Dodaj do ulubionych

Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36

28.04.14, 13:04
Witam,

będę wdzięczna za pomoc co do wyboru fotelika.
Zmieniliśmy samochód (jak w temacie) i poprzedni fotelik średnio do niego pasuje...
Interesuje nas fotelik z izofix dla dziecka w wieku 15m-cy, 11kg, montowany tyłem, cenowo nie ma większego znaczenia, oczywiście w granicach rozsądku wink

Pozdrawiam wszystkich smile
Obserwuj wątek
    • motylanoga71 Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 28.04.14, 16:12
      albo 9-25 albo 0-18 i wylacznie tylem.

marta11m napisał(a):

> Witam,
      >
      > będę wdzięczna za pomoc co do wyboru fotelika.
      > Zmieniliśmy samochód (jak w temacie) i poprzedni fotelik średnio do niego pasuj
      > e...
      > Interesuje nas fotelik z izofix dla dziecka w wieku 15m-cy, 11kg, montowany tył
      > em, cenowo nie ma większego znaczenia, oczywiście w granicach rozsądku wink
      >
      > Pozdrawiam wszystkich smile
      • marta11m Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 29.04.14, 20:12
        0-18 to się nie bardzo opłaca... Jaki fotelik polecacie w wyższych przedziałach? Czy fotelik izofix musi być razem z bazą czy nie?
        • motylanoga71 Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 30.04.14, 12:36
          marta11m napisał(a):

> 0-18 to się nie bardzo opłaca... Jaki fotelik polecacie w wyższych przedziałach
          > ? Czy fotelik izofix musi być razem z bazą czy nie?

tu nie chodzi o oplacalnosc ale o bezpieczenstwo dziecka. Fotelik 0-18 zazwyczaj wystarcza do 4 lat a jesli nie to w 9-25 spokonie dziecko powinno ten wiek przekroczyc.
        • motylanoga71 Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 30.04.14, 21:57
          marta11m napisał(a):

> 0-18 to się nie bardzo opłaca... Jaki fotelik polecacie w wyższych przedziałach
          > ? Czy fotelik izofix musi być razem z bazą czy nie?

a jaki sie oplaca? Taki do 12 roku zycia od razu? 9-36? Kupujesz samochod za 70 tys. a zalujesz 1 - 1,5 tys na dobry fotelik ktory bedzie sluzyc dziecku 3 lata? Gdzie tu logika?
          • marta11m Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 05.05.14, 11:16
            Może źle się wyraziłam. Wolałabym jednak fotelik z przedziału 9-25. Jakie foteliki możecie polecić?
            Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jeszcze o co chodzi z tymi bazami do izofix?
            • motylanoga71 Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 05.05.14, 13:10
              marta11m napisał(a):

> Może źle się wyraziłam. Wolałabym jednak fotelik z przedziału 9-25. Jakie fotel
              > iki możecie polecić?
              > Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jeszcze o co chodzi z tymi bazami do izofix?

z 9-25 polecic moge MaxWaya (Britax), ponoc Axkidy tez sa bardzo kompaktowe , mieszcza sie nawet w fordzie fiesta wiec w zafirze powinien byc z nimi spory luz. Moge sie mylic ale w tym przedziale wagowym nie wystepuje cos co sie nazywa baza do isofix , fotelik albo jest przystosowany do isofix albo na pasy albo jest to Axkid i ma jedno i drugie. Baza isofix jest w fotelikach do 13 kg i pozwala w latwy sposob "wypiac" fotelik i przeniesc w "kolysce" dzieciaka z auta.
              • marta11m Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 05.05.14, 16:02
                MaxWay-a mamy właśnie teraz i jest on bez izofix... Szukałam czegoś w tym przedziale i ciężko coś znaleźć z izofixem do tyłu... sad
                Może jednak przedział 0-18 lub 0-25?
                • motylanoga71 Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 05.05.14, 22:18
                  czyli to MaxWay nie pasuje? Sprobuj siec z tym Axkidem

osiemgwiazdek.pl/axkid-duofix.html
                  chyba tylko on w europie ma isofix w tej kategorii wagowej. Sprawdz tez jakiej klasy masz isofix w Zafirze bo moze jest on do 18 kg a nie do 25 i wtedy nie bedziesz mogla bezpiecznie uzywac go z fotelikiem do 25 kg. Sam bym pewnie teraz gdybym kupowal zdecydowal sie na Axkida.
                  • motylanoga71 errata 05.05.14, 22:21
                    ten axkid tez jest tylko do 18 kg na isofix, dalej juz na pasy wiec raczej do 25 na isofix nie znajdziesz u nas fotelika. Ale na pasy tylem sa bardzo dobre wiec nie widze powodu do ich skreslania.
                    • marta11m Re: errata 06.05.14, 09:24
                      Obecny fotelik (maxway) jest ok, ale dość mocno napina siedzenie samochodu, co może spowodować odkształcenie się tapicerki.Myślałam, że fotelik z izofix będzie miał inny sposób montażu, ale widzę, że u żywa się w ich przypadku pasów ściągających, więc nie jestem teraz pewna czy zmiana fotelika coś da...

Czyli mam rozumieć, że zaczepy izofix służą tylko dla dzieci do 18 kg?

Jeszcze jedno pytanie: czy pasy mocujące z fotelika bez izofix, które montuje się do podstawy siedzenia pasażera można przypiąć do zaczepów w podłodze do których przypina się foteliki z izofix (może ten zabieg zredukowałby problem)?
                      • motylanoga71 Re: errata 06.05.14, 13:01
                        raczej nie kombinowalbym w ten sposob. Isofix i tak jest przeznaczony do 18 kg wiec sama rozumiesz ze jak bedzie przypiety a dziecko ciezsze to nie zadziala i moze zrobic wiecej krzywdy niz pomoc. Ja swojego Maxwaya wcisnalem na maks (przyckajac go mocno kolanem w srodku) w kanape, odksztalcenia nie widze. Jesli jestes z okolic wroclawia to polecam wpisac osiemgwiazdek w googlach, dobry sklep i maja wszystkie foteliki tylem, przymierzysz. Jesli z Warszawy to przy pasazu ursynow mieli ich sporo i w swiatach dziecka tez miewaja czy to jupiterze czy przy alei krakowskiej. Podjechac , przymierzyc.

marta11m napisał(a):

> Obecny fotelik (maxway) jest ok, ale dość mocno napina siedzenie samochodu, co
                        > może spowodować odkształcenie się tapicerki.Myślałam, że fotelik z izofix będzi
                        > e miał inny sposób montażu, ale widzę, że u żywa się w ich przypadku pasów ścią
                        > gających, więc nie jestem teraz pewna czy zmiana fotelika coś da...
                        >
                        > Czyli mam rozumieć, że zaczepy izofix służą tylko dla dzieci do 18 kg?
                        >
                        > Jeszcze jedno pytanie: czy pasy mocujące z fotelika bez izofix, które montuje s
                        > ię do podstawy siedzenia pasażera można przypiąć do zaczepów w podłodze do któr
                        > ych przypina się foteliki z izofix (może ten zabieg zredukowałby problem)?
                        • marta11m Re: errata 06.05.14, 15:17
                          No właśnie mam dość daleko do większego miasta, najbliżej do Szczecina, ale ciężko z czasem przy dwójce małych dzieci smile

Czyli po co fotelikom z przedziału 15-36 izofix?
                          • motylanoga71 Re: errata 06.05.14, 22:41
                            rekomendowany sklep w Szczecinie to
                            sklep.bebeclub.pl/
                            Pytać o pana Pawła speca od Axkida.

marta11m napisał(a):

> No właśnie mam dość daleko do większego miasta, najbliżej do Szczecina, ale cię
                            > żko z czasem przy dwójce małych dzieci smile
                            >
                            > Czyli po co fotelikom z przedziału 15-36 izofix?
    • tylempl Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 27.08.14, 10:27
      > 0-18 to się nie bardzo opłaca
      Nie chodzi o opłacalność a o dopasowanie fotela (do dziecka i samochodu).
      Nie każdy fotel z kat. 0-25kg będzie odpowiedni do każdego dziecka.
      Choć oczywiście doskonale rozumiem kwestie związane z wielkością przeznaczonej kwoty za fotel RWF.

> Czy fotelik izofix musi być razem z bazą czy nie?
      Nie.
      Są modele z osobną bazą jak i są modele które mają "wbudowaną" bazę (podstawa fotela)

> MaxWay-a mamy właśnie teraz i jest on bez izofix... Szukałam czegoś w tym przedziale i ciężko coś znaleźć z izofixem do tyłu...
      Britax MaxWay - jest fotelem RWF tylko na pasy.
      Jednak jego brat ze stajni Romer o nazwie MaxFix II to ten sam fotel (siedzisko) a montowany tylko na Isofix.
      Niestety nie ma modelu (lub opcji) aby Britax lub Romer (już jedna firma) miał i pasy i Isofix.

>Axkid Duofix - chyba tylko on w europie ma isofix w tej kategorii wagowej.
      Nie. Fotel jest w kat. 0-25kg. Ale Isofix można używać tylko montując tyłem do kierunku jazdy i tylko do wagi 18kg.
      Potem trzeba montować tyłem na pas samochodowy.
      • gom1 Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 27.08.14, 11:34
        tylempl napisał(a):
        > >Axkid Duofix - chyba tylko on w europie ma isofix w tej kategorii wagowej.
        > Nie. Fotel jest w kat. 0-25kg.

Raczej 9-25.
        • tylempl Re: Zafira tourer 2014 fotelik 9-25 lub 9-36 27.08.14, 11:44
          Tak. Za szybko sad
          Duofix 9-25 kg (w tym 9-18 kg - RWF na ISOFIX)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka