17.65%
      FT3: 2,60 pg/mL (2,39 - 6,79) 4.77%
      TSH: 1,070 uIU/mL (0,340 - 5,600)

W związku z czym zwiększyłam dawkę do z 75 do 112 Euthyroxu. Za dwa tygodnie mam termin porodu i chciałam się zapytać, jak wygląda ustalanie dawki po porodzie. Czy od razu na drugi dzień zmniejszać o pół tabletki np. lub więcej? Czy dopiero po badaniach, jak się zobaczy, co się dzieje z hormonami?
      • rigolard Re: Wątek meblościanki 23.12.13, 12:34
        Meblościanko trzymam kciuki za Ciebie! Powodzenia z maleństwem i nie daj się tarczycysmile
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wątek meblościanki 24.12.13, 10:31
          Dziękuję! smile A co tam u ciebie?
      • djpa Re: Wątek meblościanki 23.12.13, 16:29
        To jest dobre pytanie: co z dawką po porodzie. smile
        Zależy jak dana dawka służyła w ciąży. Jeśli dawka była OK, to po porodzie warto trochę zmniejszyć dawkę. Jeśli dawka pod koniec ciąży daje niskie fT3 i fT4, to ze zmniejszaniem należy uważać, ale myślę, że mimo to warto zmniejszyć.
        Kieruj się objawami, tym czy będzie Ci zimno, czy gorąco, czy będziesz się pocić, mieć problemy ze spaniem, zaśnięciem.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wątek meblościanki 24.12.13, 10:29
          Dziękuję za odpowiedź smile Żebym to ja jeszcze miała jakieś objawy... Poza tym raczej trudno się kierować objawami w czasie ciąży i po niej - w końcu wtedy hormony szaleją i organizm jest ogólnie rozstrojony, skąd mam wiedzieć, że to tarczyca, czy po prostu uroki ciąży lub później połogu? Ja patrzę głównie na wyniki badań, no a te pokazują, że hormony są niskie - nie wiem, czy teraz ft3 mi nie spadnie w ogóle poniżej normy, bo pomimo ciągłego zwiększania dawki, co badanie to jest na niższym poziomie, zresztą ft4 też. Jednak nie ma to żadnego wpływu na moje samopoczucie, bo czuję się bardzo dobrze, jak na końcówkę ciąży smile

W takim razie po porodzie dawkę zostawię taką samą i postaram się jak najszybciej zrobić badania - i dopiero wtedy znowu ustalić nową dawkę.
          • mama_dorota Re: Wątek meblościanki 27.12.13, 08:34
            A robiłaś kiedyś ten test?
            www.chorobytarczycy.eu/test#0
            To jest świetny sposób na poznanie objawów.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wątek meblościanki 27.12.13, 17:14
              Robiłam i wyszło mi, że raczej nie mam problemów z tarczycą.
              • mama_dorota Re: Wątek meblościanki 28.12.13, 19:12
                Aż niewiarygodne przy takich niskich poziomach hormonów. No ale to chyba dobrze...
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wątek meblościanki 30.12.13, 14:30
                  No właśnie wiem smile o tym, że coś jest nie tak świadczą tylko badania (chociaż może w ciąży są niemiarodajne) i USG tarczycy, które mam zamiar powtórzyć niedługo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka