Dodaj do ulubionych

Gatunki ludzkie występujące na plaży

31.08.10, 21:59
Na początku ostrzeżenie- ostatni raz byłem na plaży w XX wieku, więc proszę o ewentualną aktualizację moich wiadomości.

Jak wiadomo, plaże są skupiskami różnego rodzaju gatunków. Jakie gatunki poznaliście? Do jakiego należycie?
Obserwuj wątek
    • 3.14-roman Homo caninis 31.08.10, 22:13
      Homo caninis.

Występowanie:
      Wszystkie plaże, już w latach 40tych naukowcy japońscy zauważyli, że wielkość skupisk Homo caninis jest dodatnie powiązana z ogólnym zagęszczeniem plaży mierzonym w liczbie Homo sapiens na metr kwadratowy.
      Charakterystyka:
      Homo caninis składa się z:
      - Homo caninis właściwego,
      - patyka mobilnego,
      - oraz tak zwanego psa lub psów, czyli jednego bądź kilku osobników z gatunku Canis lupus familiaris.
      Charakterystyczne zachowania:
      Rytuałem chętnie uprawianym przez Homo caninis jest tak zwane rzucanie patyka. W czasie tej czynności Homo caninis bierze patyk i celuje w nim w szczególnie zagęszczone miejsca plaży bądź w wodę. Ulubionym celem Homo caninis jest w drugiej kolejności czyjś koc, a w pierwszej gromada dzieci (niedorosłych osobników Homo sapiens) bawiąca się w wodzie.
      Interakcje:
      Zgodnie z prawem K.Łótni, gdzie jest Homo caninis i Homo matrix, tam dochodzi do kłótni.
      Zalecenia:
      Jeżeli nie należysz do gatunku Homo matrix, rokowania są pomyślne. Uważać na pozostawione na plaży przez Homo caninis tak zwane odchody psie.
    • dzidzia_bojowa Re: Gatunki ludzkie występujące na plaży 31.08.10, 22:16
      W tym roku nie byłam na plaży ale obserwowałam w zeszłym czyli
      wiadomości w miarę aktualne.
      Typ pierwszy, najbardziej rzucający się w oczy to spalone na brąz
      laseczki w bikini i ich napakowani i wydziargani towarzysze.
      Niezwykle hałaśliwy gatunek plażowicza. Bez żadnych kompleksów i
      zahamowań.
      Typ drugi to zażywne matrony w kostiumach jednoczęściowych bądź po
      prostu w bieliźnie, usadowione w grajdołkach, otoczone potomstwem,
      brzuchatym mężem i ogromną ilością kanapek, soczków, owoców i
      wszelkim dobrem rozdawanym obficie familii. Od czasu do czasu
      pokrzykujące i nawołujące potomków. Czasem matrona decyduje się
      zamoczyć odnóża więc zdarza się, że stosowne czujniki odnotowują
      wzrost poziomu wód.
      Typ trzeci- zakompleksiony, ukrywający się za parawanem, wstydliwie
      okrywający ręcznikiem, pareo lub inną tkaniną i starający się nie
      rzucać w oczy.
      Typ czwarty- przeciętny plażowicz na ręczniku, pokryty ogniskami
      oparzeń słonecznych, zaczerwieniony na nosie i błyszczący olejkiem do
      opalania, pogrążony w lekturze i niezwracający uwagi na otoczenie.

Ja jestem tym ostatnim typem z tym, że czasem lubię prowadzić
      obserwacje:)
      • 3.14-roman Re: Gatunki ludzkie występujące na plaży 01.09.10, 22:45
        To ja byłbym ten trzeci :)
    • 3.14-roman Homo matrix 31.08.10, 22:25
      Homo matrix

Występowanie:
      Wszystkie plaże.

Charakterystyka:
      Homo matrix składa się z tak zwanego dziecka (niedorosłego osobnika Homo sapiens) i homo matrix właściwej. Charakterystyczną cechą tego podgatunku jest występowanie tak zwanego syndromu Mamy Muminka- wraz z pojawieniem się dziecka Homo matrix traci tożsamość i zamiast Genowefy, staje się Matką Eustachego (w ostrzejszych przypadkach Encephalitis pampersia- Mamusią Eustaszka). W latach dziewięćdziesiątych Homo matrix utożsamiano z każdą osobniczką Homo sapiens, która postanowiła przekazać dalej swoje geny. Obecnie naukowcy uważają, że niezbędnym warunkiem uznania za Homo matrix jest poczucie badanego obiektu, że wraz z dzieckiem stanowi jedną istotę. Homo matrix poznajemy po specyficznym języku, m.in. używaniu przezeń określonych wyrazów ("brzusio", "niunio", "cysie") oraz chętnemu sięganiu po liczbę mnogą ("nauczyliśmy się sikać do nocnika")

Zachowanie:
      Homo matrix przejawia szczególne upodobanie do wydawania odgłosów o silnym natężeniu, tak zwanych krzyków. Zasadniczo dzieli się je na:
      - krzyki nawołujące (skierowane do dziecka, przykłady: "Chodź tu!!!")
      - krzyki odstraszające (skierowane do osobników z innych gatunków, takim krzykom często towarzyszy sykanie i warczenie).

Interakcje:
      Bardzo negatywnie reaguje na każdego osobnika, który jej zdaniem może jej zagrozić, w szczególności objawia agresję wobec Homo caninis.
    • 3.14-roman Homo bambinis 31.08.10, 22:40
      Homo bambinis

Charakterystyka:
      Są to po prostu niedorosłe osobniki z gatunku Homo sapiens, lecz wielu naukowców zalicza Homo bambinis jako osobny podgatunek człowieka.

Zachowanie:
      Ulubionym zajęciem Homo bambinis jest tak zwana zabawa z piaskiem. Zabawa ta może przybierać różne formy- od kreacyjnych- czyli tworzenia na przykład budowli do destrukcyjnych- czyli niszczenia budowli innych osobników tego podgatunku. Szczególnie lubianą zabawą jest sypanie piaskiem przedstawicieli innych podgatunków Homo sapiens, przez co osobniki Homo bambini wchodzą często w niepożądane interakcje. W takich sytuacjach orężem tego gatunku jest wydawanie odgłosów o niezwykle silnym natężeniu połączone ze wzmożoną aktywnością gruczołów łzowych (tzw. płacz)

Rokowania:
      Najlepszym orężem jest własny parawan oraz słuchawki do uszu. Homo bambinis będzie zawsze występować na plaży, jest to gatunek w zasadzie niereformowalny, więc jedynym wyjściem jest przyzwyczajanie się doń i łagodzenie skutków jego zachowania.
      • gazeta_mi_placi Re: Homo bambinis 31.08.10, 22:41
        Ha!
        Nareszcie :D
        • 3.14-roman Re: Homo bambinis 31.08.10, 23:11
          Dzień dobry!
          • dzidzia_bojowa Re: Homo bambinis 31.08.10, 23:14
            Dzień dobry:)))Jutro po południu wrócę...
            • dzidzia_bojowa Re: Homo bambinis 31.08.10, 23:16
              dzidzia_bojowa napisała:

> Dzień dobry:)))Jutro po południu wrócę...

Ten wpis jest skutkiem czytania "od najnowszego" a nie drzewka.
              Myślałam, że to do mnie....sorry za wcinanie
    • kaga9 Re: Gatunki ludzkie występujące na plaży 31.08.10, 22:44
      Ja w tym roku odkryłam plażę nieskażoną lasuniami z ich karkami (ad. Dzidzia
      pkt.1), szeroką i stosunkowo opustoszałą, na której jednak przebywał gatunek
      ludzi znakomicie sfilmowany w "Dniu świra". Otóż siadaliśwa sobie na pustkowiu,
      a przybyły tuż po nas lud zajmował najbliższą parcelę mimo bezkresnego stepu wokół.

Moje ulubione gatunki:
      - rodziny z niemowlakami, wynoszonymi na plażę przy 40 stopniach (się nie
      dziwię, że się drą one, te niemowlaki),
      - zjarane na mahoń pary pamiętające czasy, gdy zjaranie się na mahoń było
      punktem honoru na wczasach FWP (jechało się do Mielna, a potem udawało, że to
      Złote Piaski),
      - panie z obwodem górnej części kostiumu podjeżdżającym na kark (małe zboczenie),
      - okupanci piasku wokół wejścia na plażę (każdy cm kwadratowy Twoim przyjacielem).

Jestem plażowiczem, który przychodzi wtedy, gdy bogobojne rodziny z dmuchanymi
      krokodylami schodzą właśnie na obiad. Zanim zjedzą, przetrawią i wrócą, jest
      chwila względnego spokoju.
    • 3.14-roman Homo musicalis 31.08.10, 22:47
      Homo musicalis

Charakterystyka:
      Homo musicalis ma długą tradycję na polskich plażach. Jest to gatunek szybko ewoluujący- jeszcze kilkadziesiąt lat temu używał radia tranzystorowego, dziś wyposażony jest w komórki i inne niewielkie odtwarzacze muzyki.

Zachowanie:
      Homo musicalis, w odróżnieniu od innych gatunków, jest gatunkiem przejętym prawdziwą misją, jaką jest edukacja muzyczna wszystkich Homo sapiens. Edukacja ta odbywa się przez głośne prezentowanie innym osobnikom swojej ulubionej muzyki, nierzadko łączy się to z próbami wokalnymi danego Homo musicalis. Niestety poczucie misji jest odwrotnie proporcjonalne do jakości muzyki preferowanej przez osobnika. Homo musicalis zasadniczo dzielą się na kilka podgrup:
      - Homo musicalis discopolis,
      - Homo musicalis technofanis,
      - Homo musicalis hiphopfanis,
      - Homo musicalis popophilus.

Rokowania:
      Jedynym sposobem na spokój jest oddalenie się od skupisk Homo musicalis, gdyż osobniki te prośby o wyłączenie czy choćby ściszenie muzyki traktują jak zamach na swoją godność.
      • dzidzia_bojowa Re: Homo musicalis 31.08.10, 22:54
        Niejednokrotnie opieram się silnej pokusie puszczenia z mojej komórki
        na cały regulator słuchanej aktualnie przeze mnie muzyki, np coś z
        trąbki Davisa albo Va Pensiero- chór niewolników z opery Nabucco
        Verdiego. Jeśli ktoś zna Va Pensiero ten wie, że oni tam potrafią
        nieźle ryknąć. Jestem ciekawa reakcji takich Homo musicalis
        hiphopfanis. Bo że wygrałabym konfrontację, to pewne!
        • 3.14-roman Re: Homo musicalis 31.08.10, 23:04
          Moja siostra swojemu sąsiadowi z gatunku Homo musicalis hiphopfanis zaordynowała kurację mieszaną- Bachem i Metallicą.

Podziałało :D

Podobno Radio Maryjan też jest skuteczne.
      • kaga9 Re: Homo musicalis 01.09.10, 21:55
        Aj hejt homo musicalisów! Najpiękniejszą muzyką na plaży jest morza szum
        (ptakufśpiefzłotaplażapośróddrzew), oryginalny a niepodrabiany, jak bywa na
        płytkach z muzyką relaksacyjną i strasznie mnie wmierzwia, gdy ktoś mi szum ów
        zagłusza.
        • aaricia_szalona Re: Homo musicalis 01.09.10, 22:11
          Kagunia, "wmierzwia" mnie rozłożyło na łopatki. Mogę zapożyczyć?
          • kaga9 Re: Homo musicalis 02.09.10, 14:50
            Się pani częstuje;) Jest mnie niezmiernie miło:D
        • 3.14-roman Re: Homo musicalis 01.09.10, 22:50
          Myślę, że dla homo musicalis to szum morza jest zbędnym hałasem zakłócającym ukochaną muzykę.
    • 3.14-roman Homo amentis 31.08.10, 23:01
      Homo amentis

Charakterystyka:
      Homo amentis, czyli tak zwane taksiary, gromadzą się w skupiska wokół miejsc przelotowych, typu wejście na plażę. Ulubioną rozrywką tego gatunku jest tak zwane taksowanie, czyli oglądanie połączone z komentowaniem przechodzących osób, przy czym za punkt honoru osobniczki Homo amentis stawiają sobie skomentowanie każdego tak, aby to usłyszał i zrobiło mu się przykro. Osobniki te objawiają szczególną radość na widok osoby nieatrakcyjnej fizycznie, lecz najciekawszym dla naukowca zachowaniem jest reakcja na widok osoby wyjątkowo atrakcyjnej fizycznie. Wówczas Homo amentis wykonują niezwykłą pracę umysłową, starając się wynaleźć jakiś defekt, choćby najbłahszy. Kobieta, która od osobniczek tego gatunku usłyszy, że "wcale nie jest ładna, tylko zrobiona" może potraktować to jako potwierdzenie swojej wyjątkowej urody.
      Ten gatunek dzieli się zasadniczo na dwie podgrupy:
      - Taksiary gimnazjalne, które w ten sposób wyrażają charakterystyczne dla tego wieku poczucie wyższości i pogardę dla innych ludzi,
      - Taksiary zbliżające się do wieku średniego, które wytykając przechodzącej kobiecie 10 kilo nadwagi, zapominają o swoich 30 nadmiarowych kilosach. W tej grupie skłonność do taksowania jest wprost proporcjonalna do poczucia niezadowolenia z życia.

Rokowania:
      Dla zdrowia psychicznego omijać. Homo amentis mają zazwyczaj iloraz inteligencji na poziomie pierwotniaka, więc wszelka edukacja jest bezcelowa. Jeżeli jesteś osobnikiem o silnym charakterze, po usłyszeniu komentarza o Tobie, możesz podejść do osobnika Homo amentis i wyliczyć mu wszystkie wady wyglądu- to zaskakuje go i zatyka mu usta, niestety tylko na jakiś kwadrans.
    • 3.14-roman Re: Gatunki ludzkie występujące na plaży 31.08.10, 23:09
      Na dziś koniec. Miałem opisać jeszcze kilka gatunków, ale zapomniałem, które to :D
    • 3.14-roman Homo photophilus 01.09.10, 23:10
      Homo photophilus Charakterystyka: Podgatunek ten został wyposażony przez ewolucję w dodatkową kończynę górną, zwaną aparatem. Zasadniczo wyróżnia się 2 grupy:
      - aparatowo-właściwą, - komórkową. Zachowanie: Homo photophilus cechuje nadaktywność ruchowa. Osobnicy tego podgatunku spędzają większość czasu mierzonego w plażogodzinach poszukując odpowiedniego miejsca do zrobienia tak zwanego zdjęcia. Charakterystycznym zachowaniem Homo photophilus jest tak zwany dzióbek oraz wyszczerzone zęby.-
      Rokowania: dobre, gatunek nieszkodliwy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka