Dodaj do ulubionych

cybex solution- problem z pasami

06.06.11, 13:37
Mam cybexa solution i niby wszystko jest ok. Pasuje do kanapy jak ulał. Mamy citroena c5 i nieszczęsne kubełkowe siedzenia, pod duzym kątem nachylenia siedziska. Jak zapisnam małego w pasy samochodowe, to przeprowadzając pasy w szczelinie podłokietnika, zwijają się. Jest za płytki i pasy się zwijają, nie lecą głądko jak w naszym Protectorze Casuala (kóry nie pasuje znowu do kanapy).
Poza tym wydaje mi się, ze jak małego ciągnę za nogi to mi troche wyjeżdza pod pasem- być moze kat nachylenia siedziska jest nieprawidłowy i siedzisko fotelika jest za bardzo pochylone do góry.
Moze mi ktoś coś doradzi? Co z tymi pasami? Chyba raczej nie jest to zbyt bezpieczne.?
Chyba napisze do citroena, zeby zaprzestal produkcji takich kanap w samochodach rodzinnych.
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: cybex solution- problem z pasami 06.06.11, 13:46
      Dlatego lepsze rozwiązania ma Besafe izi up x2 i MC Fero bo nie ma pseudopodłokietników big_grin
      • ktm123 Re: cybex solution- problem z pasami 06.06.11, 13:55
        Dzięki.
        Zastanawaim się jaka jest róznica między tymi dwoma- bo cenowa ogromna. Wydaje się, ze mc fero jakby lepiej wykonany.
        Tylko ciekawe jak z dopasowaniem do mojej superowej kanapy.
        Teraz widze, że wcześniej byłam w fotelikowym lesie- a myślałam, że tak dużo wiem. Oj więcej pokory smile
        Dzięki
        • mrukumaster Re: cybex solution- problem z pasami 06.06.11, 14:12
          Nie powiedziałbym, że Besafe jest gorzej wykonany od Fero. Do mnie bardziej Besafe przemawia zwłaszcza i do tego lepsza cena. Musisz przymierzyć fotele do foteli smile
          • ktm123 Re: cybex solution- problem z pasami 10.06.11, 15:24
            Kurczę, zeby prezymieerzyc te dwa fotele musialabym zamówici, przymeirzyc i odesłac któryś.
            Nigdzi enie ma- Fero nie miala testów więc nie sprowadzają a Besafe tym bardziej, bo ni ema chętnych.
            Wiec ja sie zastanawiam nad brakiem podłokietnikow? Czy dziecko w takim foteliku nie bedzie tego pas amiało za bardzo na brzuchu i czy nie zanurkuje? Pomijajac mój kąt nachylenia kanapy, gdzi esiedzisko fotelika jest troche pod kątem do góry.
            Poza tym jak czytam testy ADAC to kazdy fotel tej grupy wiekowej w punckie slabosci odznacza sie malą stabilnoscią w polączeniu z kanapą sad
            Moj casual protector fix siwetnie pasuje na przednie siedzenie obok kierowcy, bo tam mamy tez isofixa i normalne siedzenia nienachylone, ale wiadomo, ze z przodu raczej dzieci nie wozimy.
            • mrukumaster Re: cybex solution- problem z pasami 10.06.11, 22:43
              Fotele z grupy 15-36kg nie mają podłokietników co najwyżej pseudo podłokietniki a jak ich nie ma to pas idealnie się układa na miednicy/biodrach tak jak powinny a prowadnice w postaci podłokietników mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc.
            • kwap666 Re: cybex solution- problem z pasami 11.06.11, 00:02
              uscislijmy jedna rzecz. podlokietniki to sie ladnie nazywa dla klienta i klient sobie wyobraza ze jego dziecko bedzie ladnie trzymalo raczki na "podlokietnikach" przez cala podroz. rownie dobrze moze sobie wyobrazic ze bedzie patrzylo w punkt i sluchalo rmf bez slowa wink podlokietniki sa w rzeczywistosci prowadnica pasa. problem z nimi jest taki, ze jak dziecko przestanie patrzec w punkt i zacznie sie nudzic to moze wycignac pas z "podlokietnika" i oprzec go sobie na brzuszku czego rodzice raczej nie zauwaza. przy zderzeniu pas ktory zamiast opierac sie o miednice opiera sie o tkanki miekkie (czyt: miedzy zebrami a miednica, czyli od zoladka do watroby poprzez sledzione) zrobi taki meksyk ze... znane sa przypadki ze pas zatrymywal sie dopiero na kregoslupie. bs jako pierwszy celowo zrezygnowal z tych prowadnic. nie sa one potrzebne, a jak napisal mrukumaster moga zaszkodzic. w slad za bs poszedl casual i mc (zreszta mc nie pierwszy raz. porownaj montaz tobiego i comforta. mc placi co roku za uzywanie patentu na taki montaz).
              co do stabilnosci. w tej grupie fotele nie sa tak stabilne jak w grupach wczesniejszych. ich bezpieczenstwo polega na tym ze przesuwaja sie razem z dzieckiem w czasie zderzenia. ktos tak wymyslil i tak ma byc. amen. natomiast co do stabilnosci - nazwijmy to "uzytkowej" czyli nie wplywajacej na bezpieczenstwo ale na komfort - dla foteli bez isofixa sa paski mocujace fotel do kanapy. generalnie nic wielkiego ale fotel nie lata na zakretach.
              • ilhenny Re: cybex solution- problem z pasami 11.06.11, 00:32
                i jeśli fotelik 15-36 jest przymocowany na isofix to w czasie wypadku isofix się niszczy lamie pęka i fotelik też porusza się razem z dzieckiem dlatego nie kombinujcie mocując go na stałe domowymi patentami i najczęstszy błąd dociskanie fotelika zagłówkiem samochodowym

a podłokietniki prowadnice naprawdę nic dobrego kiedyś dwie godziny przerzucaliśmy się argumentami i Besafe mnie wyleczyło z prowadnic

dzisiaj oglądałem nowe foldery reklamowe pewnej firmy i oczywiście pas biodrowy poprowadzony był nad prowadnicami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka