be_ell 13.09.14, 08:45 Polska język. Chodzi mnie o regionalizmy. Jam z Łodzi. U nas się mów:i krańcówka, migawka, miglanc, siajowy. A u was jak? P.S. Jak ktoś podkreśla, że z MIASTA Łodzi, to wiadomo, że rodowitym łodziakiem nie jest ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
be_ell Re: Polska język 13.09.14, 08:46 A i gdy ktoś pyta o godzinę, to zawsze usłyszy np. za pięć, piętnaście po, w pół do etc Odpowiedz Link
ten_azorek Re: Polska język 13.09.14, 10:47 Uuu, Szczecin, z którego pochodzę to mieszanka rozmaitych ludzi z każdego rejonu Polski, więc język raczej telewizyjny :) Zadnych regionalizmów, zero tradycji. Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: Polska język 13.09.14, 12:30 Podobnie jak Dolny Śląsk- ludność napływowa, ze wszystkich stron Polski. Żałuję, że nie wyróżniamy się jakimiś naleciałościami, naprawdę żałuję. Odpowiedz Link
be_ell Re: Polska język 23.09.14, 17:54 U nas też napływowa, ale jednak regionalizmy się znalazły. P.S. W W-wie napisałabym znaleźli ; Odpowiedz Link
be_ell Re: Polska język 13.09.14, 12:30 Szczecin, tam mieszka większość kajakowiczów, z którymi pływam. Smętarz Ku Słońcu, w Łodzi: Ogrodowa. Piękne miasto Odpowiedz Link
be_ell Re: Polska język 13.09.14, 12:38 Uć też wielokuturowa. Zapraszam na największy cmentarz żydowski w Europie. Odpowiedz Link
ten_azorek Re: Polska język 14.09.14, 03:31 Smętarz w Szczecinie nie jest przydrożny, to potężna nekropolia, jedna z trzech największych w Europie. Jest piękny, to prawda - rzadkie gatunki drzew, parę zabytkowych nagrobków, niewiarygodnie piękna, potężna kaplica, stawy, krzewy... ale go nie lubię. Za duży. Uwielbiam malutkie cmentarzyki, a tu taki kombinat. I te nowomodne nagrobki! Tysiące. Plus tłumy ludzi. Autentycznie boję się tego miejsca, chociażby dlatego, że się tam gubię. Ale zdjęcia polecam zobaczyć. Cmentarz Centralny, ul .Ku słońcu. Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Polska język 13.09.14, 13:13 a w Białym i okolicach mówią cudnie :D nawet nie o pojedyncze słowa chodzi, tylko o to sljedzikowanie, zaciąganie, miękkość i nieustannie mnie śmieszy "ta kartofla" i "ta cycka" Odpowiedz Link
be_ell Re: Polska język 14.09.14, 10:08 Osobiście pojechałam do Szczecina tylko po to,by zwiedzić smętarz, koleżance oprowadzającej powiedziałam, ze lastrico mnie nie interesuje. Pięknie było. Też lubię małe wiejskie smętarzyki, można się wiele dowiedzieć o historii danej mieściny Odpowiedz Link
kaga9 Re: Polska język 14.09.14, 20:38 A wiecie, co to jest gryzka? Bez wujka Gugla i cioci Wiki? Ha! Odpowiedz Link