Dodaj do ulubionych

Burz, ale za swoje!

13.01.12, 02:42
Podczas podsumowania polskiej prezydencji minister obrony w rządzie PiS oraz minister spraw zagranicznych w rządzie PO rzekł: - Ponadto uważam, że w miejscu Pałacu Kultury powinien powstać park centralny dla Warszawy.

To już kolejna taka deklaracja ministra Sikorskiego. Podobny apel wystosował w 2011 roku. Także podczas debaty sejmowej. - (...) Panie Marszałku, uważam, że Pałac Kultury powinien zostać zburzony.

- Zburzmy Pałac - mówił wcześniej, w 2009 roku, w jednym z wywiadów.

- Zburzenie PKiN powinno być polskim Murem Berlińskim. To jest bardzo nieekologiczny budynek, który marnuje energię. Za chwilę będzie trzeba dokonać tam kapitalnego remontu - to może kosztować dziesiątki, może setki milionów złotych. A w tym miejscu lepszy byłby park. Z trawką, ze stawem, gdzie warszawiacy mogliby chodzić na pikniki - deklarował.

Jestem jak najbardziej za. Pod warunkiem, że sam pokryje wszelkie koszta.
Obserwuj wątek
    • oby.watel Conan Barbarzyńca 15.01.12, 16:31
      Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że ktoś zabierze głos w tej sprawie. Mam nadzieję, że p. Hołdys nie będzie miał żalu, ze przytoczę Jego słowa.

Conan Barbarzyńca. Taką ksywę dostał w internecie Radosław Sikorski, minister spraw zagranicznych i były wojownik antytalibski w Afganistanie, którego głównym życiowym credo jest od kilku lat hasło „Zburzyć Pałac Kultury i stworzyć tam sadzawkę". Zbliżył się tym samym niebezpiecznie do innych polityków, którzy mieli zamiar zmienić bieg Wisły, by zostawić po sobie ideologiczny ślad.

Kiedy słyszę od kogoś słowo „zburzyć", to od razu mam ciarki. Zburzyć, rozwalić czy – mówiąc mało wytwornie – rozpieprzyć można wszystko – pytanie po co, dlaczego i to najważniejsze: co potem? Zburzyć można rzeczy nieprzydatne pod każdym względem, także historycznym, ale nie można zburzyć starej, opuszczonej i przegniłej wiejskiej chaty krytej słomą, która stanowi dowód na istnienie w przeszłości innych kultur i jest elementem skansenu.

Zburzyć nie można obozu w Auschwitz, choć nie niesie miłych wspomnień i nic się tam nie dzieje z rzeczy usługowo-produkcyjno-rekreacyjnych (i nie ma tam sadzawki). Choćby jego utrzymanie kosztowało miliard – trzeba ten miliard wysupłać. To miejsce zostać musi nietknięte po wsze czasy na dowód wyjątkowego bestialstwa członków ludzkiego gatunku.

Nie można zburzyć zamku krzyżackiego w Malborku, choć Krzyżacy to byli ludzie okrutni i Polsce nieprzyjaźni, gdyż ta imponująca budowla budzi i dziś podziw swoim rozmachem i konstrukcją architektoniczną. Jest niecodziennym dowodem historii.

Talibowie afgańscy, gdy doszli do władzy, podjęli szereg nieodwracalnych decyzji, by burzyć. Nie wiem, czy tam się tego minister Radek nauczył. Wszystko, co im ideologicznie nie pasowało – także bezcenne monumenty Buddy – wyleciało w powietrze. Zniknęło.

Budować jest znacznie trudniej, niż burzyć. Wie to każdy, kto jako dzieciak biegał po plaży i kopniakiem rozwalał czyjeś misterne zamki. Zbudować własny to jednak inna bajka. Byłbym przeszczęśliwy, gdyby pan minister stworzył jeden malutki, maciupeńki dom kultury gdzieś w Polsce. By w nim się zjawił z jakimś słynnym malarzem i zapalił młodych ludzi do działania w sztuce. By jego rozliczni przyjaciele dali parę wykładów z różnych dziedzin. Po prostu niech coś zbuduje, zanim cokolwiek zburzy.

Felieton w całości.
    • kora3 no ja powiem tak :) 15.01.12, 17:08
      mnie tam PKiN ani ziebi, ani grzeje. Fakt, ze to dar bratniegi w swoim czasie ZSRR nijak mnie pozytywnie, ani negatywnie wzruszasmile

JAkby np. pieron jakiś strzebił wń i zniweczył, a ofiar w ludziach by nie było, to jakoś bym za nim nie płakalasmile No bo ładne toto nie jest.

Ale obsesja ministra Sikorskiego na jego tle nieco mnie zastanawia. A stawiam teze, ze to obsesja, bo zasadniczo nie wiem dlaczego minister tak lobbuje na rzecz wyburzenia. Mówi o tym, ze nierekonomiczny ... No - wielce prawdopodobne to jest. Tylko, że nalezałoby przedstawić kionkretny bilans - ile nas kosztuje teraz (odliczajac kase z wpływów), a ile by nas kosztowało wyburzenie i zagospodarowanie terenu w sposób podawany przez ministra.

Podobnie, interesowałoby mnie kiedy to jest "za chwile" w tym temacie oraz ile kosztwałby remont, a ile wyburzenie.

Moze opan minister podał te wyliczenia, nie sledziąd temau, jesli tak faktycznie "za chwilę" jest za chwilę, a remot wyjdzie dtozej niż koncepcja pana ministra to moze warto zastanowic się nad zburzeniem. Ale jesli nie ma tych kalkulacji, to niech se burzy na włąsny koszt, albo je przedstawi smile
      • oby.watel Re: no ja powiem tak :) 15.01.12, 18:58
        A dlaczego nie inny pomnik zniewolenia - Jasną Górę?
        • kora3 Re: no ja powiem tak :) 15.01.12, 19:28
          Dla mnie moze być, ale nie przejdzie chyba, bo to zabytek
          • oby.watel Re: no ja powiem tak :) 15.01.12, 19:46
            Pałac Kultury także jest zabytkiem. Został wpisany do rejestru zabytków w lutym 2007 roku, gdy Radosław Sikorski pełnił jeszcze funkcję ministra obrony w rządzie Jarosława Kaczyńskiego. Nie świadczy to dobrze o kompetencjach członków obecnego rządu, bowiem kto jak kto, ale minister powinien znać obowiązujące prawo i wiedzieć, że zabytków w Polsce się nie burzy. Polska to (jeszcze) nie Taliban.
            • kora3 Re: no ja powiem tak :) 15.01.12, 20:59

a to zmienia postac rzeczy smile ze strony prawnej, bo osobiscie wcale bym sie nie popłakała, gdyby runał PKiN, czy klasztor ja Jasnej Górzesmile Ale w tych przypadkach, jako ze mowa o zabytkach, mówię o samoistnym runieciu, a nie o burzeniu smile
              • witekjs Re: no ja powiem tak :) 15.01.12, 21:29
                Też uważam, że niszczenie PKiN obecnie, jest bez sensu.
                Trochę pisałem o tym w FzD, może Was zainteresuje.

forum.gazeta.pl/forum/w,89075,132344648,132381123,Re_Co_zrobic_Palacem_Kultury_i_Nauki_.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,89075,132344648,132400055,Niewesole_obrazy_z_naszej_mlodosci_.html
                • kora3 oooo Wiciu :) 15.01.12, 21:35
                  fajnie, ześ jest - słyszałeś o lekarce z Rzeszowa rozpoanjacej Żydów po cyfrach 7 9 i 2 w peselach, a ponoc i w tablicach rejestracyjnych?smile
                  • witekjs Re: oooo Wiciu :) 15.01.12, 21:47
                    Fajnie, że Ty też jesteś smile
                    Słyszałem, trudno mi to czytać, straszne.
                    Ona jest chora, jak ks. Natanek. Przykre to, ale zdarza się w każdym zawodzie...

Pozdrawiam. Wirek }:-})=
                  • grgkh Re: oooo Wiciu :) 16.01.12, 16:52
                    Słyszałem i zadziwia mnie, że w tym samym kraju wolno prześladować Dodę za wypowiedź o książce, ale publicznie okazywaną fobię bezpośrednio skierowaną do członków nie NASZEJ religii (lub narodu), prawdopodobnie nikt nie zareaguje.

Przecież to ewidentny przykład obrażania i prześladowania ludzi. Jakich mamy w tym kraju sędziów?
                  • grzespelc Osz kurna 16.01.12, 17:43
                    A ja mam 4 dziewiąŧki i siódemkę. Żyd jak nic, nie wyprę się teraz.
    • grgkh Re: Burz, ale za swoje! 16.01.12, 16:31
      A ja nie jestem za burzeniem. Dla mnie ten obiekt to element historii, dzieciństwa. Mieszkałem przez parę lat w stolicy i nie wyobrażam sobie jej bez pałacu. Nie jest zresztą gorszy od sporej części zabytków sakralnych. A może RS chciałby zburzyć któryś z kościołów w podobnej intencji?

Niestety, ślepa podległość ideom - jednako religijnej lub komunistycznej czy antykomunistycznej - czyni głupcem.
    • grzespelc KOcham PK 16.01.12, 17:56
      PK to jedyny sensowny budynek w centrum Warszawy, jaki zbudowano w ciągu ostatnich 70 lat. Ja to bym raczej zburzył te wszystkie potworki, co to popowstawały w latach 90.-ch z Continentalem na czele.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka