h_aracz 12.03.06, 19:13 Chciałabym wiedzieć czy podczas odbioru dokonywany był obmiar mieszkań?? Czy zdarzyło się ze komuś wyszła większa powierzchnia niż w umowie??? I czy trzeba było np. dopłacać??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mowika Re: Odbiory 13.03.06, 10:39 Drogi sąsiedzie? A po co zakładać n-ty wątek na ten sam temat - odbiorów? Lepiej byłoby zapytać o to w wątku o odbiorach - byłoby wszystko na swoim miejscu. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
h_aracz Re: Odbiory 13.03.06, 13:59 Jeżeli juz to droga sąsiadko.... a nie łatwiej byłoby odpowiedziec tak poprostu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mowika Re: Odbiory 13.03.06, 16:24 Przepraszam, jednakże Twoja ksywka raczej nie pozwala się tego w prosty sposób domyślić :-))) Teraz już zapamiętam. Jeśli chodzi o pytanie - to nie, nie byłoby łatwiej odpowiedzieć tak po prostu. Z jednego prostego powodu. Chcąc utrzymać na forum jakikolwiek porządek musimy starać się trzymać konkretne tematy w miarę "do kupy" - inaczej się pogubimy. W najbliższym czasie postaram się - o ile czas mi pozwoli - postawić nam w końcu forum z "prawdziwego zdarzenia", ale póki co spróbujmy trzymać się żelaznej zasady forumowania: jeden temat - jeden wątek. I nie robię tego ze złośliwości - wierz mi. Jerson, Olup, proszę powiedzieć Drogiej Sąsiadce, że ja złośliwa nie jestem, nooo! :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
olup Re: Odbiory 13.03.06, 17:02 Nie jest złośliwa - potwierdzam tez za Jersona :) A szczerze mówiąc - oprócz porządku jest jeszcze jedna rzecz - na wątku dot. odbiorów, który juz wsześniej założyliśmy - jest cała masa różnych wpisów i spostrzeżeń - daja nam razem, że się wymądrzę - taką dużą wiedzę zbiorową, że trudno ją streścić w jednym wpisie - polecam więc odszukanie i postudiowanie starego wątku o odbiorach :) Odpowiedz Link Zgłoś
h_aracz Re: Odbiory 13.03.06, 19:36 :) No dobra nie odbieram tego jako złośliwość i poprawię sie nastepnym razem... :)) Tak więc wskakuję na wątek odbiory i pytam tam raz jeszcze :) Aha, czytam Wasze wpisy jak naiuważniej bo jestm zainteresowana juz "naszym" osiedlem.. Odpowiedz Link Zgłoś
mowika Re: Odbiory 13.03.06, 21:03 No dopsz, u mnie nie było obmiarowania podczas odbioru. Sytuacja z ewentualnymi dopłatami/zwrotami wygląda następująco - z umowy nie do końca właśnie coś takiego wynika, ale p. Leszek podał mi następującą interpretację: jeśli powierzchnia mieszkania różni się więcej niż +/-5% od powierzchni z umowy, wtedy rozmawiamy o pieniądzach. Obmiarowane mieszkania były już jakiś czas temu przez geodetów. W teorii jest to zapis nieco "fishy" chociażby z punktu widzenia spisu klauzul zakazanych UOKIKu. Ale mi przykładowo taka interpretacja odpowiada z bardzo prostego powodu: nasz deweloper szanowny wypiął się na moje prośby postawienia mi czegokolwiek cieńszego niż 12cm+tynk, więc grzecznie za ściany (oprócz łazienki) podziękowałam. Konsekwencją tego jest nieco większa powierzchnia mieszkania, ale z drugiej strony kiedy postawię ścianki "po swojemu" to i tak będę miała z powrotem mniejsze mieszkanie. Zatem dzięki takiej interpretacji i wilk syty i owca cała. P.S. Wklejam Twoje pytanie i mój przydługi wywód do wątku o odbiorach - może się ktoś jeszcze wypowie :-) Odpowiedz Link Zgłoś