Dodaj do ulubionych

Krasowski o Wałęsie

24.02.16, 20:18
Gorąco polecam. Kawał historii w ciekawej interpretacji pana Krasowskiego:

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1556005,1,krasowski-o-walesie---czesc-i.read?backTo=http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1556761,1,krasowski-o-lechu-walesie---czesc-ii-tryptyku.read
Część druga: www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1556761,3,krasowski-o-lechu-walesie---czesc-ii-tryptyku.read
Obserwuj wątek
    • diabollo Re: Krasowski o Wałęsie 25.02.16, 07:28
      Dzięki, czcigodny Grzespelcu.
      Kłaniam się nisko.,
      • grzespelc Re: Krasowski o Wałęsie 25.02.16, 14:51
        Będzie część trzecia i czekam niecierpliwie, jak pan Krasowski odnosi się do tzw. popierania lewej nogi, bo czyniono mu z tego wielokrotnie zarzut, a po latach wypadałoby uznać to za kolejny przejaw geniuszu, kiedy widać, co się dzieje, kiedy tej lewej nogi nie ma.
        • podjadek57 Re: Krasowski o Wałęsie 26.02.16, 15:55
          grzespelc napisał:

> Będzie część trzecia i czekam niecierpliwie, jak pan Krasowski odnosi się do tz
          > w. popierania lewej nogi, bo czyniono mu z tego wielokrotnie zarzut, a po latac
          > h wypadałoby uznać to za kolejny przejaw geniuszu, kiedy widać, co się dzieje,
          > kiedy tej lewej nogi nie ma.

Jak będzie trzecia, udostępnij, proszę.
    • podjadek57 Re: Krasowski o Wałęsie 26.02.16, 16:16
      W kwestii "kryzysu bydgoskiego" i wynikających z niego konsekwencji - wydaje mi się, że pan Krasowski jednak poszedł za daleko:
      "Na Wałęsę, mającego za sobą robotnicze masy, oraz elity będące z Wałęsą w stanie otwartej wojny. Ich zdaniem, Wałęsa okazał się tragiczną pomyłką. Jego linię ugody coraz częściej przyrównywano do zdrady. Wtedy właśnie zrodził się mit, że Wałęsa nie tylko był „Bolkiem”, ale jest nim nadal. Dziś niełatwo w to uwierzyć, ale ów mit najmocniej szerzył ten nurt opozycji, który dekadę później stworzy lewe skrzydło Unii Demokratycznej."

Pan Modzelewski napisał tak:
      "31 marca 1981 r., po kryzysie bydgoskim, na posiedzeniu Krajowej Komisji Porozumiewawczej "Solidarności" składałem rezygnację z funkcji rzecznika i krytykowałem naszych negocjatorów za to, że postawili kierownicze gremia Związku przed faktem dokonanym, narzucając metodą manipulacji liche porozumienie z rządem.
      Ale zarazem przyznawałem - można to przeczytać w stenogramie - że oni negocjowali pod groźbą "utopienia Polski we krwi". Miałem na myśli niebezpieczeństwo inwazji. Wszystkie próby samoograniczania się "Solidarności" w tamtym czasie, również odwołanie strajku generalnego po Bydgoszczy, wynikały z tej obawy."

Cały tekst: wyborcza.pl/1,123708,6090197,Karol_Modzelewski__Caly_czas_czulismy_sowiecka_grozbe.html

Z tego co pamiętam albo przeczytałem zarzut stawiany Wałęsie był, że decyzja była podjęta niedemokratycznie. Wtedy to był poważny zarzut. Pamiętam też obawy w moich kręgach (studenckich -NZS) niezwiązanych bezpośrednio z "S", że każda władza demokratycznych organizacji ma tendencję do alienacji oraz naturalnego przechodzenia w "centralizm demokratyczny" ala PZPR. Taki był klimat smile demokracja i pluralizm ponad wszystko smile

Nie słyszałem, widziałem nie czytałem aby zarzuty dotyczące agenturalności Lecha wypływały z "lewego skrzydła"
      Może ktoś to potwierdzić z Szanownego koleżeństwa?
      Jest taki dokument (tytułu nie pamiętam) o I Zjeździe "S". A na nim wywiad z panem Gwiazdą, który sugeruje, że agenci mają wpływ ale też personalnego wskazania nie ma lub nie pamiętam.
      • podjadek57 Re: Krasowski o Wałęsie 26.02.16, 16:18
        Dokument filmowy.
      • oby.watel Re: Krasowski o Wałęsie 26.02.16, 21:17
        Sami Kaczyńscy przyznawali, że o agenturalnej przeszłości wiedzieli wszyscy już na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Mówił o tym także Gwiazda. Nie przeszkadzało to zjawisku biologicznemu forsować agenta na prezydenta.

Problem polega na tym, że jeśli obalenie komuny było zmową agentów bezpieki z ich tajnymi współpracownikami, to dlaczego PiS tak ochoczo z owoców tej zmowy korzysta nie brzydząc się ich wcale?
    • grzespelc Re: Krasowski o Wałęsie 26.02.16, 17:44
      Trzecia część:
      www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1557459,3,krasowski-o-lechu-walesie---czesc-iii-tryptyku.read
      • grzespelc Re: Krasowski o Wałęsie 26.02.16, 23:39
        Link jest do trzeciej strony, trzeba zmienić.

Ta część just już o czasach, w których śledziłem dość uważnie politykę i trochę inaczej niektóre rzeczy pamiętam.

W sumie ten tekst jest dosyć hagiograficzny i jeżeli chodzi o działania Wałęsy w latach 90., to dla mnie on się raczej po prostu miotał, co jakiś czas zmieniając poglądy na różne tematy, a nie wiem, czy to miałoby wynikać z jego diagnozy sytuacji, o jakiej mówi autor czy z tego, że chciał mieć większą władzę.
        A co do teczki Tymińskiego to wydawało mi się, że to raczej był zwykły blef, a z tego co pamiętam, to Tymiński zaatakował nią Mazowieckiego, a nie Wałęsę.
        • diabollo Re: Krasowski o Wałęsie 27.02.16, 01:21
          Jeszcze raz piękne dzięki, czcigodny Grzespelcu.

Kłaniam się nisko.
    • podjadek57 Karol Modzelewski 07.03.16, 07:33
      www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/sprawa/1651830,1,karol-modzelewski-o-niesprawiedliwosci-dziejow-i-radosci-z-niszczenia-innych.read

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka