Dodaj do ulubionych

Nowa szkoła na Powstańców

06.02.06, 10:20
W budżecie Ząbek na 2006 zapisano 2 mln na rozpoczęcie budowy szkoły
podstawowej na osiedlu Powstańców.

Pytanie tylko - dla kogo ma być ta szkoła? Większość osób wozi dzieciaki do
Warszawy. Moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy w błoto. W Ząbkach są już zresztą
3 szkoły podstawowe, w tym jedna katolicka. Budżet miasta w ok.65% idzie na
szkoły, po wybudowaniu nowej pewnie jeszcze więcej. A potem się wszyscy
dziwią, że drogi są w opłakanym stanie.

Katmandu
Obserwuj wątek
    • cnet Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 10:59
      nie zgodze sie, ze wiekszosc wozi dzieciaki do Warszawy - mam dziecko w
      podstawowce i widze ile jest dzieci w klasie. Uwazam, ze to jest akurat
      trafiony pomysl, szczegolnie z tej strony Zabek (szczegolnie biorac pod
      uwage "rozwojowy" charakter naszej "strony")
    • tijufit Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 11:04
      Szkoła podstawowa w Ząbkach południowych jest bardzo potrzebna, w okolicach
      ulicy Powstańców jest bardzo dużo małych dzieci. Na moim osiedlu (Reymonta 29)
      dzieci jest bardzo dużo a ponieważ w większości mieszkańcami są ludzie młodzi
      to dzieci będzie wciąż przybywać.

Moje dziecko pójdzie do szkoły za jakieś 3-4 lata, może już szkoła będzie
      gotowa?

Przydałaby się jeszcze przychodnia gdzieś na Powstańców lub okolicach.
    • gooroo2 Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 11:40
      Nie mam dziecka ale jestem za :) chociaż co z drogami??? To priorytet
    • katmandu4 Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 12:49
      W Planie Inwestycyjnym na 2006 jest położenie nawierzchni na Powstańców, jeśli
      Cię to ucieszy.

W mojej opinii tak duże inwestycje miasta w Ząbki południowe (nowa szkoła +
      ulica), to jawna niesprawiedliwość. Niektórzy czekają na asfalt już 30 lat!
      Tyle lat już płacą podatki od nieruchomości, spływają ich podatki do Gminy i
      co?! Buduje się nowym mieszkańcom, którzy nawet się nie pofatygowali żeby się
      zameldować, co oznacza, że wpływy z podatku dochodowego od osób fizycznych
      spływajace do Gminy (stanowią 40% wszystkich dochodów gminy), są tam
      kilkakrotnie zaniżone! Ząbki południowe oczywiście wymagają nowych inwestycji,
      ale _wszystko_ wymaga nowych inwestycji. Tylko kołderka przykrótka. Inwestycje
      powinny iść w te okolice, które "zarabiają" najwięcej na budżet gminy.

Katmandu
      • tijufit Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 14:22
        > W Planie Inwestycyjnym na 2006 jest położenie nawierzchni na Powstańców,
        >jeśli
        > Cię to ucieszy.

Sam sobie odpowiadasz?

> powinny iść w te okolice, które "zarabiają" najwięcej na budżet gminy.

Proporcje się zmieniają, szybki rozwój Ząbek południowych sprawia, że te
        okolice coraz więcej "zarabiają" a nie mają prawie *żadnej* infrastruktury,
        przede wszystkim dróg. Szybki wzrost ilości mieszkańców Ząbek to zasługa przede
        wszystkim mieszkańców w południowej części miasta (może jakieś statystyki z
        podziałem na rejony miasta?).

Ulica Powstańców w tym rejonie Ząbek jest jedną z najważniejszych i dziwne
        dopiero jest to, że tak późno jest budowana.
        • katmandu4 Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 15:21
          > Sam sobie odpowiadasz?

odpowiedź miała być do gooroo2. Omskło mi się.

> Proporcje się zmieniają, szybki rozwój Ząbek południowych sprawia, że te
          > okolice coraz więcej "zarabiają" a nie mają prawie *żadnej* infrastruktury,
          > przede wszystkim dróg. Szybki wzrost ilości mieszkańców Ząbek to zasługa
          > przede wszystkim mieszkańców w południowej części miasta

Wzrost liczby mieszkańców - zgoda, przybywa ich dzięki Południowym Zabkom.
          Problem w tym, że jak spojrzysz na wielkość przychodów maista, to one nie
          wzrastają tak szybko jak liczba mieszkańców! A wiesz dlaczego? Bo ludzie
          mieszkają, ale się nie meldują. Co za tym idzie - ich podatki nie spływają na
          rzecz Gminy. Dlatego jestem oburzony. Nie zarobiliście na swoją drogę!

> Ulica Powstańców w tym rejonie Ząbek jest jedną z najważniejszych i dziwne
          > dopiero jest to, że tak późno jest budowana.

Późno to u nas jest wszystko, przede wszystkim komuna za późno się skończyła, a
          teraz wszystko próbujemy nadganiać. Nie da się zrobić wszystkiego od razu,
          dlatego najpierw powinno się robić to, co czeka najdłużej. Przejedź się po
          ulicach Ząbek zobacz jak to wygląda gdzie indziej. Najpierw mówiono, że ulic
          się nie robi, bo najpierw trzeba próć z kanalizacją, wodociągami i to nie ma
          sensu. Teraz okazuje się że w pierwszej kolejności robione będzie
          os.Powstańców. To jest niesprawiedliwe. Urząd gra pod wybory?
          • netgate Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 16:26
            To pomysł Rady Miasta. Tak wogóle, to jestem pewien, że z racji swojej
            historii, droga zmieni niedługo nazwę na Niepowstańców ;)

Netgater
          • tijufit Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 16:29
            > Problem w tym, że jak spojrzysz na wielkość przychodów maista, to one nie
            > wzrastają tak szybko jak liczba mieszkańców! A wiesz dlaczego? Bo ludzie

Ale wraz z przybywającymi ludźmi (również niezameldowanymi) powstają nowe
            sklepy, punkty usługowe, itd. Ilość mieszkańców ma na pewno duży wpływ na
            rozwój miasta.

> mieszkają, ale się nie meldują. Co za tym idzie - ich podatki nie spływają na
            > rzecz Gminy. Dlatego jestem oburzony. Nie zarobiliście na swoją drogę!

To prawda, że wiele osób się nie melduje od razu, ale z czasem większość się
            zamelduje. A czy władze miasta kiwnęły choć palcem w tym kierunku? Chociażby
            jakaś informacja do mieszkańców (na przykład spotkanie z burmistrzem, słowa
            zachęty, coś w tym rodzaju), że na przykład warto się zameldować, po co, jakie
            korzyści dla miasta? Jest wiele osób, które nie są tego świadomi (inna sprawa
            czy by się zameldowali).

> ulicach Ząbek zobacz jak to wygląda gdzie indziej. Najpierw mówiono, że ulic

No, właśnie, zobacz jak wygląda ulica Powstańców, Reymonta i inne w tej części
            Ząbek. Pokaż choć jedną asfaltową ulicę, betonowa to już jest luksus :(
            Inne części Ząbek mają fatalne ulice, ale tutaj jest zupełne dno.

> sensu. Teraz okazuje się że w pierwszej kolejności robione będzie
            > os.Powstańców. To jest niesprawiedliwe. Urząd gra pod wybory?

Raczej im to niewiele pomoże w wyborach.

Jeśli poprawimy infrastrukturę w Ząbkach południowych to jeszcze więcej ludzi
            tam zamieszka, powstaną nowe inwestycje i wzrosną dochody miasta (o więcej niż
            koszt budowy na przykład takiej ulicy Powstańców).
            • katmandu4 Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 16:42
              > Jeśli poprawimy infrastrukturę w Ząbkach południowych to jeszcze więcej ludzi
              > tam zamieszka, powstaną nowe inwestycje i wzrosną dochody miasta (o więcej
              > niż koszt budowy na przykład takiej ulicy Powstańców).

Ludzie i tak kupią mieszkania, niezależnie od tego czy będzie asfalt, czy nie.
              Co najwyżej developer się bardziej obłowi, bo będzie mógł dać większą cenę,
              wliczając to że jest droga, choć nie ma w jej wybudowaniu żadnego udziału!

Moim zdaniem Miasto powinno wynegocjować budowę drogi przez developerów. Nie
              dziwię się, że ludzie czują się oszukani, ale to nie Miasto jest winne, tylko
              ten co Wam naobiecywał gruszki na wierzbie.

Katmandu
              • dandar2 Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 17:04
                katmandu4 napisał:

> > Jeśli poprawimy infrastrukturę w Ząbkach południowych to jeszcze więcej l
                > udzi
                > > tam zamieszka, powstaną nowe inwestycje i wzrosną dochody miasta (o więce
                > j
                > > niż koszt budowy na przykład takiej ulicy Powstańców).
                >
                > Ludzie i tak kupią mieszkania, niezależnie od tego czy będzie asfalt, czy
                nie.
                > Co najwyżej developer się bardziej obłowi, bo będzie mógł dać większą cenę,
                > wliczając to że jest droga, choć nie ma w jej wybudowaniu żadnego udziału!
                >
                > Moim zdaniem Miasto powinno wynegocjować budowę drogi przez developerów.
                Czyli reasumując dalej nowi mieszkańcy za wszytko sami by zapłacili, w tym i za
                drogę. To dlaczego pozstali mieszkancy, którzy przez 30 lat tu mieszkaja sami
                sobie drogi nie zafundowali.
                Nowe inwetycje wymagaja także udziału miasta w postaci stworzenia
                infrastruktury, takie są fakty. Jak na razie nie jest na tym stratne.

Nie
                > dziwię się, że ludzie czują się oszukani
                zgodnie z plane zagospoadrowania przestrzennego ta droga i szkoła jest w nim
                uwzgledniona.

, ale to nie Miasto jest winne, tylko
                > ten co Wam naobiecywał gruszki na wierzbie czyli.
                >
                > Katmandu
                • katmandu4 Re: Nowa szkoła na Powstańców 07.02.06, 09:59
                  > drogę. To dlaczego pozstali mieszkancy, którzy przez 30 lat tu mieszkaja sami
                  > sobie drogi nie zafundowali.

Pudło. Mieszkańcy partycypują w kosztach budowy drogi nie tylko przez płacenie
                  podatków, ale i wpłacają do Urzędu na budowę drogi. Jak już pisałem niektórzy
                  wpłacili nawet 30 lat temu! W zeszłym roku budowane były 4 ulice na których
                  conajmniej 80% mieszkańców wpłaciło swoją część. No i co Ty na to?! Myślisz że
                  mieszkańcy bloków będą musieli coś płacić za drogę? Oczywiście, że nie. No i
                  gdzie tu sprawiedliwość?

> zgodnie z plane zagospoadrowania przestrzennego ta droga i szkoła jest w nim
                  > uwzgledniona.

Plan to plan. Nikt w nim nie napisał kiedy coś ma powstać, tylko, że jest
                  miejsce na to żeby powstało.
                  • dandar2 Re: Nowa szkoła na Powstańców 07.02.06, 10:22
                    katmandu4 napisał:

> > drogę. To dlaczego pozstali mieszkancy, którzy przez 30 lat tu mieszkaja
                    > sami
                    > > sobie drogi nie zafundowali.
                    >
                    > Pudło. Mieszkańcy partycypują w kosztach budowy drogi nie tylko przez
                    płacenie
                    > podatków, ale i wpłacają do Urzędu na budowę drogi. Jak już pisałem niektórzy
                    > wpłacili nawet 30 lat temu! W zeszłym roku budowane były 4 ulice na których
                    > conajmniej 80% mieszkańców wpłaciło swoją część. No i co Ty na to?! Myślisz
                    że
                    > mieszkańcy bloków będą musieli coś płacić za drogę? Oczywiście, że nie. No i
                    > gdzie tu sprawiedliwość?
                    Prosta artmetyka
                    Przy ul.Powstańców jest kilka duzych osiedli, drogi wewnetrzne- prywatne (choć
                    czeto wygladaja jak uliczki od Powstanców sa zrobione przez deweloperów,
                    osiedla stykają sie z Powstańców na odcinku kilkudziesięciu metrów, tyle co 1-
                    2 domki jednorodzinne ale podatników jest wielu,
                    czy wpływy do budzetu od 2-3 domków jednorodzinych (z tytułu nieruchomości i
                    dochodowy od os. fizycznych i prawnych) jest taki sam jak np z bloków, które na
                    jeden numer maja kilkanascie literek. Wpływ do budzetu jet w ciagu jednego roku
                    wiekszy niż z 3 domków i rodzin tam zamieszkałych w ciagu 30 lat.

> > zgodnie z plane zagospoadrowania przestrzennego ta droga i szkoła jest w
                    > nim
                    > > uwzgledniona.
                    >
                    > Plan to plan. Nikt w nim nie napisał kiedy coś ma powstać, tylko, że jest
                    > miejsce na to żeby powstało.

Sa też lata w których inwestycje mają być realizowane.
                    • perfex Re: "Powstańców" widziane przez reszte mieszkańców 07.02.06, 10:38
                      > Przy ul.Powstańców jest kilka duzych osiedli,

Jest tez jedna dosc wazna kwestia, choc wiem ze dosc trudna do zaakceptowania
                      przez mieszkancow osiedli w rejonie ul. Powstancow... Dla dlugoletnich
                      mieszkańców Zabek mowiąc najdelikatniej problemy ul. Powstańców = problemom z
                      zasiedlaniem Marsa :) To jest "gdzies tam", wielu nawet nie wie gdzie i maja to
                      w d. Oni wybieraja swoich radnych by miec w swoim rejonie to co potrzebuja.
                      Mieszkancy blokow okolic ul. Powstancow traktowani sa jako "element" naplywowy,
                      wiecznie niezadowolony. (Co wg. mnie zreszta ma dosc duze uzasadnienie). Ludzie
                      kupuja tam mieszkania bo sa TANIE i jak tylko pozwala im sytuacja finansowa
                      wyprowadzaja sie- to zreszta tez ma wg. mnie uzasadnienie bo nigdy w zyciu nie
                      kupilbym tam mieszkania mimo ze od urodzenia mieszkam w Zabkach :) Ale moje
                      Zabki od tzw. poludniowych dziela lata swietlne odleglosci :) W moich Zabkach
                      wszyscy sie znaja, wspolnie budowali drogi i siec gazowa (tak, tak- byly to
                      tzw. prace spoleczne, z lopata w dloni zapierniczalo sie ostro), wspolnie
                      budowali Kosciol itp itd.
                      Nie mowie ze to Zabki "lepsze"- chodzi mi o to ze sa biegunowo inne. I ze te
                      problemy raczej nie maja szans sie spotkac. Takie sa realia. Dla mnie wyglad
                      okolic Powstancow czy Reymonta to dramat, tyle ze kupujac tam mieszkania kazdy
                      to widzii sa one TANIE.. Mysle ze za duzo to sie tam nie poprawi- moooze
                      zostanie zrobiona z 1-2 ulice a kieeedys szkola i finisz. Po prostu wladze
                      zawsze beda dbaly bardziej o tych, ktorzy maja wiekszosc w samorzadzie- czyli
                      tzw. starych mieszkancow Zabek. Wiem, zaraz zostane wyklety itd - ale takie sa
                      realia, moze i smutne dla niektorych..
                      • dandar2 Re: "Powstańców" widziane przez reszte mieszkańcó 07.02.06, 17:00
                        oczywiscie każdy ciagnie w swoja strone, ale jest to jedno administracyjnie
                        miasto i traktowanie napływowych jako tylko tych, którzy ciagle marudzą jest
                        przesadą, płace nie małe podatki to mam prawo wymagać. Własnie dzięki temu, że
                        coś sie robi, buduje mieszkania, powstaja nowe miejsca pracy i dochody budzetu
                        miasta wzrosły o 60% w ciagu 3 lat. W bieżącym roku sa wybory samorządowe
                        i ..... niekoniecznie znowu beda te same osoby. Od ostatnich wyborów wiele się
                        zmieniło, jest wiecej wyborców..........
                        A co do znajomości osób mieszkajacych, to że w obrębie naszego budynku wszyscy
                        sie znają( fakt nie jest on duzy) i co nieco z sąsiednich budynków.
                        • netgate Re: "Powstańców" widziane przez reszte mieszkańcó 08.02.06, 09:38
                          > płace nie małe podatki to mam prawo wymagać.

Typowe, socjalistyczne przekonanie. Jeśli przyglądałaś się budżetowi, to pewno
                          zauważyłaś, że nie jest to wartość nieograniczona. Nie można żądać, żeby
                          wszystko było zrobione, bo "płace nie małe podatki to mam prawo wymagać".

> dochody budzetu miasta wzrosły o 60% w ciagu 3 lat

To żadna rewelacja. Budżet okolicznych miast wzrósł mniej więcej o tyle samo,
                          choć mieszkańców nie przybyło tylu co w Ząbkach.

Druga sprawa, to podejście mieszkańców bloków do spraw Miasta. Zgodzę się z
                          kolegą Perfex, że jest to postawa głównie roszczeniowa, brak nowym mieszkańcom,
                          takiego gospodarskiego podejścia, tego, że to nie gdzieś tam Burmistrz coś
                          zrobi albo nie, tylko że to jest coś co _sam_ mogę zrobić, bo mam na to wpływ.
                          Mieszkanie w blokach uczy niestety takiej bezradności połączonej z
                          lenistwem. "Starzy" mieszkańcy sami kopali rowy pod gaz, do budowy dróg i linii
                          telefonicznej powstawały komitety społeczne. Może to trudno zrozumieć, ale
                          traktujemy to Miasto jako Swoje Miejsce, o które trzeba dbać.

Ja osobiście nie mam nic przeciwko nowej szkole, nowym drogom na os.Powstańców,
                          ale zgadzam się z Katmandu, że to trochę nie fair wobec tych, którzy na drogę
                          czekają od dzisięcioleci. Zwłaszcza że Powstańców jest przynajmniej utwardzona,
                          co i tak jest o niebo lepiej niż na całej reszcie ulic bez asfaltu. Ciekaw
                          jestem opinii Piotra Uścińskiego (alias Radnyzabek), bo to Rada Gminy tak
                          zadecydowała.

Netgater
                          • dandar2 Re: "Powstańców" widziane przez reszte mieszkańcó 08.02.06, 10:26
                            netgate napisał:

> > płace nie małe podatki to mam prawo wymagać.
                            >
                            > Typowe, socjalistyczne przekonanie. Jeśli przyglądałaś się budżetowi, to
                            pewno
                            > zauważyłaś, że nie jest to wartość nieograniczona. Nie można żądać, żeby
                            > wszystko było zrobione, bo "płace nie małe podatki to mam prawo wymagać".

To jest podejście typowo kapitalistyczne płacę więc wymagam (a w zasadzie
                            napisałam ma prawo wymagać), w socjaliźmie było jestem więc mi się należy
                            >
                            > > dochody budzetu miasta wzrosły o 60% w ciagu 3 lat
                            >
                            > To żadna rewelacja. Budżet okolicznych miast wzrósł mniej więcej o tyle samo,
                            > choć mieszkańców nie przybyło tylu co w Ząbkach.
                            (a ilu ich przybyło, to jest naprawde ciekawe)

> Druga sprawa, to podejście mieszkańców bloków do spraw Miasta. Zgodzę się z
                            > kolegą Perfex, że jest to postawa głównie roszczeniowa, brak nowym
                            mieszkańcom,
                            >
                            > takiego gospodarskiego podejścia, tego, że to nie gdzieś tam Burmistrz coś
                            > zrobi albo nie, tylko że to jest coś co _sam_ mogę zrobić, bo mam na to
                            wpływ.
                            > Mieszkanie w blokach uczy niestety takiej bezradności połączonej z
                            > lenistwem. "Starzy" mieszkańcy sami kopali rowy pod gaz, do budowy dróg i
                            linii
                            >
                            > telefonicznej powstawały komitety społeczne. Może to trudno zrozumieć, ale
                            > traktujemy to Miasto jako Swoje Miejsce, o które trzeba dbać.

Ja równiez traktuje to miasto jako swoje, skoro sie tutaj zameldowałam na
                            stałe, na mojej wsi tez budowało się drogę społecznie, układało się klinkier,
                            ale czasy się zmieniły. Bo ciagnąc tym tokiem rozumowania należy zapytać kiedy
                            skończył się zapał, że tak wiele jest opóźnień w rozwoju infrastruktury w
                            CAŁYCH ZĄBKACH. Nie ma potrzeby dzielenia Ząbek na stare i nowe, bo problemy sa
                            wspólne: fatalny stan dróg w całych Ząbkach i zakorkowana Piłsudskiego -
                            Warszawska, przepełnione szkoły i mało wyrazista koncepcja rozoju miasta. Po
                            planach miasta - ogrodu zostało tylko wspomnienie, za to przy głównych drogach
                            przejazdowych (powiatowych) mamy tzw "wille jednopokojowe", które uroku miastu
                            na pewno nie dodają. Zastanawiam sie czy to sa zaadoptowane budynki
                            gospodarcze, samowowle budowlane czy tak wyszukany styl architektoniczny

> Ja osobiście nie mam nic przeciwko nowej szkole, nowym drogom na
                            os.Powstańców,
                            >
                            > ale zgadzam się z Katmandu, że to trochę nie fair wobec tych, którzy na drogę
                            > czekają od dzisięcioleci. Zwłaszcza że Powstańców jest przynajmniej
                            utwardzona,

Problem nie w samej drodze tylko w wyjeździe na Piłsudskiego oraz w braku
                            chodników.

>
                            > co i tak jest o niebo lepiej niż na całej reszcie ulic bez asfaltu. Ciekaw
                            > jestem opinii Piotra Uścińskiego (alias Radnyzabek), bo to Rada Gminy tak
                            > zadecydowała.
                            >
                            > Netgater
                  • dandar2 Re: Nowa szkoła na Powstańców 07.02.06, 10:22
                    katmandu4 napisał:

> > drogę. To dlaczego pozstali mieszkancy, którzy przez 30 lat tu mieszkaja
                    > sami
                    > > sobie drogi nie zafundowali.
                    >
                    > Pudło. Mieszkańcy partycypują w kosztach budowy drogi nie tylko przez
                    płacenie
                    > podatków, ale i wpłacają do Urzędu na budowę drogi. Jak już pisałem niektórzy
                    > wpłacili nawet 30 lat temu! W zeszłym roku budowane były 4 ulice na których
                    > conajmniej 80% mieszkańców wpłaciło swoją część. No i co Ty na to?! Myślisz
                    że
                    > mieszkańcy bloków będą musieli coś płacić za drogę? Oczywiście, że nie. No i
                    > gdzie tu sprawiedliwość?
                    Prosta artmetyka
                    Przy ul.Powstańców jest kilka duzych osiedli, drogi wewnetrzne- prywatne (choć
                    czeto wygladaja jak uliczki od Powstanców sa zrobione przez deweloperów,
                    osiedla stykają sie z Powstańców na odcinku kilkudziesięciu metrów, tyle co 1-
                    2 domki jednorodzinne ale podatników jest wielu,
                    czy wpływy do budzetu od 2-3 domków jednorodzinych (z tytułu nieruchomości i
                    dochodowy od os. fizycznych i prawnych) jest taki sam jak np z bloków, które na
                    jeden numer maja kilkanascie literek. Wpływ do budzetu jet w ciagu jednego roku
                    wiekszy niż z 3 domków i rodzin tam zamieszkałych w ciagu 30 lat.

> > zgodnie z plane zagospoadrowania przestrzennego ta droga i szkoła jest w
                    > nim
                    > > uwzgledniona.
                    >
                    > Plan to plan. Nikt w nim nie napisał kiedy coś ma powstać, tylko, że jest
                    > miejsce na to żeby powstało.

Sa też lata w których inwestycje mają być realizowane.
      • dandar2 Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 16:56
        katmandu4 napisał:

jeśli
        > Cię to ucieszy.
        >
        > W mojej opinii tak duże inwestycje miasta w Ząbki południowe (nowa szkoła +
        > ulica), to jawna niesprawiedliwość. Niektórzy czekają na asfalt już 30 lat!
        > Tyle lat już płacą podatki od nieruchomości, spływają ich podatki do Gminy i
        > co
        (podatek od nieruchomości to naprawdę niezbyt duża pozycja w przychodach miasta)

?! Buduje się nowym mieszkańcom, którzy nawet się nie pofatygowali żeby się
        > zameldować, co oznacza, że wpływy z podatku dochodowego od osób fizycznych
        > spływajace do Gminy (stanowią 40% wszystkich dochodów gminy), są tam
        > kilkakrotnie zaniżone! Ząbki południowe oczywiście wymagają nowych
        inwestycji,
        > ale _wszystko_ wymaga nowych inwestycji. Tylko kołderka przykrótka.
        Inwestycje
        >
        > Katmandu
        Sama ciekawa jestem jak sie układaja wpływy z podatków w poszczególnych części
        miasta. Faktem jest, że osoby, które kupiły mieszkanie najczęściej nie sa na
        zasiłku, tylko pracują i nie mają minimalnej pensji. Osobiście jestem
        zameldowana, kilka tysiecy podatku dochodowego zapłaciłam, a od miasta co
        otrzymałam?
        prace urzednika ok 0,5 godz potrzebna na zameldowanie i wydanie nowego dowodu,
        nawet podatku od nieruchomiości urzednikom nie chce sie naliczyć chociaż
        dostali ze starostawa o tym informację tylko przysyłają mi druk abym to ja im
        wypełniła. Dziecko chodzi do szkoły w Warszawie, więc chyba na drogę się
        zrzuciłam. A tak a propo w budynku, w którym mieszkam we wszystkich
        mieszkaniach są zameldowane osoby (i nie są to dzieci), wszystkie pracujące,
        więc ze stosunkowo niewielkiej powierzchni wpływ są rzędu kilkudziesiedziu
        tysiecy. Jestem za drogą i za szkołą ( z tego co wiem w Ząbkach są klasy
        trzyciestoparo osobowe, to zdecydowanie za dużo, a droga ok 2-2,5 km piechotą
        do szkoły to też nie mało).

• dandar2 Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 16:56
        katmandu4 napisał:

jeśli
        > Cię to ucieszy.
        >
        > W mojej opinii tak duże inwestycje miasta w Ząbki południowe (nowa szkoła +
        > ulica), to jawna niesprawiedliwość. Niektórzy czekają na asfalt już 30 lat!
        > Tyle lat już płacą podatki od nieruchomości, spływają ich podatki do Gminy i
        > co
        (podatek od nieruchomości to naprawdę niezbyt duża pozycja w przychodach miasta)

?! Buduje się nowym mieszkańcom, którzy nawet się nie pofatygowali żeby się
        > zameldować, co oznacza, że wpływy z podatku dochodowego od osób fizycznych
        > spływajace do Gminy (stanowią 40% wszystkich dochodów gminy), są tam
        > kilkakrotnie zaniżone! Ząbki południowe oczywiście wymagają nowych
        inwestycji,
        > ale _wszystko_ wymaga nowych inwestycji. Tylko kołderka przykrótka.
        Inwestycje
        >
        > Katmandu
        Sama ciekawa jestem jak sie układaja wpływy z podatków w poszczególnych części
        miasta. Faktem jest, że osoby, które kupiły mieszkanie najczęściej nie sa na
        zasiłku, tylko pracują i nie mają minimalnej pensji. Osobiście jestem
        zameldowana, kilka tysiecy podatku dochodowego zapłaciłam, a od miasta co
        otrzymałam?
        prace urzednika ok 0,5 godz potrzebna na zameldowanie i wydanie nowego dowodu,
        nawet podatku od nieruchomiości urzednikom nie chce sie naliczyć chociaż
        dostali ze starostawa o tym informację tylko przysyłają mi druk abym to ja im
        wypełniła. Dziecko chodzi do szkoły w Warszawie, więc chyba na drogę się
        zrzuciłam. A tak a propo w budynku, w którym mieszkam we wszystkich
        mieszkaniach są zameldowane osoby (i nie są to dzieci), wszystkie pracujące,
        więc ze stosunkowo niewielkiej powierzchni wpływ są rzędu kilkudziesiedziu
        tysiecy. Jestem za drogą i za szkołą ( z tego co wiem w Ząbkach są klasy
        trzyciestoparo osobowe, to zdecydowanie za dużo, a droga ok 2-2,5 km piechotą
        do szkoły to też nie mało).

• dandar2 Re: Nowa szkoła na Powstańców 06.02.06, 23:18
        Poszukałam w BIP i wnioski wyciagnij sam.
        Razem dochody w 2003 r. wyniosły 27 308 505, zas zaplanowane w 2006 r. mają
        wynieś PLN 40 005 584, a w ogóle to ciekawa lektura, polecam
        umzabki.bip.org.pl/?tree=162, a 2006 dostępne w co słychać
        • clara2 Re: Nowa szkoła na Powstańców 08.02.06, 21:52
          Wśród moich sąsiadów także większość jest już zameldowana. Sama mieszkam na
          Powstańców od 4 lat, od 2 jestem zameldowana (wcześniej wynajmowałam, teraz
          kupiliśmy tu mieszkanie). Moim zdaniem jednak pogląd, że ludzie się nie meldują
          jest już przestarzały, coraz więcej ludzi osiada tu na jakiś czas i legalizuje
          swój pobyt. Więc Katmandu obawiam się, że nie masz racji mówiąć, że władza
          pozostanie w "starych" rękach. Nas jest tu coraz więcej!:) A burmistrz nam się
          nie przysłużył...
    • qba_zabki Re: Nowa szkoła na Powstańców 09.02.06, 09:47
      katmandu4 napisał:

> W budżecie Ząbek na 2006 zapisano 2 mln na rozpoczęcie budowy szkoły
      > podstawowej na osiedlu Powstańców.
      >
      > Pytanie tylko - dla kogo ma być ta szkoła? Większość osób wozi dzieciaki do
      > Warszawy. Moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy w błoto. W Ząbkach są już zresztą
      > 3 szkoły podstawowe, w tym jedna katolicka. Budżet miasta w ok.65% idzie na
      > szkoły, po wybudowaniu nowej pewnie jeszcze więcej. A potem się wszyscy
      > dziwią, że drogi są w opłakanym stanie.
      >
      > Katmandu

Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post. Mieszkam i jestem
      zameldowany przy ul. Powstańców od 5 lat. Pochodzę z Żoliborza, gdzie
      mieszkałam do czasu kupienia mieszkania w Ząbkach.

Mogę Państwa zapewnić, że „nie meldowanie się nowych” to raczej mit użyty do
      podburzania „starych mieszkańców” przeciwko „nowym”. Organizatorzy akcji
      wymyślili, że w jednym mieszkaniu mieszka średnio 3,5 osoby, przemnożyli to
      przez liczbę mieszkań i stad wyszło im, że połowa ludzi się nie melduje! Według
      mnie raczej powinno się liczyć 2,5 osoby.

Jak najbardziej jestem za proporcjonalnością wydatkowania pieniędzy z budżetu w
      zależności od wpływów z podatków od mieszkańców. Na moim osiedlu jest około 900
      mieszkań, a przy całej ul .Powstańców liczmy 2 tys, czyli według
      minimalistycznej wersji 4 tys zameldowanych i płacących podatki mieszkańców.
      Budują się kolejne osiedla. W całych Ząbkach mieszka z tego co wiem około 20
      tys. osób. W tym układzie niczego więcej nie możemy żądać jak tylko
      proporcjonalnego podziału inwestycji :)

Swoją drogą nie miałbym nic przeciwko inwestycji np. w utwardzenie ulic
      Bocianiej (za Żabią), Krzywej i kolejnych małych uliczek do Janowieckiej
      (działki). To rozładowałoby korki na Piłsudskiego.

Pozdrawiam,
      Kuba
      • katmandu4 Re: Nowa szkoła na Powstańców 09.02.06, 10:11
        > Na moim osiedlu jest około 900
        > mieszkań, a przy całej ul .Powstańców liczmy 2 tys, czyli według
        > minimalistycznej wersji 4 tys zameldowanych i płacących podatki mieszkańców.
        > Budują się kolejne osiedla.

Zaznacz, że Tobie się wydaje, że tyle jest zameldowanych. Jakiś rok temu Rada
        Miasta (zresztą jej obecnym przewodniczącym jest mieszkaniec os.Powstańców -
        Sławomir Ziemski) zastanawiała się jak zachęcić ludzi do oficjalnego
        zameldowania się. Tak bez powodu nad tym dumała? Bieżących danych nie mam, ale
        wtedy to coś koło 20-30% było zameldowanych.
        Nawet gdyby byli zameldowani, to powtórzę "jeszcze nie zapracowaliście na swoją
        ulicę", która zresztą jest w dużo lepszym stanie, bo wyłożona płytami
        betonowymi. Tu jest jawna niesprawiedliwość. Niech najpierw miasto buduje tym,
        którzy płacili do Urzędu na budowę swojej ulicy!!!!! O podatkach to nie wspomnę
        (jak się ma 30 lat płacenia podatków, do 1 roku...).
        • zigomar Re: Nowa szkoła na Powstańców 09.02.06, 10:28
          Po pierwsze tym co wierzą, że ich podatki idą na inwestycje i to są takie
          kokosy pragnę wyprowadzic z błędu. Podział pieniedzy nie odbywa sie w Ząbkach i
          tam też bezpośrednio nie są przekazywane. Odbywa sie to według statsystyk itp.
          z którymi do dzisiaj sa problemy. Nawet nie wie Pan ile z Pana podatków np.
          korzystaja ludzie w Pcimiu dolnym i co z tego - mało tego są to bardzo małe
          kwoty niech Pan sobie wyliczy ile Pan płaci i na co idą jeszce podatki. Załozę
          sie ze to co powinni wyłożyc Developerzy w zamian za inwestycje i to co w
          czesci tylko wyłożyli a czego jescze nie wiemy tak zakładamy to Pana 30 letnie
          podatki dochodowe przewyższają w bardzo znaczącej proporcji. Tu idzie o
          niegospodarnosc a nie licytacje ile i co. W dobrze zorganizowanych miastach,
          których jest mało widać to najlepiej ze sie da i nie ma tam tłumaczenie bo nie
          jesteś zameldowany. A ile rodowitych w Zabkach ludzi jest na bezrobociu - i co
          dokładają z podatków - zastanówmy sie. A działalności gospodarcze? Trzeba
          zachęcać a nie zniechecać i madrze i sprawiedliwie dzielic wydatki albo nie
          inwestować. NIe budować jak sie nie umie potem tym zarządzać.
          Po drugie skoro już przelicza Pan 30 lat płacenia podatku do 1 roku to powiem
          Panu że idac ta logiką człowiek ktory ma dochód 3 mln w roku i płaci podatki
          przez 3 lata powinien według Pana dostawać ochronę z miasta Zabki i mieć prosta
          i równa ulicę a ktoś kto zarabia 800 zł przez 50 lat powinien zamknac sie i nie
          narzekac bo żeruje na bogatszych obywatelach. Ten system juz był przerabiany w
          historii. NIech Pan przemyśli to co Pan pisze - gdyby wszyscy tak myśleli
          mielibyśmy drugie Indie.
          • katmandu4 Re: Nowa szkoła na Powstańców 09.02.06, 11:09
            > Po pierwsze tym co wierzą, że ich podatki idą na inwestycje i to są takie
            > kokosy pragnę wyprowadzic z błędu. Podział pieniedzy nie odbywa sie w Ząbkach
            > i tam też bezpośrednio nie są przekazywane. Odbywa sie to według statsystyk
            > itp. z którymi do dzisiaj sa problemy.

Widziałeś budżet gminy na 2006? A plan inwestycyjny na 2006? Może umówmy się,
            że najpierw trzeba poczytać na dany temat, zanim zacznie sie snuć wizje nt.
            statystyk.

> A działalności gospodarcze? Trzeba
            > zachęcać a nie zniechecać i madrze i sprawiedliwie dzielic wydatki albo nie
            > inwestować. NIe budować jak sie nie umie potem tym zarządzać.

Aleee o co chodzi?..

> idac ta logiką człowiek ktory ma dochód 3 mln w roku i płaci podatki
            > przez 3 lata powinien według Pana dostawać ochronę z miasta Zabki i mieć
            > prosta i równa ulicę

Oczywiście, że _każdy_ powinien mieć równą drogę. A temu co płaci duże podatki
            należy się szacunek, a może nawet i order ;)

> gdyby wszyscy tak myśleli mielibyśmy drugie Indie.

Co do tego mają Indie?! (a propos chyba drudzy po Chinach we wzroście PKB).
            • zigomar Re: Nowa szkoła na Powstańców 09.02.06, 11:32
              To ty od statystyki zacząłeś - ja ci tylko pokazałem, ze jak jeśli ludzie beda
              myślec abstrakcyjnie na podstawie wielkich liczb a nie realnie to nie mamy o
              czym mówić. Wiesz takią demagogię to PZPR stosował. Poza tym Co ma wielkość
              budżetu Gminy do planu inwestycyjnego, jak nie potraficie (pewniaków) np.
              dotacji uzyskać - powtarzam to sie nazywa niegospodarność i to powinno być
              scigane z urzędu, ktoś za to odpowiedzieć powinien. Jeśli uwazasz i krzewisz
              ideę, że w Zabkach sa równi i równiejsi - to nie mamy o czym rozmawiać - a ja
              postaram się praktycznie wyprowadzić ciebie z błędu. żyjemy w demokratycznym
              Państwie, podlegamy rezolucjom UE, mamy mozliwości.
              Przjedź się do Indii to zobaczysz o co chodzi. Opływajace bogactwem downtown a
              tuż pod centrum slumsy. No ale tym biedakom się nie należy nie płacą podatków i
              ie mają orderów i szacunku. Obyś kiedyś sobie nie przypomniał swoich słów -
              niejeden podobnie myślał, dopóty dopóki sie na tym nie przejechał.
              • katmandu4 Re: Nowa szkoła na Powstańców 09.02.06, 12:12
                Chciałbym zrozumieć o co Ci chodzi. Przede wszystkim jak to się ma do tego co
                napisałem.

Czytam: pierwsze zdanie - nie wiem, pewno abstrakcyjne myślenie rzeczywiście
                jest za trudne dla inżyniera. Drugie - mam się obrazić? Trzecie - trzy wątki w
                jednym zdaniu, a może nawet cztery, w zasadzie trudno się nie zgodzić. Czwarte -
                ja coś krzewię? Piąte - toście potęgą jest i basta. A potem o Indiach.

Poćwicz jasność wypowiadania myśli. Nie musisz odpowiadać dziś. Pa.
                • zigomar Re: Nowa szkoła na Powstańców 09.02.06, 12:30
                  Poćwicz jasność wypowiadania myśli. Nie musisz odpowiadać dziś. Pa.

Myśli nie da się jasno wyrażać. Kto może pojąć, niech pojmuje - tyle mam do
                  powiedzenia w tej kwestii rozumienia. Nie piszę z tobą na zasadzie adwersacji
                  do konkretnego wątku, stąd jeden ciąg. Co do ćwiczeń - cóż one dadzą skoro się
                  okazuje, że ludzie słyszą to co chcą słyszeć. Czasem trzeba poćwiczyc coś
                  innego i wtedy jak już wyćwicze, zainspirowany pewnym twoim wątkiem odpowiem -
                  może nie na łamach forum, ale odpowiem. Póki co będe ćwiczył mistrzu cietej
                  riposty.
        • qba_zabki Re: Nowa szkoła na Powstańców 09.02.06, 14:56
          katmandu4 napisał:

> > Na moim osiedlu jest około 900
          > > mieszkań, a przy całej ul .Powstańców liczmy 2 tys, czyli według
          > > minimalistycznej wersji 4 tys zameldowanych i płacących podatki mieszkańc
          > ów.
          > > Budują się kolejne osiedla.
          >
          > Zaznacz, że Tobie się wydaje, że tyle jest zameldowanych. Jakiś rok temu Rada
          > Miasta (zresztą jej obecnym przewodniczącym jest mieszkaniec os.Powstańców -
          > Sławomir Ziemski) zastanawiała się jak zachęcić ludzi do oficjalnego
          > zameldowania się. Tak bez powodu nad tym dumała? Bieżących danych nie mam,
          ale
          > wtedy to coś koło 20-30% było zameldowanych.

Wyliczenia były takie, że w każdym lokalu powinny się zameldować średnio 3,5
          osoby. Mnożąc to przez liczbę lokali wyszło za mało zameldowanych. Ja podważam
          te wyliczenia twierdząc, że powinno się przyjąć mnożnik 2,5 osoby/mieszkanie.
          Mówię to na podstawie wielkosci rodzin wśród znajomych na osiedlu, ale
          oczywiście mogę się mylić. Może w pozostałych lokalach mieszkają 3 pokolenia na
          kupie i przemyjają się tak, że nigdy ich nie widziałem albo nie wychodzą z
          domu... chociaż szczerze wątpię.

> Nawet gdyby byli zameldowani, to powtórzę "jeszcze nie zapracowaliście na
          swoją
          >
          > ulicę", która zresztą jest w dużo lepszym stanie, bo wyłożona płytami
          > betonowymi. Tu jest jawna niesprawiedliwość. Niech najpierw miasto buduje
          tym,
          > którzy płacili do Urzędu na budowę swojej ulicy!!!!! O podatkach to nie
          wspomnę
          >
          > (jak się ma 30 lat płacenia podatków, do 1 roku...).

Przyznaję rację, że w ramach zawieranych z miastem umów partycypanci powinni
          mieć wybudowane drogi w miarę szybko. Jednak z tego co wiem, nasza
          dotychczasowa betonowa droga była budowana częściowo z funduszy JW Construction
          oraz Rembertowa (w ramach budowy kanalizacji). Słyszałem również, że developer
          z kolejnego osiedla "Leśna Polana" wyłożył część kwoty na budowę normalnej ul.
          Powstańców, więc "my" też partycypujemy w kosztach budowy drogi, a nie tylko
          powołujemy się na nasze podatki.

Mam nadzieję, że Pana droga również zostanie wkrótce wybudowana :) A nawet
          zaryzykowałbym tezę, że dzięki rozwojowi miasta i napływowi kolejnych
          mieszkańców Pana droga powstanie szybciej niż bez nich.
          Pozdrawiam,
          Kuba
          • katmandu4 Re: Nowa szkoła na Powstańców 10.02.06, 09:21
            > Jednak z tego co wiem, nasza
            > dotychczasowa betonowa droga była budowana częściowo z funduszy JW
            > Construction oraz Rembertowa (w ramach budowy kanalizacji).

Z moich informacji wynika co innego.

> Słyszałem również, że developer z kolejnego osiedla "Leśna Polana" wyłożył
            > część kwoty na budowę normalnej ul. Powstańców

Nic z tych rzeczy. Podaj źródło tych informacji.

> Mam nadzieję, że Pana droga również zostanie wkrótce wybudowana :)

Ale ja dawno mam ulicę. Mi chodzi o zasady.
    • zigomar Re: Nowa szkoła na Powstańców 09.02.06, 12:41
      W dobrym tonie dyskursu (skoro chcesz troszkę ironicznie pointelektualizować)
      jest t,o by czegoś czego sie nie rozumie nie komentować, a juz tym bardziej nie
      udzielać odpowiedzi. Umysł ścisły powinien być na to wyczulony, sam
      odpowiadajac na moje nomen omen poglady na pewne kwestie dopuściłeś sie
      sprzeczności. Najpierw odpowiadasz - potem stwierdzasz ze to na co
      odpowiedziałes jest niejasne, albo zbyt mało jasne? Jeśli tak, trzeba było
      skonkretyzować pewne kwestie. Jesli masz duże "ego" wystarczyło o tm
      powiedzieć, zrozumiałbym :)
    • wilia7 Re: Nowa szkoła na Powstańców 28.02.06, 11:52
      Witam :)
      Mam na imię Joanna. Piszę artykuł do Faktów wołomońskich na temat projektu
      budowy tej szkoły. Bardzo prosiłabym o kontakt osoby, które chciałyby mi pomóc i
      wyrazić swoją opinię w tej sprawie.
      Pozdrawiam
      J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka