Dodaj do ulubionych

Trudna decyzja zakupu fotelika dla 3 latków

15.07.14, 10:27
Witam , czytając na forum zasięgnęłam wielu opinii i niestety w głowie zrobił mi się wielki mętlik. Potrzebuje zakupić drugi komplet fotelików , ponieważ dzieci idą do przedszkola i będziemy ich wozić na przemian dwoma samochodami i przekładanie fotelików nie wchodzi w rachubę.Obecnie mamy Romery King plusy i dzieciaki jeszcze w nich trochę pojeżdżą - ale do drugiego auta myślałam o zakupie fotelików z grupy 15-36kg.I tu pojawia sie problem , bo chłopcy maja 96 cm wzrostu i 14,5 kg wagi.Nie ukrywam ,że zakup dwóch fotelików ( bliźniaki ) to dla mnie spory wydatek , więc chciałabym te pieniądze mądrze wydać. Samochód ma isofix i dzieci bedą nim wożone raz dziennie ok 2 km- czy dużym ryzykiem będzie wożenie ich w Recaro Monza Nova lub Romerze Kidifix sict na chwilę obecną ? Czy powinnam jednak zakupić jakiś fotelik z grupy 15-36 ?( choć nie ukrywam ,że osłona tułowia do mnie nie przemawia , a recaro Young Sport ma tylko 3* w testach )? Czy jest jakiś dobry fotelik , który powinnam wziąć pod uwage na te parametry - isofix , auto kia sportage 2009 , dzieci lat 3 , waga ok 15 kg , wzrost 96cm?
Obserwuj wątek
    • lukaszko_82 Re: Trudna decyzja zakupu fotelika dla 3 latków 15.07.14, 12:41
      Też mam bliźniaki w tym wieku i niemal identycznych wymiarach. Powiem ci że zdecydowanie za szybko na 15-36. Ja planuję jeszcze rok poczekać i kupić na jesień 2015. Chyba że szybciej dojdą do 18 kg ale się nie zanosi narazie. Ja mam safefixa plus. Wiem jak to ból finansowy kupować wszystko podwójnie ale na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać.
      • elikg Re: Trudna decyzja zakupu fotelika dla 3 latków 15.07.14, 15:28
        Wszytko się zgadza , nie chce oszczedzać na bezpieczenstwie dzieci - ale chodzi o to ,że potrzebuje drugi komplet fotelików a zakup kolejnego kompletu dwóch sztuk z grupy 9-18kg na rok jazdy raczej nie wchodzi w grę , bo dzieci są już na granicy wzrostowo- wiekowo-wagowejsad Chciałam,żeby nadal jexdziły w 9-18kg , a w tym wiekszsym tylko na krótkiej trasie raz dziennie do przedszkola , więc zakup 9-18 raczej jest bez sensu- wtedy lepiej przekładać te co mamy ( choć zajmowac bedzie to sporo czasu)Byłam dzis w sklepie , ale bez dzieciaków i nic nie załatwiłam , choć sprzedawca obiecał ,że coś dobierzemy ...
        • zoja.anna Re: Trudna decyzja zakupu fotelika dla 3 latków 15.07.14, 17:01
          to kup fotele 9-25 kg.
        • sabina_online Re: britax multi tech ? 15.07.14, 17:39

• motylanoga71 Re: britax multi tech ? 15.07.14, 22:48
            tanszy bedzie MaxWay i do 110 cm wzrostu mysle ze spokojnie moze wystarczyc.
            • lukaszko_82 Re: britax multi tech ? 16.07.14, 08:21
              9-25 to niezła opcja i lepiej byłoby dać ten fotelik do auta w którym częściej jeżdżą dzieci. Jeśli nie to to do sporadycznej jazdy może kupić coś z 9-36 i zapinać w wewnętrzne pasy fotelika ale tam nie ma dużego wyboru i jest to trochę półśrodek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka