Dodaj do ulubionych

Napisy na nagrobku

01.11.14, 09:57
Witam,
Mam pytanie dotyczące wpisów zmarłych na nagrobek. Od 20 lat mamy grób i leża tam nasi dziadkowie. Na nagrobku wpisane są ich imiona..( pierwszy umarł dziadek..wpis pierwszy pod spodem babcia, ktora umarla pozniej). Zmarł mi nie dawno wujek i teraz jest kłotnia w rodzinie. Czy wujek powinine być na pierwszym miejscu wpisany na nowej tablicy czy ma być na koncu?. Wpisy zależą od włssnych sugesti czy od dat smierci? PRosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • misiania Re: Napisy na nagrobku 01.11.14, 10:52
      Nie sądzę, by istniały w tej sprawie jakieś przepisy. Zauważyłam tylko, że gdy ktoś np. wymienia pomnik nie przewidując, by ktoś jeszcze był w danym miejscu chowany, czyli gdy nie będzie nic dodawane na tablicę, to układ napisów często odpowiada hm... układowi drogich zmarłych, tj. kto leży najniżej, ten na tablicy ma wpis również najniżej. Imiona idą na tablicy chronologicznie do góry. Natomiast na nagrobkach "perspektywicznych" napisy na tablicy daje się od góry, zostawiając niżej miejsce na następne. Chyba po prostu jest to naturalniejsze - przecież na kartce papieru też zaczynamy pisać od góry.
    • kaga9 Re: Napisy na nagrobku 01.11.14, 11:36
      Pomijając fakt, że w perspektywie wieczności (o ile jesteście wierzący) nie ma to kompletnie żadnego znaczenia;), to moim zdaniem kolejność wpisów na nagrobku powinna być, jak zauważyła Misiania, podobna do zapisu na kartce. Jeśli najbliższa rodzina wujka czuje się urażona tym, że wujek miałby być "na końcu", to może da się wykonać tablicę, na której po lewej stronie będą nazwiska dziadków, a wujka po prawej?
    • paco_lopez Re: Napisy na nagrobku 01.11.14, 20:58
      Wy sie klocicie a wujek dziadek i babcia smieja sie z was i przewracaja sie w grobie zamieniajac sie miejscami . To mowilem ja - zombi.
      • sootball Re: Napisy na nagrobku 02.11.14, 23:15
        E tam, jak mogą zamieniać się miejscami, to taką swobodę wykorzystują najpewniej rżnąc bezlitośnie w karty pod tym nagrobkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka