Dodaj do ulubionych

bardzo stara Powązkowska

01.12.05, 13:00
Witam,
Na Powązkowskiej po strony Woli, między torami a slepym końcem Elbląskiej
stały stare carskie baraki letniego obozu wojskowego z końca XIXw. Jakoś
ostatnimi czasy zniknęły a teren równo splantowany, jakby kolejne
apartamentowcelub osiedle willowe stanąc tam miało.
Czy ktoś coś wie na ten temat? Jakies papiery na to były? Czy to armia sobie
teren zabezpiecza, bo w prasie żadnej wzmianki na ten temat nie zauważyłem.
Może czytałem nieuważnie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wilson05 Re: bardzo stara Powązkowska 01.12.05, 13:12
      Wojsko chce tam mieszkania budowac zdaje sie. cos kolo 800. gdzies na forum byla
      o tym wzmianka, ale nie pamieta juz gdzie
      • krzad Re: bardzo stara Powązkowska 02.12.05, 00:58
        Tia,
        Teren godny, prawie w centrum, dojazd niebolesny bo to i na Wolę od Kozielskiej
        pewnie z czasem wyjazd zrobię. Ciekawy projekt.
        Jakby kto co wiedział to - z czystej ciekawości - prosze aby sie podzielił.
        Pozdrawiam
        • s.fug Re: bardzo stara Powązkowska 02.12.05, 11:46
          To raczej nie wojsko będzie budować, bo teren był w gestii Agencji Mienia
          Wojskowego.
          Zgodę na rozbiórkę wydał WKZ, a konkretnie stał za tym Jacek Laskowski, zawsze
          idący na rękę AMW.
          Decyzja o rozwaleniu ostatniego zachowanego tego typu zespołu w Warszawie
          (zostało jeszcze parę budynków magazynowych przy ul. Kozielskiej, ale
          murowanych) zapadła pomimo protestów Towarzystwa Przyjaciół Fortyfikacji i
          wcześniejszych wniosków o objęcie terenu ochroną. Swego czasu wojsko wystąpiło
          nawet o wpisanie tych budynków do rejestru i sfinansowało wykonanie białych
          kart, ale... sprawa utknęła w WKZ mimo parokrotnych monitów. Protesty i
          argumenty TPF kompletnie zignorowano, a działania Laskowskiego i paru innych
          osób uniemożliwiły jego przedstawicielom nawet wzięcie udziału w wizji
          lokalnej...
          Teraz pojawiły się pogłoski o planach zabudowania terenu przy Kozielskiej,
          obecnie mieszczącego ośrodek jeździecki Legii. I tak wkrótce w Warszawie może
          nie zostać ani jeden magazyn z rosyjskiej twierdzy. A w strategii Warszawy mówi
          się o stworzeniu fortecznego parku kulturowego...
          • krzad Re: bardzo stara Powązkowska 03.12.05, 14:00
            Tia,
            Strategia dla Warszawy... słowa, słowa, słowa.
            Nie bardzo wierzę, aby nowa rządząca opcja polityczna podeszła twórczo do tego
            zagadnienia. W końcu te zabudowania forteczne zbudowali nam okupanci i to
            jeszcze ze wschodu. Pewnie też im się to będzie z komuną kojarzyło.

-------
            Jedni chcą żyć w ciekawych czasach. Ja chciałabym żyć w normalnych...
            • d3b3 Re: bardzo stara Powązkowska 05.12.05, 00:30
              Powązkowska jest naprawdę bardzo stara.
              Na pocieszenie. Nie zburzyli generalskich mieszkań pod nr. 44.

Proponuję wycieczkę. Powązkowska, osiedle kamieniarzy + fort Bema?
              • s.fug Re: bardzo stara Powązkowska 05.12.05, 16:43
                Czemu nie?
                Osiedla kamieniarzy nie znam. Budynki powojskowe jako tako, fortyfikacje bardzo
                dobrze - ale chętnie jeszcze raz się po nich przespaceruję. Poza Fortem Bema
                jest tam jeszcze wał międzyfortowy, niemieckie schrony wartownicze i ciekawy
                zespół przedwojennych budynków.
                • sqh Re: bardzo stara Powązkowska 05.12.05, 17:05
                  Kolego Prezesie, może więc zorganizować taką wycieczkę i zaanonsować ją także
                  na najbliższym spotkaniu Towarzystwa?

O budynkach powojskowych (Wytwórnia Sprawdzianów, koszary 1. baonu sanitarnego,
                  Wytwórnia Amunicji) mogę coś opowiedzieć.
                  • walek47 Re: bardzo stara Powązkowska 05.12.05, 21:21
                    Po baonie sanitarnym ,oraz Wytwórni Amunicji nie ma śladu ,aWytwornia
                    Sprawdzianow to Inst.Mechan.Precyzyjnej przy ul Duchnickiej.co wiec byłoby
                    oglądać.
                    • sqh Re: bardzo stara Powązkowska 05.12.05, 22:16
                      walek47 napisał:

> Po baonie sanitarnym ,oraz Wytwórni Amunicji nie ma śladu

"z kitem to do szklarza a nie na forum"

Nikt nie zmusza do udziału w wycieczce :-)
                      • d3b3 Re: bardzo stara Powązkowska 07.12.05, 23:46
                        Mam na nią wielką ochotę!
                        Mogę oprowadzić od Piaskowej do torów.

Na Powązkowskiej 44 nie zainstalowali jeszcze domofonu. Można wejść na klatkę
                        schodową!
              • walek47 Re: bardzo stara Powązkowska 05.12.05, 19:19
                Co za brednie z osiedlem kamieniarzy, oraz z mieszkaniami generalskimi.
                • krzad Re: bardzo stara Powązkowska 05.12.05, 21:32
                  Ale dlaczego od razu: brednie?
                  • walek47 Re: bardzo stara Powązkowska 05.12.05, 21:44
                    Powązki znam od 58 lat i z kitem to do szklarza a nie na forum.
          • krzad Re: bardzo stara Powązkowska 26.03.06, 12:10
            Witam,
            Odgrzeję stary temat jeszcze jednym pytaniem, wybaczcie.
            Czy ktoś wie, kto jest obecnie właścicielem tego terenu?
    • jarekzielinski Naprawdę stara Powązkowska 06.12.05, 22:54
      Jest na tej ulicy coś, co mnie od dawna intryguje. Może ktoś coś wie. Dawno
      temu pracowałem przy konserwacji i codziennie w drodze do pracy mijałem zakład
      kamieniarski w parterowym budyneczku, bodaj numer 4. Zwróciłem uwagę, że w
      nijaką fasadę są wtopione całkiem kształtne półkolumny toskańskie. Minęły lata
      i kamieniarz dobudował sobie od frontu nowy trakt, robiąc z całości koszmar,
      ale uwaga! - wyrwał z rozebranej ściany "rodzynki", które okazały się całymi,
      kamiennymi kolumnami (piaskowiec) i dostawił to sobie od frontu do budy.
      Kamiennych kolumn w Warszawie nie stawiało się od tak sobie przed wychodkiem. Z
      drugiej strony sprawdziłem, że do poł. XIX w. w tym miejscu nie stał żaden
      obiekt murowany,w pobliżu jednak (róg Burakowskiej i róg Młocińskiej) była
      murowana rogatka i "kamieniczka". Może te kolumny ktoś kiedyś wyszabrował z
      ionnego obiektu? Albo stały przed obiektem drewnianym, np. karczmą? Raczej nie
      liczę na rozwiązanie zagadki, ale na kolumny pogapić się warto. Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka