12.03.06, 19:13
Chciałabym wiedzieć czy podczas odbioru dokonywany był obmiar mieszkań?? Czy
zdarzyło się ze komuś wyszła większa powierzchnia niż w umowie??? I czy
trzeba było np. dopłacać???
Obserwuj wątek
    • mowika Re: Odbiory 13.03.06, 10:39
      Drogi sąsiedzie? A po co zakładać n-ty wątek na ten sam temat - odbiorów?
      Lepiej byłoby zapytać o to w wątku o odbiorach - byłoby wszystko na swoim
      miejscu.

Pozdrowionka.
      • h_aracz Re: Odbiory 13.03.06, 13:59
        Jeżeli juz to droga sąsiadko.... a nie łatwiej byłoby odpowiedziec tak
        poprostu ???
        • mowika Re: Odbiory 13.03.06, 16:24
          Przepraszam, jednakże Twoja ksywka raczej nie pozwala się tego w prosty sposób
          domyślić :-))) Teraz już zapamiętam.

Jeśli chodzi o pytanie - to nie, nie byłoby łatwiej odpowiedzieć tak po prostu.
          Z jednego prostego powodu. Chcąc utrzymać na forum jakikolwiek porządek musimy
          starać się trzymać konkretne tematy w miarę "do kupy" - inaczej się pogubimy. W
          najbliższym czasie postaram się - o ile czas mi pozwoli - postawić nam w końcu
          forum z "prawdziwego zdarzenia", ale póki co spróbujmy trzymać się żelaznej
          zasady forumowania: jeden temat - jeden wątek. I nie robię tego ze złośliwości -
          wierz mi.

Jerson, Olup,
          proszę powiedzieć Drogiej Sąsiadce, że ja złośliwa nie jestem, nooo! :-))))
          • olup Re: Odbiory 13.03.06, 17:02
            Nie jest złośliwa - potwierdzam tez za Jersona :)
            A szczerze mówiąc - oprócz porządku jest jeszcze jedna rzecz - na wątku dot.
            odbiorów, który juz wsześniej założyliśmy - jest cała masa różnych wpisów i
            spostrzeżeń - daja nam razem, że się wymądrzę - taką dużą wiedzę zbiorową, że
            trudno ją streścić w jednym wpisie - polecam więc odszukanie i postudiowanie
            starego wątku o odbiorach :)
            • h_aracz Re: Odbiory 13.03.06, 19:36
              :) No dobra nie odbieram tego jako złośliwość i poprawię sie nastepnym
              razem... :)) Tak więc wskakuję na wątek odbiory i pytam tam raz jeszcze :)

Aha, czytam Wasze wpisy jak naiuważniej bo jestm zainteresowana juz "naszym"
              osiedlem..
    • mowika Re: Odbiory 13.03.06, 21:03
      No dopsz, u mnie nie było obmiarowania podczas odbioru. Sytuacja z ewentualnymi
      dopłatami/zwrotami wygląda następująco - z umowy nie do końca właśnie coś
      takiego wynika, ale p. Leszek podał mi następującą interpretację: jeśli
      powierzchnia mieszkania różni się więcej niż +/-5% od powierzchni z umowy, wtedy
      rozmawiamy o pieniądzach. Obmiarowane mieszkania były już jakiś czas temu przez
      geodetów.

W teorii jest to zapis nieco "fishy" chociażby z punktu widzenia spisu klauzul
      zakazanych UOKIKu. Ale mi przykładowo taka interpretacja odpowiada z bardzo
      prostego powodu: nasz deweloper szanowny wypiął się na moje prośby postawienia
      mi czegokolwiek cieńszego niż 12cm+tynk, więc grzecznie za ściany (oprócz
      łazienki) podziękowałam. Konsekwencją tego jest nieco większa powierzchnia
      mieszkania, ale z drugiej strony kiedy postawię ścianki "po swojemu" to i tak
      będę miała z powrotem mniejsze mieszkanie. Zatem dzięki takiej interpretacji i
      wilk syty i owca cała.

P.S. Wklejam Twoje pytanie i mój przydługi wywód do wątku o odbiorach - może się
      ktoś jeszcze wypowie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka