Dodaj do ulubionych

artykuł na interii

20.05.11, 08:49
motoryzacja.interia.pl/wiadomosci-dnia/news/jak-najdluzej-w-foteliku,1634027,415
no i fajnie, tylko dlaczego na zdjęciach foteliki nie są przypięte pasem?
widziałam ostatnio samochód, dosyć stary, facet za kołkiem, za nim dziecko ok 5 lat w foteliku 15-36 kg zapięte, obok fotelik pusty 9-18 kg, i z przodu na miejscu pasażera niemowlak w foteliku 0-13 kg - fotelik nie przypięty pasem...ja nie wiem, na co ci ludzie liczą w razie jakby coś się stało...
Obserwuj wątek
    • aniakoles interi;) 20.05.11, 08:50
    • monique76 Re: artykuł na interii 20.05.11, 09:42
      Jak dla mnie to feteliki na zdjęciach są poprzypinane pasami (albo są wpinane w bazę). Gorzej, że pod jednym zdjęciem - dziecko tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu, jest podpis, że tak można wozić po wyłączeniu poduszki powietrznej - a to nieprawda zgodnie z polskim prawem..
      • jotka_k Re: artykuł na interii 20.05.11, 09:49
        akurat fotelik 0-13 wyraźnie jest na isofixie wink
        • emma6666 Re: artykuł na interii 20.05.11, 11:50
          jak to na co liczą? przecież są dobrymi kierowcami i nigdy nie mieli wypadku, poza tym są nieśmiertelni. To co ma im się stać? czepiasz się i tyle wink
          • ilhenny Re: artykuł na interii 20.05.11, 12:32
            sam artykuł nie jest aż tak zły
            moje subiektywne uwagi

zdjęcie fotelika tyłem mimo iż firmy bardzo zasłużonej tak razi brak zabudowy bocznej

piszą wyraźnie że nie można montować fotelików tyłem, na przednim siedzeniu w samochodach wyposażonych w poduszkę powietrzną

nie zapominajmy iż są foteliki do 10 kg

zdecydowanie nie zgadzam się z tym" lub gdy główka dziecka (cała, nie tylko czubek) wystaje ponad górną krawędź fotelika. "
            główka nie może wystawać, bo nie może przecież odchylać się w stronę pleców

druga fotka fotelik zamontowany na isofix ale bez pasa TT myślę że to nie jest najlepszy pomysł bo dwa punkty to za mało

są foteliki z barierką i nie ma pasów wielopunktowych w znaczeniu uprzęży fotelika

zmiana na trzeci nie jest wymuszona "Gdy dziecko zaczyna czuć się w takim foteliku niewygodnie lub gdy jego masa przekracza 18 kg"
            bo musi jeszcze mieć minimum 3 lata i około 98 cm
            "Tego fotelika używa się już praktycznie do końca, a więc do momentu gdy dziecko przekroczy wagę 36 kg." też się nie zgadzam bo do 36 kg producenci gwarantują jego skuteczne działanie, ale trzeba jeździć do 12 lat lub wzrostu 150 cm

też nieprawda "Fotelik nie jest również w żaden sposób montowany do samochodu, przytrzymują go pasy." bo są przecież foteliki isofixowe które jednak są przymocowane do samochodu
    • klarci Re: artykuł na interii 20.05.11, 17:41
      częśc może być po prostu na isofix

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka