Dodaj do ulubionych

Monstrualność i Fantasmagoria

10.05.15, 17:05
m.krytykapolityczna.pl/artykuly/czytaj-dalej/20150510/stawiszynski-monstrualnosc-i-fantasmagoria
Obserwuj wątek
    • grzespelc Re: Monstrualność i Fantasmagoria 10.05.15, 20:11
      A to wszystko skutki wciskanego od dzieciństwa kitu, że jakoby religia to dobro, i jak jest religinjy, to nie moze być zły. Ależ owszem, może. Panu Stawiszyńskiemu to bym życzył więcej odwagi, trzeba się wyzwalać z okowów stereotypów (a ni żadnych klisz, klisze są w aparatach fotograficznych, kolejny kurna idiota, który nie zna polskiego...).
      • chickenshorts Re: Monstrualność i Fantasmagoria 10.05.15, 23:12
        klisza
        (...)
        4. «coś stereotypowego, powielonego, np. pojęcie, idea, sformułowanie»

sjp.pwn.pl/szukaj/klisza.html
        • grzespelc Re: Monstrualność i Fantasmagoria 14.05.15, 19:33
          No to ja nie wiem, od kiedy...
      • podjadek57 Re: Monstrualność i Fantasmagoria 11.05.15, 15:10
        grzespelc napisał:

> A to wszystko skutki wciskanego od dzieciństwa kitu, że jakoby religia to dobro
        > , i jak jest religinjy, to nie moze być zły. Ależ owszem, może. Panu Stawiszyńs
        > kiemu to bym życzył więcej odwagi, trzeba się wyzwalać z okowów stereotypów (a
        > ni żadnych klisz, klisze są w aparatach fotograficznych, kolejny kurna idiota,
        > który nie zna polskiego...).

Pan Stawiszyński napisał:
        Oczekiwałbym więc poznawczego wyzwania, wytknięcia zbyt prostych schematów, z pomocą których obsługujemy na co dzień rzeczywistość i budujemy sobie mniej lub bardziej uproszczone jej reprezentacje. Oczekiwałbym zwrócenia uwagi na przyrodzone człowiekowi mentalne wygodnictwo i skłonność do budowania czarno-białych podziałów tam, gdzie panuje wiele odcieni szarości.
        Za to go osobiście lubię. Słuchając jego audycji, nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że funkcjonuje w okowach stereotypów, a co do języka, wiele wielu mogłoby się od niego nauczyć.

Mam już dość jedynie słusznych prawd, czarno-białych opisów wszystkiego. Czarno-białe pasuje do świata kiboli. Czarno-białe kłamie. Wygodnicki, z całym szacunkiem, Grzesiu wydajesz się tu być smile
        • grzespelc Re: Monstrualność i Fantasmagoria 14.05.15, 19:32
          Mój zarzut polega na tym, że pan Stawiszynski zatrrzymuje sioęw połowie drogi, tak jakby się bał wyciągnąć wnioski do końca i napisać (pomysleć) prawdę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka